Dodaj do ulubionych

mlecze a wada wzroku?

11.05.11, 18:32
moja Mama mnie dzis zdziwila..Starszak zbieral zolte mlecze dla mnie..Ona przerazona Mu wyrzucila,bo niby powszechnie wiadomo, ze sok z tych melczy w kontakcie z okiem moze spowodowac zaćmę..Kobieta nowoczesna, wyluzowana normalnie mnie dzis zaskoczylawink...Slyszalyscie o czyms takim?
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 18:38
      Zaćmę to nie, ale podrażnić oczy może na pewno.
    • semi-dolce Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 19:10
      Zaćmę nie ale silne podrażnienie lub reakcję alergiczną jak najbardziej.
    • klubgogo Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 19:16
      Tylko silnie podrażnia.
    • antyg-ona79 Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 20:53
      ja ostatnio notorycznie zrywałam dla małej mlecze do zabawy aż mnie w sklepie dziadzio zaczepił i poinformował o szkodliwość. Też nie wiedziałam.
    • futro.1 Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 21:15
      ja słyszałam, że jaskry mają takie działanie, bo o mleczach to szczerze mówiąc pierwsze słyszę
      • joshima Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 22:48
        Coś tam Ci dzwoni. Jaskier polny jest rośliną trującą. Ale jeszcze nie słyszałam o dziecku, które zatrułoby się nią zrywając na bukiet dla mamy. Poprostu nie należy tego jeść.
      • memphis90 Re: mlecze a wada wzroku? 14.05.11, 07:22
        Nie, nie, jaskry powodują jaskrę przecież!

A na poważnie- bzdura. Tzn. nie neguję tego, że spożycie różnych roślinek może powodować poważne zatrucia (np. konwalia, cis, wilcza jagoda- dodawana do uwielbianego viburcolu), ale mlecze, jaskry powodujące zaćmę? Nieeee....
        A glistnik jaskółcze ziele (taki z żółtym sokiem) ponoć dobry na kurzajki smile
    • joshima Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 22:43
      sierpniowa27 napisała:

> moja Mama mnie dzis zdziwila..Starszak zbieral zolte mlecze dla mnie..
      Po pierwsze założę się, że zbierał kwiaty mniszka lekarskiego a nie mlecze (mlecz to zupełnie inna roślina). Po drugie mniszek lekarski, jak sugeruje jego nazwa jest rośliną leczniczą, po czwarte zupełnie nieszkodliwą dla zdrowie, wręcz przeciwnie. Mame wysłać na douczanie z botaniki.
      • joshima Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 22:44
        Aha, no i zapomniałam. Sok mlecza polnego jest w istocie trujący, ale wątpię, żeby powodował zaćmę.
      • futro.1 Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 23:17
        mylisz się. mniszek lekarski, mniszek pospolity,dmuchawiec i mlecz to jedna i ta sama bylina
        • joshima Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 23:29
          futro.1 napisała:

> mylisz się. mniszek lekarski, mniszek pospolity,dmuchawiec i mlecz to jedna i t
          > a sama bylina

Następnym razem zanim się ośmieszysz to się doucz.

Mlecz
          • futro.1 Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 23:36
            nie zamierzam uczyć się ziół, wystarczy mi że mam zielnik na półce. nie stosuję ziół na co dzień. poza przecież wystarczy zajrzeć na forum "małe dziecko" i zapytać joshimy tongue_out
            • joshima Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 23:41
              futro.1 napisała:

> nie zamierzam uczyć się ziół, wystarczy mi że mam zielnik na półce.
              Sęk w tym, że mleczy w zielniku raczej nie znajdziesz więc skąd byś miała się dowiedzieć, że istnieją. Kiepski ten Twój zielnik skoro nie napisali w nim, że potoczna nazwa "mlecz" jest nieprawidłowa.

> nie stosuję
              > ziół na co dzień. poza przecież wystarczy zajrzeć na forum "małe dziecko" i za
              > pytać joshimy tongue_out
              Polecam się na przyszłość.
              • futro.1 Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 23:50
                Kiepski ten Twój zielnik skoro nie napisali w nim, że p
                > otoczna nazwa "mlecz" jest nieprawidłowa.

ano widać kiepski. muszę się rozejrzeć za czymś porządniejszym smile
                • zjawa1 Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 23:58
                  Zaraz, zaraz wystepuje cos takiego pod nazwa jak Mleczsmile Tyle, ze nie w zielniku, bo jak wspomniala Joshima to nie ziolosmile
                  Sa nawet rzone odmiany mleczow nalezacych do rodziny astrowatych.
                  Np. Mlecze kolczastesmile
                  • futro.1 Re: mlecze a wada wzroku? 12.05.11, 00:12
                    coś ty? a ja myślałam że jest tylko jeden rodzaj...podaj źródło swojej wiedzy a może znowu sprzedasz mi linka do wiki?
                    • zjawa1 futro.1 13.05.11, 09:48
                      futro.1 napisała:

> coś ty? a ja myślałam że jest tylko jeden rodzaj...podaj źródło swojej wiedzy a
                      > może znowu sprzedasz mi linka do wiki?
                      Posluchaj, to nie do mnie nalezy nadrabianie Twoich brakow wiedzy powszechnej!
                      Trzeba bylo uczyc sie pilniej w podstawowcesmile
                      Poszukaj sobie sama, skoro tak Cie to interesuje i chcesz uzupelnic braki w wiedzy podstawowej.
                      • futro.1 Re: futro.1 13.05.11, 20:53
                        ty chyba brak wiedzy nadrabiasz mało kulturalnymi odzywkami. dowiedz się najpierw czym jest zielnik i bądź tak dobra nie używać określeń, których znaczenia nie znasz.

od kiedy to w podstawówce uczą botaniki?
                        • zjawa1 Re: futro.1 13.05.11, 21:05
                          Daj juz sobie spokoj ok! Malo sie osmieszylas???? Nie wystarcza Ci to?
                          A odzywki dostosowuje do poziomu rozmowcy-badz szczerze Twoj pozostawia wiele do zyczeniasmile
                          • futro.1 Re: futro.1 13.05.11, 21:17
                            -badz szczerze Twoj pozostawia wiele d
                            > o zyczeniasmile
                            tak, dam sobie spokój. nie chce mi się domyślać się co zjawa miała na myśli - mówię o twoim niechlujnym pisaniu pani mądralińska
                            • zjawa1 Re: futro.1 13.05.11, 21:34
                              futro.1 napisała:

> -badz szczerze Twoj pozostawia wiele d
                              > > o zyczeniasmile
                              > tak, dam sobie spokój. nie chce mi się domyślać się co zjawa miała na myśli - m
                              > ówię o twoim niechlujnym pisaniu pani mądralińska
                              Wiesz skoro tak twierdzisz, to byc moze nadinterpretowalas wiele trescismile Wyidealizowalas je.
                              Przez co tak daleko idace stawiasz wnioski?!
                              Wyluzuj i ,,wroc do korzeni( czytaj -podstaw). Czy to, wiedzy powszechnej, czy( jak okazuje sie w Twoim przypadku) naucz sie analizy tresci pisanej. Nikt nie powiedzial, ze forum GW to lementarz klasyki dla klas 1-3, a wic tresci w tylu:,, Ala ma kota"smile
                              Coz mi pozostaje, zycze powodzenia na dalszej drodze edukacjismile
                              • joanka-r Re: futro.1 13.05.11, 21:45
                                Ustaliłyście już z jakich roślin chłopczyk zrywał bukiecik?

W mniszku lekarskim zawarta jest substancja zwana mannitolem, używana farmakognozji do leczenia wysokiego ciśnienia i kłopotów z sercem. Czyli na plus.
                                Kwiaty zawierają heleninę , która jest pomocna osobom mającym problemy z widzeniem w ciemności. Zawierają również spore ilości witaminy A i ryboflawina. Czyli też na plus.
                                Sok ma działanie moczopędne. Napar jest świetnym środkiem oczyszczającym z toksyn oraz stosuje się go skazę moczanowa lub egzemę.
                                Mniszek lekarski ma pełne mocno żółte kwiaty a mlecz zwyczajny bardziej cytrynowe z bledszym środkiem.

• joanka-r Re: futro.1 13.05.11, 21:56
                                  Natomiast jaskier polny jest silnie trujący ponieważ zawiera w swoim soku ranunkulinę. Jest to pospolity chwast zbożowy.
                                  Następna roślina podobna do mniszka to podbiał polny, który uważany jest za roślinę leczniczą. Ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne.
                                  Teściowa troszkę przesadziła z nadgorliwością. Przecież my w dzieciństwie rwałyśmy tego ogromne ilości, plotłyśmy z tego wianki...nie pamiętacie?
                                  Całe wakacje biegało się po łąkach zrywając różne kwiecie i zioła. Czasami nawet silnie toksyczne rośliny, które nigdy nikomu krzywdy nie zrobiły. Pamiętacie ogromną roślinę z dość dużymi liśćmi, która miała wyniosłe kwiaty, koloru białego układające się w koszyczki? Teraz barszcz pospolity karczuje sie i niszczy, ponieważ w ubiegłych latach zdarzało się, ze dzieci ulegały silnym reakcjom alergicznym po zarwaniu tej rośliny. Kiedyś była uznawana za leczniczą.......
                                  • memphis90 Re: futro.1 14.05.11, 07:30
                                    To nie chodzi o barszcz pospolity, z którego można zupy gotować i jeść. Barszcz Sosnowskiego był sprowadzony z Kaukazu jako roslina pastewna dla bydła, ale ze względu na oparzenia czy też wywoływanie reakcji fotoalergicznych nie nadawał się nawet dla krów. Za to rozpanoszyło się zielsko niemozliwie... Żal tylko tych, którzy na parkingu leśnym czy innej łące podtarli tym sobie tyłek...
                                    • joanka-r Re: futro.1 14.05.11, 22:36
                                      ''To nie chodzi o barszcz pospolity, z którego można zupy gotować i jeść. Barszcz Sosnowskiego był sprowadzony z Kaukazu ''
                                      tak mówisz? może i faktycznie to o inny barszcz chodzi.
                                • futro.1 joanka-r 13.05.11, 21:57
                                  wink
                              • futro.1 Re: futro.1 13.05.11, 21:59
                                > Coz mi pozostaje, zycze powodzenia na dalszej drodze edukacjismile
                                nawzajem smile

weź przykład z joanki-r; można?można! da się? da się!
                        • joshima Re: futro.1 13.05.11, 22:07
                          futro.1 napisała:

> od kiedy to w podstawówce uczą botaniki?
                          Kiedyś uczyli, potem szkolnictwo zeszło na psy.
                  • anettchen2306 Re: mlecze a wada wzroku? 12.05.11, 10:07
                    Uzywanie nazwy potocznej, a nie botanicznej nie jest bledem:
                    "Nazwa "mlecz" jest w polskim nazewnictwie botanicznym zastrzeżona dla rodzaju Sonchus. W języku potocznym używana jest do określania również mniszka lekarskiego ..."
                    Jako dzieci tez bawilismy sie "mleczem", nie "mniszkiem lekarskim" wink
                    Smiem twierdzic, ze wiekszosc "smiertelnikow" w Polsce zapytana o "mlecz" wkaze na mniszka smile ...
                    • joshima Re: mlecze a wada wzroku? 12.05.11, 10:32
                      anettchen2306 napisała:

> Smiem twierdzic, ze wiekszosc "smiertelnikow" w Polsce zapytana o "mlecz" wkaze
                      > na mniszka smile ...
                      A potem zamiast zrobić sałatkę z liści i syrop z kwiatów będzie opowiadać bzdury o zaćmie i trującym mleczku. To że większość społeczeństwa jest niedouczona nie oznacza, że należny w tym błędnym przekonaniu trwać.
            • zjawa1 Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 23:43
              Ale po co uczyc sie ziólłsmile Przeciez mniszek jest tak pospolity, ze chyba kazdy zna jego pochodzenie oraz wlasciwoscismile
              A co tyczy sie problemu autorki watku.... Z ta zacmo to stanowcze przegiecie!!!!
              I automatycznie-bez obaw!
              Hipotetyczniei to w skrajnym przypadku, zeby dziecko ewentualnie doprowadzilo sie do zamcmy w trakcie obcowania z Mniszkiemsmile
              Musialoby byc primo: skrajnie na niego uczulone.
              Sekundo: liczne alergie oczu, a co za tym idzie, ewentualne komplikacje ostrych zapalen spojowek musialyby znaczaco uszkodzic narzad wzroku.
              Osobiscie jednak nie slyszalam o takim przypadku.
              A co tyczy sie ziololecznictwa-swietna sprawa. Moze wartoby zalozyc taki watek?
        • futro.1 Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 23:30
          choć istnieje także mlecz jako odrębna bylina, sorry (o dziwo w moim zielniku nie występuje confused). chodziło mi o nazwę potoczną mniszka, ogólnie używaną.
          • joshima Re: mlecze a wada wzroku? 11.05.11, 23:43
            futro.1 napisała:

> choć istnieje także mlecz jako odrębna bylina
            raczej bardzo duża rodzina bylin.

o dziwo w moim zielniku n
            > ie występuje confused
            może dlatego, że jest to roślina trująca a nie zioło?
            • memphis90 Re: mlecze a wada wzroku? 14.05.11, 07:33
              > może dlatego, że jest to roślina trująca a nie zioło?
              >
              Omnia sunt venena, nihil est sine veneno. Sola dosis facit venenum. Paracelsus big_grin
              • joshima Re: mlecze a wada wzroku? 14.05.11, 17:45
                Poniekąd masz rację smile
    • budzik11 Re: mlecze a wada wzroku? 12.05.11, 09:28
      O mleczu nie słyszałam, całe dzieciństwo się nimi bawiłam, nic mi sie nie stało, zaćmy nie mam wink Za to ś.p. babcia zawsze powtarzała, że kwiatem jaskra nie wolno dotknąć do oka, bo może wypalić. Nie wiem, czy to prawda (wątpię), ale nie weryfikowałam tej ludowej "mądrości".
      • margo_kozak Re: mlecze a wada wzroku? 12.05.11, 09:46
        mniszek pospolity często nazywany jest mleczem.
        pl.wikipedia.org/wiki/Mniszek_pospolity
        natomiast istnieje również roślina zwana mleczem
        pl.wikipedia.org/wiki/Mlecz
        oba są z rodziny astrowatych i są bardzo podobne do siebie..
        • margo_kozak Re: mlecze a wada wzroku? 12.05.11, 09:53
          jak rozróznic mniszka od mlecza.

mlecz
          Cechą charakterystyczną jest łodyżka. Roślinka ma łodyżkę z której wyrastają listki w przeciwieństwie do mniszka lekarskiego zwanego też potocznie mleczem, gdzie listki wyrastają bezpośrednio z korzenia.
          http://img806.imageshack.us/img806/1967/mlecztr.jpg

mniszek lekarski
          Mniszek ma listki wyrastające bezpośrednio z korzenia. Roślina nie ma łodyżki i tym różni się od trującego mlecza.
          http://img215.imageshack.us/img215/8366/mniszeki.jpg
          • budzik11 Re: mlecze a wada wzroku? 12.05.11, 10:49
            margo_kozak napisała:

> jak rozróznic mniszka od mlecza.

Dajcie już spokój durnej dyskusji. Mlecz to też nazwa tego, co znajdujemy w śledziu-samcu. Ale przecież wiadomo, o co chodzi.
          • memphis90 Re: mlecze a wada wzroku? 14.05.11, 07:35
            > jak rozróznic mniszka od mlecza.
            >
            Z tego drugiego nie da się wianka zrobić big_grin
    • mondovi Re: mlecze a wada wzroku? 12.05.11, 10:14
      ja to słyszałam w dzieciństwie, tuż po czarnobylu (niby wyjątkowo napromieniowane wink) - że nie można patrzeć na mlecze, w sensie oczywiście mniszki lekarskie wink, bo się oślepnie.
      • joshima Re: mlecze a wada wzroku? 12.05.11, 10:38
        Tiaaa. A od patrzenia na ropuchy wypadają zęby.
        • mondovi Re: mlecze a wada wzroku? 12.05.11, 11:02
          ano właśnie wink
          • ciociacesia oj tam oj tam 12.05.11, 11:21
            tych prawdziwych mlczy sie prawie u nas niespotyka. za to mam wokol siebie dziesiatki hekrtarow mniszka - a raczej juz dmuchawcow teraz smile dzieci maja raj smile
            • joshima Re: oj tam oj tam 12.05.11, 12:02
              ciociacesia napisała:

> tych prawdziwych mlczy sie prawie u nas niespotyka. za to mam wokol siebie dzie
              > siatki hekrtarow mniszka - a raczej juz dmuchawcow teraz smile dzieci maja raj smile
              Oj spotyka się, tylko one nie sa tak ekspansywne (i dobrze bo trochę niebezpieczne dla zdrowia) i w nieco innych terminach kwitną.
              • ciociacesia ja wiem ze sa 12.05.11, 16:19
                bo widuje czasem, ale w porownaniu z iloscia mniszka jaka mi szaleje za okknem to jest nic
                • joshima Re: ja wiem ze sa 12.05.11, 20:42
                  Pewnie dlatego, że współczesny sposób uprawy ziemi bardzo mniszkom sprzyja a mleczom już nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka