Dodaj do ulubionych

czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy

07.12.11, 20:19
Stosuje od jakiego miesiaca sudokrem ale zastanawiam sie czy mozna go tak dlugo stosowac do tego profilaktycznie czy raczej tylko jak wystapi podraznienie?
Probowalam masci Alantan ale ona nie pozostawia "filmu" na skorze i pupa zaraz jest czerwona.

Opcja nie smaruje niczym u nas sie nie sprawdza - jak nie posmaruje to od razu ma czerwone kropki. Ostatnio przez miesiac Mala meczyla sie z powaznym odparzeniem i zapaleniem w jednym i nie chce tego po raz drugi.
Obserwuj wątek
    • minerwamcg Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 20:24
      Osiemnaście miesięcy? U nas wtedy były przygotowania do odpieluchowania i mała nosiła tetrę - w ramach uświadamiania potrzeb smile Pamiętam, że w razie czego stosowałam sudocrem i krem Johnson&Johnson, na bazie maści cynkowej. Niektórzy ten krem strasznie ganili, że uczula - ale naszej małej jakoś nie zaszkodził.
      • princessa.of.persia Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 20:27
        Bede ja odpieluchowywala na wiosne bo teraz mamy w domu zimno. Ale pod choinke dostanie nocnik wiec bedzie sie z nim oswajac.
        • bluemka78 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 22:46
          U nas z kolei nigdy syf krem ani inny na bazie cy ku krem sie nie sprawdzał, po takim właśnie była czerwona pupa od razu, bo nie oddychala. U nas od zawsze jest alantan plus masc, ten z zielonym. My dajemy trochę oliwki, a jak jest czerwone bo ktos kupy nie wywachal zbyt szybko to wtedy alantan i od razu schodzi. Nic tez nie wchodzi w grę, bo dziewczyny maja super delikatna skórę i od razu czerewona, mimo pampers premium care. Próbowałam tez huggiesy te z bawelny, tak samo tylko gorsza chlonnosc i przyleganie.
          • bluemka78 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 22:49
            Miało być sudokrem oczywiście, fajny mam tu słownik, tam gdzie trzeba nie poprawi, tylko przekreca mi słowa wink
    • vjann Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 20:27
      ja smaruję nawet sobie czasamismile córce która ma 3 lata też, po kąpieli
      • vjann Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 20:28
        zapomniałam dodac że sudocremem, córka bez pieluchy od półtora roku
    • malgosiek2 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 20:30
      Nie jestem zwolenniczką stosowania Sudokremu na co dzień, ponieważ ma w składzie sporo tlenku cynku, który wysusza skórę.
      U nas sprawdził się Linomag i Alantan.
      • vjann Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 20:34
        u mojej córki tylko sudocrem się sprawdził, co pupa to obyczaj
    • joshima niczym 07.12.11, 20:33
      No chyba, że sobie odparzyło czy otarło to linomag. Nie stosowałabym sudocremu profilaktycznie.

> Opcja nie smaruje niczym u nas sie nie sprawdza - jak nie posmaruje to od razu
      > ma czerwone kropki.
      To może pieluchy są nieodpowiednie?
      • ponponka1 niczym 12.12.11, 15:13
        moja miala odparzenia po pampersach. A tak to nie smarowalam niczym, jesli nie bylo potrzeby, a nie bylo za duzo smile Teraz juz samozamajtkowana - nie wiem po co smarowac zamajtkowane dziecko?
    • mamuniaolunia Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 20:38
      W dzień - niczym, na noc kremem bambino, bo Nivea SOS już nam się skończył. Ale mój już w dzień odpieluchowany, więc ma wietrzenie.
      • 1maja1 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 21:37
        ostatnio smaruje codziennie sudocremem na przemian z nivea na odparzenie, poniewaz mala dostala jakich pryszczy na pipulce (ostatnio robi rzadkie toksyczne kupy, chyba kolejne zeby ida). i jak na razie nie chce zejscsad
    • bezak25 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 21:45
      Najczęściej zdarza mi się niczym nie smarować, ale tak ze dwa razy dziennie linomagiem zielonym. Pupcia jak malowana tongue_out Mała ma 16 miesięcy.
    • jul-kaa Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 21:47
      Niczym, jak się odparzy (rzadko) to kremem Nivea na odparzenia, raz w życiu w gorące lato musiałam użyć Tormentiolu.
      Tobie radziłabym zmienić pieluchy (pytanie, czy odparza ją chemia - wtedy najlepsze byłyby jakieś z mniejszą jej ilością, czy własny mocz, wilgoć itd.), może spróbuj wielorazowych, skoro dziecko tak się męczy z ciągłymi odparzeniami.

A jeszcze pytanie: czym myjesz pupę?
    • k_pilarz Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 22:31
      Jak pupa nie jest zaczerwieniona to niczym. W razie potrzeby Nivea Baby SOS- jak dla mojej córy, to krem najlepszy pod słońcem- zawsze pomaga, nie tylko na pupę wink
    • katriel Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 07.12.11, 22:33
      Kremem bambino. Raz dziennie po kąpieli. Poza tym niczym. Od zawsze.
      Sudokremem jak się faktycznie odparzy - kilka razy mu się zdarzyło, po sudokremie
      od razu przechodziło.
      • mamusia.chlopca Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 08:25
        Mój co prawda ma 15 miesięcy, ale prawie od zawsze posypuje Mu pupcię mąką kartoflaną. W razie jakiegoś zaczerwienienia - jednorazowo sudocrem.
    • mikams75 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 08:48
      nigdy nie smarowalam dziecku ot tak tylka. Jak sie trafilo zaczerwienienie (bardzo rzadko) to smarowalam 1-2 dni bepanthenem.
      Ja tak sobie zawsze myslalam, ze sama nie chcialabym chodzic z wytluszczonym tylkiem wink wydaje mi sie to nieprzyjemne.
    • marika012 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 09:15
      Niczym. Przyzwyczaiłaś skórę do maści i teraz masz problem.
      Moja mała miała w życiu kilka razy tyłek posmarowany jak pojawiło się zaczerwienienie a było to w pierwszym półroczu życia.
      Nigdy nie smarowałam profilaktycznie przy zmianie pieluchy. Zakładałam jej pieluszki wielorazowe w których skóra naprawdę oddycha (w przeciwieństwie do pampków). Myłam tyłek wodą czasem wodą z mydłem. Chustki nawilżane były tylko na podbramkowe sytuację jak nie było możliwości tyłka pod kran wsadzić.
    • moniq1979 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 09:22
      U Nas najlepiej sie sprwadził Linomag plus - zielona nakretka.
    • kometa76 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 10:11
      Przestałam sparować czymkolwiek jak córka skończyła 6 miesięcy. Niestety skóra szybko się przyzwyczaja i potem jest problem. Czy stosujesz chusteczki nawilżane do pupy? To też może być przyczyną kłopotów, najlepsza jest zwykła woda z mydłem. Moja córka pupę odparzoną miała 2 razy w życiu jak pochodziła dłużej z kupą w pieluszce, wtedy rewelacyjnie sprawdził się tormentiol (ale na pewno nie jest on do codziennego stosowania).
    • saguaro70 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 10:22
      Krem bambino z cynkiem. Tego używaliśmy. Sprawdził się najlepiej.
      Pozdrawiam cieplutko smilesmile
    • fasol-inka Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 11:20
      od bardzo dawna niczym nie smaruję, przy podrażnieniach punktowo bepanthenem maścią, sudocrem w ogóle się nie sprawdza u mojego synka
    • matka_karmiaca Alantan Plus Maść 08.12.11, 11:28
      Alantan Plus Maść od urodzenia. Jak to nie zostawia filmu? U nas zostawia.

Jak Wam się nie spisuje, spróbuj Linomag (ten w wersji dla dzieci, bez kwasu bornego).
    • aniasa1 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 12:05
      Bepanthen. najlepszy. Wczesniej codziennei po kapieli - to bzdura ze skora sie przyzwyczaja. Teraz jak wiecej biega z golym tylkiem i robi mniej kup to tylko czasami potrzebuje kremu.
      Polecam bepanthen bardzo
      • kfiatuszkowa Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 12:32
        Ja też swojej małej smaruję bepanthenem maścią od urodzenia. Pierwszy raz sobie odparzyła pupę jak miała 10 miesięcy, a to dlatego, że na dworze kupę zrobiła, w dodatku bezszelestnie big_grin
        Od kilku miesięcy smaruję tylko po kupie i po kąpieli. Zero problemów.
    • madzia1708 po co smarować, jak pupka czysta 08.12.11, 13:15
      moj krzysio ma ponad 2 lata, czasem jak ma jakies zaczerwienienie na pupci, to smaruję alantanem w kremie, czasem i sama używam wink
      • eliszka25 Re: po co smarować, jak pupka czysta 08.12.11, 15:03
        u nas u mlodszego i starszego sprawdzil sie system smarowania wylacznie po kupie. uzywam nawilzanych chusteczek, ale pozniej zawsze myje tylek woda, wycieram do sucha i smaruje mascia z olejem migdalowym viola. ale wlasnie tylko, jak zrobi kupe. poza tym niczym. po kapieli tez nie. jak tylek sie czasem zaczerwieni (kilka razy przy rozwolnieniu mlodszemu sie zdarzylo, no i byl podatny na takie historie, bo bral dlugoterminowo antybiotyk), to smarowalam bepanthenem samym lub wymieszanym z mascia cynkowa.
    • julka1967a Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 20:42
      Wyrzuciłam te wszystkie wynalazki i stosuję mąkę ziemniaczaną.Uważam, że doskonale spełnia swoją rolę. Czasami jeszcze używam linomagu.
      • jul-kaa Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 23:50
        Potwierdzam - mąka ziemniaczana jest świetna - zwłaszcza, jeśli ktoś chce/musi coś stosować profilaktycznie.
    • mamatin Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 08.12.11, 23:43
      zamiast sudokremu sprobuj ziajki - krem posladkowy, ma lżejszą konsystencje i łatwo ją zmyć.
      • stefa_ja Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 09.12.11, 00:15
        Stosowałaś alantan plus maść i nie daje rady? to już nic nie da rady. Nie ma nic lepszego, bardziej tłustego, zostawiającego ochronną warstwę, bardziej chroniącego skórę i redukującego odparzenia specyfiku. Sudocrem to porażka.
    • mama-ola Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 09.12.11, 11:16
      nivea na odparzoną skórętaki krem
      bardzo dobry, polecam, wszechstronny
      pomaga na swędzącą skórę po uczuleniu na mandarynki i na zaczerwieniony odbyt
    • nena20 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 10.12.11, 09:34
      niczym od dawna.... przestałam jak młody był niemowlakiem (cos ok. 6 m-cy). Jesli jest potrzeba to doraźnie bepanthenem ale to rzadkosc.
    • 1nova2 Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 10.12.11, 15:23
      niczym, w calym zyciu moze z 6 razy mial posmarowana pupe jak bylo lekkie zaczerwienienie Profilaktycznie nigdy wlasnie po to zeby skory nie przyzwyczaic
    • rulsanka Re: czym smarujecie dzieciom pupy? 18mcy 10.12.11, 16:24
      Niczym nie smarowałam jeszcze zanim syn skończył pół roku. Miał wrażliwą skórę i gdy używałam chusteczek do pupy oraz gdy zastosowałam Pampersy - od razu się odparzał. Natomiast gdy przeszłam na huggiesy i zamiast chusteczek było mycie pod kranem - odparzenia skończyły się na zawsze i smarowanie było niepotrzebne. Tak więc radzę spróbować innych metod.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka