agnieszka77_11 20.11.11, 13:46 Pytanie do tych którzy mają więcej niż jedno dziecko lub planują mieć kolejne. Jaka różnica wieku jest/będzie między rodzeństwem? Czy różnica 4 lata jest ok? Niedługo planuję postarać się o siostrę/brata dla mojego Brzdąca Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melancho_lia Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 13:56 U moich 2 lata 7 m-cy. na razie uwazam, że jest ekstra (młodsza ma 3 lata- świata poza bratem nie widzi, starszak też jest w nią zapatrzony). Odpowiedz Link Zgłoś
bezak25 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 22:47 melancho_lia napisała: > U moich 2 lata 7 m-cy. na razie uwazam, że jest ekstra (młodsza ma 3 lata- świa > ta poza bratem nie widzi, starszak też jest w nią zapatrzony). toś mnie pocieszyła, bo u nas identyczna różnica wieku i owszem - młoda świata poza bratem nie widzi, gorzej w drugą stronę Tylko u mnie starszak ma niecałe 4 lata a młoda 16 miesięcy dopiero. Odpowiedz Link Zgłoś
grafinia Re: Różnica wieku między rodzeństwem 25.01.12, 15:19 U mnie 2 lata i 3 tygodnie. Na początku było ciężko z żywym dwulatkiem i niemowlęciem. Teraz jest super, całują się, ściskają. Jak wracamy do domu po pracy, przedszkolu i żłobku to cały czas wariują razem. Mała słucha brata we wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 14:06 Moim zdaniem żadna różnica wieku nie zagwarantuje tego, że dzieci będą się razem bawić, będą się lubić itd. Bywa rodzeństwo z różnicą wieku 1,5 roku, które się nie znosi, bywa takie, które jest nierozłączne, podobnie bywa w przypadku dzieci z różnicą wieku 3-5 (i więcej) lat. To nie jest więc dla mnie czynnik, który wezmę pod uwagę planując kolejne dziecko. Dla mnie ważniejsze jest to, jak podchodzą do tego rodzice: jedni chcą mieć dzieci w podobnym wieku, szybko wyjść z etapu pieluch, chcą by dzieci chowały się razem. Inni uważają, że większa różnica wieku sprawi, że w pierwszych latach życia każdego z dzieci, będą mogli poświęcić mu więcej czasu (bo np. kiedy narodzi się drugie dziecko, pierwsze będzie już chodzić do przedszkola). Kolejny czynnik to sytuacja zawodowo-finansowa rodziny. I inne. Reasumując - myślę, że nie ma uniwersalnej recepty, każdy planuje (o ile planuje ) wg swojego widzimisie. Ja np. planuję większą różnicę wieku, właśnie jakieś 4 lata (ze względu właśnie na to, o czym napisałam - chcę żeby każde z dzieci miało w okresie niemowlęcym mamę i tatę dla siebie oraz czekam na zmianę sytuacji zawodowej i finansowej). Ale co będzie, to jeszcze zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
budzik11 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 14:47 U nas dokładnie 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
papetka1 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 14:53 U nas jest to 19 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
klara-poisencja Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 15:20 u nas 9,5 roku dla mnie super Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka09 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 22:35 klara-poisencja napisała: > u nas 9,5 roku > dla mnie super i dla mnie tez Odpowiedz Link Zgłoś
malina.25 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 15:25 U nas niecały rok... drugie dziecko - wpadka przed którą się broniliśmy... Zawsze chciałam mieć dużą różnice miedzy dziećmi, ale los zdecydował za nas... Uważam, ze przy takiej różnicy dla dzieci jest super, gorzej dla Rodziców, bo bywa nie lekko... Trzecie dziecko (jeśli finanse pozwolą) - za jakieś 3 lata... Odpowiedz Link Zgłoś
babicka_pl Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 16:12 2letnia jest u nas, 4letnia też jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 16:21 4 lata to wg mnie za duża różnica wieku. Dzieci na dłuższą metę nie będą miały wspólnych zainteresowań oraz zabaw. Nawet 3 lata różnicy wydaje mi się sporo, a tyle jest między moimi dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
mabingo Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 16:25 koza_w_rajtuzach napisała: > 4 lata to wg mnie za duża różnica wieku. Dzieci na dłuższą metę nie będą miały > wspólnych zainteresowań oraz zabaw. Nawet 3 lata różnicy wydaje mi się sporo, bzdury!! moje mają 4 lata różnicy i mają mnóstwo wspónego języka i zabaw. a tym bardziej między dziećmi o 3 letniej różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
gupia_rzona Re: Różnica wieku między rodzeństwem 24.01.12, 12:57 > 4 lata to wg mnie za duża różnica wieku. Dzieci na dłuższą metę nie będą miały > wspólnych zainteresowań oraz zabaw a czy jest jakaś konieczność posiadania wspólnych zainteresowań i zabaw między rodzeństwem? To są dwie odrębne istoty i każda może mieć swoje. Nawet jak będą w tym samym wieku. Jeśli dziecko będzie potrzebowało kogoś ze wspólnymi zainteresowaniami, poszuka sobie kolegi na podwórku lub w przedszkole / szkole Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 16:28 U mnie są 4 lata różnicy.starsza ma 5 lat,młodsza rok.Bawią się super.Młodsza łazi za starszą,a tamta bardzo lubi się z nią bawić(zazwyczaj młodsza jest córeczką starszej,albo starsza jest nauczycielkąCzasami 2 godz się bawią,a ja tylko pytam co jakiś czas,czy wszystko ok(często bawią się na górze jak ja jestem na dole). Czasami srtarsza zamyka drzwi,bo układa puzzle lub klocki i nie chce,żeby młodsza rozwalała. Ogólnie różnica wieku bardzo mi odpowiada.Co bedzie później,nie wiem,ale ja mam 4 lata młodszą siostr ę cioteczna i jest moją największą przyjaciółką. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 16:32 Do 3 lat. U mnie będzie 3 lata i 2 m-ce i to już 'najostatniejszy' dzwonek (gdyby z drugą ciążą się udało byłoby 2,5 roku różnicy). Z jednej strony już łatwo- bo 3latek to mądre dziecko, chodzi do p-kola, ubierze się sam, zajmie sobą, albo coś poda. Z drugiej zaś jeszcze jest szansa na to, że za 2 lata się dogadają... No i nie trzeba życia dezorganizować bo jedno ma np. 10 lat i chce coś tam a drugie jest dzidziusiem. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 17:34 U mnie te 4 lata to świadoma decyzja. Jedni mówią, że to duża różnica, inni że ok. Ale ja wcześniej nie byłam gotowa na to, aby pomyśleć o drugim dziecku. Tak jak napisała Jul-kaa, chciałam poświęcić czas temu pierwszemu. Chciałam, aby te pierwsze lata było tylko dla niego. A czasu naprawdę oboje z mężem nie mamy wiele, bo oboje pracujemy. Ale teraz właściwy moment, aby wziąć się wreszcie do roboty Odpowiedz Link Zgłoś
tylkoty0 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 17:48 najlepiej 1-2 lata ale to bez reguły. Ja mam starszego o 1.5 lat brata i jakoś nie dogadywaliśmy się on wolał bawić się z naszą młodszą siostrą od niego o 4 lata młodsza zawsze mieli swietny kontakt. Ja natomiast zawsze trzymałam z 7lat młodszym bratem. Ja chciałabym dzieciaki z 4-5latnia różnicą dla mnie o.k Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 23:31 Tak jak > napisała Jul-kaa, chciałam poświęcić czas temu pierwszemu. Chciałam, aby te pi > erwsze lata było tylko dla niego. nie zapominaj że czterolatek to cały czas małe dziecko które wymaga bardzo dużo uwagi zwłaszcza jak na świat przyjdzie rodzeństwo... U mnie 2,5 roku różnicy, nie chciałam większej, planowaliśmy że będzie mniejsza, choć rok po roku bym dzieci nie chciała. Im mniejsza różnica wieku między dziećmi tym większa orka dla matki na początku . Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 23:54 slonko135 napisała: > nie zapominaj że czterolatek to cały czas małe dziecko które wymaga bardzo dużo > uwagi zwłaszcza jak na świat przyjdzie rodzeństwo... Mimo wszystko jest różnica między czterolatkiem, a np. półtoraroczniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 07:49 > Mimo wszystko jest różnica między czterolatkiem, a np. półtoraroczniakiem. no, największa taka, że czterolatek przez 4 lata był jedynakiem o czym doskonale pamięta, natomiast taki półtoraroczniak to po dwóch dniach nie wie że kiedyś istniał świat bez rodzeństwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
pitu_finka Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 08:28 > > Mimo wszystko jest różnica między czterolatkiem, a np. półtoraroczniakiem > . > > no, największa taka, że czterolatek przez 4 lata był jedynakiem o czym doskonal > e pamięta, natomiast taki półtoraroczniak to po dwóch dniach nie wie że kiedyś > istniał świat bez rodzeństwa.... Zgadzam się ze Slonko. Maluch szybko przyzwyczaja się do nowej sytuacji. Czterolatek niejednokrotnie emocjonalnie z rodzeństwem radzi sobie gorzej niż dwulatek. Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 12:00 4-latka zawsze można tak wychować, ze będzie wiedział ze kiedyś będzie miał brata, siostrę, a wręcz będzie tego oczekiwał. Rozumie już co to znaczy brzuch ciazowy, może posłuchać jak brat siostra kopie. 1,5-roczniak co najwyżej kopnie jeszcze do brzucha. 4-latek pójdzie na kilka godzin do przedszkola, a 1,5-roczniak będzie w domu dopominal sie uwagi, bo jeszcze mały. Po południu tata pomoże przy niemowlaku, a mama może pobyć z 4-latkiem, ja osobiście uważam, ze min.4 lata różnicy to najlepsza opcja dla rodziców i dziecka. Dzieci czasami mimo małej różnicy wieku i tak sie nei dogaduja, maja rożnych znajomych, zainteeresowania itp. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 12:17 To ja bym zamiast wszystkich Twoich 4-rek wpisała 3-ki. 3-latek to już ogarnięty osobnik, co i poda i pomoże.. Chodzi do p-kola. A ten rok potem zbawienny. 2-latek i 5-latek się dogadają spokojnie, ale dokładanie każdego roku to już układ niania i dzidzia a nie kumple. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii leneczka 21.11.11, 12:59 Zobaczymy jakimi będą kumplami.Wszystko się okaże za kilka lat.Ty możesz tylko zakładać,że zrobisz wszystko aby tak było.Chętnie tez uslysze za 2 lata jakim cudownym bratem jest twój 5 latek dla 2 letniej siostrzyczki,która wszystko mu rozwali,porysuje,ugryzie,zabierze samochód itd...Już to widze. Wszystko zalezy od charakteru dzieci.Moja 5 latka ze swoją 2,5 letnią siostrzenicą w ogóle się nie dogadują,kłócą się,wyrywają sobie zabawki(znaczy ta młodsza wszystko zabiera,wymusza).Moja starsza na razie może i bawi się z młodszą jak z dzidzią,ale się bawi,daje jej swoje zabawki,jak sama rysuje to młodszej daje kredki i kartkę itdSama chce,nic na niej nie wymuszam,nie namawiam. Ja ze swoja 4 lata młodszą siostrą zawsze się bawiłam,a teraz jesteśmy największymi przyjaciółkami,tak jak i z moją rodzona siostrą,ale o rok starszą). Mam sąsiadki siostry,jedna 12 lat,druga 6 I też super się dogadują,ale zarazem i kłóca jak to dzieci. To jest Twoje wyobrażenie,moje jest całkiem inne.Mam mnóstwo dzieci w rodzinie,rodzeństwa w różnym wieku i nijak ich zachowanie ma się do tego co bezmyślnie piszesz.Ale ja juz stara jestem,Ty pewnie masz świeższe spojżenie)))) Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii i jeszcze 21.11.11, 13:07 Można sobie zakładać,gdybać itd jaka rożnica jest dobra i najlepsza.nie jesteśmy w stanie przewidzieć jakie stosunki będa miały nasze dzieci za 10-20 lat.Całe życie przed nimi,a w dzieciństwie każde dziecko musi przejść pewien etap rozwoju.Najważniejsze,żeby dzieci się kochały,bawiły,szanowały,dzieliły.Znam też rodzeństwa które się nie znoszą i potrafią krzyczeć,żę nienawidzą,a między nimi jest ro różnicy. To jest bardzo szeroki temat. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: i jeszcze 21.11.11, 13:23 Jak napisałam wyżej. Zgadzam się z Tobą. Tylko po prostu jest większa szansa jak dzieci będą miały mniejszą różnicę. Pomińmy teraz etap wydzierania sobie klocków z rąk, ale szkoła.. wiek nastoletni. No Maks 20-letni może zabrać ze sobą 17-letną Lenkę na imprezę ze swoim towarzystwem. Ale już 14-letnie nie weźmie. A jak ta 14-letnia wejdzie w wiek Disco to starszy brat skończy studia.. Itd. Może się kiedyś dogadają.. Szczególnie jak rodzeństwa jest więcej. Ale ogólnie sprawa utrudniona. Tak samo na początku. Maks nie pojedzie do Disneylandu ze 3 lata bo musiałabym zabrać srela Lenkę i tylko się umęczyć. Gdybym miała rok różnicy to już za rok mogłabym jechać z 3 i 4-latkiem poszaleć. I 1000 innych kwestii. Ale to sprawa indywidualna bo wiele rodziców napisze a) nigdy nie wiadomo jak sie życie ułoży b) MI wygodniej z większą różnicą c) nie wybieram się do Disneylandu Dlatego dzięki Bogu każdy podejmuje tą decyzję sam (tzn. z mężem ) Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: i jeszcze 21.11.11, 13:41 Tez gwarancji nie ma, ze Maks będzie chciał brać młodsza siostrę na imprezki Ja mam brata 10 lat starszego i siostrę 8 lat młodsza. Z obojgiem mam super kontakt, z bratem chyba trochę lepszy, oboje mamy już własne życie, rodziny. Siostra jeszcze studentka to wiadomo, ale za to jest świetna niania dla moich córek opylalo sie ja nianczyc jak była mała. Brat zabierał mnie na randki, oddawał koleżance razem z psem na spacer, a sam randkowal. Jak sie umaawial z kumplami to zawsze z nim chodziłam, ja byłam dumna ze taka malolata z dużymi chlopakami sie zna, a on sobie mnie po swojemu "wychował" i nie narzekał nigdy na moje towarzystwo. Rodzicom chyba tez łatwiej było, bo tylko z pierwszym dzieckiem byli sami, a następne to już była pomoc starszaka. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: i jeszcze 21.11.11, 14:15 > Tez gwarancji nie ma, ze Maks będzie chciał brać młodsza siostrę na imprezki To na drina i taksówkę nie dostanie Odpowiedz Link Zgłoś
slonko1335 Re: i jeszcze 21.11.11, 13:50 Można sobie zakładać,gdybać itd jaka rożnica jest dobra i najlepsza.nie jesteśm > y w stanie przewidzieć jakie stosunki będa miały nasze dzieci za 10-20 lat. Oczywiście, że tak. Przy każdej różnicy wieku są wady i zalety i z punktu widzenia rodzica i z punktu widzenia dzieci. Każe dziecko jest inne i nie da się wcześniej przewidzieć jak bardzo zareaguje na rodzeństwo(bo że zareaguje to jest oczywiste) bez względu na jego wiek ani jakie będą stosunki miedzy dziećmi w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: i jeszcze 21.11.11, 22:05 mama_amelii napisała: > nie jesteśm > y w stanie przewidzieć jakie stosunki będa miały nasze dzieci za 10-20 lat.Całe > życie przed nimi To jest bardzo ważny argument. Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: leneczka 21.11.11, 13:17 I zadziwiające w Twych opowieściach, że Twoje takie aniołki a kuzynki to diabły rogate. Mój syn ma z 10-cioro kuzynostwa więc mogę poobserwować jak różnice wieku wpływają na zabawy dzieci. Mój syn się świetnie bawił ze swoim 2,5 starszym kuzynem. Czy się bili? Jasne! To chłopaki, ale przepadają za sobą jak się widzą. U mnie jest różnica płci, więc nie liczę na sielankę. Ale moje kuzynki z różnicą lat 6- nie cierpiały się całe życie. Starsza była nianią a młodsza czuła się gorsza od starszej. W rodzinie męża też jest przpadek 12-latka który chcąc nie chcąc został nianią swojej 5-letniej siostry. I jeszcze wszyscy zachwyceni 'że * tak kocha swoją siostrzyczkę'. Pamie miej litość! Chłopak powinien na podwórku grać w piłkę z kolegami. Mam mnóstwo dzieci w rodzinie, > rodzeństwa w różnym wieku i nijak ich zachowanie ma się do tego co bezmyślnie p > iszesz.Ale ja juz stara jestem,Ty pewnie masz świeższe spojżenie)))) Piszę całkiem 'myślnie' z obserwacji otoczenia wieloletniej. Nie znam przykładu wielkiej miłości rodzeństwa z różnicą większą niż 4 lata.. Zapewne gdzieś takie są Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: leneczka 21.11.11, 13:31 No własnie Ty piszesz z własnego doświadczenia,a ja z własnego doświadczenia i otoczenia.Nigdzie nie napisałam,że moje córki to aniołki.Na razie jest tak jak jest,ale nie wiem co będzie za rokja będe miała 6 latkę i 2 latkę.Skąd mam wiedzieć,że starsza nie będzie zamykała przed młodszą drzwi.Czy nadal będa się fajnie bawić.Nie ważne jest,że starsza traktuje młodsza jak dzidzię,mnajważniejsza jest wspólna zabawa,pewnie tez i kłótnie. Nie zamierzam robić ze starszej niańki,ani wmawiać jej,że ma ustapić,bo tamta malutka i nie rozumie.Dziewczyny traktuję na równi(wcześnie dopóki karmiłam piersią było trudno). Mam dwa różne bieguny,starsza to anioł cierpliwości,od zawsze grzeczna,ułożona,a młodsza ma diabelskie iskry w oczkach(od początku wszędzie wlezie,ugryzie,uszczypnie,jak coś się nie podoba to bije,wrzeszczy. Nie rodziłam dzieci po to,żeby miały się z kim bawić w dzieciństwie(ale jak się beda fajnie bawiły i dogadywały to fajnie).Ja myślę przyszłościowoMam 35 lat i uwierz dogaduję się z 31 latkami(zresztą mam brata 4 lata młodszego,3 lata młodszego i 3 lata starszego to wiem co mówię)Jesteśmy swietnym rodzeństwem na codzień Każdy ma własne doświadczenia. Ps .A propo Disneylandu.Miałam taki pomysł,żeby jechać ze swoją 5 latką(spełnić własne marzenie i przy okazji zabrać córkę)Dziewczyny na forum,które tam były stanowczo odradziły.Każda stwierdziła,że najwcześniej to z 8-10 ;atkiem.Takie maluchhy tylko się wymęczą i niewiele zapamiętają,a te starszebęda mogły skorzystać ze wszystkiego co tam jest.Także ja wybieram się za 5 lat(z 10 i 6 latką) Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: leneczka 21.11.11, 14:14 > Ps .A propo Disneylandu.Miałam taki pomysł,żeby jechać ze swoją 5 latką(spełnić > własne marzenie i przy okazji zabrać córkę)Dziewczyny na forum,które tam był > y stanowczo odradziły.Każda stwierdziła,że najwcześniej to z 8-10 ;atkiem.Takie > maluchhy tylko się wymęczą i niewiele zapamiętają,a te starszebęda mogły skorz > ystać ze wszystkiego co tam jest.Także ja wybieram się za 5 lat(z 10 i 6 latk > ą) Ja byłam i także twierdzę, że powinno się jechać PRZYNAJMNIEJ z opiekunką coby sobie zabawy nie popsuć Poza tym są miarki i 4-latek nie zmieści się wszędzie. Ale taki weekendowy wyjazd chyba fundnę chłopakom. Oni nie byli, więc choć sobie popatrzą.. Bo nawet samo patrzenie jest fajne, ten klimat .. wieczorny pokaz mmmmmmm > Mam dwa różne bieguny,starsza to anioł cierpliwości,od zawsze grzeczna,ułożona, > a młodsza ma diabelskie iskry w oczkach(od początku wszędzie wlezie,ugryzie,usz > czypnie,jak coś się nie podoba to bije,wrzeszczy. To ja mam gorzej bo pierwszy jest... jaki jest. Jesteś dość długo na forum wiec tłumaczyć nie trzeba. Poza tym u mnie jeszcze na minus- płeć. Dziewczynki 3-5-letnie mają już jakiś instynkt. Mój syn też ma ale ten męski- szybko, dużo, mocno, przetrwać i być lepszym. Będzie.. wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_amelii Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 14:05 4-latka zawsze można tak wychować, ze będzie wiedział ze kiedyś będzie miał brata, siostrę, a wręcz będzie tego oczekiwał. Rozumie już co to znaczy brzuch ciazowy, może posłuchać jak brat siostra kopie. Też tak myślałamMoja córka wiedziała,że kiedyś będzie miała rodzeństwo,zawsze otwarcie o tym mówiliśmy,mieliśmy od dawna drugi pokój dla dziecka,córka chodziła z nami na usg,przytulała się do brzucha-sielanka Jak młodsza się urodziła to około 5 m-cy był kryzys.Starsza płakała,że juz jej nie kochamy,że kochamy tylko ta młodszą,że do niej się uśmiechamy,że ją przytulamy.Powiedziała nawet,że chciałaby,żeby "Kasia" umarnęła i żeby było jak dawniej(Poświęcaliśmy mnóstwo dczasu starszej.Zaraz po karmieniu odkładałam młodszą i przytulałam starsza,bawiłyśmy się,jeździłyśmy do kiina,na gofry itd..Bałam się,czy to minie,ale minęło i jest cudnie Córka zrozumiała,że jest tak samo ważna i kochana jak młodsza,ale musiało troche czasu minać(u sąsiadki było odwrotnie starsza córka ciążą w ogóle się nie interesowała,fukała jak ktoś w ogóle o niej wspomniał,a jak się urodził braciszek to od początku pomagała,przytulała całowała-a też miała 4 lata.Także tu też wszystko zależy od dziecka,a nie wieku) Odpowiedz Link Zgłoś
leneczkaz Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 14:20 > Jak młodsza się urodziła to około 5 m-cy był kryzys.Starsza płakała,że juz jej > nie kochamy,że kochamy tylko ta młodszą,że do niej się uśmiechamy,że ją przytul > amy.Powiedziała nawet,że chciałaby,żeby "Kasia" umarnęła i żeby było jak dawnie > j(Poświęcaliśmy mnóstwo dczasu starszej. ... powinnaś mi ostrzeżenie napisać cobym tego nie czytała Mój ma cudny etap obecnie.. Śpiewa brzuchowi, chodzi ze mną na zakupy i wybiera ciuszki małej, a jak się niechcący zderzył z moim brzuchem to przepraszał i całował Lenkę. Wiem, że sielanka się skończy i baaaaaardzo się boję. Najbardziej, że Maks będzie się czuł jak Twoja córka a na drugim miejscu, że przejdzie do (niecnych) czynów i będę musiała na jego odpychać od małej.. Matko, nawet wolę nie myśleć Mój akceptuje nieruchmoe niemowlaki. Nawet jest mega uroczy w stosunku do nich. Zaś już 'raczka' koleżanki córkę chciał znokautować bo mu puzzle wyżerała. Ciężkie czasy idą Odpowiedz Link Zgłoś
upartamama Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 13:17 Ja mam rok po roku i jeszcze żyję. Nie zaorałam się Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kaa Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 22:00 upartamama napisała: > Ja mam rok po roku i jeszcze żyję. Nie zaorałam się I jeszcze masz zawsze poprasowane! Chyba zacznę Cię podziwiać, chcesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
upartamama Re: Różnica wieku między rodzeństwem 22.11.11, 14:48 Fanklub mile widziany ale nie da się ukryć nieocenionej pomocy męża Odpowiedz Link Zgłoś
gepardzica_z_mlodymi Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 19:09 Ja mam trójkę dzieci. Teraz mają jeden - 8, drugi - 6, trzeci - 2 lata. Najlepiej dogadują się najstarszy z najmłodszym (czyli między nimi jest 6 lat różnicy) i to oni będą razem mieszkać w pokoju. Zdecydował czynnik podobieństwa temperamentów a nie zbliżony wiek. Moim zdaniem, nie ma idealnej różnicy. Każda ma swoje zalety i wady. Ja preferuję, po swoich doświadczeniach (jak widać przerobiłam układ - 2, 4 i 6 lat), różnicę od 4 lat wzwyż. Odpowiedz Link Zgłoś
mysz1978 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 20:52 ja mam 2 lata i 10 miesiecy - taka roznice wieku chcialam (taka jest miedzy moim bratem a mna) i tak sie udalo Mysle ze bedzie fajnie, chco dzieci maja diametralnei rozne charaktery i z wiezia miedzy nimi moze byc roznie. Odpowiedz Link Zgłoś
daniella31 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 20.11.11, 23:11 u nas 8 latJak narazie jestem bardzo zadowolonaCórka uwielbia swojego braciszka ze wzajemnoscią Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 08:00 ciezko powiedziec jaka roznica jest najlepsze,a pewnie zawsze sa plusy i minusy My mamy 3 dzieci co 3 lata ( mniej wiecej) na pewno nie dalabym rady miec trojeczki co rok, czy 1,5 roku. Wiekszy odstep niz 3 lata tez bylby dobry, hmmm... sama nie wiem ,znajomi maja rozne roznice wieku wsrod dzieci i nikt sie nie skarzy ze jest zle Odpowiedz Link Zgłoś
malina_25 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 10:30 Ja poki co mam 1 dziecko(2,5), ale moi sasiedzi maja trojke i to w duzych odstepach. Najstarsza jest studentka juz, druga zaczela gimnazjum, a trzecia ma tylko co moja corka czyli 2,5. I powiem wam ze bardzo dobrze im razem. A moja kolezanka ma dwoje dzieci, z roznica wieku ok 13 m-cy ( zaszla w ciaze jak maly mial 4 m-ce-klasyczna wpadka). I jest im ciezko, poki co. Nie umiem powiedziec jak bedzie dalej. Ale tez podpisuje sie pod tym ze chyba roznica wieku nie jest az tak wazna. Miedzy druga moja kolezanka a jej siostra jest 10 lat roznicy i zawsze bylo oki Odpowiedz Link Zgłoś
bluemka78 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 11:05 U mnie bliźniaczki wiec różnica wieku to minutka No, ale na przemian myślimy bądź nie o jeszcze jednym dziecku, najlepszy czas to chyba taki kiedy rodzice są gotowi i zdecydowani oboje na następne dziecko. Ja przy blizniaczkach na pewno nie chciałabym małej różnicy wieku, bo z nimi jest już dosyć zajęć. Minimum 4 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaix Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 11:15 u mnie różnica 2 lat bez 2 miesięcy mam starszego synka i córcię troszkę bywało ciężko ale już jest lepiej Odpowiedz Link Zgłoś
upartamama Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 13:15 U mojego brata jest taka różnica. Gdyby nie wspólny pokój dzieci chyba by nie miały ze sobą wiele wspólnego. Może gdyby były tej samej płci...<myśli> Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Różnica wieku między rodzeństwem 21.11.11, 13:34 > Czy różnica 4 lata jest ok? Jest bardzo OK Najlepsza na świecie! Odpowiedz Link Zgłoś
dor.ata Re: Różnica wieku między rodzeństwem 22.11.11, 00:17 18 lat. Brak kłótni i pełne zrozumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
betty842 3 lata-idealna różnica, 4 lata to maximum 22.11.11, 11:23 Między moimi synami jest róznica 3 lata i 9 miesięcy. 4 lata to wg mnie maxymalna różnica miedzy dziećmi. Żałuję że nie zdecydowaliśmy się na drugie dziecko jak syn miał 2 lata.Wiele osób mówiło mi że 3 lata to idealna różnica ale mi się nie chciało wierzyć.Dwulatek był dla mnie jesze maleńkim dzieckiem i nie umiałam sobie wyobrazić że miałabym zajść w ciąże z drugim.Ale nie wziełam pod uwagę,ze w ciągu roku mały tak "wydorośleje" i jak miał te 3 lata to żałowałam,że drugiego jeszcze nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
elamela.1 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 22.11.11, 13:19 A u mnie różnica jest 10 lat. Obie cócie planowane. I uwierzcie super różnica. Starsza ma 11 lat, a młodsza 13 miesięcy. Starsza zawsze wieczorem tuz przed snem przychodzi powygłupiac sie z siostra. Oczywiście często mówi, żebysmy wzięli młodszą z pokoju bo właśnie lekcje robi lub cos szyje i pełno igieł na podłodze. Zawsze jak poproszę, żeby chwilkę popilnowała siostry bo muszę szybko obiad zrobic to popilnuje. Zawsze moge obie siostry zostawić razem i cos tam szybciutko w domu zrobić. Jak dla mnie róznoca super, starsza w zadnym stopniu nie czuje się mniej dopieszczona. Według mnie nie ma żadnyego przedziału wiekowego według którego należy się sztywno trzymać. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Różnica wieku między rodzeństwem 22.11.11, 13:52 Różnica wieku to jednak trochę za dużo, moim zdaniem maksymalnie 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
wakacyjna_iguana Re: Różnica wieku między rodzeństwem 26.11.11, 18:38 U nas rocznikowo 3 lata, dokładnie w mies. 3,5 roku, jest super!!!! Sa 2 siostry, teraz mają 5 i 2 lata i się fajnie razem bawią i dogadują Odpowiedz Link Zgłoś
ewelka1721 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 16.12.11, 13:17 miedzy mna a starszym bratem jest 3 lata (dokładnie 2,5 ale piszę rocznikowow) i uwazam ze to idealna różnic Odpowiedz Link Zgłoś
doreczka82 Re: Różnica wieku między rodzeństwem 23.01.12, 21:07 ja uważam że nie ma uniwersalnej różnicy wieku, która okaże się dobra dla każdego między moimi dziećmi będzie prawie 2,5 roku różnicy, może będzie łatwiej ze względu na to że młodsza też będzie dziewczynką, ale nie nastawiam się na to jakoś bardzo, zobaczymy... jedno wiem na pewno, gdybym zdecydowała się na dzieci rok po roku to, to bym się zarobiła przy nich , a dziadków nie mamy pod ręką niestety, było by bardzo ciężko... i tak myślę że sporo zależy od charakterów dzieci oraz podejścia rodziców, w żadnym wypadku nie można robić przymusowo ze starszego dziecka niańki dla tego młodszego, bo to z góry skazuje dobre relacje dzieci na niepowodzenie, ktoś tu napisał też że ma nadzieję iż 20 letni syn zabierze w przyszłości 17 letnią córkę na imprezę ze swoimi znajomymi- nie liczyłabym na to specjalnie, syn student, córka licealistka, niby 3 lata, ale na takim etapie te 3 lata to przepaść, poza tym nie ma co oczekiwać że dzieciaki będą miały wspólnych znajomych, zainteresowania czy nawet język, jak już będą miały po te naście lat każde z nich będzie ukształtowanym człowiekiem, który pójdzie w swoją stronę i nie będzie wisiał starszemu rodzeństwu na karku Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Różnica wieku między rodzeństwem 23.01.12, 22:20 U mnie roznica wieku 22 m-ce (rocznikowo wyszlo rok) Mialo byc rocznikowo 2 lata czyli ponad 24 m-ce ale ze wyszlo za 1 razem to 2 lat nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
hanka_n Re: Różnica wieku między rodzeństwem 24.01.12, 09:40 U nas są niecałe 3 lata (bez 2 miesięcy). Jak na razie super. Kryzys był jak młodsza miała ok 2-3 mies. i zaczęła być bardziej wymagająca. Starszej zdarzało się wtedy rzucać na podłogę jak musiałam przy maluchu coś zrobić. Na szczęście szybko przeszło. Młodsza ma teraz niecałe 5 miesięcy, zapatrzona w starszą, a starsza pilnuje małej i nigdzie się bez niej nie ruszy. A wczoraj wydarzyła się jedna z tych bezcennych chwil: mała (po raz pierwszy) zaczęła się śmiać w głos na widok wygłupów starszej Zobaczymy co będzie dalej, tym bardziej, że charaktery mają skrajnie różne (starsza-żywioł, młodsza-siła spokoju). Odpowiedz Link Zgłoś
maderta Re: Różnica wieku między rodzeństwem 24.01.12, 11:19 U nas jest to 5 lat 3 m-ce i tydzień . Odpowiedz Link Zgłoś