Dodaj do ulubionych

dziecko na 10 centylu

30.08.11, 10:37
moja corka ma 3 lata i 5 miesiecy. Wazy niecale 13 kg a wzrostu ma 97. Wzrost jest ok bo jest na 25 centylu za to wagowo tragedia 10 centyl. Jest taka szczupla ze tylko skora i kosci. Mam wrazenie ze w miare jak rosnie to traci coraz bardziej cialka i wyglada coraz szczuplej. Martwie sie o nia troche. Rozmawialam z pediatra mowila ze 10 centyl to dobry centyl ale ja i tak swoje.
Nie widzialam jeszcze tak szczuplego dziecka. Ja w dziecinstwie bylam na 50 centylu a maz to nie wiemy ale podobno byl drobny.
raczej malo je ale posiki sa regularnie i zawsze cos chociaz skubnie
czy sa tu mamy dzieci na 10 centylu? czy wasze dzieci tez sa takie drobniutkie?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 11:03
      moja od poczatku oscyluje w dole siatki centylowej, wzrostem ponad 50 centyl. Tak ma i juz, wazne zeby rosla/przybierala w miare rowno.
      Dziecka sie nie utuczy i nie ma tez po co.
      Moja ma do tego mala glowe, wiec sprawia wrazenie bardzo drobnej.
    • rulsanka Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 11:17
      <Rozmawialam z pediatra mowila ze 10 centyl to dobry centyl ale ja i tak swoje.<

Moj syn jest na 3 centylu, wzrostowo 50. Nie wyglada chudo (taka budowa - ma drobne kosci, wiec nie wystaja)

Teraz jest duzo grubych dzieci, przez takich zeschizowanych rodzicow. Wazne, zeby byla zdrowa, rosla, i nie jadla smieciowego jedzenia.
    • deela Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 11:26
      moj syn jest wzrostem na 10 a wagowo poniżej 3go, zalam sie za mnie bo mi się odechcialo
    • slonko1335 Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 11:51
      10 centyl to dobry centyl przecież jest w normie, moja jest na 3 i jestem cała szczęśliwa z tego powodu bo długo była pod siatką. Problem by był gdyby spadała w siatce centylowej cały czas a jak się trzyma tego 10 to ok.
      • ishtar Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 12:20
        Jeśli Cię to uspokoi - moja ma 3 latka równo, waży 12,8 i mierzy 97. Jak u Ciebie skóra i kości. Zdrowa, szata nie dzieco - widać te typy tak mają.
    • katriel Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 12:53
      > wagowo tragedia 10 centyl.
      Jaka, kurczę, tragedia? Jest zupełnie normalna. Drobna i szczupła, fakt, ale nie jakoś
      szczególnie. W każdej grupie przedszkolnej czy klasie szkolnej znajdzie się dwoje czy
      troje rówieśników drobniejszych od niej.
      Tak z ciekawości - 90 centyl to też by była dla ciebie tragedia? To przecież dokładnie
      tak samo daleko od średniej, tylko w drugą stronę...
      • adu_linka Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 13:06
        Moja córka(prawie 2 latka) jest między 3 a 10 centylem z wagą i na 50 ze wzrostem. I szczerze, to się cieszę bo był czas, kiedy była poniżej siatki centylowej. Owszem, jest drobna, ale nie wychudzona.
        • grzalka Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 13:17
          mam syna wagowo poniżej siatki, wzrost okolo 25 centyla- jak sie mieści w siatce to nie widzę problemu, róznica między waga a wzrostem tez nie jest niepokojaca

u nas to kwestia urody i drobnej budowy, jak spadł z siatki w wieku okolo 2 lat tak sie trzyma pod siatką, ale przybiera i rosnie proporcjonalnie, więc czym tu sie martwic?
    • calineczkazbajkii Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 14:02
      Moj Synek jest miedzy 3-10
      je bardzo dużo i dobrze się wypróżnia
      zdrowy jak rydz
      ja tez duzo jadłam i długo byłam b.chuda
    • ascii2 Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 14:09
      moja też jest drobna, jak miała 2- 3 m-ce to już pediatra zalecała, mi podawanie sztucznego pokarmu, twierdząc, że się rozje, a się nie rozjadła, idzie dolną siatka i nie da się Jej utuczyć. Córka koleżanki mając 5,5 ważyła 14,5 kg Ona nic sobie z tego nie robiła, jeszcze mnie pocieszała, że przynajmniej nie będzie trzeba Jej odchudzać, a lekarka to Jej mówiła czy zna dorosłego który chce być otyły??

I powiem Ci tam też się przejmuję, jest niska szczupła zawsze między 15-35 centylem wg. pediatry, ale jakoś nikt nie zwraca mi uwagi nie ogląda się. A syn ma kolegę z klasy 9 latka który waży ponad 80 kg, jego mama twierdziła, że do 2 roku był b. szczupły, że się modliła, że taki chudy więc później tak Go utuczyła. i to jest tragedia, ludzie się oglądają , zaczepiają.
    • sinceramente Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 18:40
      moja corka ma 3 lata i 5 miesiecy. Wazy niecale 13 kg a wzrostu ma 97.

Ha, to ja dopiero powinnam wpaść w rozpacz.
      Moja córka ma 4 lata i 5 miesięcy. Waży tyle samo co Twoja - 13 kg, ale wzrostu ma 105 cm.

Może ja dziwna jestem, ale nie wydaje mi się, że to sama skóra i kości, pediatra też nie ma zastrzeżeń.
    • agaja5b Re: dziecko na 10 centylu 30.08.11, 19:42
      Jak 25 centyl wzrostu i 10 wagi to raczej jeszcze norma. A moja szkapinka ma 2 lata i 8 miesięcy waży 10,5 kilo i mierzy 85 cm i to dopiero chudzina, wszystko z niej spada, jest pod trzecim centylem wzrostu i wagi i rzezczywiście ma problemy zdrowotne, także nie martw się. Oczywiście jak czujesz niepokój to lepiej go rozwiać u kompetentnego lekarza czasem nawet wymusić jakieś badania, bo intuicja rodziców często jest niezawodna, ale na spokojnie, chyba że wedrówki między centylami byłyby naprawdę gwałtowne i drastyczne.
    • milena2504 Re: dziecko na 10 centylu 31.08.11, 11:57
      nie przejmuj sie tak moja córeczka była teraz na bilansie 4 latka i ma wzrostu 102 cm i 13500 wagi lekarz wogóle tego nie skomentował widać taka jej uroda od małego mało jadła i przybierala na wadze teraz je normalnie ale nadal mało przybiera ale ja juz nie robie z tego problemu aczkolwiek kiedyś też dostawałam w głowę ale teraz odpuściłam najważniejsze ze jest zdrowa i bardzo mądra
    • saszanasza Re: dziecko na 10 centylu 31.08.11, 12:03
      moja zuza ma 3 lata i 3 miesiące, wzrost 97 cm. waga 13,3 (w ciuchach) i nie powiedziałabym że to skóra i kości. szczupłe dziecko po prostu i tyle. centylami się nie przejmuję o ile widzę że zdrowo rośnie jest o.k.
      • ewelajnawrocek Re: dziecko na 10 centylu 31.08.11, 12:51
        Moj syn 2 l i 8 mcy 12600 na czczo, wzrost 93, masakra! Najgorsze ze wzrost słaby i tym sie martwie najbardziej, bo spadł mi z 50 centylu wzrostusad
    • marta_s25 Re: dziecko na 10 centylu 31.08.11, 13:03
      'sama skóra i kości"???? co ty wypisujesz!!! chyba nie widziałaś samej skóry i kości- popatrz na dzieci z Afryki-nie wydaje mi się, żeby twoje dziecko właśnie tak wyglądało, no chyba że się mylę.
      10 centyl-przecież to NORMA, co więcej 3 centyl to też NORMA.
    • ankh_morkpork Moje jest jeszcze niżej, i co z tego? :-) 31.08.11, 13:20
      Zdrowe, wyniki wszystkie w normie. Nie przejmuję się. Nie wciskam jedzenie na siłę, jak pytane dwa razy z rzędu mówi, że się najadło, to kończymy jeść i już.

Wyluzuj. Zdrowe dziecko się nie zagłodzi. Byle tylko nie przesadzać z przekąskami i słodkimi soczkami pomiędzy posiłkami.

Nie rozpychaj jej żołądka na siłę, bo potem będziesz jeszcze ją odchudzać ;-P

Swoją drogą, to jaka schizofrenia w narodzie panuje. Małe dziecko musi być pulpet z polikami jak prosiaczek i dołeczkami na łokciach. A potem nastolatka/tek musi być szczuplutka/ki i zgrabniutka/ki. Najpierw dziecko cierpi przekarmianie "za tatusia, za mamusię, za ..." a potem patrzy na modelki w gazetach i popada w anoreksję i bulimię.
      • iwcia777 Re: Moje jest jeszcze niżej, i co z tego? :-) 01.09.11, 20:20
        moj od urodzenia ze wzrostem i waga pomiedzy 10 a 20 centylem. Na bilansie 4 latka 99 cm wzrostu i 16 kg wagi smile - chlopczyk
    • koza_w_rajtuzach Re: dziecko na 10 centylu 01.09.11, 20:37
      mój 2,5 latek ma bardzo podobne parametry. Wg mnie nie musisz się martwić, Twoja córka jest dość proporcjnonalna.
    • dagmara-k Re: dziecko na 10 centylu 02.09.11, 19:39
      to moja jest tylko skora albo tylko kosci bez tego drugiego bo nigdy nie byla na 10 centylu a obecnie jest ponizej 3-ego. obecnie od prawie roku;P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka