Dodaj do ulubionych

pomocy aft!

31.10.11, 08:39
Już nie wiem co mama robić . syn 3 letni złapał afty. Cała buzia w środku obsypana.
Pediatra przepisała nestatyne do smarowania, już smaruję 3 dni i nic nie schodzi. Temperatura nawet dochodzi do 40 stopni, podaję czopki i spada ale znów jak czopek przestaje działać to wzrasta. nie wiem co by było skuteczniejszego. Jeszcze kupiłam w aptece baikadent i dento sept A . Proszę o wszelkie rady bo dziecko sie męczy i nbic nie je.
Obserwuj wątek
    • klara-poisencja Re: pomocy aft! 31.10.11, 08:45
      baikadent to chyba dla starszych dzieci jest (o ile dobrze pamiętam..)
      jak byłam mała miałam koszmarne zap. jamy ustnej-cala buzia usiana aftami.pamiętam,że mama robiła mi płukanki z roztworu gencjany.
      możesz też płukać dziecku buzię szałwią,jakimiś ziołami w stylu dentosan,smarować aftinem.
      skoro dziecko wysoko gorączkuje a leczenie nie pomaga to jednak idź do lekarza
      • bobusie Re: pomocy aft! 31.10.11, 10:07
        Nystatyna ok. Polecam jednak oprócz tego gencjanę (ale poproś w aptece tę do buzi o niższym stężeniu - ubierz gumowe rękawiczki, nalej jej na gazik i wysmaruj porządnie buzię małemu). TO może być aftowe zapalenie gardła, więc te afty muszą się wysypać. I jeszcze taka rada z forum - dość kontrowersyjna - ale działa i nic nie kosztuje. Niech dziecko nasiusia na pieluszkę i tym przetrzyj jamę ustną. Polecam też probiotyki - bo afty mają związek z grzybkiem.
        • bobusie Re: pomocy aft! 31.10.11, 10:11
          Co do nystatyny jeszcze - tylko nie pamiętam dokładnie - bo to było parę lat temu - przy aftowym zapaleniu gardła, gdy te afty były też w gardełku + pojawiła się temperatura, dostaliśmy ją do połknięcia ale żeby rozlała się po buzi (chyba 1,5 ml 4 razy dziennie ale głowy nie dam, dawałam strzykawką rozlewając po pliczkach, języku - młody miał wtedy 0k. 4 lat).
    • papilon.0 Re: pomocy aft! 31.10.11, 10:08
      przerabiałam to niedawno z moją 4 letnia córką. Moim zdaniem pomaga smarowanie gencjaną, na to apthin.( choc nie do końca jestem przekonana o jego skuteczności). Córka miała także syrop do picia fluomucon (czy jakoś tak). Ogólnie męczyliśmy sie z aftami długi czas, wyprobowałam tez aperisan gel, on jest na bazie szałwi, i oststnio jeszcze ktoś mi poradzoł psikanie tantum verde i uważam że to jest również skuteczne. Poza tym dawałam probiotyk.
    • rulsanka Re: pomocy aft! 31.10.11, 11:06
      Jeżeli pojawiło się to nagle i gorączka wysoka, to jest podejrzenie choroby bostońskiej. Zbijaj gorączkę (można na zmianę paracetamol i ibuprofen), zmiany w buźce można smarować, płukać, ale i tak przejdą za kilka dni.
      Mogą pojawić się krostki na dłoniach i stopach. Choroba nie jest groźna, u nas trwała 5 dni. Skończyła się nagle.
    • antyg-ona79 Re: pomocy aft! 31.10.11, 11:42
      fluconazole, fluconazin- dzialal na moja mala niemalze natychmiast. Nystatyna i aftin absolutnie sobie nie radzily. Lek na recepte zalecany dla starszych dzieci ale przepisany przez zaufanego i z zasady ostroznego lekarza.
    • budzik11 Re: pomocy aft! 31.10.11, 11:45
      Przy aftach nie ma gorączki i buzia nie jest "cała zsypana". Stawiam na opryszczkowe zapalenie jamy ustnej - wirusówka. Nystatyna tu nie pomoże. Ale w sumie nic nie pomoże, można tylko odkażać wypryski np. gencjaną. Moja córka dostała na to Heviran (to samo, co przy ospie) i Esberitox.
      • mk271 Re: pomocy aft! 31.10.11, 15:47
        wg mnie to też opryszczkowe zapalenie jamy ustnej. heviran i witamina c. nystatyna pogorszy sprawę
        • agnieszkaa16 Re: pomocy aft! 31.10.11, 20:11
          Ja również myślę że to opryszczkowe zapalenie jamy ustnej.Przechodziłam to niedawno z moją 3 miesięczną córą.
          Oprócz home dostała flumykon, heviran, probiotyk. Smarowałam gencjana, jej siuśkami, i oktaniseptem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka