Dodaj do ulubionych

Ubranie na ślubowanie

13.10.11, 11:37
Jutro jest ślubowanie przedszkolaków. Jak na taka okazję ubieracie dzieci? Galowo (czyli biała koszula chłopiec + jakaś kamizelka czy sweterek) Czy po prostu czysto, schludnie ale nie pompatycznie?
Sama już nie wiem w co wystroić. A raczej przeraża mnie brak białek koszuli w jego garderobie.
Obserwuj wątek
    • upartamama Re: Ubranie na ślubowanie 13.10.11, 13:29
      Chyba nie puścicie dzieci nago?
      • tusia-mama-jasia Re: Ubranie na ślubowanie 13.10.11, 13:32
        U nas jest obowiązkowe odzienie galowe biało-granatowe. Zresztą te galowe białe koszule przydają się kilka razy w roku na różne uroczystości przedszkolne.
        Zatem: biała koszula, granatowe spodnie, była wersja z granatową kamizelką /sweterkową nie garniturową/ czy aksamitką pod szyją.
        • upartamama Re: Ubranie na ślubowanie 13.10.11, 13:36
          Przyznaję, że nigdy nie kupiłam synkowi białej koszuli. Zawsze była biała w czerwoną kratkę, w niebieskie paski, w palmy itd, itp. Czystej białej nie mam. Szkoda, że obudziłam się dziś a ślubowanie jutro, a w mojej mieścinie nie kupię.
          • igajos Re: Ubranie na ślubowanie 13.10.11, 14:45
            Koszula w niebieskie paski spokojnie może być. Z ciekawości sprawdziłam na zdjęciach syna, to część chłopców miała gładkie koszule. Ale były też błękitne, w drobną czerwona krateczkę, albo zwykły biały podkoszulek. A spodnie też różne - głównie jeansy, sztruksy, takie garniturowe w zdecydowanej mniejszości. Ale granatowe i czarne.
          • aveva Re: Ubranie na ślubowanie 13.10.11, 15:20
            > Czystej białej nie mam (...) a w mojej mieścinie nie kupię.

To chyba rozwiązuje sprawę?
            • frida_a Re: Ubranie na ślubowanie 13.10.11, 20:03
              My również jutro mamy , zakładam synkowi dżinsy i beżowy sweterek w serek .
    • budzik11 Re: Ubranie na ślubowanie 13.10.11, 14:25
      U nas zawsze było określone (nawet chyba wywieszali na drzwiach czy dawali karteczki dzieciom) ze tego dnia ma być na galowo. Biała koszula czy bluzeczka w przypadku dziewczynki IMO jest obowiązkowym elementem szafy przedszkolaka czy ucznia. Jest wiele różnych uroczystości, kiedy się przydaje.
    • jomat Re: Ubranie na ślubowanie 13.10.11, 14:51
      Miałam taki sam dylemat w ubiegłym roku. Zapytałam Panie jakie są zasady bo powiem szczerze szkoda mi było kasy na białą koszulę wydawać gdy w szafie miał mnóstwo innych koszul. Ostatecznie stanęło na koszuli w biało fioletową kratę i ciemnych dżinsach. Mały w cale się nie wyróżniał. Zarówno chłopcy jak i dziewczynki byli ubrani odświętnie ale nie typowo galowo. Choć gdybym miała białą koszulę to pewnie bym ubrałasmile
    • upartamama Re: Ubranie na ślubowanie 14.10.11, 09:38
      Jak go odbierałam to wisiała kartka, że na galowo, więc po przedszkolu wrzuciłam dziecia do busa i ruszyliśmy na galerie. Kupiłam koszulę piękną białą w 5-10-15 ( na dodatek przecenioną) i poszedł wystrojony smile
    • ewa_mama_jasia Re: Ubranie na ślubowanie 14.10.11, 14:11
      "Od zawsze" czyli od jakichś trzech lat syn ma zestaw uniwersalny - biała (z długim rękawem) i niebieska koszula (z krótkim rękawem) i spodnie + kamizelka garniturowe. Przydawało się kilka razy w roku, w zależności od potrzeb - imprezy w przedszkolu, teatr, imienimy, urodziny, święta w gronie rodzinnym. Teraz poszedł do szkoły i w ciągu półtora miesiąca już trzy razy wymagany był strój galowy - rozpoczecie roku, święto szkoły pod koniec września i wczoraj, na akademię z okazji dnia nauczyciela.
    • naomi19 Re: Ubranie na ślubowanie 14.10.11, 14:18
      Ja specjalnie kupiłam małej ciuchy na pasowanie, bo wcześniej takowe były nam nniepotrzebne.
      Ubierze białą koszulkę, na to elegancka granatowa sukienka, do tego białe rajstopki i czarne lakierki.
      • heca7 Re: Ubranie na ślubowanie 14.10.11, 14:45
        U nas strój jest trochę ujednolicony. Wszystkie dzieci mają granatowe, dzianinowe kamizelki z logo szkoły . Można je było kupić w sekretariacie za 50zł lub odkupić używane też w sekretariacie za 15zł. Ja pozyczyłam od bratanicywink Chłopcy najczęściej mieli ciemne dżinsy lub sztruksy albo spodnie w kant. Do tego koszule białe albo koszulki bawełniane z białym rękawem.
    • magnolia1973 Re: Ubranie na ślubowanie 14.10.11, 14:53
      W przedszkolu mojej córki czasem proszą o odświętny strój, ale nie ma żadnych konkretnych wymagań. Dzisiaj mała poszła odświętnie ubrana w biało różową sukieneczkę, zrobioną na drutach przez babcię.
      Żadnego specjalnego stroju na takie okazje nie zamierzam kupować.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka