Dodaj do ulubionych

codzienna kąpiel 1,5 roczniaka

19.10.11, 21:03
czy kąpiecie codziennie swoje dzieci czy tylko wieczorna toaleta(mycie zębów, buzi,rączek i spać) Bo przyznam się że mi się już nie chce tak codziennie i kąpie mała 1,5 roczna co drugi dzień, ale oczywiście codziennie ząbki ,raczki i buziak
Obserwuj wątek
    • jul-kaa Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 21:08
      Od początku nie kąpałam dziecka codziennie, lekarka chwaliła.
      Kąpie codziennie tylko kiedy jest brudne (po błocie, piachu itp.). Nie widzę powodu by codziennie kąpać małe dziecko.
      • gatta28 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 21:18
        Codziennie albo kąpiel albo prysznic.
    • anakkena Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 21:18
      Ja kąpię moją 1,5 roczną córkę codziennie, bo uwielbia się kąpać i sama się tego domaga. Wydaje mi się, że dziecku przyjemniej się zasypia jak jest odświeżone po kąpieli. Gdbyby jednak tego nie lubiła, to na pewno nie zmuszałabym jej dla zasady.
      • azomim Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 09:04
        U mnie tak samo, jak u anakkenysmile
    • wanielka Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 21:18
      ja kąpię co 2 dni od zawsze, latem codziennie (kurz, pot) i jest jak najbardziej ok.
    • gag-nes Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 22:05
      Codzienna kąpiel w wannie i jednocześnie fajna zabawa smile
      • alicjak-2 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 22:32
        ja bym nie kapała codziennie ale moj uwielbia i sie domaga.Moja lek tez twierdzi ze nie trzeba codziennie bo skora sie wysusza i jescze cos tam nie pamietam ale syn po kapieli taki odswiezony i słodko zasypia
    • w_miare_normalna Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 22:23
      Toaleta oczywiście codziennie, kąpiel co 2-3 dni.
    • wet_dream Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 22:30
      kąpię od zawsze co 2 dzień
      latem częściej po piachu, basenach, plażach itd...
    • rulsanka Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 22:39
      Pal 6 kąpiel jak dziecko nie spociło się i nie bawiło w piaskownicy, ale PUPA!!! obowiązkowo! My nie używaliśmy chusteczek nawilżanych po kupie, tylko myliśmy pupsko pod kranem. Nie wyobrażam sobie nie umycia tej części ciała. I jeszcze stopy, ręce - wielokrotnie, buźka, zęby 2-3 razy dziennie. Kąpaliśmy co 2-3 dni, bo młody miał tendencję do azs i skóra mu się strasznie wysuszała.
      • koza_w_rajtuzach Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 12:58
        > Pal 6 kąpiel jak dziecko nie spociło się i nie bawiło w piaskownicy, ale PUPA!!
        > ! obowiązkowo! My nie używaliśmy chusteczek nawilżanych po kupie, tylko myliśmy
        > pupsko pod kranem.

No i słusznie. Mój nigdy w sumie nie kąpał się codziennie, skoro tak za bardzo nie lubił, to nie chciałam go do tego zniechęcać codziennymi kąpielami, a jak kiedyś nalałam mu za ciepłej wody i nabawił się z tego powodu lekkiej traumy, to miał rekordowe 2 tygodnie bez kąpieli, aż mu ta trauma przeszła, ale dopóki nosił pieluchę, to mniej więcej 6 razy dziennie myłam mu pupę pod kranem (syn z tych co mają bardzo szybką przemiane materii). Chusteczki nawilżane są fajne gdzieś tam na wyjazdy, ale wg mnie jednak w domu najlepiej umyć pupsko w zwykłej wodzie i nie wyobrażam sobie, żeby choć raz w ciągu całego dnia nie umyć pupy dziecka korzystającego z pieluszek.
    • listopadowka2008bis Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 22:40
      ja codziennie od urodzenia - po pierwsze higiena, po drugie rytual smile
    • nowy99 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 22:51
      Ze wzgledu na atopowa sucha skore kapiel od poczatku co 2 dzien.
      Ale po kazdej kupce mycie pupy pod kranem, mydlem. I co wieczor rytual buzia, rece, pupa i pipunia ( mam porownanie i mysle, ze dziewczynke powinno sie co dzien podmywac). Uczesanie wlosow. Zalezy tez czy sie w dzien spocila np.we wlosach podczas drzemki popludniowej.
    • joshima Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 22:56
      25marzka25 napisała:

> czy kąpiecie codziennie swoje dzieci czy tylko wieczorna toaleta(mycie zębów, b
      > uzi,rączek i spać) Bo przyznam się że mi się już nie chce tak codziennie i kąpi
      > e mała 1,5 roczna co drugi dzień, ale oczywiście codziennie ząbki ,raczki i buz
      > iak

Nawet noworodka nie kąpałam codziennie.
      • aleksandra1357 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 19.10.11, 23:35
        joshima napisała:

> Nawet noworodka nie kąpałam codziennie.

To "nawet" jest nie na miejscu. Noworodek ma na sobie cenną maź płodową, nie brudzi się za wiele (może ulewa tylko) i może być kąpany spokojnie raz na tydzień. Lecz im dziecko większe, tym brudniejsze smile
        Od braku kąpieli się nie umiera, nie ma to znaczenia dla zdrowia moim zdaniem, bo ludzie pierwotni się pewnie przez całą zimę nie myli.
        Ale moje dzieci codziennie siedzą w wannie po pół godziny, bo jakoś szybciej wieczór zlatuje i może lepiej od tego zasypiają.
        • joshima Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 08:53
          aleksandra1357 napisała:

> joshima napisała:
          >
          > > Nawet noworodka nie kąpałam codziennie.
          >
          > To "nawet" jest nie na miejscu. Noworodek ma na sobie cenną maź płodową
          Przez caluśki miesiąc? Nie żartuj. Tę maź to on ma do pierwszej kąpieli. Poza tym miałam na myśli niemowlaka.

> Od braku kąpieli się nie umiera, nie ma to znaczenia dla zdrowia moim zdaniem,
          > bo ludzie pierwotni się pewnie przez całą zimę nie myli.
          Tak i chorowali z brudu. Nie ma co przeginać w drugą stronę.
    • fasol-inka Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 00:34
      oczywiście, codziennie jest pod prysznicem - tyle, że głowę czasem co drugi dzień
      jako noworodka i małego niemowlaka nie kąpałam codziennie (typ nieulewający)
      ale teraz sobie nie wyobrażam jak można nie umyć codziennie półtoraroczniaka z motorkiem w pampersie, takiego co nawet pół chwili nie usiedzi w miejscu
      • heca7 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 08:48
        Yhmmm. Zaraz się zacznie rzeź niewiniątektongue_out
    • malinowa_krowa Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 09:11
      Nasz syn - kąpany codziennie. Tak jak pisała już któraś z dziewczyn:
      1. rytuał
      2. szybciej i przyjemniej zlatuje wieczór, bo dziecko uwielbia kąpiel
      3. nie wiem jak Twoje dziecko, ale moje jest w ciągłym ruchu (czyt. niejednokrotnie w ciągu dnia zgrzane, mimo cienkiego ubrania)
      4. ja, mimo tego, że nie "brudna" też codziennie biorę prysznic - bo chyba fajnie jest położyc czy czyściutkim i pachnącym do łózka...
      ...a może się mylę wink
    • camel_3d kapiel codziennie? 20.10.11, 09:19
      woda wysusza skroe...a male dzieci nie poca sie az tak jak dorosli.
      Mylem mu tylko rece, buzie i zeby. Latem najwyzej szybki prszynic.

• greeneyedgirl Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 09:35
      codziennie jest kąpana od niedawna, w koncu polubila wanne i sama sie domaga
      gdyby nie wieczorny rytual to kapalabym co 2-3 dni
      • sonrisa06 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 09:45
        Od urodzenia córka jest kąpana codziennie, a właściwie kąpie się tylko wtedy gdy myjemy głowę, zazwyczaj się prysznicujemy. Skoro ja i mąż bierzemy prysznic codziennie i nie wyobrażamy sobie położyć się spać nie umyci, to jak mogłabym nie umyć dziecka. Przecież dziecko bardziej się rusza w ciągu dnia niż ja i bardziej się spoci, ukurzy, pobrudzi.
    • mamuniaolunia Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 10:29
      My kąpiemy codziennie, chyba, że późno wracamy z zakupów, czy od gości - wtedy mamy "dzień brudasa". Synek kąpiele uwielbia, ba - nawet głowę chciałby myć codziennie (ma mytą co 3 dzień) - taki oryginalny egzemplarz smile
    • ulllrich Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 12:40
      codziennie - z podobnych wzgledow co u innych: lubi, przyzwyczajenie, rytual, lepiej zasypia itd, wlosy nie - jak mi sie przypomniewink-roznie
    • budzik11 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 12:44
      Codziennie nie kąpałam nigdy (no, poza latem, kiedy dzieci się pocą i brudzą). Codzienna toaleta: buzia, ręce, zęby + pupa (mamy bidet, więc nie muszę całego dziecka wkładać do wanny)
    • koza_w_rajtuzach Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 12:51
      Córka kąpie się codziennie, bo bardzo lubi, choć zdarza się, że w jakiś dzień jednak ma lepsze zajęcia niż kąpiel, a są takie dni, że chce się kąpać dwa razy dziennie. Nigdy nie miałyśmy stałych godzin kąpieli ani żadnych rytuałów.
      Syn nie kąpie się codziennie, bo nie zawsze ma na to ochotę, a ja nigdy nie naciskam, no chyba, że jest bardzo umorusany, ale to się rzadko zdarza, syn tak naprawdę to jest w gruncie rzeczy czyściochem, nie lubi mieć brudnych rączek, buzi aż za bardzo moim zdaniem i często chodzi do umywalki się myć. Ogólnie myślę, że on tak średnio to 4 razy tygodniowo się kąpie, oczywiście myje rączki, buzie
      • andzi-a233 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 13:04
        od urodzenia kąpiemy córkę codziennie. Głowę ma mytą 2 razy w tygodniu, bo bardzo tego nie lubi.
    • gemmi18 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 13:03
      Kąpiemy córkę codziennie - mamy duży prysznic mała siedzi w swojej wanience, pluska się, gdy ja się myję, a później biorę się za nią. Nie wyobrażam sobie nie umyć jej codziennie pupy.
    • neftis83 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 13:53
      Sama biorę prysznic codziennie wiec logiczne było dla mnie codzienne kapanie dziecka od małego. No chyba, że późno wrócimy do domu albo jest jakaś impreza etc, to wtedy nie kąpie.
    • karro80 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 14:33
      Raczej codziennie - nie musi być kąpiel - szybki prysznic też jest ok - młodą zaczęliśmy prysznicować jak już pewnie stała. W ogóle to przeszliśmy latem na ten prysznic bo nikomu się nie chciało 3-4 razy dziennie młodej kąpać - a źle znosiła upały i tylko chłodna kąpiel/prysznic działały cuda.
      Oczywiście czasem nie jest kąpana w ogóle, a czasem ograniczam się do wsadzenia ją również z tyłkiem pod umywalkę -chuda jest, to mi łatwosmile
    • slonko1335 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 14:47
      Generalnie słabo sobie jakoś wyobrażam, że mogłabym się cała nie umyć raz dziennie przynajmniej, nie nie muszę brać kąpieli od razu ale żeby prysznica nie wziąć chociaż? Jakoś też nie wydaję się sobie brudniejsza od moich dzieci, które wszędzie wlezą, walają się po podłodze, itp. w przeciwieństwie do mnie. Buzię, ręce i zęby myjemy kilka razy dziennie(zęby 2 raz) tak my jak i dzieci....
    • klubgogo Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 17:35
      Kolejne brudasy! Przecież dziecko się brudzi i poci. Brak słów.
      • pelagia_pela Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 19:53
        Codziennie. Uwielbia to, lepiej zasypia, to czesc wieczoru i przygotowanie do zasniecia.
        • ewela345 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 20:48
          córka jest kąpana codziennie i głowa też myta codziennie ( rzadko co 2 dzień )
          wiadomo, że jak są goście lub wrócimy późno do domu czasami wtedy jest nie kąpana
    • naana26 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 20:58
      tak kąpię, codziennie. sama też sie kąpie codziennie i nie rozumiem argumentu, że nie kąpię dziecka bo mi się nie chce.

jeść jej też nie dasz, bo ci się nie będzie chciało? dziecko tez się poci - półtoraroiczniak to wulkan energii i nawet jeśli tego nie widzisz poci się - na dodatek w pampersie jego pupa ma styczność z moczem i kupą i przyjemnie po dniu w pieluszce mieć czystą pupę - umytą a nie wytartą nawilżanymi chusteczkami. Podobnie jak buzię. Swoją drogą kąpiel to frajda, już pomijając aspekty higieniczne.

Rozumiem że niektórzy wyznają filozofię nie kąpania bo skóra się ściera i człowiek umiera - ale "bo mi się nie chce" to chyba przesada.
      • 25marzka25 Re: codzienna kąpiel 1,5 roczniaka 20.10.11, 21:17
        ale fala.....
        małą kąpie raczej codziennie, teraz gdy było zimno i nie ogrzewałam całego domu i w łazience nie było za gorąco,to kapałam ją co drugi dzień i nie uważam siebie ani jej za brudasa.Generalnie mam wyrzuty jak jej nie wykąpie,a jestem w drugiej ciąży i czasami nie mam siły po całym dniu,choć staram się to robic, stąd moja ciekawość jak to wygląda u innych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka