Dodaj do ulubionych

Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy

21.12.11, 12:58
Nie mam juz pomyslu. Najlepiej aby byly z serkiem Bieluchem i drzemem, albo serem zoltym i drzemem. Wszystko inne laduje na podlodze: parowki(do niedawna ladnie je jadla teraz sie odwidzialo) wedlinka(mamy taka swojska wlasnej roboty),pomidor,jajko-tylko w jajecznice je ze szczypiorkiem i pomidorem. Brakuje mi pomyslu jak urozmaicic posilki kanapkowe aby nie byly ciagle na slodko i z nabialem. Moze mi pomozecie?
Obserwuj wątek
    • mamaa-gatki Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 13:30
      Kochana niestety nie pomogę, ale też mam ten problem. Jadła parówki, winerki, kiełbaski, ser z pasztetem, pomidor. Nabiału nie, bo niedawno wyszła ze skazy i teraz dajemy jej ser żółty, serki. A ona co? Łaskawie zrzuci z kanapki, zje suchy chleb, albo z masłem, kiełbaski się objadły, sera nie tknie, szynki też już nie. Czasem pomidora, ogórek zielony uwielbia no i owoce: truskawki (tylko skąd je teraz braćsuspicious), banany. A potem wypija dużo mleka wieczorem i w nocy czasami:/. Pozdrawiam
    • monikaa13 Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 13:30
      U nas niestety na kanapkach standard czyli tylko wędlina lub dŻem lub nutella lub ew. twaróg i jajko. Żadnych serów, serków, pomidorów, ogórków. Wędlina tylko jedna, dżem tylko truskawkowy. Niestety sad Córka ma 5 lat. Parówki też słabo, góra pół na śniadanie.
      • pamplemousse1 Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 14:36
        2,8 l. nie wiedza, że można jeść kanapki na słodko (nutella, dżem) i nie mam problemu wink
        • ponponka1 u mnie tez 21.12.11, 15:34
          nie ma w szafce - nie ma problemu. I nigdy nie bylo, zatem nie zna smaku. Raz mi M kupil jakas czekoladowa maz to pogonilam go z tym do smietnika smile
    • koza_w_rajtuzach Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 13:37
      moje dzieci to chyba "dziwaki", bo nie lubią od zawsze dżemu wink. To może z pastą z makreli? U nas od zawsze jest najczęściej w użyciu, synowi nigdy się nie nudzi, natomiast córka co dzień jadłaby kanapki z serkiem Almette wink.
      • princessa.of.persia Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 13:52
        A gdzie kupić paste z makreli? ew jak zrobić?
        Ryby lubi więc może taka kanapkę też zje.
        • mamaa-gatki Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 13:57
          Lepiej zrób. Ja robię tak: makrelę kupuję wędzoną, do tego ze trzy gotowane jajka (zetrzyj na tarce albo pognieć widelcem), troszkę majonezu, ew. sól i pieprz. W wersji dla dorosłych trę ogórki konserwowe jeden albo dwa i dodaję kukurydzy.
          • batutka Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 15:16
            Princessa, kanapki z dżemem, serem,jajecznica, to wcale nie jest tak mało. Jak nie zje wędliny, nic mu się nie stanie. Mięso pewnie je na obiad.
            Nie narzekaj smile
        • koza_w_rajtuzach Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 15:30
          sama nie robię, bo mi się nie chce wink. Kupuję w sklepie rybnym.
    • sofia_a Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 15:24
      A próbowałyście robić tosty? Moja kanapek nie chciała, ale tosty do dzisiaj wcina, nawet dwa na raz (czyli w sumie 4 kromki, co przy zwykłych kanapkach wystarczyłoby chyba na cały tydzień...). Do środka pakuję wszystko, co przyjdzie mi do głowy: salami, szynkę, różne wędliny drobiowe, oczywiście żółty ser, serki pleśniowe typu Camembert, ogórek kiszony albo konserwowy, paprykę czerwoną świeżą albo konserwową, cebulę, pomidor. Spróbujcie, może i Waszym Pociechom coś takiego posmakuje?
    • joshima Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 16:01
      princessa.of.persia napisała:

> Brakuje mi pomy
      > slu jak urozmaicic posilki kanapkowe aby nie byly ciagle na slodko i z nabialem
      > . Moze mi pomozecie?
      Pasty? Warzywne, rybne mięsne, mięsno warzywne?
    • wrzesniowamama07 Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 17:47
      Kanapka na słodko:

serek niesłodki, na to pokrojony banan. Jak nie uczuleniec, to też cieniutko kiwi (słodkie).

serek ze startym jabłkiem i odrobiną cynamonu

wszelkiego rodzaju "pasty" owocowe (np. brzoskwinia w lekkiej zalewie, nie syropie, roztarta z serkiem, albo garść owoców leśnych mrożonych z serkiem, oczywiście nieco dosłodzić trzeba, ale dużo mniej niż w dżemie

• to.ja.esmeralda Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 19:30
        1. pasty fasolowe, ciecierzycowe itp.
        2. z cebulką,
        3. grzanka z masłem i wyciśniętym czosnkiem
        4. chleb/bułka z masłem i kiełkami, moja 2ltaka uwielbia
    • minerwamcg Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 21:35
      I tak masz dobrze. Nasza mała ostatnio na śniadanie uznaje wyłącznie serek, babciną marmoladę ze śliwek, parówkę lub pomidora. Na wszelkie inne propozycje odpowiada odmownie, ser żółty jada wyłącznie jak jej dać plasterek do ręki, jajek wcale, bo twierdzi, że nie lubi.
      • minerwamcg Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 21:36
        Aha, miała krótki moment, że lubiła kanapki z wędzoną rybą, ale jej przeszło.
        • angelsik Re: Z czym kanapki? Chce tylko na slodko 19mcy 21.12.11, 22:39
          Spróbuj zrobić z tego zabawę, 19 mies powinno już załapaćwink
          pokrój w plasterki warzywa(ogorka, pomidora, rzodkiewę i co tam Ci przyjdzie do głowy), wędlinkę, jajeczka i zrób jej jakies (zeby ona cały czas patrzyla) zwierzątko z tego na chlebku, albo kwiatka czy coś tam co Ci przyjdzie d głowy. Poproś nastepnie ją zeby dla Ciebie nakladala te plasterki na kromeczkę i jedz z przekonaniem ze przepyszne, mów to co chwile- może sie namówi smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka