marcelinka74 23.07.11, 13:07 Czy ktoś przeżywał zakażenie boleriozą u 14-miesięcznego dziecka? Ile trwało leczenie i czy było skuteczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frestre Re: bolerioza u roczniaka 23.07.11, 14:05 BORELIOZA a nie bolerioza tu zapytaj: forum.gazeta.pl/forum/f,26140,Borelioza.html Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinka74 Re: bolerioza u roczniaka 24.07.11, 12:50 pomyliłam się, chyba wiem na co choruje moje dziecko . Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: bolerioza u roczniaka 24.07.11, 17:12 Jak się dowiesz, to usmieszek będzie sie pojawiał nieco rzadziej w Twoich postach. Wpsółczuję, szczerze... Odpowiedz Link Zgłoś
mgd3 Re: bolerioza u roczniaka 24.07.11, 20:55 Nie strasz dziewczyny - niby są teorie, że tego się wyleczyć nie da i zawsze może wrócić - ale bywają przypadki, że jedna seria antybiotyków i zero objawów (np. moja ciocia - "zaleczona" już z 10 lat temu). Więc może będzie ok. Chociaż fakt - jak przeczytałam temat, to aż mi serce zamarło - już nieraz pisałam - moja mama leczy się już wiele lat i poza chwilowymi poprawami jest coraz gorzej. Moja dwulatka już 2 razy w tym roku złapała kleszcza i jestem przerażona. Bunt dwulatka, dzieć wyjący i histeryczny - a mi przy każdym załamaniu nastroju serce zamiera, że może źle się czuje bo to borelioza... Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinka74 Re: bolerioza u roczniaka 26.07.11, 21:49 A robiłaś jej testy na bolerioze? My mieliśmy o tyle szczęście, że wyszedł małej rumień, jakby go nie było to pewnie o niczym byśmy nie wiedzieli . A Twoja mama po jakim czasie od ukąszenia zaczęła się leczyć? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinka74 Re: bolerioza u roczniaka 26.07.11, 21:55 My zaczęliśmy terapię zaraz po ukazaniu się rumienia, w szpitalu twierdzili że 3tygodniowa kuracja wyleczy dziecko.. Sami nie wiemy co o tym sądzić i musimy szukać dalej specjalisty. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: bolerioza u roczniaka 27.07.11, 11:01 Sami nie wiemy co o tym sądzić i musimy szukać dalej specjalisty. Bardzo dobrze robisz. Skontaktj się z anyx_27 lub anyx27 nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: bolerioza u roczniaka 25.07.11, 09:45 U dzieciaczka koleżanki terapia trwa już prawie rok.Mały bierze kilka antybiotyku na raz (boreliozy inaczej się nie leczy).Idzie ku dobremu Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: bolerioza u roczniaka 26.07.11, 21:54 Cholera! Moje dzieciaki w tym lecie miały już obydwoje po kleszczu.Szybko zauważone i wyjęte.Ale jak można sprawdzic czy nie zosta.ły zakażone?Jakie badania i gdzie najlepiej wykonac.Rumień się nie pojawił,ale podobno to nie wytyczna, że do zakażenia nie doszło? Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinka74 Re: bolerioza u roczniaka 26.07.11, 22:01 Rumień się pojawia rzadziej, może być gorączka czy objawy grypopodobne albo nic.. U nas tydzień po zakażeniu była gorączka 39,5 a 3 tygodnie po - rumień na całe czoło i kilka mniejszych. Nas pediatra wysłał do szpitala na oddział zakaźny, musisz mieć skierowanie ale to raczej jak najszybciej po ukąszeniu. Testy można zrobić w Diagnostyce, ale nie powiem Ci które są najlepsze - chyba PCR Real Time ale lepiej dopytaj pediatrę. Ja bym od razu poleciała.. Odpowiedz Link Zgłoś
lafiorka2 Re: bolerioza u roczniaka 26.07.11, 22:04 A czy katar może byc powiązany?Teraz w sumie nie wiem,bo kleszcza odkrył mąż kiedy kąpał dzieci,więc ok 19tej.Pojechaliśmy zaraz na IP.Więc może to też przez to,ze po kąpaniu był.Poza tym wyjeżdżając było ciepło,a wracając było już chłodnawo,a brałam go w samym body.Może go przeziębiłam po prostu? Odpowiedz Link Zgłoś
marcelinka74 Re: bolerioza u roczniaka 26.07.11, 22:10 Nie wiem, nie dowiesz się dopóki nie zrobisz jakiegoś testu.. Odpowiedz Link Zgłoś
merci77 najlepiej 27.07.11, 00:07 skontaktuj się z doktor Beatą Kowalską-Werbowy.Jest do lekarz co leczy dzieci,przyjmuje w Krakowie,prowadzi konsultacje na skype tez.Kleszcza tak poza tym najlepiej zapakowac do koperty,przykleic go do czegos i wyslac do Poznania na badanie.Koszot chyba ok 200-250 zl, wykaze czy ma borelioze czy nie. Guzik prawda ze 3 czy 6 tyg kuracja wyleczy z boreliozy o ile doszlo do zakazenia. Takie bzdury gadaja lekarze i szpitale zakazne.Leczenie jest dlugotrwale,Zwykle mlode organizmy dzieci moga ją wyleczyc,dorosly juz niebardzo.Testy są rozne,ale najlepiej dowiedzieć się od doktor ktorej podalam imie i nazwisko powyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
aretahebanowska Re: najlepiej 27.07.11, 08:26 Rok temu starszak (wtedy miał 5 lat) złapał boreliozę. Był rumień. Leczyliśmy antybiotykiem przez 3 miesiące. Na razie nic się nie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
mamajaneczki Re: najlepiej 27.07.11, 08:27 Hm, moje doświadczenia są inne. Co prawda z dorosłym człowiekiem. Dwa lata temu mąż złapał kleszcza, testy zrobione zaraz po (jeszcze bez objawów choroby) wykazały boreliozę. Mąż wziął serię antybiotyku, jest zdrów jak ryba. Boreliozę można wyleczyć, nie straszmy autorki wątku. Jeśli lekarz mówi że się wyleczy, to tak będzie, w końcu to on 6 lat studiował medycynę, nie my Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: najlepiej 27.07.11, 11:11 > w końcu to on 6 lat studiował medycynę, nie my Taaaa 200 lat temu. A o Boreliozie był 1 akapit w książce. Boreliozę to trzeba samą 6 lat studiować. A i tak zmutuje i szlag trafi naukę. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: najlepiej 27.07.11, 11:59 leneczkaz napisała: > Taaaa 200 lat temu. A o Boreliozie był 1 akapit w książce. > Boreliozę to trzeba samą 6 lat studiować. A i tak zmutuje i szlag trafi naukę. Otóż to!Z tego co mi koleżanka mówiła jest tylko kilku lekarzy w Polsce leczących boreliozę!Sami leczą się u lekarki, która chorobę przeszła i jest zdrowa (póki co bo nie w iadomo czy choroba nie wróci).Jeden antybiotyk sprawy nie załatwi niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
mgd3 Re: najlepiej 27.07.11, 12:13 mamajaneczki napisała: > Hm, moje doświadczenia są inne. Co prawda z dorosłym człowiekiem. Dwa lata temu > mąż złapał kleszcza, testy zrobione zaraz po (jeszcze bez objawów choroby) wyk > azały boreliozę. Mąż wziął serię antybiotyku, jest zdrów jak ryba. Boreliozę mo > żna wyleczyć, nie straszmy autorki wątku. Jeśli lekarz mówi że się wyleczy, to > tak będzie, w końcu to on 6 lat studiował medycynę, nie my No niestety nie masz racji. Lekarze w większości mają zerowe doświadczenie w leczeniu boreliozy. W całej Polsce kilka sztuk "znających się" istnieje. A każdy powie, że wyleczy - bo tak w książeczce ma napisane. To nie jest grypa, którą leczą codziennie i mają doświadczenie. Ja w tym roku leczyłam krzutuśca - po trzeciej, długiej serii antybiotyków w końcu ustąpił - a niby każdy miał mi pomóc Może mąż się wyleczył - a może np. za rok zacznie mieć bóle mięśni, których nijak nie powiąże z boreliozą i będzie się leczył na reumatyzm - i po paru latach dopiero wpadnie na to, że to zaleczona borelioza wróciła. Albo dostanie gorączki itp. i będzie myślał, że to zwykła grypa. Albo po prostu samej depresji dostanie (też standardowy objaw przy boreliozie). Najgorsze w tej chorobie chyba jest to, że ma tak wiele objawów i nikt tego z kleszczami nie łączy. I mogą wystąpić dłuuuugo po ugryzieniu. Właściwie wszystkie ciężkie przypadki, o których czytałam polegały na tym, że przez wiele lat ludzie się leczyli nie mając pojęcia, że objawy są spowodowane boreliozą. No ale jak już pisałam - ja mam złe doświadczenia. Pewnie jest masa ludzi posiadających lepsze - tylko na forach nie piszą. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: bolerioza u roczniaka 27.07.11, 11:06 A czy katar może byc powiązany? Może. Pamiętaj, że test na boreliozę refundowany przez NFZ jest bardzo nieczuły, tj na 10 chorych osób pokaże chyba ze 2. Warto dopłacić i zrobić czułe testy i to kilkakrotnie. Leczenie jest niestety długotrwałe i kosztowne, ale należy je rozpocząć jak najwcześniej od zarażenia, wtedy są lepsze rokowania. Połowa sukcesu to zdiagnozowana borelioza, to najtrudniejsze, druga połowa to znalezienie lekarza, który ma sporą wiedzę w tym zakresie i spore doświadczenie (niestety rzadkość). Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: bolerioza u roczniaka 27.07.11, 12:03 Nie ma 100 % testu na boreliozę nawet PCR nie daje 100 % odpowiedzi jednak ze wszystkich testów jest najbardziej wiarygodny.Całkowitą pewność daje rumień i wspomniane już wcześniej badanie kleszcza!Nie wiem jak jest z badaniem komarów, które boreliozę też przenoszą Lekarzy tak jak pisałam wcześniej jest kilku w Polsce, a problem moim zdaniem spory Odpowiedz Link Zgłoś