annitka30 20.11.11, 10:04 jakie macie przepisy na pulpety dla 1,5 roczniaka? mi wychodza jakies twarde, suche. podajcie proszę własne przepisy ale z proporcjami, bo podejrzewam, że to jest najwazniejsze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gemmi18 Re: pulpety - przepis 20.11.11, 11:10 Ja robię z mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego. Napiszę, jak robię pulpety z 500g mięsa: mięso wrzucam do miski, dodaję 1 duże jajko (lub 2 małe), 3-4 łyżki bułki tartej i przyprawy: -sól (nie wiem ile dokładnie, bo zawsze próbuję mięso, więc według smaku, ale myślę, że to ok. 2 łyżeczki) -pieprz zwykły i ziołowy (z przewagą ziołowego) -chilli (szczypta) -gałka muszkatołowa (ok. pół płaskiej łyżeczki) -majeranek, zioła prowansalskie i bazylia (wszystkiego po trochę) -czosnek granulowany -cebula starta na tarce (pół dużej) I robię kulki, obtaczam w mące, wrzucam na wrzątek. Wychodzę mi pyszne, miękkie, nie są suche Robię je w sosie koperkowym - do wrzątku wrzucam liść laurowy i ziele angielskie, 3 świeże koperki (skrojone) i trochę suszonego, na koniec zagęszczam mąką. Jemy z kaszą jęczmienną. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: pulpety - przepis 20.11.11, 11:11 Tak myślę, że jednak bułki tartej daję mniej na taą ilość mięsa - 2 czubate łyżki wystarczą. Odpowiedz Link Zgłoś
abigail83 Re: pulpety - przepis 20.11.11, 11:16 2 LYZECZKI soli na 500g miesa? Ostro... Moze probuj to ograniczac,to jest strasznie duzo,zwlaszcza dla malego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: pulpety - przepis 20.11.11, 12:31 abigail83 napisała: > 2 LYZECZKI soli na 500g miesa? Ostro... Moze probuj to ograniczac,to jest stras > znie duzo,zwlaszcza dla malego dziecka. Nie zgodze sie, ja stosuje sol morska, dobrej jakosci, jedna plaska lyzeczka (odmierzam takimi: www.amazon.co.uk/Kitchen-Craft-Measuring-Spoon-Stainless/dp/B0001IWWP2/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1321788617&sr=8-2) na 250g miesa mielonego to ilosc po ktorej to mieso nie jest zbyt slone, a wlasciwie jest slone delikatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gemmi18 Re: pulpety - przepis 20.11.11, 21:02 Oj nie, naprawdę nie wiem, ile daję, bo sypię na oko, więc napisałam, jak to widzę, ale na pewno nie przesalam, bo ograniczam sól maksymalnie - ze względów smakowych, nie lubię mocno słonego jedzenia, nie solę warzyw na kanapce, jajek. Jeżeli więc 2 łyżeczki to dużo na tę ilość mięsa, to daję dużo mniej, bo jest lekko-słonawe. Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: pulpety - przepis 20.11.11, 11:40 Robię tak samo jak kotlety mielone, tylko zamiast kotletów formuję kulki. Więc mięso wieprzowe (z szynki lub łopatki) - wołowe lub wołowo-wieprzowe jest suche. Do tego namoczona, czerstwa bułka, zeszklona, drobno posiekana cebulka, jajko, sól, pieprz i obowiązkowo łyżka majonezu (któraś z telewizyjnych kucharek radziła - wtedy kotlety pozostają miękkie i soczyste - i to się sprawdza). Mieszam bardzo dokładnie, formuję kulki, podsmażam chwilę i wrzucam do sosu, gdzie się duszą. Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: pulpety - przepis 20.11.11, 11:43 Mięso mielone wieprzowo-wołowe albo indycze (chociaż indyk jest twardy) z jajkiem i odrobiną soli i pieprzu formuję w kuleczki i wrzucam na gorący rosół. Kiedy się ugotują, wyjmuję, a na bazie rosołu robię sos (najczęściej śmietanowy z koperkiem), wrzucam pulpety z powrotem i podgrzewam wszystko razem. Podaję to z kaszą gryczaną. Odpowiedz Link Zgłoś
annitka30 Re: pulpety - przepis 20.11.11, 11:50 no to widze że robie tak samo jak wy, tylko bez cebulki. a jednak ostatnio wyszly twarde. były indycze, więc moze jak ktoś wczesniej zauważył, to dlatego. a może za długo gotuję? boję się że w środku surowe będą. ile gotujecie? ja robię je wielkości śliwki (ale nie renklody) Odpowiedz Link Zgłoś
ochra Re: pulpety - przepis 20.11.11, 13:14 Tak jak ktoś już pisał, to kwestia mięsa, indycze będą twardsze niż wieprzowe, jeśli już, to chyba lepszy jest udziec indyczy niż pierś. Odpowiedz Link Zgłoś
melancho_lia Re: pulpety - przepis 20.11.11, 12:16 0,5 kg mięsa mielonego (ja daję sznycel wieprzowy, lub chudą wołowinę- wołowine mielę dwa razy) jajko ze 3-4 łyżki bułki tartej przyprawy (sól, pieprz, ostatnio też roztarta szałwia). Wszystko mieszam, robię kulki obtaczam w mące, podsmażam i następnie duszę w jakims sosie (zwykle pomidorowym lub kioperkowym) Odpowiedz Link Zgłoś
najma78 Re: pulpety - przepis 20.11.11, 12:37 0.5 kg miesa mielonego sucha bylka namoczona w wodzie lub mleku, po namoczeniu jest jej o polowe mniej niz miesa sol (uzwyma morskiej) lyzka od herbaty (miarki powyzej w linku) na 250g miesa swiezo zmielony pieprz ziola, dowolnie, ja stosuje swieza pietruszke troche startej galki muszkatolowej 1 srednia cebula, zezlocona na masle 1 duze jajko Soli moze byc mniej, jesli bedziemu dusic pulpety w bulionie, ktory jest juz osolony. Osobiscie nie dodaje bulki tartej do miesa bo to powoduje jego suchosc wlasnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaamea Re: pulpety - przepis 20.11.11, 13:18 Ja zamiast bulki tartej dodaję do miesa mielonego ubite na sztywno bialko jaja, cale zoltko tez wrzucam. Pulpety nawet z indyka z ubitym bialkiem sa miękkie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: pulpety - przepis 20.11.11, 20:55 ja robie z miesa mielonego cielecego - najzdrowsze dla dzieci (choc tez najdrozsze ) - zwykle robei nieduzo wiec dodaje tylk ozolkto jajka, odrobinke odcisnietej bulki (niecala kromeczke bulki), odrobien soli i pieprzu; mieszam i formuje male kuleczki. Z reguly wychodza miekkie Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d mielone? 20.11.11, 23:12 500 g mielonego (mieszane) 1 jajko nieduza cebula namoczona w mleku bulka sol pieprz i kladziesz kotleta na goracy olej Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: mielone? 21.11.11, 05:08 z ta lyzka majonezu musze wyprobowac, ciekawe. Ja robie podobnie jak inni, musisz znalezc dobre mieso mielone wieprzowe lub cielece, z innego miesa nie robie. Sama mam jeden sklep z ktorego kupuje mielone, z innych sklapow zawsze jest cos nie tak w smaku. Po rybe jezdze w inne miejsce, po kurczaka tez do innego sklepu . Podstawa wiec to sprawdzone dobre mieso. Cebulki nie podsmazam, kroje surowa, dodaje jajko, bulke tarta namoczona w mleku, sol, pieprz, czasami koperek, albo natke pietrzuszki. Niktorzy dodaja lyzke maki, ale to zbyteczne moim zdaniem 40 minut to troche dlugo jezeli chodzi o gotowanie polpeta/klopsika , ja zawsze gotuje w sosie z warzywami, ktore potrzebuja wiecej czasu niz samo mieso. jezeli chcesz sprawdzic czy jest juz ogotowane, to po prostu wyciagasz jeden z sosu, kroisz na pol i widzisz czy juz gotowe Odpowiedz Link Zgłoś
zlotalukrecja Re: mielone? 21.11.11, 06:49 Ja robię tak jak większość, więc nie będę powtarzać, ale zamiast bułki czy bułki tartej dodaje kaszę manną, są lepsze Odpowiedz Link Zgłoś
el_elefante Re: pulpety - przepis 21.11.11, 11:57 Można podczas mielenia dodać gotowanych warzyw, zrównoważą "suchość" mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_fajnou_mamou Re: pulpety - przepis 21.11.11, 13:02 o o z warzywami są dobre. Ostatnio robiłam z białą kapustą, wyszło super. Używam mięsa cielęcego lub cielęco-wieprzowego. Gotuję długo bo lubimy mięso rozpływające się w ustach. Potem pulpety wyciągam z wody i robię sos, po czym wrzucam z powrotem pulpety. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: pulpety - przepis 21.11.11, 13:36 Jeśli smażysz na oleju, to obtocz przedtem pulpeta w bułce tartej - wówczas będzie bardzo soczysty w środku. Gotowany pulpet zwykle jest suchawy, tak mi się wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
longpath Re: pulpety - przepis 21.11.11, 20:42 Aby pulpety były bardziej miekkie i delikatne, dodaję białko ubite na pianę. Odpowiedz Link Zgłoś