24.06.11, 14:04
WIAJCIE,MAM PODLY NASROJ A DO TEO DOSZLO JESZCZE ZMARTWIENIE.MOJA CORKA (PRAWIE 1 ROK) URODZILA SIE ZE ZNAMIENIEM NA TULOWIU,DO TEJ PORY WSZYSTKO BYLO OK, ALE W OSTATNICH TYGODNIACH A DNIACH TO JUZ SZCZEGOLNIE ZACZELO ZMIENIAC KOLOR KSZTALT I SACZY SIE Z TEGO ZNAMIENIA ROPA,3 TYG TEMU BYLYSMY U DERMATOLOGA ALE JESZCZE WTEDY NIE MIALO TO TAKIEGO WYGLADY,LEKARZ POWIEDZIAL ZE JEST OK ZEBY NIC Z TYM NIE ROBIC,BEDZIE ROSLO Z DZIECKIEM A JAK W DOROSLYM ZYCIU BEDZIE SZPECICI TO MOZNA USUNAC,MARTWIE SIE I STRASZNIE SIE BOJE,UMOWILAM SIE JUZ NA KONSULATACJE DO DRUGIEGO DERMATOLOGA I JESZCZE DO ONKOLOGA CHOCIAZ MAM NADZIEJE ZE TEN DRUGI NA SE NIE PRZYDA.POMOZCIE WESPZYJCIE BO ODCHODZE OD ZMYSLOW.NO I ZAUWAZYLAM ZE STRASZNIE JA SWEDZI BO DRAPIE SIE W TYM MIEJSCU A NA BIELIZNIE SLLADY PO ROPIE.
Obserwuj wątek
    • camel_3d Re: znamiona 24.06.11, 14:31
      poczekaj na to co powie dermatolog...
      a to ze odchodzisz od zmyslow to normalne.. przeciez to twoje dziecko i sie boisz..
    • namrata86 Re: znamiona 24.06.11, 15:16
      Mój 2-letni synek też maił podobny problem. Zaczęło się jakoś gdy miał 1,5 roku. Znamię się powiększyło, napuchło, było całe czerwone, lała się z niego krew i ropa. Byliśmy u dermatologa, potem u chirurga. U chirurga byliśmy 3 razy, znamię miało być wycinane. Tylko chirurg się trochę wahał, bo to jednak małe dziecko jest. Mieliśmy już ustaloną datę zabiegu, aż tu nagle znamię pękło, wylała się ropa, krew i takie drobne twarde kawałeczki. Po wszystkim została sucha skóra, która po pewnym czasie odpadła. Teraz ma tylko nieduży znak na plecach. Póki co ma dwa lata i nic się nie dzieje. Chociaż chirurg twierdzi,że sytuacja może się powtórzyć. Nie zamartwiaj się na zapas, nie wiesz jak będzie. Słuchajcie lekarza. Powodzenia smile
      • kotkowa Re: znamiona 24.06.11, 15:33
        Mój mały ma taki duży pieprzyk na plecach, z otoczką, dość nieregularny, troszkę wypukły. Jakoś do tej pory nie uważałam, że to coś złego, dopiero przedwczoraj gastrolog zwrócił nam uwagę, żeby to pokazać chirurgowi. Na razie nic się z tym nie dzieje, ale muszę to skontrolować. Nie martw się na zapas, takie zmiany zazwyczaj groźne nie są, po prostu się je usuwa, żeby nie narażać na otarcia, słońce itd, żeby nie zrobił się z tego w przyszłości nowotwór. Idź szybko do lekarza, to się uspokoisz.
    • nulka83 Re: znamiona 29.06.11, 13:39
      Moja córcia miała znamię barwnikowe tzw myszkę na podudziu, od urodzenia chodziliśmy na kontrole do onkologa, w końcu kazał pokazać znamię chirurgowi. Chirurg poradził wyciąć, bo znamię znajdowało się w miejscu narażonym na otarcia. Wycieliśmy, gdy córka miała 3,5 roku. Wycinek był zbadany, wszystko ok, tylko blizna duża, ale lepsza blizna niż znamię.
      • feiniel Re: znamiona 22.07.11, 17:36
        mój 2,5 letni synek ma spore znamię na karku- dermatolog mówi,ze by usunąć wiec wytniemy - mam pytanie: jakto sie robi u tak małych dzieci-w znieczuleniu miejscowym czy pod narkozą?
      • lenuszek córka 3,5 roku znamię od urodzenia-czeka na zabieg 22.07.11, 20:49
        moja córka urodziła się z płaski znamieniem barwnikowym na udzie z tyłu, miało rosnąć razem z wiekiem, w przyszłości zalecane usunięcie. Konsultowałam z onkologiem, dermatolog wg mnie nie ma aż takiej wiedzy. Problemy zaczęły się teraz na wiosnę bo w przedszkolu ciągle gdzieś to zatarła na placu zabaw itp. miejscach, leciała krew, strupy zdrapywała szybciej niż się zrobiły i tak w kółko.
        Konsultowałam z jednym z najlepszych chirurgów dziecięcych w kraju (prof. Bohosiewicz), zalecił usuwać znamię, które narażone jest na drażnienie czymkolwiek (gumka majtek, brzeg koszulki ...), zabieg możliwy tylko w znieczuleniu ogólnym, pobyt kilkugodzinny, mamy być na godz. 15 a o 20 wypis.
        jak ktoś jest ze Śląska poleca: prywatny szpital Silesia-Med, Grzawa, gmina Miedźna (na trasie Pszczyna-Oświęcim), konsultacja 60zł, zabieg bezpłatny.
        • angela10086 Re: córka 3,5 roku znamię od urodzenia-czeka na z 22.07.11, 21:03
          moj synek ( 4 latka) ma takie znamie na czubku glowy, ostanio zaczelo bardzo rosnac. Poszlismy do dermatologa, narzie jest po obserwacja, mamy sie zglosic po lecie i zdecyduje czy do usuniecia. Ja ajk sobie usuwalam to pod znieczuleniem miejscowym, u dzieci pewnie ogolne
        • ella_nl Re: córka 3,5 roku znamię od urodzenia-czeka na z 22.07.11, 21:43
          lenuszek napisała:

>
          > Konsultowałam z jednym z najlepszych chirurgów dziecięcych w kraju (prof. Bohos
          > iewicz), zalecił usuwać znamię, które narażone jest na drażnienie czymkolwiek (
          > gumka majtek, brzeg koszulki ...),

Jest dobrym chirurgiem, potwierdzam. Ja córce właśnie ostrzykiwałam naczyniaki na Jego oddziele w CZMiD w Katowicach, tyle że u dr Madziary(chirurg onkolog).
          Dr Madziara jest bardzo dobrym lekarzem.Polecam.
    • ella_nl Re: znamiona 22.07.11, 21:49
      Uważam, że bardzo dobrze, że idziecie do onkologa.Leczę dziecko od prawie 3 lat u onkologa.Wiem, że ma córka fachową opiekę. Jak by się coś działo to zaraz idzie na oddział.
      Nie bój się - to że to onkolog to nie znaczy że musi mieć raka.
      • angela10086 Re: znamiona 23.07.11, 09:37
        dodam, ze najlepeij wybrac od razu chirurga onkologasmile
        • lenuszek Re: znamiona 23.07.11, 20:48
          też tak myślę
    • anianiunia2507 Re: znamiona 24.07.11, 23:44
      Corka ma na prawej dloni taka mala czerwona plamke (od urodzenia).
      Kiedy byla niemowlakiem lekarz powiedzial nam ze powinno zaniknac do roku,nie zniknelo do dzisiaj-mala ma 2 lata i 4 miesiace.Konsultowalismy takze z dermatologiem-powiedzial ze to zwykle znamie,nic powaznego i jesli kiedys corce bedzie przeszkadzac to bedzie mozna usunac laserowo.O konsultacji z onkologiem nawet nie pomyslalam ale moze trzeba by bylo??napedzilyscie mi troche strachacrying
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka