Dodaj do ulubionych

Łóżeczko vs tapczanik

18.11.11, 11:43
Moj synek ma 2,8. Zaczynam powoli zastanawaic się, co mu kupić do spania. Podoba mi się łózeczko z IKEA - takie niebieskie, ale długość tylko 160 cm. Nie wiem, na jak długo mu starczy... Może więc kupic mu tapczanik, ale jaki, gdzie, za ile. Czy to dobre rozwiązanie dla niedługo 3-latka? Pomóżcie coś wybrać.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: Łóżeczko vs tapczanik 18.11.11, 11:58
      Moja starsza w wieku 22 miesięcy dostała normalny, pełnowymiarowy tapczan. IMO nie ma sensu kupować przejściowych łóżek (co później z nim zrobisz?), skoro dziecko może spać na normalnym.
    • malina.25 Re: Łóżeczko vs tapczanik 18.11.11, 12:08
      Z tego względu, ze mam dzieci rok po roku - kupiłam łózko piętrowe z możliwością zrobienia dwóch osobnych łóżek. Wymiar, to 80cmx200cm. Nawet nie myślałam nad tapczanikiem, bo to wyrzucenie pieniędzy. Starczy na krótko, a ja bym musiała kupić dwa wink
      Na piętrówce nawet ja się spokojnie wysypiam wink
      • gemmi18 Re: Łóżeczko vs tapczanik 18.11.11, 12:11
        O, a z jakiej firmy takie łóżko piętrowe z możliwością zrobienia dwóch osobnych? Można je gdzieś w internecie zobaczyćsmile?
        • malina.25 Re: Łóżeczko vs tapczanik 18.11.11, 13:06
          Ja akurat poszłam do sklepu meblowego w sklepie i były w katalogu smile Jestem bardzo zadowolona smile
          Ale jak szukałam na internecie, to bardzo dużo łóżek piętrowych ma taką możliwość. Choć z drugiej strony wiele się naczytałam opinii, że łóżka zamówione z internetu okazały się mało stabilne...

np. www.sklep.meble.pl/p101230,lozko-lozeczko-pietrowe-sebus-od-meble-bogart.html
    • gemmi18 Re: Łóżeczko vs tapczanik 18.11.11, 12:09
      Mnie się tapczany nie podobają, więc mogę polecić takie łóżko z Ikei:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S59827956/
      Mamy takie białe dla córki, a czarne kupimy dla syna. Ma regulowaną długość (135-206 cm).
      Z Ikei jest też drewniane z regulowaną długością:
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/S69847510/
    • tijgertje Re: Łóżeczko vs tapczanik 18.11.11, 13:16
      Lozko powinno byc min 20cm dluzsze od wzrostu, wiec 160cm to wcale nie tak malo. Moj mlody, sredniego wzrostu z lozeczka 140cm przeprowadzil sie tuz przed 6 urodzinami. Mysle, ze w lozeczku 160cm moglby pospac do 9-10 urodzin. za tapczanami nie przepadam, wolalabym porzadny materac (ktory zawsze latwiej wymienic, niz caly tapczan). Jak masz miejsce, to rozejrzyj sie za solidnym lozkiem.
      • eliszka25 Re: Łóżeczko vs tapczanik 18.11.11, 14:54
        nie jestem zwolennikiem roznego rodzaju tapczanikow, ktore z zalozenia maja sluzyc przez wieeeeele lat. przede wszystkim materac w takim tapczaniku tez sie po kilku latach "wylezy" i nie spi sie na nim juz zbyt wygodnie. zdecydowanie wole kupic jakies porzadne lozko, do ktorego osobno kupuje sie materac. taki materac mozna w razie potrzeby co kilka lat wymienic. zwlaszcza w dzieciecym lozku, gdzie zdarzy sie i zasikanie czasami. zawsze latwiej wymienic materac niz cale lozko.

kupowanie lozka "przejsciowego" tez nie bardzo mi lezy, bo pozniej cos trzeba z tym lozkiem zrobic. no u nas jeszcze byloby dziedziczone, wiec nie byloby tak zle. nasz starszy syn spi na "rosnacym" drewnianym lozku z ikei. poki co jest rozciagniete na dlugosc wlasnie 165 cm.
    • donkaczka Re: Łóżeczko vs tapczanik 18.11.11, 19:58
      porzadny materac to podstawa zdrowia, wiec wszelkie tapczany watpliwej konstrukcji ja bym skreslila
      spalam na taki w rodzinnym domu, po paru latach dalo sie wymacac sprezyny i belki, nie sadze, zey sie wiele w konstrukcjach zmienilo
      lozko, dobry materac i spokojnie 160 na jakich czas wystarczy
      a jak chcesz 200, to tez spokojnie w ikei kupisz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka