Dodaj do ulubionych

Higiena dziewczynek

26.10.11, 06:08
Od jakiegos czasu zauwazylam ze moja corka - 14 miesiecy ma zaczerwienione miejscu przy wejsciu do pochwy. Zawsze przy zmianie pieluszki myje jej delikatnie wacikiem zawsze w kierunku góra->dół, chusteczek nawilzonych uzywamy tylko przy koopie a potemi tak przemywam wacikiem. Ale martwi mnie to lekie zaczerwienienie, nie piecze jej to bo bym zauwazyla, czasami miewa zaczerwieniona pupe ale pomaruje inomagiem i przechodzi. Wybralamby sie do pediatry ale to co teraz sie wyprawia u nas w przychodni - masakra pełno przeziebionych dzieci a nie mamy oddzielnej poczekalni dla zdrowych i chorych. Nie wiem czy sie martwic czy to raczej normalne takie zaczerwienienie.
Obserwuj wątek
    • ulas123 Re: Higiena dziewczynek 26.10.11, 21:02
      Idź do pediatry, ale najpierw zrób badanie moczu - około 10 zł prywatnie /tylko pobierz mocz po umyciu dziecka/ nie będziesz musiała dwa razy chodzić jak coś wyjdzie.
      U nas takie objawy skończyły się fest zapaleniem dróg moczowych, to zaczerwienienie było praktycznie jedynym objawem. Dziecko nie dostało temperatury i nie mówiło że boli /tak ponoć czasem jest bezobjawowo - a może wykończyć nerki/.
      • sabrina_30 Re: Higiena dziewczynek 26.10.11, 21:13
        ja mam ten sam problem z moją córą. Nasz pediatra zlaecił samrowanie jej alantanem plus. U nas zaczerwienienie nie równa się odarzu zaaleniem drug moczowych. Choć taka opcja też jest możliwa.
    • okina Re: Higiena dziewczynek 27.10.11, 11:48
      My trafilismy do ginekologa i okazala sie grzybica. Dostala corka masc do smarowania macmiror complex i pomoglo (miala ok. 9 mies). Ginekolog kazala przy kazdej zmianie pieluchy smarowac bepanthenem mascia i tak robimy juz od ponad roku. Na razie pomaga.
    • anel_ma Re: Higiena dziewczynek 27.10.11, 12:38
      czasem się po prostu trochę odparza, nie musi to byc zapalenia ani grzybica
      smaruj tłustą maścia, alantan plus jest OK
      jak się da, to puśc czasem bez pieluchy, nich sie powietrzy

-
    • motylek_82 Re: Higiena dziewczynek 29.10.11, 09:40
      Dziekuje za wypowiedzi. Byłysmy u pediatry ale wczesniej zrobilismy badania moczu - niestety z woreczka bo tak nie moglam złapac wyniki są nienajlepsze - ma bezobjawowy ZUM - bez gorączki, bólu itp tylko to zaczerwienienie, niestety to dosc czeste u dzieci. Dostała furagin, masc i mamy powtorzyc badania za tydzien. Czasami dobrze jest sie zapytac, dzieki.
    • klubgogo Re: Higiena dziewczynek 29.10.11, 18:30
      Zumu nie diagnozuje się badaniem z woreczka, zumu nie leczy się furaginem. NIe czekaj tydzień na efekty, może jeszcze gorsze, tylko kup płytkę na posiew, względnie sterylny pojemnik na mocz, wstaw córkę od razu rano do wanny, umyj ciepłą wodą z mydłem, wytrzyj ręcznikiem papierowym i złap środkowy strumień. Zanieś jak najszybciej (30 minut-godzina) płytkę do laboratorium po pobraniu i dopiero będziesz miała miarodajny wynik. To co teraz zrobiłyście, to tylko mały bałagan w leczeniu bardzo poważnej choroby.
      • motylek_82 Re: Higiena dziewczynek 29.10.11, 20:28
        no ciekawe jak mam złapac srodkowy strumien u 14 miesiecznego dziecka moge ja trzymac i dwie godziny w wannie a i tak nie zrobi, probowalam wszystkiego biegala z golymi nozkami po podlodze a i tak nie złapalam do pojemniczka wiec musialam zalozyc woreczek bo inaczej nie pobiore jej.
    • klubgogo Re: Higiena dziewczynek 29.10.11, 18:31
      A tak na przyszłość, po kupie podmywaj dziecko bieżącą wodą.
      • alicjak-2 Re: Higiena dziewczynek 29.10.11, 21:39
        sorry ale jak sie łapie do woreczka ? bo tez chce zrobic badanie i tez nie złapie do pojemnika .
        Prosze o wiecej info
        • anouk.4 Re: Higiena dziewczynek 29.10.11, 22:10
          kupujesz w aptece specjalne woreczki do próbek moczu. faktycznie nie jest to tak sterylna próbka jak do pojemniczka, ale też zdarzało mi się w ten sposób pobierać mocz u córki. warto wcześniej przed przyklejeniem woreczka przemyć "okolice intymne" dziecka rivanolem.
    • vjann Re: Higiena dziewczynek 30.10.11, 12:07
      moim zdaniem nie warto panikować z tym posiewem, zwłaszcza, że w warunkach domowych naprawdę bardzo łatwo zanieczyścić próbkę. Raczej trzymaj się zaleceń lekarza, pozdrawiam.
      • klubgogo Re: Higiena dziewczynek 30.10.11, 12:57
        Powodzenia dziewczyny!
        • motylek_82 Re: Higiena dziewczynek 04.11.11, 06:15
          zrobilam posiew z woreczka i wyszedł jalowy, nic nie wyhodowano. Furagin tez jak najbardziej sie podaje konsultowalam sie jeszcze z innym lekarzem, takze nie popisałas się zbytnio wiedzą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka