Dodaj do ulubionych

moczenie nocne

05.09.11, 18:53

Pytanie do Mam: jak długo Wasze Dzieci nie panowały nad sikaniem w nocy?
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: moczenie nocne 05.09.11, 19:20
      Córka ok. półtora roku. Syn niewiele dłużej.
      • mamalgosia Re: moczenie nocne 05.09.11, 20:39
        bardzo wcześnie
    • hanalui Re: moczenie nocne 05.09.11, 19:20
      Dziewczynki do 4 lat a chlopcy do 6 lat i jest to jak najbardziej normalne.
      Dzieci czesto wysadzane, wysadzane na spiocha maja tendencje dluzej moczyc sie w nocy, ba...niekotrym nawet w doroslym zyciu nie udaje sie przespac nocy bez wedrowki do toalety.
      • nangaparbat3 Re: moczenie nocne 05.09.11, 20:29
        > Dzieci czesto wysadzane, wysadzane na spiocha maja tendencje dluzej moczyc sie
        > w nocy, ba...niekotrym nawet w doroslym zyciu nie udaje sie przespac nocy bez w
        > edrowki do toalety.

Naprawdę? Skąd o tym wiesz?
        • jantarowo Re: moczenie nocne 05.09.11, 23:50
          to chyba nawet tak na logige, pecherz sie przyzwyczaja, ja tak mam...
          • nangaparbat3 Re: moczenie nocne 06.09.11, 21:36
            Na loggie to ja sama wiem - ale mi nie wierzą, chciałabym się móc na jaki autorytet powołac.
    • estelka1 Re: moczenie nocne 05.09.11, 19:27
      Rok i 10 msc jak definitywnie przestałam nakładać na noc pieluchę, bo i tak była sucha. W dzień biegała bez pieluchy 3 msc wcześniej. Wpadki w dzień czasem się zdarzały. W nocy dosłownie 2 razy. Nie wysadzałam jej w nocy, o ile sama się nie obudziła i nie zawołała.
      • verdana Re: moczenie nocne 05.09.11, 19:44
        9 lat (chłopiec), 2 lata (dziewczynka), 3,5 (chłopiec).
    • dzoaann Re: moczenie nocne 05.09.11, 19:54
      moje przesypialy noce na sucho okolo 2 lat, choc wpadki zdarzały sie do ok 5 roku zycia chlopakom, a mlodej tez kilka razy sie udalo zasikac lóżkosmile
      nie wysadzam jej w nocy, jak zasypia to spi do rana.
      Ale warto poczytac o braku wazopresyny, bo to moze byc przyczyna moczenia nocnego, nawet w zyciu doroslym. Zadna nauka nie ma na to wplywu- czy zaczynasz wczesnie, czy pozno, wysadzasz w nocy, czy nie... wina jest niedostateczne stezenie hormonu zageszczajacego mocz.
      Na to to tylko terapia hormonalna.
      • hanalui Re: moczenie nocne 05.09.11, 21:43
        dzoaann napisała:
        > Ale warto poczytac o braku wazopresyny, bo to moze byc przyczyna moczenia nocne
        > go, nawet w zyciu doroslym. Zadna nauka nie ma na to wplywu- czy zaczynasz wcze
        > snie, czy pozno, wysadzasz w nocy, czy nie... wina jest niedostateczne stezenie
        > hormonu zageszczajacego mocz.

Wysadzanie w nocy powoduje ze mozg nie dostaje odpowiedniej ilosci bodzcow by wytwarzac wazopresyne bo tylko pelny pecherz je wysyla, a nie oprozniany co chwile przez mame.
        Cos czytalas ale niedokladnie.
        • nangaparbat3 Re: moczenie nocne 05.09.11, 23:18
          No napisz mi wreszcie gdzie o tym poczytac mogę - mam obsesję na punkcie wysadzania nocą dzieci (dla mnie to barbarzyństwo po prostu) i bardzo się cieszę, że są jakieś - rozumiem - naukowe doniesienia na ten temat. Nawet mam ochote stwierdzic: A nie mówiłam!
          Ale w czym o tym piszą? Daj mi broń do ręki, plis.
        • dzoaann Re: moczenie nocne 06.09.11, 13:48
          www.chirurgia.opole.pl/porady/moczenie/moczenie.html
          sluchaj, tak na serio, bez zadnych przepychanek i animozji, bez czepiania i na spokojnie to moglabys podac mi jakiegos linka do stronki lub namiary na jakies publikacje, w ktorych porzadnie jset opisane wytwarzanie wazopresyny?
          ja znalazlam np to
          www.chirurgia.opole.pl/porady/moczenie/moczenie.html
          to niezbyt wychodzi, ze pelny pecherz ma wplyw na wydzielanie tego hormonu.

Nie chce sie wdawac w jakies przepychanki, tylko szukam konkretnych informacji i jesli jestes w ich posiadaniu to moze sie podzielisz?

Moja kumpela i jej obecnie 8 letni syn przechodza koszmar moczenia nocnego, moze moglabym jej jakos pomoc...

to przyjaciel mojego dziecka i chetnie by sie zapraszali na wspolne nocowanie, ale chlopczyk wstydzi sie tego problemu. Przechodzil kuracje i niby jest poprawa, ale jakos nie do konca.
          • dzoaann Re: moczenie nocne 06.09.11, 14:05
            www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/cz%C5%82owiek/10711-hormony_budowa_i_funkcja.html
            to tez nie pisza, zeby prostym sposobem na poprawe produkcji wazopresyny noca bylo niewysadzanie i pelny pecherz.

rozumiem mechanizm pelny pecherz, dziecko sie budzi i idzie do kibelka. I fakt, ze budzenie przez matke moze tez mechanizm zaburzyc.
            ale czy jest zwiazek miedzy pelnym pecherzem a bodzcem do mozgu, by produkowal wazopresyne?
            Wydaje mi sie, ze to nie takie proste. I o ile w wielu przypadkach takie cos zachodzi, bo matki za szybko chca by ich dzieci przestaly sie moczyc w nocy( a u niektorych to trwa dlugo), to jednak bywaja wyjatki, gdzie to bardziej skomplikowane.
            • dzoaann Re: moczenie nocne 06.09.11, 14:09
              pl.wikipedia.org/wiki/Mocz%C3%B3wka_prosta
              ale juz chyba przestane szukac, bo musze do kibelkasmilesmilesmile

• nangaparbat3 Dzoann 06.09.11, 21:41
            Ale w zalinkowanym artykule wlaśnie zalecają wybudzanie dzieci w nocy.
            • dzoaann Re: Dzoann 06.09.11, 21:54
              no, ja to wiem... zreszta to roznie...
              ale chodzi mi o to czy sa jakies publikacje, w ktorych jasno i wyraznie pisze, ze jesli dziecka nie wysadzasz to produkcja wazopresyny sie unormuje i moczenie znknie?
              Tak twierdzi Hanalui, a ja bym chciala jakies konkrety na ten temat znalezc. Jak dotad znalazlam jedynie, ze w wypadku niedoborow wazopresyny leczy sie je uzupelniajac je sztucznie i ze powody niedoboru tego hormonu sa niejasne.
              Nie chodzi mi w ogole o moczenie nocne, bo to ma rozne podloza, rozne postepowanie, leczenie ale o to wywolone niedoborem hormonow.
              To Hanalui twierdzi, ze wystarczy parcie na pecherz, wyslany w ten sposob bodziec do mozgu i wtedy nastepuje wzrost stezenia wazopresyny.
              • nangaparbat3 Re: Dzoann 06.09.11, 22:42
                I to się właśnie wydaje logiczne, w końcu cały ten mechanizm nieźle działa. Przyszło mi do głowy, że to może działac jak cyc - opróżnisz, to się napełni, im bardziej opróżniasz, tym pełniejszy. Dlaczego z pęcherzem i wazopresyną nie miałoby byc równie prosto?
                Ale też chciałabym zobaczyc czarne na białym.
                • dzoaann Re: Dzoann 06.09.11, 23:26
                  no, z tego co czytalam to jednak chyba nie dziala w ten sposob... nie bede sie upierac, ale tez chce to zobaczyc czarno na bialym.
                  Gdyby to dzialalo w ten sposob to moczowka prosta by nie istniala jako jednostka chorobowa. A jesli juz to jej leczenia wygladaloby inaczej- zalecenie niewysadzania i tyle.
                  www.interna.com.pl/moczowkaprosta.htm
                  moja kumpela jakos nie chce zaakceptowac faktu, ze jej syn musi przyjmowac hormony. Odstawia je bez konsultacji z lekarzem, przez krotki czas jest ok, potem dziecko znow zaczyna sie moczyc, a ona znow do lekarza.

Wydaje mie sie, ze o ile w gre nie wchodza niedobory hormonalne, to wtedy wysadzanie lub nie ma jakis zwiazek. W odwrotnej sytuacji nie.
                  • dzoaann Re: Dzoann 06.09.11, 23:29
                    bo chodzi mi o to, ze w wiekszosci wypadkow matki za bardzo cisna dzieci, oczekuja za wiele, wysadzaja w nocy, w ten sposob uniemozliwiaja dziecku nauke rozpoznawania sygnalow pelnego pecherza, wlasciwego budzenia sie w nocy . Dzieci dlugo i z roznych powodow mocza sie w nocy.
                    ale jak dotad nie znalazlam info, ze lekiem na moczowke jest niewysadzanie w nocy i co za tym idzie unormowanie produkcji wazopresyny.

• nangaparbat3 Re: moczenie nocne 05.09.11, 20:30
      Dziewczynka, 2,5.
      Ale pamiętam jazdy z moim bratem - do czterech, uznano, że u chłopca to normalne.
      • najma78 Re: moczenie nocne 05.09.11, 20:37
        Corka od ok. 18 m-ca przesypiala noce sucho, w dzien zaczela korzystac z toalety pol roku pozniej. Syn ma 4 lata i od kilku tygodni sypia bez i jest sucho, byla jedna wpadka, sam mi powiedzial, ze nie chce juz spac w pieluszce wiec pojechalismy po podklady i dziala. Nie wysadzalam w nocy ani nie zamierzam i jest to dla mnie oczywostosc.Do 6-7 roku moczenie nocne jest normalne.
      • verdana Re: moczenie nocne 06.09.11, 13:52
        Wobec tego, ze ja obeszłam wielu pediatrów, bo jednak moczacy się 7-8 latek, to juz problem, wszyscy kazali mi nie wysadzać. fakt, wysadzanie w niocy jest korzystne dla rodziców, bo posciel pozostaje sucha. Natomiast, jak kazdy trening, uczy dziecko, ze można robic siusiu przez sen, bez budzenia sie - czyli dziecko jest starannie trenowane, aby nie musieć się wybudzać. Zakłócony zosteje mechanizm - pelny pecherz - budzenie - siusianie, bo wystarczy pełny pęcherz, budzenia oduczają rodzice.
        Można wysadzać dziecko w nocy, pod warunkiem codziennego wybudzania o konkkretnej godzinie - ale musi to być wybudzenie całkowite, czyli dziecko musi sie obudzić i byc całkiem przytomne. A to z kolei moze doprowadzić do problemów ze snem.
    • sandorianka Re: moczenie nocne 05.09.11, 20:35
      Moja córka ma za chwile 6 lat i jeszcze potrafi popuścić w nocy.
      Starsza siusiała do 2 lat.
    • moni_ka30 Re: moczenie nocne 05.09.11, 22:16
      ok 3 urodzin zapanowalsmile
    • gandzia4 Re: moczenie nocne 05.09.11, 22:46
      10 lat leczenie hormonalne, skuteczne.
      9 lat leczenie hormonalne, skuteczne.
      5,5 lat bez leczenia.
      3 lata bez leczenia, obecnie ma 3,5 roku czasem trafia się wpadka ale bardzo sporadycznie.
      Pierwsza dwójka leczona przez urologów. Moczenie nocne może być dziedziczne.
      • guderianka gandzia 06.09.11, 22:01
        jaki lek stosowałaś ?
        jak długo był podawany ?
    • karro80 Re: moczenie nocne 06.09.11, 00:06
      Nadal w nocy sika, ma 3 z hakiem.
    • irima2 Re: moczenie nocne 06.09.11, 09:59
      Mój dzisiaj znowu się posikał...ma 4,5.
      • zaba_i_kijanka Re: moczenie nocne 06.09.11, 13:26
        Mój syn nadal się moczy, ma skończone 7 lat, używał leki i po nich było lepiej ale jakies 9 miesięcy po ich odstawienu wszystko wróciło uncertain. Od jakiegoś czasu lekarze właśnie zalecają wysadzanie, chętnie poczytam te teorie z wysadzaniem nocnym jak byście mogły podać. Wysadzanie nie jest łatwe dla nas fizycznie bo młody waży prawie 30kg i spi na łóżku piętrowym, a nigdy nie jest tak że całkowicie się rozbudzi, zresztą nie podba mi się to że ma przerywany sen
    • truscaveczka Re: moczenie nocne 06.09.11, 14:12
      6 lat, wciąż czekamy. Tzn odsikujemy na śpiąco ok. 23, ale sama nie wstanie.
      • nela12 a w dzień? 06.09.11, 14:34
        witam
        starszy syn jak miał 18 mies, w dzień już bez pampersa w nocy około 2 lat
        natomiast młodszy oko 2,5 w nocy ale w dzień zdarza mu się niestety popuszczać do tej pory sad ma prawie 6 lat!!
        juz zaczął zerówkę i pilnuje się chyba te 6 godz. choć majteczki śmierdzą jak wraca więc minimalnie jednak popuszczasad na dworze przypominam ciągle, gdzieś jade to zapas ubrań-to męczące już nie wiem czy lepiej by nie było w nocysad( badania moczu oki,co może być przyczyną ?miała któraś taki problem?będę wdzięczna za wszelkie rady bo już mam dość sad
        • dzoaann Re: a w dzień? 06.09.11, 14:53
          www.babciapolka.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1002:obalamy-mity-na-temat-moczenia-nocnego-u-dzieci&catid=61:mka
          moze zbyt mala pojemnosc pecherza?
          moze trzeba by bylo zrobic usg?
    • ciociacesia 2 lata 11 mies 06.09.11, 14:36
      odpieluchowanie dzienne zajelo w sumie prawie miesiac, przy okazji odstawila tez pieluchy na noc - przez tydzien zakladalam jej jeszcze, ale po tygodniu postawila weto i wpadki byly tylko 3 kiedy usnela zmeczona nie wysikawszy sie uprzednio
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka