Dodaj do ulubionych

Przeczkole

15.11.11, 19:46
Witam.
Mam pytanie do mam przedszkolaków dotyczące ubioru a mianowicie chodzi o to jak ubieracie swoje dzieci do przedszkoli? U nas poranki są już chłodne i Jacek od 2 dni ma na drogę kombinezon a w przedszkolu przebiera tylko rajstopki na dresy i ok smile Jednak z tego co widzę to w grupie synka przeważa bardziej jesienny ubiór więc chciałam sie dowiedzieć jak jest u innych smile
Obserwuj wątek
    • ella_nl Re: Przeczkole 15.11.11, 20:16
      Jak dla mnie to za ciepło dziecko ubierasz.
      • paliwodaj Re: Przeczkole 15.11.11, 20:22
        rajstopki pod dresy? w pomieszczeniu?
        Zrob eksperyment i sama zaloz rano kombinezon narciarski, a pozniej rajstopy pod spodnie i zasuwaj w domu, jak ci pasuje, to znaczy ze dziecku tez moze odpowiada ten na -20Celsjusza stroj
        • kaja-a Re: Przeczkole 15.11.11, 20:28
          Syn przebiera w przedszkolu rajstopy na dreski a nie zakłada na nie smile
    • kajos5 Re: Przeczkole 15.11.11, 20:25
      w drodze do żłobka rajstopy i spodnie. W żłobku zmieniam jej spodnie na spódniczkę albo lata w samych rajstopach.
    • ola33333 Re: Przedszkole 15.11.11, 20:26
      u nas bylo dzis ok -1 rano. Na droge dziesiec minut do przedszkola to kombinezonu bym nie ubierala. Corka nosi normalna kurtke, ale dluzsza za pupe, do tego spodnie i rajstopy (cienkie) pod spodnie moim zdaniem sa wystarczajace, no i czapka.
      • ola33333 Re: Przedszkole 15.11.11, 20:28
        dodam, ze u nas w przedszkolu okna sa otwarte prawie caly czas. Wiec mloda zostaje w tych rajstopach pod spodniami. Zawsze sie pytam, czy jej nie bylo za cieplo i mowi ze nie smile
    • pamplemousse1 Re: Przeczkole 15.11.11, 20:27
      Na rajstopy spodnie. W przedszkolu spodnie chłopcom zdejmuję, i latają w rajstopach.
      • kaja-a Re: Przeczkole 15.11.11, 20:32
        U mnie same rajstopki po przedszkolu odpadają gdyż mój 5 latek by sie zapłakał uncertain
        • jakw Re: Przeczkole 15.11.11, 22:20
          To może na rajstopki krótkie spodenki dla "prawdziwych mężczyzn" ? wink)
          Widuję takie patenty u chłopców.
          • gemmi18 Re: Przeczkole 16.11.11, 08:12
            A czemu nie zwykłe spodnie dresowe? Bez rajstop rzecz jasna.
          • leneczkaz Re: Przeczkole 16.11.11, 08:19
            Fuu! To już lepsze same rajtki. Ale na pewno nie u 5-latka!
    • bluea.nne Re: Przeczkole 15.11.11, 20:32
      same spodnie lub same rajstopy; kurtka/płaszczyk za tyłek;
      • klubgogo Re: Przeczkole 15.11.11, 21:15
        Same rajstopy? A Ty chodzisz do pracy w samych rajstopach?
        Autorka ubiera dziecko na 10-stopniowe mrozy. Moja cały czas chodzi w zwykłych spodniach, pod spodem ma tylko skarpetki, ale parę dni temu kurtkę jesienną zmieniłam na zimową, nie ubieram jednak żadnych sweterków, tylko bluzkę bez podkoszulka.
        • leneczkaz Re: Przeczkole 16.11.11, 08:20
          Jak przeczytasz podpis, to zobaczysz, że autorka postu ma 2 córki. Średnio inteligentna osoba by się domyśliła, że mają jakieś kiecki.
          • klubgogo Re: Przeczkole 16.11.11, 18:10
            Przeczytałam, co nie zmienia faktu, że mowa była o samych rajstopach.
    • q_fla Re: Przeczkole 15.11.11, 21:15
      Córka nie nosi jeszcze ubrań i butów zimowych, czapek, szalików i rajtek pod spodniami.
      Do sali wchodzi w skarpetkach, krótkich spodenkach, letniej spódniczce lub sukience (ma na przebranie w szafce), jeżeli ma bluzkę to zazwyczaj bez rękawów, lub na ramiączkach.
    • karro80 Re: Przeczkole 15.11.11, 21:52
      młoda chodzi nadal w tylko w nieocielanych zwykłych portkach<sztruksach> albo w rajtkach i spódniczce- na rajtki ma na czas podróży do przedszkola getry ocieplacze. Ciepło jej.

Aha młoda do przedszkola nie jedzie autem, tylko autobusem i kawałek spaceru od przystanku zaliczamy.

Więkoszość dzieci ma rajtki pod portki jak przychodzą i są przebierane w szatni tak, że zostają albo rajtki albo spodnie -tylko kilka sztuk się kisi w sali i w rajtkach i porcietach - w kombinezonie to nie widziałam ani jednej sztuki.

Za to teraz chyba wietrzą dobrze w przedszkolu, albo zawsze wietrzyli ale teraz już zimniej, bo młoda zwykle lekko ubrana brała sobie bluzę z szatni, bo zimno<mówiła, że okno otwarte i zawiewa - co jest dobre bo strasznie tam gorąco było>
    • jakw Re: Przedszkole 15.11.11, 22:16
      Na kombinezon jeszcze raczej za ciepło - zwłaszcza, że nie ma śniegu, w którym kombinezon byłby przydatny. Moja młoda chodzi w leginsach pod spodniami, w przedszkolu zdejmuje spodnie, ew. wkłada cienką spódniczkę. Kurtka dość ciepła, ale jeszcze bez podpinki.
    • mw144 Re: Przeczkole 16.11.11, 08:00
      Syn chodzi w dżinsach lub dresach i w tych samych w przedszkolu. Jak będzie ok -15 lub zimniej to założę pod spodnie rajtuzy i zdejmie je w przedszkolu.
    • bacha1979 Re: Przeczkole 16.11.11, 08:22
      Kombinezon?Mieszkasz w Polsce?
      Moje dziecko chodzi w spódniczce, rajstopach+ bluzka/ legginsy/spodnie +tunika, kurtka, czapka, buty takie za kostkę jesienne trzewiki.
      Kombinezon w zeszłym roku założyłam jej ze 4-6 razy w największe mrozy.
    • leneczkaz Re: Przeczkole 16.11.11, 08:23
      Kombinezon to strój na śnieg.

Dziś u nas rano -3 (nocą -5) więc syn poszedł w : bokserkach, podkolanówkach i spodniach na podszewce.. od góry podkoszulka, koszulka i kurtka już zimowa oraz po raz pierwszy eko zimowe (niezimowe tongue_out) + 'golfik' i czapka.
    • pagaa Re: Przeczkole 16.11.11, 08:27
      u nas rano jest tak -2, -3, młody idzie do żłobka tak:
      -jeansy na podszewce ciepłej, grube skarpety, buty takie ciepłe, ale nie śniegowce, koszulka bez rękawków-taka bieliźniana, koszulka z długim rękawem, kamizelka taka zwykła materiałowa i kurtka (czapka i szalik). w żłobku zmieniamy mu jeansy na spodenki dresowe. koszulkę bez rękawów mu wkładam, bo panie mówiły, że w samej jednej z długim miał chłodny kark, ale nie narzeka, że mu gorąco, więc oksmile
      • pagaa Re: Przeczkole 16.11.11, 08:28
        a grube skarpety ma też w żłobku, bo za nic nie chce nosić kapci
    • obasic Re: Przeczkole 16.11.11, 10:58
      Na kombinezon to troche za wczasu.
      Mi się nasuwa jednak inna sprawa, jeżeli dzieci mają zbyt skomplikowane ubieranie/przebieranie by wyjść potem na zewnątrz - to zdecydowanie zniechęca to Panie by się wybrać z nimi na spacer ;-/
    • mama_amelii Re: Przeczkole 16.11.11, 11:16
      Rano zakładam córce rajtki lub leginsy pod jeansy(sama od 2 tyg mówi,że chce,bo jej zimno w nogi na spacerze-u nas na wsch rano minusowe temp,a po południu 3-4 st)).Do tego ma bluzeczkę z krótkim rękawem i bluzę,kurtkę,golfik na szyję i czapkę-taką pośrednią między jesienną,a zimową,kozaki zimowe,ale bez futerka,takie cienkie).
      W przedszkolu okno otwarte,córka siedzi blisko i zawsze ma krótki rękaw.Bluze zostawiamy w szatni,w razie gdyby było jej zimno po porządnym wietrzeniu sali(czyt wszystkie okna optwarte jak dziecisą na spacerze lub w sali rekreacyjnej).
      Kombinezon jest na śnieg i jeszcze nie widziałam dziecka w kombinezonie,aczkolwiek futrzane czapki od dawnasmile
      Jeśli chodzi o rajstopy to u nas zarówno dziewczynki jak i niektórzy chłopcy chodzą w samych rajtachi jakoś mnie to ni ziębi ni grzeje.Co komu do tego?
      Moja córka w samych rajtach by nie poszła,pewnie by się zakrywała i wstydziła,ale co mnie,czy kogoś innego obchodzi,że inne dzieci tak biegają.Ba nawet mają ten komfort,że nie mają problemu z przebieraniem w rajstopy i odwrotnie.Ułatwiaja paniom życie,bo większość 3 latków nie potrafi na podwórko się przebrać.
    • lula_p Re: Przeczkole 16.11.11, 11:40
      moje dziecko, mimo, że dopiero 3-latek za nic nie założy rajstop więc wymyśliłam taki pantent:
      zakładam mu cienkie dresy-joggersy a na nie luźne spodnie z cienkiego materiału, ocieplane bawełną, z szeroką gumą w pasie. W przedszkolu jedne spodnie ściągam i zostaje w dresach. Jak wychodzą na spacer to znowu zaklada te drugie spodnie. Jest mu wygodnie, na dworze ciepło, we wnętrzu nie za gorąco, no i wygląda lepiej niż w rajtkach wink Na kombinezon jeszcze za ciepło moim zdaniem.
    • katriel Re: Przeczkole 16.11.11, 12:50
      Albo polarowe spodnie (na miejscu zmieniane na cienkie dresy), albo na te cienkie dresy
      nieocieplane nieprzemakalne spodnie (na miejscu zdejmowane i odwieszane na kołek).
      To drugie rozwiązanie szczególnie jak jest mokro i chlapa.
      (Syn 2,5 roku, nie przedszkole tylko klubik, ale dla ubierania to chyba nie ma większego
      znaczenia.)
    • mantha Re: Przeczkole 16.11.11, 12:59
      To chyba zalezy jak dlugo trwa podroz do przedszkola, poniewaz my mamy 3 minuty z zegarkiem w reku - zakladam rajstopy, bluzke z dlugim i jakas kiecke (szmizjerke) - cos bez rekawow. Albo spodnie + bluzke. nie zakladam warstw typu rajstopy i spodnie, albo podkoszulka i bluzka, bo w pomieszczeniu to lekka tortura (sama wiem jak mam rajstopy w mrozy pod spodniami i siedze w robocie, mozna oszalec. jedna wartswa w zupelnosci wystarcza.
      Z tym kombinezonem to chyba jednak przesada.to juz wolalabym zalozyc rajstopy albo jakies kalesony pod sdpodnie a w szatni dokonac zamiany - w koncu dzieciaki w przedszkolu spedzaja czasem wiecej czasu niz w domu popoludniu, musza sie czuc wygodnie i swobodni.
    • budzik11 Re: Przeczkole 16.11.11, 14:08
      Kombinezon? OMG...
      Mój 4-latek chodzi (2km pieszo = pół godziny marszu) ubrany w: skarpetki, spodnie dresowe, koszulkę z krótkimi rękawami, sweter, kurtkę (przejściową, nie zimową), czapkę. Żadnych rajstop/getrów/kalesonów mu nie zakładam.
      W przedszkolu zostaje w spodniach i koszulce z krótkimi rękawami, sweter i reszta zostają w szatni.
      Jak słyszę dziecko, które w szatni pyta tatusia, czy może zdjąć polarową bluzę (pod spodem ma bluzeczkę z długimi rękawami), a ten odpowiada że nie, bo w przedszkolu jest chłodno (a w salach jest ze 25 stopni!) to mi się gorąco robi na samą myśl co to dziecko czuje.
      • angela10086 Re: Przeczkole 16.11.11, 14:14
        Do PRZEDSZKOLA (!) ubieram rajtki pod spod, a jak juz dojdziemy do zdejmuje i zakladam skarpetki.
        • mariela1987 Re: Przeczkole 16.11.11, 18:20
          KOMBINEZON? Chyba żartujesz.... nie ma nawet śniegu. U mnie dzieci ubierają

rano: rajstopy + spodnie ( np jeansowe, sztruksy)
          Przebierają się w spodni dresowe+ rajstopy, u gory mają bluzkę z długim rękawem ( niektórzy krótki rękaw). Ja tam bym tych rajstop pod spodnie dresowe nie ubierała, bo moim zdaniem jest ciepło... no ale tak przychodzą ubrane.

Jak wychodzimy na spacer to zmieniają spodnie na grubsze i tyle. No proszę cię... nie przesadzaj. U mnie jedno dziecko juz we wrzesniu przyszlo w zimowej kurtce.. no przeżegnałam sie...
          • puellae_2007 Matko jedyna PrzeDSZkole!! 16.11.11, 19:08
            To po pierwsze.
            Po drugie- kombinezon przy takiej temperaturze? Młody śmiga w spodniach- jeansy.sztruksy i tyle w temacie. Dzisiaj byli godzinę na spacerze- nie zmarzł. Ma koszulkę z długim rękawem i kurtkę zimową. Gdy wychodzimy z domu przed 6 rano jest ostanio koło - 6/--7 stopni.
    • super-mikunia Re: Przeczkole 16.11.11, 19:53
      W ostatni dzień kiedy był w p-lu czyli w miniony pn poszedł 1-y raz w rajstopach (na to cieńkie spodnie a la dresowe) i 1-y raz butach zimowych, na to bluzka z długim rękawem i kurtka zimowa - w p-lu nie przebieram, zimą jak spadnie śnieg dodam do tego zestawu kombinezon.
      • kaja-a Re: Przeczkole 16.11.11, 21:48
        Może i racja, że na kombinezon trochę jeszcze przy ciepło smile Synek dzisiaj w przedszkolu w ogrodniczkach dżinsowych z podszewką bawełnianą + koszula i było ok bo cieszył się że nie musiał się przebierać więc kombinezon ląduje na wieszaku smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka