Dodaj do ulubionych

wstrzymuje siusiu

27.11.11, 20:57
synek 2 latka i 3 m-c jakis czas temu nauczyl sie robic siusiu na kibelek, na nakladke. wola i siusiu i kupke, wiec wlasciwie problemu nie ma..
ale..
baaardzo rzadko wola siusiu.. czasm mija 3, 4 godziny i pytam sie go czy chce, mowi ze nie. sporo pije plynow, wiec powinien czesciej siusiac. ostatnio zauwazylam jednak, ze jak mu zaloze pieluszke (gdzies wychodzimy), czasem po 30min jest juz pelna. juz kilka razy to zauwazylam --> w pieluszke siusia czesto, a na kibelek wstrzymuje i siusia rzadko.
ja popelnilam jakis blad?? co moze byc przyczyna wstrzymywania?
Obserwuj wątek
    • scarlet_s Re: wstrzymuje siusiu 27.11.11, 23:04
      Po pierwsze: nie zakładałabym pieluszki odpieluchowaemu dziecku, nawet a wyjście. Noś ubrania na zmianę. Mam córeczkę w tym samym wieku, odpieluchowana całkowicie w wieku 1,5 roku i ten sam problem. Ma bardzo wytrzymały pęcherz. W upalne dni potrafi robić z 2 razy dziennie. Wpadki od momentu odpieluchwaia sporadyczne. Robiłam badania moczu latetm, ponieważ martwiłam się właśnie tym wstrzymywaniem, ale wszystko ok.
      Daj czas synkowi.
    • my_valenciana Re: wstrzymuje siusiu 28.11.11, 00:00
      No ja bym obserwowała i potraktowała sprawę poważnie. Mój syn wstrzymuje siku już któryś miesiąc. Odpieluchowany raczej późno -po 2 roku życia. Potrafi tylko raz w ciągu dnia zawołać siku. Śpi z pieluchą, więc nasika sobei rano - po południu też śpi, znów sika do pieluchy. Wstrzymuje do tego stopnia, ze już "potańcuje" a upiera się, że siku nie chce. Nie skutkowały prośby, przekupstwo ani groźba, ze nie wyjdziemy na dwor, jeśli się nie wysika. Ostatnio znów zdarza mu się popuścić w majtki, bo za długo wstrzymuje. Ja postanowiłam "odczarować" czyli nie mówić o tym ani nie nalegać na sikanie - bo wtedy na przekór twierdzi, ze nie chce siku. Martwię się tym, mam zamiar skonsultować to z psychologiem.
    • dor.tom Re: wstrzymuje siusiu 28.11.11, 09:44
      to może nie pytaj, a sadzaj profilaktycznie na nocnik co jakiś czas, jak widzisz, że dawno nie sikał. Na zasadzie "chodź, posiedzimy sobie razem w łazience, jak nie chcesz siku to nie musisz, ale mi potowarzyszysz" lub podobne śpiewki. może jak usiądzie, to zrobi i bardziej się oswoi.
      • my_valenciana Re: wstrzymuje siusiu 28.11.11, 12:00
        Autoka wątku rzeczywiście mogłaby tego spróbować. U mnie to nie przejdzie - moje dziecko nie usiądzie na nocniku, choćby go podpalano. Siada jedynie w żłobku bo jeszcze czuje się tam niepewnie. Mój syn wymyślił, ze siku mu śmierdzi i dlatego nie chce sikać - podpowiadałam mu, żeby siadał na nakładce, żeby zatykał nos- na nic się nei zgadza. U niego jest to poprostu kwestia przekory i na niego najlepiej działa zignorowanie tego.
    • wiolka1313 poczytaj 28.11.11, 23:02
      forum.gazeta.pl/forum/w,566,130690369,,sika_do_pieluszki_w_majtkach_wstrzymuje_mocz_.html?v=2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka