Dodaj do ulubionych

Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor?

14.12.11, 13:31
Ja tak ( mam 2,5 l i 3 miesieczniaka). Ale jak nie wyjde np dzis , maly mial szczepienie rano i nieladnie dzis u nas, wieje itp, to zauwazylam ze w domu mam wszystko porobione, pranie sie kreci. Mam mozliwosc nadrobienia np poskladania prania. Jak wybywam na 2 h + szykowanie i rozpakowywanie to jakis rozgardiasz w domu i ja bardziej zmeczona.
Obserwuj wątek
    • super-mikunia Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 13:36
      Jako mamie jedynaka logistycznie jest mi łatwiej dlatego gdy mam wolne to wychodzę/wychodziłam codziennie - mnie by było trudno wytrzymać 24h w domu, bez ruchu na świeżym powietrzu.
      Obecnie -boleję nad tym -odkąd Młody poszedł do p-la to niestety nie wychodzimy codziennie, czasu brak sad
    • doti_2 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 13:56
      wychodzimy codziennie, często nawet 2x dzienie, a latem ile się da. W domu cóż.. wiadomo że rozgardiasz, ale jak siędzą cały dzień w domu to im rogi wystają, zaczyna się rozwałka i bałagan i tak jest.
    • alpepe Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 13:57
      nie
      • domi_33 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 14:02
        ja też z jedynakiem a więc logistycznie łatwiej, ale codziennie i w zasadzie zawsze dwa razy. rano na 2-3 godziny a po południu jak wróci tata i zje obiad to wychodzą jeszcze na godzinę a ja wietrzę mieszkanie i ogarniam mieszkanie.
        • upartamama Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 16.12.11, 13:35
          co robisz z dzieckiem 2-3 godziny w taką pogodę jak dziś - niby ładnie bo 5 stopni ale jak zawieje to czuć zimno. Nie powiem godzine to bym pospacerowała ale nie 3
          • ma_niusia Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 16.12.11, 14:04
            Ja akurat siedzę w pracy i nie na spacerze (choć żałuję). Dziecko ubieram odpowiednio do pogody, na cebulkę, w pogotowiu jest kaptur czy rękawiczki i luzik smile A co robić? Ło matko - wszystko! Biegamy z górki na pazurki i wspinamy się pod górę (może tak z godzinę), kolorową kreda na chodniku malowanie, karmimy kaczki, puszczamy bańki, trochę na placu zabaw poszaleje, trochę na laufradzie jeździ, jak jest wiatr można latawca puszczać, zbieramy kamyczki i robimy z nich układanki (o innej porze roku są to liście, kwiaty, patyki, cokolwiek), chodzimy po krawężniku jak po linie w cyrku wink zabawy typu "kto pierwszy zobaczy coś niebieskiego/okrągłego/czego jest 3/inne". Bawimy się w chowanego i berka.
            Wszystko można robić smile
            • milou_milou ma_niusia 17.12.11, 10:27
              fajna z Ciebie mama smile
              • ma_niusia Re: ma_niusia 17.12.11, 10:42
                Dzięki smile Ja to mam po prostu we krwi, tak mnie wychowywała moja mama i ja też mam tak samo smile
                Tylko ja mam ciut trudniej bo ja samotna matka jestem i nie mam chłopa w domu do pomocy wink
    • 1mzeta Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 14:02
      Nie.
    • blaszany_dzwoneczek Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 14:22
      Jak nam się nie chce i jest paskudnie na dworze to nie wychodzimy. Czasem też nie wychodzimy nawet jak nie jest bardzo paskudnie, ale mimo to nam się nie chce smile
    • monikaa13 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 14:26
      Nie.
    • gupia_rzona Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 14:29
      z 2,5 latką codziennie. Jak nie ja to babcia. Póki nie ma pluchy ani mrozu poniżej 20 stopni
    • slonko1335 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 14:29
      u mnie odwrotnie jak nie wyjdą na dwór to chałupa zdemolowana, młodzież szału dostaje a ja wariacji...jak się wybiegają wyskaczą i wyszaleją na powietrzu to spokojniej , coś porysują, pobawią sie caistoliną, pobudują z klocków a ja w tym czasie mogę wszystko spokojnie zrobić nie ściągając co chwilę młodego z mebli i nie rozdzielając jak sie leją...
      • 25marzka25 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 14:55
        nie wychodzimy, mała się grzecznie bawi w salonie a ja moge sobie chatkę ogarnąć i jedzenie zrobić.Nie bardzo też mamy gdzie wychodzić(ulica i do lasku trzeba dojść kawałek) a ja w ciąży ledwo się ruszam.
      • aihnoa Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 12:34
        U mnie jak u słonka - jak wychodzimy, w domu znacznie porządniej. A ja mam więcej energii po spacerze - nie wyobrażam sobie cały dzień nie wychodzić na dwór na własne życzenie.
    • locolocoloco Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 15:59
      My nawet jak mi lub Jagodzie sie nie chce, to musimy, ze względu na psa smile Żadna pogoda nam nie straszna smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 16:28
      codziennie wychodzę tzn. z córkę odprowadzam i przyprowadzam z przedszkola, więc chcąc nie chcąc dwukrotnie ma spacer po 15 minut, niezależnie od pogody, deszczu, gradu, śniegu itd. wink. Ktoś może powiedzieć, że to nie spacer.. może nie, ale tak czy siak wyjście z domu uznaję za zaliczone. Tak poza tym to córkę ciężko wyciągnąć z domu, czasem po przedszkolu zamiast iść do domu idziemy np. do parku, ale to rzadko, ona naprawdę jest domatorką i od zawsze mam problem, żeby ją z domu wykurzyć. Syn, który nie chodzi do przedszkola towarzyszy w odprowadzaniu i przyprowadzeniu z przedszkola i zawsze po odprowadzeniu starszej córki gdzieś sobie jeszcze chodzimy, ale on z tych, którzy z kolei lubią wychodzić z domu. Jak córka siedzi w domu, to tragedia, bo ona nie chce wyjść, a syn nie potrafi z kolei wysiedzieć w domu, ale czekam na męża z wyjściem z synem z domu lub córkę na siłę wyciągam, czasem przekupuję wink.
      • dagmara-k Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 18:03
        jak nie byla niania to wychodze chociaz na 10-15 minut pochodzic, poogladac cos, poopowiadac, poskakac, poszukac szyszek. no cokolwiek chociaz na troche. raz zeby dziecko bylo chcoiaz chwile na swiezym powietrzu, dwa ze bym chyba oszalala w domu z 1,5 roczna. cudny byl wychowawczy latem. po 6 godzin lacznie dziennie nas nie bylo. a ze w domu bajzel nieogarniety, co tam, nasprzatam sie jeszcze. poki co daje sobie przywilej matki malego dziecka ze nie wszystko musi byc na tip-top
    • budzik11 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 18:19
      Nie zawsze "wychodziłam" bo mam dom z ogrodem i dzieci spały na świeżym powietrzu na tarasie (z nianią elektroniczną) a ja miałam czas dla siebie smile
    • goodnightmoon Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 18:26
      Staram się codziennie. Jeśli tego nie robię, to Młody (27 m-cy) nie za dobrze je i ogólnie doprowadza mnie do szału.
    • klubgogo Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 18:27
      Zawsze wychodzę z dzieckiem na dwór, chyba że gorączkuje. W tygodniu ze spacerów wyręcza mnie przedszkole (plus spacer tam i z powrotem), ale od kwietnia do października dodatkowo wychodzimy po przedszkolu, wracamy na 19-ą i jakoś zdążę pozbierać pranie, ugotować, posprzątać, nie widzę problemu.
    • jul-kaa Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 18:46
      Tak, mąż wychodzi z synkiem codziennie, często nawet dwa razy dziennie. Nie pamiętam dnia, kiedy nie wyszli. Zwykle jeden spacer jest dalszy, wózkowy, robia zakupy, idą do biblioteki, na bazar, do dalszego parku, drugi (teraz niestety po ciemku) jest rowerkowy.
      Jak jest cieplej, to spędzali na dworze kilka (nawet 5-6) godzin.

Jak ja byłam w domu z dzieckiem, to bywały dni, kiedy nie wychodziłam. Nie znoszę spacerów, zwłaszcza samotnych (małe dziecko w wózku średnio się liczy jako kompan wink), na szczęście zwykle miałam z kim iść. A jak nie miałam, to na szczęście mamy ogródek smile

Nasz syn niewyspacerowany dostaje małpiego rozumu.
    • tijgertje Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 14.12.11, 19:17
      Na spacery z mlodym bardzo niewiele chodzilam, glownie dlatego, ze chodzic w ogole prawie nie bylam w stanie przez jakies 5 lat po porodzie. ale na zewnatrz spedza duzo czasu dzieki temu, ze mamy ogrodek. Zadna pogoda mu nie straszna, na kazda ma odpowiednie ubranie i jak mial 2-3 lata, to nawet w mrozy, zapakowany jak na biegun siedzial w piaskownicywink
    • mikams75 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 07:57
      w zasadzie codziennie, bardzo rzadko sie zdarza zebysmy nie wyszli. Nawet jesli leje i wieje to idziemy na pol godziny, albo jedziemy gdzies na wystawe czy co tam wlasnie jest fajnego w miescie. Wowczas - 15 min marszu na stacje, 15 min. z powrotem, po miescie tez pochodzi troche, wiec nie jest zle.
      Caly dzien w domu bym chyba nie przetrzymala. A dziecko by juz glupawki dostawalo.
      • batutka Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 10:56
        Nie wychodzimy codziennie. Córki wychodzą na spacer w przedszkolu (codziennie) ,a w weekend bywa różnie: czasem idziemy na spacer, czasem do kina, do teatru, na obiad (szczerze mówiąc tę drugą opcję wolę bardziej wink
    • czaarodziejka Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 11:26
      Codziennie 1 lub 2 razy. Wyjątki to choroba bądź ulewa. One potrzebują wyjść i ja. Nie mogę się doczekać wiosny,żeby już dłuuuugo być na dworze i dalsze spacery. Ale ja zawsze wychodziłam na spacery, nawet nie mając dzieci.
      • ma_niusia Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 11:32
        Mam jedynak 2,5 ale za to jestem samotna pracującą matką. Do około 1,5 roku Młody był codziennie na spacerze kilka godzin (w porywach do 10h latem bo mieszkamy tuż obok parku). Cenię dotlenianie, ruch na świezym powietrzu itd. Teraz w ciagu dnia wychodzą na spacer ze żłobka na około 1,5 godziny prawie codziennie. Po żłobku też chodziliśmy na spacery, ale po choróbsku w listopadzie Młody się tak przestawił, że nie chce wychodzić no chyba że na krótko i tylko na laufradzie. Ostatnio odpuszczam i ja chyba jakaś przemęczona + jesienna melancholia wink więc nie wychodzimy. Do żłobka spaceem 15 minut w każdą stronę (czasami nawet dłużej z moim spacerowiczem małym).
    • sierpniowa27 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 11:51
      wychodze codziennie rano i popoludniu
    • greeneyedgirl Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 12:24
      mloda zalicza codziennie spacer pieszo ok40min jak ja odbieram ze zlobka
      jak pogoda dopisuje to wychodza tez w zlobku na ogrod
      gdy bylo jasniej to bylysmy tez po poludniu na placu zabaw
      z kolei nienawidzilam z calego serca spacerow wozkowych z niemowlakiem - zima wychodzilam z musu co 2 dzien; nadal wspolczujaco patrze na "udreczone" mamy szwendajace sie wozkami w te i we wte
      • ma_niusia Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 12:32
        A ja z kolei uwielbiałam spacery z niemowlakiem, nawet zimą bo miałam taki egzemplarz (do około 9 miesiąca życia) co jak tylko zaczynał jechać wózek to zasypiał i potrafił spać do 4 godzin! Ileż ja książek w tym czasie przeczytałam smile))
      • mikams75 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 17.12.11, 11:54
        problem tych mam, ze sobie celu nie potrafia na spacerze wyznaczyc. Jak jak spacerowalam z wozkiem to miala lepsza figure i kondycje, jak sobie szybkim marszem wszedzie chodzilam. Nawet jak mialam gdzies cos zalatwic na miescie to wedrowalam na piechote.
        A teraz, bez wozka, slimaczym tempem, nie raz korzystamy z autobusu i kondycja mi spadla uncertain
    • beliska Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 13:27
      Nie.
    • sole-luna Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 16:42
      Staram sie wychodzic codziennie.Ale nigdy za wszelka cenesmile
    • ciocia_ala Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 18:00
      Nie, czasem mi sie nie chce, czasem jest brzydka pogoda, czasem inne zajecia.
      • zandaria03 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 19:24
        My wychodzimy codziennie,do niedawna 2 razy dziennie.Nie wychodzimy tylko wtedy,gdy mocno leje,lub mocno wieje.I choć przygotowania do spaceru z bliźniakami zajmują mi ok 30min i cała jestem spocona i zziajana zanim zdązymy wyjść -to i tak bardzo lubię spacery.Wmawiam sobie,że dobrze mi to robi na figurę i kondycję i że maluchy są po tym spokojniejsze i lepiej śpiąwink
        • andzi-a233 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 20:24
          wychodzę codziennie. Rano idziemy pieszo na zakupy-spacer trwa około 1godziny. Po południu, jak córka się obudzi jemy obiad i wychodzimy na dłużej. Zwykle wracamy około 17.
          Nie wychodzę tylko jak pada, nie lubię spacerować z parasolem wink
          • 1maja1 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 22:18
            Codziennie rano wychodze z dwojka, zeby starszeg odprowadzic do przedszkola, w drodze powrotnej jesli jest ladna pogoda mlodsza bawi sie kolo domu lub jesli idziemy na zakupy i mam w zapasie czas puszczam mala zeby sobie pobiegala. Gdy wracamy z synem z przedszkola juz raczej nie wychodzimy, pogoda paskudna, ciemno sie robi o 4.30, na prawdziwy spacer czekamy do weekendu.
    • tygrysiatko1 Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 15.12.11, 22:25
      Zawsze....
    • go-jab Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 16.12.11, 04:39
      z pierwszym, jak jeszcze byl jedynym, to jak najbardziej tak...

z dwojka, eeee... raczej tak... bardzo sie staralam...

z trojka, hmmm... roznie bywa... latem starszych wywalalam do ogrodka i z mlodym dolaczalam jak nie spal... teraz zima - powiedzmy ze co 3 dzien idziemy na takie prawdziwe, przynajmniej godzinne wyjscie..
      • jotka_k Re: Codziennie wychodzicie z dziecmi na dwor? 16.12.11, 06:59
        codziennie a zazwyczaj dwa razy dziennie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka