Dodaj do ulubionych

Co zamiast wody utlenionej

24.06.11, 16:07
Witam
Kompletuję apteczkę dla córki ( 16m) przed wyjazdem nad morze, czytam i czytam i natknełam się na informację, że wody utlenionej już się nie uzywa ale nie mogę doszukać sie dlaczego?
Macie jakieś zastępcze specyfiki na rany, otarcia itp? Duzo tego a chciałabym coś sprawdzonego
Obserwuj wątek
    • ada16 Re: Co zamiast wody utlenionej 24.06.11, 16:24
      Wodę utlenioną w żelu?
    • budzik11 Re: Co zamiast wody utlenionej 24.06.11, 16:54
      A czemu niby się nie używa? Ja używam jak najbardziej. Najlepsza taka w żelu, bo nie spływa zaraz. Można jeszcze Octenisept, ale nie wiem, czy i w czym jest lepszy od wody utlenionej.
      • only_black Re: Co zamiast wody utlenionej 24.06.11, 17:07
        rivanol jest ok
    • jul-kaa Re: Co zamiast wody utlenionej 24.06.11, 17:15
      Octenisept, faktycznie nie poleca się już wody utlenionej.
    • kasiak37 Re: Co zamiast wody utlenionej 24.06.11, 17:44
      octenisept.
    • 18_lipcowa1 woda utl w żelu 24.06.11, 18:18
      moze dluzej polezec otwarta
    • matka_karmiaca Re: Co zamiast wody utlenionej 24.06.11, 18:38
      Octanisept.

Dlaczego nie woda utleniona, można przeczytać choćby w Wikipedii (są tam źródła):

"Woda utleniona ma naturalne właściwości hemolityczne, a ponadto może prowadzić od oddzielania się świeżego nabłonka od ziarniny w miejscu zranienia. Właściwości bakteriobójcze wody utlenionej przy opatrywaniu zranień są słabe i krótkotrwałe, a stosowanie jej nie zmniejsza ryzyka zakażenia, a w pewnych przypadkach może opóźnić gojenie się zranień. Według innego podsumowania woda utleniona nie ma znaczących negatywnych efektów na gojenie się ran, ale także nie obniża ryzyka zakażenia, głównie z powodu obniżonej aktywności w rozcieńczonych roztworach osłabianej dodatkowo przez katalazy bakteryjne i z otaczających zranienie tkanek. Z tego powodu woda utleniona może co najwyżej wspomagać opatrywanie zranień obficie pokrytych zaschniętą czy zakrzepłą krwią, w czym pomagać mają jej właściwości hemolityczne."
    • przeciwcialo Re: Co zamiast wody utlenionej 24.06.11, 19:02
      Ja nadal uzywam wody utlenionej i nie widze powodów do rezygnacji.
    • deela Re: Co zamiast wody utlenionej 24.06.11, 21:36
      nigdy czegos takiego nie uzywalam
      przemywalam czysta woda a od biedy woda zrodlana albo mineralna - zazwyczaj ma sie cos takiego przy sobie jak sie wychodzi z dzieckiem
      niech sobie organizm poradzi sam ze zranieniem, przeciez to tylko otarcie/skaleczenie
    • olifra1 rivanol n/t 24.06.11, 22:23
    • w_miare_normalna Re: Co zamiast wody utlenionej 24.06.11, 23:19
      Nie wiem gdzie to usłyszałaś/przeczytałaś, ale ja używam wody utlenionej do dziś.
      • asiurkaa Re: Co zamiast wody utlenionej 27.06.11, 23:30
        gdy zakladalam wątek o apteczce wakacyjnej taki wpis sie pojawil, ze woda utleniona jest juz passe. nie wiem do tej pory dlaczego, ale skutecznie do octeniseptu zniechęcila mnie cena, okolo 25zl, a woda utleniona w spreyu 2zl. Octenisept ma szersze dzialanie, skuteczny takze na grzyby i wirusy, ale "stara" woda utleniona wg mnie sprawdza sie na rany i otarcia.
    • camel_3d mydlo! 28.06.11, 08:33
      lepsza jest do przemycia woda z mydlem...

wopda utleniona to taki "bajer" kompletne nei dziala..uspokaja tylko..smile
    • camel_3d mit wody utlenionej.... 28.06.11, 08:36
      woda utleniona nie ma zadnych wlasciwosci leczniczych, a ni gojacach..a wrecz przeciwnie... moze wydluzac gojenie sie. a o wlasciwosciach odkazajacych nie ma kompletnie mowy.
      lepsze jesz zwykle mydlo z woda., szczepionka przeciw tezcowi i srodki odkazajace, dostepne w aptece...
      • sjostra Re: sól fizjologiczna 30.06.11, 20:50
        W zeszłym tygodniu w pracy miałam szkolenie z pierwszej pomocy. Pan ratownik medyczny powiedział, że jesli juz obmywac ranę to solą fizjologiczną
    • mondovi Re: Co zamiast wody utlenionej 28.06.11, 09:13
      Szczerze powiem, że nie stosuję żadnych odkażaczy otarć dziecięcych. Jeśli "rana" jest brudna przemywam wodą.
    • agg3 Re: Co zamiast wody utlenionej 28.06.11, 16:01
      jestem pielegniarka i rozniez w srodowisku medycznym nie stosujemy wodu utlenionej!
      zwykla sol fizjologczna lub wode.
    • greenola Re: Co zamiast wody utlenionej 28.06.11, 22:06
      Octenisept
    • shige Re: Co zamiast wody utlenionej 28.06.11, 22:44
      Wody utlenionej nie używa się dlatego że:
      ma słabe działanie odkażające
      po kilku miesiącach przechowywania w warunkach domowych jest do wyrzucenia
      zwiększa krwawienie
      uszkadza zdrowe tkanki wokół rany
      Polecam Octenisept idealny dla dzieci, bo nie piecze.W domu mam tez Kodan.
    • myelegans Re: Co zamiast wody utlenionej 29.06.11, 00:04
      Rane przemyc woda, na to antybiotyk w masci, z tubki, albo saszetki, jak trzeba zakleic plastrem i juz.
      • carinica011 Re: Co zamiast wody utlenionej 30.06.11, 21:03
        na drobne zranienia moja babcia pracująca 20 la w szpitalu polecała ślinę, jesli woda nie była pod ręką. przykładała nam też listek babki lancetowatej lekko zgniecionej. żyję, wszystkie członki na miejscu.
        na głębsze ocnisept, też antyseptyczny.
      • zjawa1 Re: Co zamiast wody utlenionej 30.06.11, 21:07
        Rivanolsmile Ja tylko to stosuje, nie piecze i doskonale wyciaga ewentualne stany zapalne.
        Na swieza rane oczywiscie zakladam opatrunek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka