Dodaj do ulubionych

co na katar i kaszel

24.11.11, 12:12
od 2 tygodni mój czterolatek ma katar i kaszle. Już mi rece opadają, już ttyle syropku wypił i smarowałam maściami dla dzieci wygrzewajacymi i nic nie przynosi skutku. Dwa razy byłam u pediatry, nie ma temperatury żadnych zmian w oskrzelach to nic nie zastosuje tylko kazała podawać syropy. Już nawet robiłam syrop z cebuli i czosnku i nic nie pomaga,. może ktoś zna jakiś sposób Na katar dawałam kropelki do nosa i dalej nie przechodzi
Obserwuj wątek
    • joanon Re: co na katar i kaszel 24.11.11, 12:25
      u nas podobnie, na początku dawałam syrop z cebuli czosnku i cytryny (przez 4 dni), i kupiłam do nosa RINGOSOL, ponoć jest lepszy niż te wszystkie sterimery itp (tak wyczytała w necie), to jest preparat do takiej normalnej toalety nosa a dodatkowo oczyszcza zatoki rozpuszcza wydzielinę w nosie (tym psikam 3-4 razy dziennie) i 2xdziennie psikam mucofluidem, który ułatwia sływanie wydzieliny ( w naszym przypadku była bardzo gęsta), kilka razy dziennie przykładam jej kapustę na czoło (stary sposób, na stany zapalne). Raz dziennie dostaje rutinoscorbin. To wszystko co mogłam jej dać, widzę, że jest już lepiej. Niestety nie mam w domu kropli TOBREX, one na taki katar pomagają w mig. Na kaszel możesz stosować syrop z bluszczu (nie pamiętam nazwy).
    • hanian2 Re: co na katar i kaszel 24.11.11, 21:55
      Ehh, taka porasad Sezon na katary. Czasem tak jest, że katar nie trwa 7 dni - jak nie ma gorączki i nie słychać nic w oskrzelach, to trzeba katar ściągać, plecy oklepywać i starać się w miarę normalnie żyć. Spacery, zabawy i czas zleciwink
      Może spróbujcie starych, dobrych baniek?
    • karro80 Re: co na katar i kaszel 24.11.11, 22:14
      Jeśli to suchy męczący kaszel to może zrób dla spokojności ducha jakieś badanie z krwi, żeby zobaczyć czy nie ma jakiegoś stanu zapalnego w organizmie. A może być też winą sezonu grzewczego - zobacz czy kaszel ustępuje na dworzu, lub alergii.
      Jeśli taki mokrawy, tak jak charczą dzieci w przedszkolu, to może przejść dopiero w młodszych klasach podstawówkiwink - koleżanki dzieci miały z małymi przerwami non stop - wszystko czyste, alergii brak, już podłagodzone i znów gil i kaszel - nigdy nic powazniejszego.
    • silje78 Re: co na katar i kaszel 25.11.11, 08:29
      ja ostatnio "odkryłam" syrop hederasal z herbapolu. skonsultowałam z pediatrą (u nas jest podejrzenia astmy) i powiedziała, że jak mała zaczyna kaszleć (nie dusić się) to mogę podawać. zaczęła pokasływać w zeszłym tygodniu, tyle, że bez kataru (u nas głównie alergiczny był), zaczęłam podawać jej ten syrop. jak na razie jest ok. kaszel z suche stał się lekko mokry, łatwiej jej odkaszlnąć. tyle, że ona kaszle tylko po nocy. najpierw sucho, później wykasłuje na mokro. tak ok 15-20 min po obudzeniu. później ok.
      • kid111 Re: co na katar i kaszel 25.11.11, 08:34
        syropy z bluszczu- Prospan.
        • justyna.pie Re: co na katar i kaszel 03.12.11, 20:04
          Z tym Prospanem to uwaga-SYROP WYKRZTUŚNY.
          Ale faktycznie skuteczny smile
    • sylwia_il Re: co na katar i kaszel 03.12.11, 21:14
      U nas było podobnie, aczkolwiek krócej trwał katar i kaszel ale tez często córeczka miała.Ten kaszel to ma prawdopodobnie od kataru bo mu ścieka do gardła.
      Spróbuj podac mu do nosa ze trzy razy dziennie sól fizjologiczną. Przepłukac po prostu nosek taka ampułka z solą, nie żadnym Marinerem w areozolu czy czyms w tym stylu ,ale najzwyklejszą apułka z solą fizjologiczną. Połóz synka na łózku i pomału wlewaj mu sól z ampułki raz do jedej dziurki a raz do drugiej. Chwile iech polezy z tym a potem porządnie wysmarcz mu nos. Sól rozpusci smarki i łatwiej mu bedzie wydmuchac nos. Na początku ,jeżeli ma mocno zatkany nos to ta sól mu duzo nie przepcha noska, ale czy dalej bedziesz tak robić to nos sie oczyści .Napewno za trzecim lub czwartyn razem podaczs wlewania soli do nos synek ci powie "leci d gardła" i to bedzie dobry znak bo znaczyc bedzie ze juz nos jest bardziej oczyszczony. U nas to naprawde pomogło. Zaleciła mi to lekarka i teraz jak tylko katar sie pojawia to to stosujemy no i oprócz tego jakies kropelki Nasivin lub inne. Ale przedtem nigdy same krople na nie pomogły. Nie jest to przyjemne dla dziecka,ale nic nie bolii napewno pomoże.A na kaszel po prostu podawaj flegaminę 3 razy dziennie po 5ml. Bo jeżeli ma czyste oskrzela to to jest kaszel ,ktory powstał od kataru . bo mu zalega ta wydzielina i ja odkaszluje.
    • ciri_77 Re: co na katar i kaszel 03.12.11, 21:41
      kup nebulizator i rób inhalacje z soli fizjologicznej - nawilża i odkaża, znacznie skraca infekcje. No i pomoga sporo zaoszczędzić - wydasz 150 zł na poczatku ale potem tylko dokupujesz sól za grosze.
      Czasem można wypożyczyć w przychodni, spytaj u siebie.
      • minerwamcg Re: co na katar i kaszel 03.12.11, 21:49
        Nam też pomaga nebulizator. Dwa dni wdychania mgiełki i dziecko nie to samo.
        • ma2ma Re: co na katar i kaszel 03.12.11, 21:55
          dokladnie inhalacje no i banki...dla nas to zestaw "pierwszej pomocy" i świetnie pomaga...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka