Dodaj do ulubionych

Bolące nóżki u 4 latki

06.06.04, 10:49
Moja Basia od jakiegoś czasu (ok.2 tyg.) narzeka na bolące nóżki.Zawsze
wieczorem, jak jest już w łóżku. Bolą ją kolana i golenie. Czy to może być
objaw jakiejś choroby? W dzień jej nie bolą (tak twierdzi smile ). Może to bóle
wzrostowe? A może infekcja?poradźcie,proszę Ania
Obserwuj wątek
    • agnes123 Re: Bolące nóżki u 4 latki 06.06.04, 12:05
      Witaj Aniu....mam ten sam kłopot z moją 5,5 letnią Oliwcią-od ponad roku bolą
      ją nogi...i też zawsze wieczorami.Teraz wykonałam badania z krwi i mam jutro do
      odebrania.Mam nadzieję,że są to bóle wzrostowe.Bardzo sie tym niepokoję-martwi
      mnie to!!!Jutro idę i dam Ci znać jak wyszły wyniki.Trzymaj kciuki i radzę
      pójść do lekarza dla swojego własnego spokoju....
      • bzeebze Re: Bolące nóżki u 4 latki 06.06.04, 13:31
        jeżeli nie towarzyszą temu inne objawy, ani nie jest to wynikiem urazu, a
        pojawia sie nocą lub wieczorem to są to prawdopodobnie bóle wzrostowe
        i nie świadcza one o niczym niepokojącym
        chociaż warto poradzić sie lekarza
        można pomóc dziecku masując bolące nózki, nadgarstki i co tam boli
        przy silnych bólach podac panadol
        czasem pomagają maści rozgrzewające dla sportowców, najlepiej spytać w aptece
        trzeba przeczekać samo mija,
        słyszałam o chłopcu, któremu na bardzo silne bóle lekarz zalecał ... intensywną
        jazde na rolkach smile))
        pozdrawiam
      • thrier Re: Bolące nóżki u 4 latki 06.06.04, 18:44
        Daj znać koniecznie, jeśli nie minie to wybiorę się do lekarki i też zrobię
        badania. Czy przy bólach wzrostowych rosnie się szybciej? Basia nie rośnie
        ostatnio zbyt szybko (2-3 cm od grudnia), a poza tym strasznie dużo się rusza,
        może to od tego...? Trochę sie martwię ale pocieszam się, że nie tylko moje
        dziecko ma ten problem.POzdrawiam,Ania
    • j-p Re: Bolące nóżki u 4 latki 06.06.04, 14:26
      Moj synek ma niespelna 3 latka, 3 miesiace temu rowniez zaczal narzekac na
      bolace nozki. Noce nieprzespane i przeplakane. Bardzo sie tym martwilam i
      wybralam sie z malym do lekarza ortopedy. Lekarz zbadal i powiedzial , ze
      wlasnie sa to tzw bole wzrostowe. Nie ma zadnego zapalenia w obrebie konczyn
      ani tez innych niepokojacych objawow. Kazal sie nie martwic na zapas i po
      prostu przeczekac, a synkowi nozki smarowac mascia rozgrzewajaca. Kupilam masc
      borowinowa, doskonale usmierza bol i nie piecze po niej skora.
    • osmag Re: Bolące nóżki u 4 latki 06.06.04, 17:05
      Podobno nie ma czegoś takiego jak "bóle wzrostowe"- tak twierdzą najnowsze
      badania ortopedyczne. Jednak mój syn w wieku ok.3 lat miał takie bóle w okolicy
      kolan i piszczeli. Należy wykluczyć stany zapalne kości i stawów. Jemu pomagało
      nagrzewanie a w skrajnych przypadkach podawałam coś przeciw bólowego. Dzisiaj
      ma 13 lat i jest bardzo sprawnym nastolatkiem. Mam nadzieję,że u was też minie
      ten problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka