mamalgosia 05.09.11, 18:53 Pytanie do Mam: jak długo Wasze Dzieci nie panowały nad sikaniem w nocy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: moczenie nocne 05.09.11, 19:20 Córka ok. półtora roku. Syn niewiele dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moczenie nocne 05.09.11, 19:20 Dziewczynki do 4 lat a chlopcy do 6 lat i jest to jak najbardziej normalne. Dzieci czesto wysadzane, wysadzane na spiocha maja tendencje dluzej moczyc sie w nocy, ba...niekotrym nawet w doroslym zyciu nie udaje sie przespac nocy bez wedrowki do toalety. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: moczenie nocne 05.09.11, 20:29 > Dzieci czesto wysadzane, wysadzane na spiocha maja tendencje dluzej moczyc sie > w nocy, ba...niekotrym nawet w doroslym zyciu nie udaje sie przespac nocy bez w > edrowki do toalety. Naprawdę? Skąd o tym wiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
jantarowo Re: moczenie nocne 05.09.11, 23:50 to chyba nawet tak na logige, pecherz sie przyzwyczaja, ja tak mam... Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: moczenie nocne 06.09.11, 21:36 Na loggie to ja sama wiem - ale mi nie wierzą, chciałabym się móc na jaki autorytet powołac. Odpowiedz Link Zgłoś
estelka1 Re: moczenie nocne 05.09.11, 19:27 Rok i 10 msc jak definitywnie przestałam nakładać na noc pieluchę, bo i tak była sucha. W dzień biegała bez pieluchy 3 msc wcześniej. Wpadki w dzień czasem się zdarzały. W nocy dosłownie 2 razy. Nie wysadzałam jej w nocy, o ile sama się nie obudziła i nie zawołała. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: moczenie nocne 05.09.11, 19:44 9 lat (chłopiec), 2 lata (dziewczynka), 3,5 (chłopiec). Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: moczenie nocne 05.09.11, 19:54 moje przesypialy noce na sucho okolo 2 lat, choc wpadki zdarzały sie do ok 5 roku zycia chlopakom, a mlodej tez kilka razy sie udalo zasikac lóżko nie wysadzam jej w nocy, jak zasypia to spi do rana. Ale warto poczytac o braku wazopresyny, bo to moze byc przyczyna moczenia nocnego, nawet w zyciu doroslym. Zadna nauka nie ma na to wplywu- czy zaczynasz wczesnie, czy pozno, wysadzasz w nocy, czy nie... wina jest niedostateczne stezenie hormonu zageszczajacego mocz. Na to to tylko terapia hormonalna. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: moczenie nocne 05.09.11, 21:43 dzoaann napisała: > Ale warto poczytac o braku wazopresyny, bo to moze byc przyczyna moczenia nocne > go, nawet w zyciu doroslym. Zadna nauka nie ma na to wplywu- czy zaczynasz wcze > snie, czy pozno, wysadzasz w nocy, czy nie... wina jest niedostateczne stezenie > hormonu zageszczajacego mocz. Wysadzanie w nocy powoduje ze mozg nie dostaje odpowiedniej ilosci bodzcow by wytwarzac wazopresyne bo tylko pelny pecherz je wysyla, a nie oprozniany co chwile przez mame. Cos czytalas ale niedokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: moczenie nocne 05.09.11, 23:18 No napisz mi wreszcie gdzie o tym poczytac mogę - mam obsesję na punkcie wysadzania nocą dzieci (dla mnie to barbarzyństwo po prostu) i bardzo się cieszę, że są jakieś - rozumiem - naukowe doniesienia na ten temat. Nawet mam ochote stwierdzic: A nie mówiłam! Ale w czym o tym piszą? Daj mi broń do ręki, plis. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: moczenie nocne 06.09.11, 13:48 www.chirurgia.opole.pl/porady/moczenie/moczenie.html sluchaj, tak na serio, bez zadnych przepychanek i animozji, bez czepiania i na spokojnie to moglabys podac mi jakiegos linka do stronki lub namiary na jakies publikacje, w ktorych porzadnie jset opisane wytwarzanie wazopresyny? ja znalazlam np to www.chirurgia.opole.pl/porady/moczenie/moczenie.html to niezbyt wychodzi, ze pelny pecherz ma wplyw na wydzielanie tego hormonu. Nie chce sie wdawac w jakies przepychanki, tylko szukam konkretnych informacji i jesli jestes w ich posiadaniu to moze sie podzielisz? Moja kumpela i jej obecnie 8 letni syn przechodza koszmar moczenia nocnego, moze moglabym jej jakos pomoc... to przyjaciel mojego dziecka i chetnie by sie zapraszali na wspolne nocowanie, ale chlopczyk wstydzi sie tego problemu. Przechodzil kuracje i niby jest poprawa, ale jakos nie do konca. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: moczenie nocne 06.09.11, 14:05 www.bryk.pl/teksty/liceum/biologia/cz%C5%82owiek/10711-hormony_budowa_i_funkcja.html to tez nie pisza, zeby prostym sposobem na poprawe produkcji wazopresyny noca bylo niewysadzanie i pelny pecherz. rozumiem mechanizm pelny pecherz, dziecko sie budzi i idzie do kibelka. I fakt, ze budzenie przez matke moze tez mechanizm zaburzyc. ale czy jest zwiazek miedzy pelnym pecherzem a bodzcem do mozgu, by produkowal wazopresyne? Wydaje mi sie, ze to nie takie proste. I o ile w wielu przypadkach takie cos zachodzi, bo matki za szybko chca by ich dzieci przestaly sie moczyc w nocy( a u niektorych to trwa dlugo), to jednak bywaja wyjatki, gdzie to bardziej skomplikowane. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: moczenie nocne 06.09.11, 14:09 pl.wikipedia.org/wiki/Mocz%C3%B3wka_prosta ale juz chyba przestane szukac, bo musze do kibelka Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Dzoann 06.09.11, 21:41 Ale w zalinkowanym artykule wlaśnie zalecają wybudzanie dzieci w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Dzoann 06.09.11, 21:54 no, ja to wiem... zreszta to roznie... ale chodzi mi o to czy sa jakies publikacje, w ktorych jasno i wyraznie pisze, ze jesli dziecka nie wysadzasz to produkcja wazopresyny sie unormuje i moczenie znknie? Tak twierdzi Hanalui, a ja bym chciala jakies konkrety na ten temat znalezc. Jak dotad znalazlam jedynie, ze w wypadku niedoborow wazopresyny leczy sie je uzupelniajac je sztucznie i ze powody niedoboru tego hormonu sa niejasne. Nie chodzi mi w ogole o moczenie nocne, bo to ma rozne podloza, rozne postepowanie, leczenie ale o to wywolone niedoborem hormonow. To Hanalui twierdzi, ze wystarczy parcie na pecherz, wyslany w ten sposob bodziec do mozgu i wtedy nastepuje wzrost stezenia wazopresyny. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: Dzoann 06.09.11, 22:42 I to się właśnie wydaje logiczne, w końcu cały ten mechanizm nieźle działa. Przyszło mi do głowy, że to może działac jak cyc - opróżnisz, to się napełni, im bardziej opróżniasz, tym pełniejszy. Dlaczego z pęcherzem i wazopresyną nie miałoby byc równie prosto? Ale też chciałabym zobaczyc czarne na białym. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Dzoann 06.09.11, 23:26 no, z tego co czytalam to jednak chyba nie dziala w ten sposob... nie bede sie upierac, ale tez chce to zobaczyc czarno na bialym. Gdyby to dzialalo w ten sposob to moczowka prosta by nie istniala jako jednostka chorobowa. A jesli juz to jej leczenia wygladaloby inaczej- zalecenie niewysadzania i tyle. www.interna.com.pl/moczowkaprosta.htm moja kumpela jakos nie chce zaakceptowac faktu, ze jej syn musi przyjmowac hormony. Odstawia je bez konsultacji z lekarzem, przez krotki czas jest ok, potem dziecko znow zaczyna sie moczyc, a ona znow do lekarza. Wydaje mie sie, ze o ile w gre nie wchodza niedobory hormonalne, to wtedy wysadzanie lub nie ma jakis zwiazek. W odwrotnej sytuacji nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: Dzoann 06.09.11, 23:29 bo chodzi mi o to, ze w wiekszosci wypadkow matki za bardzo cisna dzieci, oczekuja za wiele, wysadzaja w nocy, w ten sposob uniemozliwiaja dziecku nauke rozpoznawania sygnalow pelnego pecherza, wlasciwego budzenia sie w nocy . Dzieci dlugo i z roznych powodow mocza sie w nocy. ale jak dotad nie znalazlam info, ze lekiem na moczowke jest niewysadzanie w nocy i co za tym idzie unormowanie produkcji wazopresyny. Odpowiedz Link Zgłoś
nangaparbat3 Re: moczenie nocne 05.09.11, 20:30 Dziewczynka, 2,5. Ale pamiętam jazdy z moim bratem - do czterech, uznano, że u chłopca to normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: moczenie nocne 05.09.11, 20:37 Corka od ok. 18 m-ca przesypiala noce sucho, w dzien zaczela korzystac z toalety pol roku pozniej. Syn ma 4 lata i od kilku tygodni sypia bez i jest sucho, byla jedna wpadka, sam mi powiedzial, ze nie chce juz spac w pieluszce wiec pojechalismy po podklady i dziala. Nie wysadzalam w nocy ani nie zamierzam i jest to dla mnie oczywostosc.Do 6-7 roku moczenie nocne jest normalne. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: moczenie nocne 06.09.11, 13:52 Wobec tego, ze ja obeszłam wielu pediatrów, bo jednak moczacy się 7-8 latek, to juz problem, wszyscy kazali mi nie wysadzać. fakt, wysadzanie w niocy jest korzystne dla rodziców, bo posciel pozostaje sucha. Natomiast, jak kazdy trening, uczy dziecko, ze można robic siusiu przez sen, bez budzenia sie - czyli dziecko jest starannie trenowane, aby nie musieć się wybudzać. Zakłócony zosteje mechanizm - pelny pecherz - budzenie - siusianie, bo wystarczy pełny pęcherz, budzenia oduczają rodzice. Można wysadzać dziecko w nocy, pod warunkiem codziennego wybudzania o konkkretnej godzinie - ale musi to być wybudzenie całkowite, czyli dziecko musi sie obudzić i byc całkiem przytomne. A to z kolei moze doprowadzić do problemów ze snem. Odpowiedz Link Zgłoś
sandorianka Re: moczenie nocne 05.09.11, 20:35 Moja córka ma za chwile 6 lat i jeszcze potrafi popuścić w nocy. Starsza siusiała do 2 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
gandzia4 Re: moczenie nocne 05.09.11, 22:46 10 lat leczenie hormonalne, skuteczne. 9 lat leczenie hormonalne, skuteczne. 5,5 lat bez leczenia. 3 lata bez leczenia, obecnie ma 3,5 roku czasem trafia się wpadka ale bardzo sporadycznie. Pierwsza dwójka leczona przez urologów. Moczenie nocne może być dziedziczne. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka gandzia 06.09.11, 22:01 jaki lek stosowałaś ? jak długo był podawany ? Odpowiedz Link Zgłoś
irima2 Re: moczenie nocne 06.09.11, 09:59 Mój dzisiaj znowu się posikał...ma 4,5. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_i_kijanka Re: moczenie nocne 06.09.11, 13:26 Mój syn nadal się moczy, ma skończone 7 lat, używał leki i po nich było lepiej ale jakies 9 miesięcy po ich odstawienu wszystko wróciło . Od jakiegoś czasu lekarze właśnie zalecają wysadzanie, chętnie poczytam te teorie z wysadzaniem nocnym jak byście mogły podać. Wysadzanie nie jest łatwe dla nas fizycznie bo młody waży prawie 30kg i spi na łóżku piętrowym, a nigdy nie jest tak że całkowicie się rozbudzi, zresztą nie podba mi się to że ma przerywany sen Odpowiedz Link Zgłoś
truscaveczka Re: moczenie nocne 06.09.11, 14:12 6 lat, wciąż czekamy. Tzn odsikujemy na śpiąco ok. 23, ale sama nie wstanie. Odpowiedz Link Zgłoś
nela12 a w dzień? 06.09.11, 14:34 witam starszy syn jak miał 18 mies, w dzień już bez pampersa w nocy około 2 lat natomiast młodszy oko 2,5 w nocy ale w dzień zdarza mu się niestety popuszczać do tej pory ma prawie 6 lat!! juz zaczął zerówkę i pilnuje się chyba te 6 godz. choć majteczki śmierdzą jak wraca więc minimalnie jednak popuszcza na dworze przypominam ciągle, gdzieś jade to zapas ubrań-to męczące już nie wiem czy lepiej by nie było w nocy( badania moczu oki,co może być przyczyną ?miała któraś taki problem?będę wdzięczna za wszelkie rady bo już mam dość Odpowiedz Link Zgłoś
dzoaann Re: a w dzień? 06.09.11, 14:53 www.babciapolka.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1002:obalamy-mity-na-temat-moczenia-nocnego-u-dzieci&catid=61:mka moze zbyt mala pojemnosc pecherza? moze trzeba by bylo zrobic usg? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia 2 lata 11 mies 06.09.11, 14:36 odpieluchowanie dzienne zajelo w sumie prawie miesiac, przy okazji odstawila tez pieluchy na noc - przez tydzien zakladalam jej jeszcze, ale po tygodniu postawila weto i wpadki byly tylko 3 kiedy usnela zmeczona nie wysikawszy sie uprzednio Odpowiedz Link Zgłoś