Dodaj do ulubionych

Odpieluchowanie w nocy

10.11.11, 14:36
Witam. Chciałbym swojego synka zacząć oduczać go sikania w nocy. Staram się mu nie dawać picia przed spaniem i wysadzam go raz. Wiem że to mało, ale to chyba dla swej wygody nie wysadzam go częściej. Pomóżcie mi, jak mam go oduczyć. Syn ma 3 latka.
Obserwuj wątek
    • pagaa Re: Odpieluchowanie w nocy 10.11.11, 15:03
      a moczy jeszcze pieluchę w nocy? jeśli rano pielucha jest mokra, to poczekaj jeszcze chwilkę. mój jak w dzień się odpieluchował, to w nocy jakiś miesiąc po tym pielucha była już zawsze sucha, więc zdjęliśmy i spoko, bo wczesniej to raz sucha, raz trochę wilgotna.
    • kamelia04.08.2007 Re: Odpieluchowanie w nocy 10.11.11, 15:34
      jak ma 3 lata, to ma jeszcze pełne prawo sikac w nocy, natury nie przeskoczysz, jesli nie jest jeszcze gotowy.

Zamiast mu ograniczac picie, to lepiej przed pójsciem spac niech sie po prostu wysika.
    • ancymon123 Re: Odpieluchowanie w nocy 10.11.11, 16:11
      Ma 3 latka? Do czego tak Ci się spieszy? Nie stać Cie na te kilka pieluch?
      Chłopiec moze sikać w nocy "pod siebie" do 6 r.ż. Nic na siłe.
      Odpieluchowanie w nocy jest możliwe gdy młody bedzie miał rano suchą pieluszke przez min. 7 dni.
      Bez drastycznego ograniczania picia, bez wysadzania "na śpiocha".
    • ciociacesia samo sie stało 10.11.11, 16:15
      wysadzam przed snem. jesli mi sie zapomni albo dziecko padnie nie wysikawszy sie, mam o 3 rano pobudke albo zasikane lozko
      a nor,malnie kladac sie spac o 20-21 spokojnie wytrzymuje do 7-8 rano bez sikania. lat 3
    • green-blue-eye Re: Odpieluchowanie w nocy 10.11.11, 20:02
      corka ma 26 mcy.odpieluchowana jest od 20 mca a w nocy przestala robic siku jak miala 14 mcy.za ten czas miala jedna wpadke w nocy(bardziej przez moje lenistwo bo przyszla do mnie do lozka powiedziala ze chce siku i usnela a ja z nia.za 10 minut obudzilam sie w mokrym lozku).daje jej pic przed spaniem(wode),ostatnie siku robi ok 20 i pozniej ok 6-7 rano. czytalam ze niektore dziewczyny wybudzaja w nocy na siku,nie wiem czy to jest dobry pomysl.jak widac twoj synek nie jest gotowy na kontrole siku w nocy.tego chyba nie da sie nauczyc,trzeba przeczekac.tak jak ktos pisal dzieci moga moczyc sie w nocy do 6 r.z.
    • mikams75 Re: Odpieluchowanie w nocy 10.11.11, 20:51
      moja miala ponad 3 latka jak nagle sama przestala siusiac w nocy. 1,5 roku po odpieluchowaniu dziennym.
    • aleksandra1357 Re: Odpieluchowanie w nocy 10.11.11, 22:15
      Jak przez 2 tygodnie nocna pielucha była sucha, to przestałam zakładać, ot i cała nauka.
    • mika_p Re: Odpieluchowanie w nocy 10.11.11, 22:23
      Moja miała ponad 3 lata, jak przestałam jej zakładac pieluchę na noc, ale to dlatego, że regularnie pielucha była sucha.
      Do nocnego odpieluchowania potrzebne są dwie rzeczy: dojrzałosć układu nerwowego i hormonalnego. Układ nerwowy musi umieć zinterpretowac sygnał z przepełnionego pęcherza i dać sygnał do pobudki. Układ hormonalny musi wydzielać odpowiednią ilosć wazopresyny, odpowiedzialnej za zagęszczanie moczu.
      Tego się nie da przeskoczyć.

Wysadzaniem w nocy możesz spowodowac tylko to, że jako dorosły facet twój syn będzie się budził co noc o północy i szedł do toalety, nawet jak nie będzie tego potrzebował.
    • fairycharlotte Re: Odpieluchowanie w nocy 10.11.11, 22:25
      Daj mu na luz, nic nie zdzialasz zadnymi metodami, dziecko musi dojrzec i koniec, fizjologia, moczenie nocne rzadzi sie calkiem innymi zasadami niz w dzien.... U nas córka moczyla sie do 4 lat az nagle pewnego wieczoru stwierdzila ze juz nie potrzebuje pieluchy i od tamtej pory się nie moczy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka