Dodaj do ulubionych

znowu angina :(

18.06.11, 09:03
pomóżcie mi bo juz mi ręce opadają , syn ma 5 lat w marcu miał szkarlatyne , po 5 dniach miał paciorkowowca , po tem angina znowu . dziś wstaje i skarzy się ,że boli go gradło , póki co gorączki nie ma ale pojawiała się z reguły po dobie lub mniej od momentu jak zaczynało go bolec gradło . miał robioną ostatnio morfologię i wymaz z gardła czy nie jest jakimś nosicielm ,ale wyszedł negatywny wynik ( dodam ,że badnia były robione tydzień po zakończeniu antybiotykoterapii.
tak zlecił mi lekarz , nie wiem co mam juz robic i myśleć .'może macie jakieś rady , porady .
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: znowu angina :( 18.06.11, 09:16
      monikanu napisała:

>dziś wstaje i skarzy się ,że boli go gradło

I to juz oznacza angine?
      Inna sprawa, ze nie kazda infekcja gardla to angina, wiekszosc nia nie jest, wirusy odpowiadaja za te czerwone gardelka, zreszta za czesc angin tez.
      Moje dzieci (8.5 i 3.10) mialy angine tylko raz w zyciu, kuracja antybiotykiem (penicylina, ok. 7 dni), natomiast czerwone, bolace gardlo i wysoka temp. u corki sie zdarzaly, przechodzily same po kilku dniach, syn nie miewa takich infekcji, ale on jest zazwyczaj zdrowy. Stosowalam jakis spry na gardlo i syrop typu ibuprofen albo parcetamol.
      • alcea3 Re: znowu angina :( 18.06.11, 09:59
        Zrobiłabym raz jeszcze wymaz z gardła. Tydzien po antybiotykach to za szybko to raz, a po drugie niestety mógł byc zle pobrany sad
      • monikanu Re: znowu angina :( 18.06.11, 12:42
        wiesz za każdym razem kiedy zaczyna mówić ,że boli go gardło , a nasptepnego dnia boli go tak ,że łykac nic nie może i ma gorączkę powyżej 39 a do tego dochodzą wymioty flegmą i oczywiście lekarz jak ogląda mu gradło to bez zawachania stawia dniagnozę ,że to angina bo są naloty itd .
        nie dziw się ,że tak reaguję bo inaczej nigdy mi na gardło nie chorował ...
        • najma78 Re: znowu angina :( 18.06.11, 14:21
          monikanu napisała:

lekarz jak ogląda mu gradło to bez zawachania stawia dniagnozę ,że to angina bo są naloty itd .

Nie kazdy nalot to angina i nie zawsze potrzeba antybiotyk, bo wiele jest wywolanych przez wirusy. Problem tylko w tym czy lekarz diagnozuje wlasciwie.

> nie dziw się ,że tak reaguję bo inaczej nigdy mi na gardło nie chorował ...

Tak jak opisujesz choruje wiele dzieci a i doroslych i to trwa zazwyczaj ok. 4-7 dni.
          • q_fla Re: Naaaajmaaaa! 18.06.11, 14:33
            Uuuuu, obudź się, my soM w Polsce, a nie w jakimś zacofanym medycznie jukeju.
            Diagnozy głównie z szablonu: nalot = angina = antybiotyk, zielone gile = zakażenie bakteryjne zawsze = antybiotyk, kaszel obojętnie jakiego pochodzenia = antybiotyk, wysoka gorączka od kilku godzin = zakażenie bakteryjne na 100% = antybiotyk itd, itp...
            Tutaj się leczy, znaczy się antybiotyk jak cukierek dobry na wszystko. tongue_out

Pozdro! smile
            • najma78 Re: Naaaajmaaaa! 18.06.11, 15:04
              q_fla napisała:

> Uuuuu, obudź się, my soM w Polsce, a nie w jakimś zacofanym medycznie jukeju.
              > Diagnozy głównie z szablonu: nalot = angina = antybiotyk, zielone gile = zakaże
              > nie bakteryjne zawsze = antybiotyk, kaszel obojętnie jakiego pochodzenia = anty
              > biotyk, wysoka gorączka od kilku godzin = zakażenie bakteryjne na 100% = antybi
              > otyk itd, itp...
              > Tutaj się leczy, znaczy się antybiotyk jak cukierek dobry na wszystko. tongue_out

No tak, masz racje. smile
              > Pozdro! smile
    • monikanu Re: znowu angina :( 18.06.11, 19:31
      to ,że lekarze daja antybiotyki jak cukierki to wiem , ale chciałbym może usłyszec od was jakieś porady co mam robić a nie, że tak mjają dzieci i dorośli ....pytałam w założeniu o rady a nie mądrzenie się ....
      • q_fla Re: znowu angina :( 18.06.11, 20:31
        Po prostu znalazłam pediatrę (z polecenia), wprawdzie prywatny, ale nie zdziera (50zł wizyta z przyjazdem do domu), który dobrze się zastanowi, zanim przepisze antybiotyk. Najczęściej polega to na tym, że zostawia receptę i czekamy: jeżeli objawy nie ustępują, bądź się nasilają po trzech, czterech dniach obserwacji wtedy mam podać dziecku antybiotyk. Już dwa razy zarówno zapalenie oskrzeli i zapalenie ucha zostały opanowane tylko dzięki podaniu paracetamolu. W pierwszym przypadku by zbić bardzo wysoką temperaturę, w drugim by uśmierzyć ból. Poza tym nie jest zwolennikiem aptecznych syropów i wszelkich suplementów.
        I co najważniejsze: zawsze uważnie słucha co mówię, zadaje mnóstwo pytań, długo ogląda gardło i dokładnie osłuchuje. Bez pośpiechu, nerwów, odpowiada rzeczowo na wszystkie moje wątpliwości i pytania. Prawdziwy lekarz z powołania.
        Znajdź takiego, a Twoje dziecko wiele zyska.
      • slonko1335 Re: znowu angina :( 18.06.11, 20:39
        Zanim podasz antybiotyk zrób jeszcze raz wymaz z antybiogramem(najlepiej żeby był 2 tygodnie po poprzednim antybiotyku).Takie gardło z nalotami to może być równie dobrze grzybica. Moim zdaniem nie ma innej rady. Jeżeli okaże się, że to rzeczywiście anginy to trzeba będzie poszukać przyczyn czemu są tak często-może migdał przerośnięty?
        • najma78 Re: znowu angina :( 18.06.11, 21:49
          Q_fla dobrze radzi, poszukaj sensownego lekarza, ktory bedzie potrafil prawidlowo zdiagnozowac infekcje, to wcale nie takie trudne. Kiedy nie mialam doswiadczenia a moja corka czerwone gardlo, bol brzuszka, kaszel i wysoka temp. to poszlam do lekarza a ta obejrzala gardlo, zawolala, mnie i pokazala co widac, zoltych naciekow na migdalach nie bylo wiec to nie angina. Polecila podawac ibuprofen i spryskiwac gardlo antyseptycznym i przeciwbolowym lekiem (nie antybiotykiem) i pilnowac aby dziecko duzo pilo. Przeszlo po kilku dniach. Jesli infekcji nie wywoluje bakteria to nie ma leczenia. Po co panikowac, tak jak twoj syn to wiele dzieci przechodzi infekcje na calym swiecie, ale nikt ich nie faszeruje antybiotykami z marszu, bo gardlo czerwone i boli, bo to bardziej szkodzi niz pomaga. Co ci mozna poradzic, gdy piszesz, ze dziecko wstalo rano i skrazy sie na bol gardla? Popsikaj srodkiem przeciwbolowym, podaj do picia sok z czarnych porzeczek, zrob cieply oklad na szyje i poczekaj. To kazdy dorosly wie i nie tylko.
    • ewekub Re: znowu angina :( 18.06.11, 22:17
      Moja córka ostatnio miała wielkie białe naloty na migdałach (nie po raz pierwszy) plus wysoką temperaturę.
      Odkażaliśmy gardło sprawdzoną płukanką i po trzech dniach migdały są czyste.

Nie każde naloty na migdałach to angina!!!
    • i_love_my_babies Re: znowu angina :( 18.06.11, 22:48
      teraz panuje wirusowe - opryszczkowe zapalenie gardła

dwójka moich dzieci to przechodziła - bez antybiotyku oczywiście - starszy mocno gorączkował 2 doby i bolało go gardło, miał 2 "afty" w buzi, młodszy gorączkował równie mocno 3 doby, ale wysypaną miał calutką buzię, 4 dni nie chciał pić, ani jeść - dopiero po Nurofenie się udawało, poiłam go nawet strzykawką, bo bałam się, że się odwodni

ale w 5 dobie była już znaczna poprawa

koleżanki dzieci to samo w tym samym czasie
    • monikanu Re: znowu angina :( 19.06.11, 15:11
      a cos takiego jak płukanie wodą z solą ? tylko nie znam proporcjii moze to pomoże ?
      jak boli go gardło psikamy tatntum verde , daje też mu nurofen czy paracetamol .
      Nasza peditra , której dodam ,że ufam naprawde kilkakrotnie zagląda synowi w gradło i ocenia i upewnia się czy to co widzi to napewno to więc nie podważam jej opinii w djagnozie ale może powinnam ?
      kiedyś chodziłam za każdym razem innego lekarza i tez dwali antybiotyk , wiec zaczełam chodzic do innej i cały czas bo jeden lekarz jak zana pacjenta to też łatweij mu oceniać i zna historję choroby... .
      • wszystko-wiedzaca Re: znowu angina :( 19.06.11, 20:17
        Kiedys pan Wodecki (ten piosenkarz) opowiadal, ze pojechal na wystepy do Niemiec i tam ciagle mu dawali wode z lodem do picia, nic na cieplo i czul sie doskonale nawet chrypki nie mial, wrocil do Polski, do polskiego zwyczaju picia herbaty i od razu dostal anginy. Sprawdzilam na sobie i dziala, zawsze gdy budze sie z bolem gardla od razu wypijam cos zimnego z lodowki, caly dzien nie pije nic na cieplo (a uwielbiam kawe i herbate wiec ciezko jest) tylko jade na zimnych lub w temperaturze pokojowej napojach zawsze przechodzi. Do czego zmierzam, bakterie powodujace bol gardlo lubia cieplo, gina w niskich temperaturach i to dokladnie robia te wszystkie srodki na bol gardla typu septolete po prostu obnizaja temperature w gardle, wiec sprobuj podawac synkowi tylko chlodne napoje, ale pamietej zeby cieplego obiadu zimnym nie popijac wtedy napoj w temperaturze pokojowej, powinno byc lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka