Dodaj do ulubionych

Książki pomocne w wychowaniu

09.02.12, 14:19
Witam, jakie książki o rozwoju, zachowaniu dziecka i sposobach na dobre wychowanie polecacie? Jacy autorzy są znani i cenieni? Pytam, bo przymierzam się do kupna. Wprawdzie póki co nie mam problemów i nie brakuje mi pomysłów w różnych sytuacjach, ale chciałabym sprawdzić, co na moje metody mówią specjaliści.
Napiszę tylko, że zdania pani Doroty Zawadzkiej i innych psychologów stosujących podobne metody nie podzielam, więc to odpada na początku.
Pomóżcie wybrać coś mądrego. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • dagmara-k Re: Książki pomocne w wychowaniu 09.02.12, 14:21
      dla mnie wszystkie mazlish i faber. ja juz bez nich nie umiemwink
      • gemmi18 Re: Książki pomocne w wychowaniu 09.02.12, 14:42
        O, dziękuję! Sprawdzę sobie smile
      • slonko1335 Re: Książki pomocne w wychowaniu 09.02.12, 16:04
        ja podobnie mazlish i faber
      • kanna Re: Książki pomocne w wychowaniu 09.02.12, 16:06
        Ale pani Zawadzka też się na Faber i Mazlish opiera... a właściwie na Wychowaniu bez porażek Gordona, który u podstaw leży smile

Niestety, w wychowaniu to głównie chodzi o stawianie granic. Oraz rozróżnianiu, kiedy to dziecko ma problem, a kiedy ty. + kochanie, nazywanie emocji i unikanie przemocy.
    • lexie007 czemu... 09.02.12, 14:34
      raz masz syg mieszko,a nast razem halszka? trollujesz czy wstydzisz sie przynac ze masz 2 dzieci o dziwnych imionach?smile
      • gemmi18 Re: czemu... 09.02.12, 14:39
        Co powoduje, że ludzie z własnej woli tak się ośmieszają? Jak odpowiesz mi na to pytanie, to może ja odpowiem ci na twoje.
        Średnio co drugi dzień udowadniasz, że puste z ciebie dziewcze.
        • lexie007 Re: czemu... 09.02.12, 14:56
          Co powoduje, że ludzie z własnej woli tak się ośmieszają?
          moze mi expert -matactwa powiesmile

a skad masz pewnosc ze ze mnie dziewczce?smile

i kto tu jest pusty?smile
          • ponponka1 nie trolluj..... 09.02.12, 15:54

• slonko1335 Re: czemu... 09.02.12, 16:03
        wiesz lexie przyczyna jest banalnie prosta-dziewczyna nie trolluje tylko trzyma się regulaminu forum...słyszałaś kiedyś o losowej sygnaturce i czterech wersach?
        • gemmi18 Re: czemu... 09.02.12, 16:39
          Dziękuję za wyręczenie, ja nie odważyłam się tak dobitnej informacji w jednym zdaniu zafundować pannie lexie wink
          • lexie007 Re: czemu... 09.02.12, 18:08
            gemmi18 napisała:

> Dziękuję za wyręczenie, ja nie odważyłam się tak dobitnej informacji w jednym z
            > daniu zafundować pannie lexie wink
            A ty jak bedziesz miec 100% pewnosci odnosnie mojej plci czy stanu cywilnego wtedy dodawaj swoje "wstawki" tongue_out przemila osobosmile
            • gemmi18 Re: czemu... 10.02.12, 09:45
              Twoją osobę mam w poważaniu, jedyne co mnie intryguje, to skąd się urywają takie perełki.
        • lexie007 Re: czemu... 09.02.12, 22:31
          dziekuje ci smile
    • illegal.alien Re: Książki pomocne w wychowaniu 09.02.12, 16:44
      A chcesz czytac po polsku czy po angielsku moze byc?
      Ja czytalam Madrych rodzicow, ale troche mnie znudzilo, bo duzo tam oczywistosci (ale czytalam juz po porodzie i to dlugo, wiec pewne rzeczy dla mnie jako dla mamy byly oczywiste) - duzo jednak ciekawych rzeczy i argumentow na ludzi, ktorzy sie wtracaja i komentuja moje metody wychowawcze smile
      Czytalam tez Jak mowic, zeby dzieci nas sluchaly i jak sluchac, zeby do nas mowily (czy odwrotnie wink) - niezle sie czyta, ale te wyrezyserowane dialogi sa mocno sztuczne momentami.
      Zaczelam czytac The Baby book Searsow, ale tez po porodzie i tez mnie znudzilo, a przede wszystkim ksiazka jest za duza, wiec sie niewygodnie czyta w lozku smile Przed porodem przeczytalabym z przyjemnoscia smile
      • anetchen2306 Re: Książki pomocne w wychowaniu 10.02.12, 09:54
        "Czytalam tez Jak mowic, zeby dzieci nas sluchaly i jak sluchac, zeby do nas mow
        > ily (czy odwrotnie wink) - niezle sie czyta, ale te wyrezyserowane dialogi sa moc
        > no sztuczne momentami"
        Dokladnie takie samo wrazenie mialam sad
        Ksiazka fajnie napisana ale przyklady jakies "sztuczne", dialogi pomiedzy dziecmi-rodzicami wygladaja jak wyrezyserowane (o "wysmakowanym" slownictwie w tych dialogach nie wspominajac). I wlasnie te dialogi (kompletnie oderwane od rzyczywistego sposobu warazania sie dziecka) mnie bardzo denerwowaly. Albo polskie tlumaczenie do bani sad Bo czesto i tak sie zdarza.
        • illegal.alien Re: Książki pomocne w wychowaniu 10.02.12, 11:36
          Ja czytalam po angielsku, wiec to raczej nie tlumaczenie big_grin
          Porady fajne, czesc rzeczy jest dla mnie odkrywczych, czesc dosc oczywistych, ale dopiero po przeczytaniu - jezeli wiesz, o co mi chodzi. Tylko te nieszczesne dialogi wink
        • jul-kaa Re: Książki pomocne w wychowaniu 10.02.12, 12:58
          Jasne, że dialogi są trochę sztuczne, zawsze takie "żywe" przykłady wydają się trochę sztuczne. Pamiętam, jak na I roku psychologii uczyliśmy się stosować parafrazę. Na początku wszystko wydawało nam się całkowicie nienaturalne, przykłady wykładowcy i literatura właśnie sztuczna. Działo się tak dlatego, że przykłady musiały być uniwersalne, takie, żeby każdy znalazł jakiś pasujący do swojego rozumowania. Po jakimś czasie z karykatury parafrazy zaczęła nam wychodzić prawdziwa parafraza. Podobnie jest z "metodami" z książek Faber i Mazlish.
          A język - cóż, ludzie posługują się bardzo różnym językiem, w wielu domach w Polsce mówi się gwarą lub językiem całkowicie nieliterackim, w niektórych mówi się czystą polszczyzną, "książkową" wręcz. Nie ma możliwości, żeby pasowały każdemu, są raczej ćwiczeniem, a nie wzorcem do odtwarzania i tak należy je traktować.
    • budzik11 Re: Książki pomocne w wychowaniu 09.02.12, 18:23
      Ja przeczytałam:
      - Jak kochać dziecko Korczaka - klasyka, porady w większości anachroniczne, ale warto przeczytać, bo pięknie pisał
      - Wychowanie bez porażek Grodona - też klasyka (było moja lekturą na studiach). Bardzo polecam
      - Jak mówić, by dzieci nas słuchały, jak mówić, by dzieci do nas mówiły Faber/Mazlish
      - Rodzeństwo bez rywalizacji j.w.
      - Wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci j.w.
      - Rozwój psychiczny dziecka od 0 do 10 lat - super książka, nie tylko o rozwoju psychicznym, ale np. o odpieluchowaniu, wpływie diety na zachowanie
      - Wychowanie bez krzyku - mnie osobiście bardzo pomogła, BARDZO
      - 10 błędów popełnianych przez dobrych rodziców - świetna i mądra
      - Mądrzy rodzice - bardzo warto przeczytać, żeby wiedzieć np. jak stymulowac dziecko i co wpływa na jego rozwój
      - Co tam się dzieje - j.w. - szczegółowe wyjaśnienie rozwoju układu nerwowego i zmysłów
      - Zjedz zupkę i bądź cicho - ciężko się czytało, ale warto - pisał ją specjalista od negocjacji i mediacji - o tym, jak rozwiązywać konflikty w rodzinie
      - W głębi kontinuum - można przeczytać z ciekawości, ale żadnych konkretnych rad tam nie ma, dla mnie to była bardziej praca etnograficzno-socjologiczna. Przeczytałam, ale bez szału (ciężko się czyta).
      - Język niemowląt i zaczęłam Język dwulatka ale nie dałam rady skończyć - tragedia, dno, muł i wodorosty.
      • jul-kaa Re: Książki pomocne w wychowaniu 09.02.12, 20:44
        I podpisuje się pod postem Budzik(a?):
        Jak kochać dziecko Korczaka
        Mądrzy rodzice
        Co tam się dzieje
        I podobnie jak Budzik NIE polecam tfu!rczości Tracy Hogg
      • silje78 Re: Książki pomocne w wychowaniu 10.02.12, 09:11
        podpisuję się pod korczkakiem - zgoda, że książka "nie na czasie", ale moja ulubiona i często do niej wracam, a wiele tekstów znam na pamięć smile .
        wychowanie bez porażek - też może być.
        ja mówić, by dzieci... - nie przekonała mnie. pomogła spojrzeć na świat oczami dziecka (choć może to dużo), jednak te "scenki" są dla mnie sztuczne, choć może i pomagają.
        rozwój psychiczny dziecka... - czytałam, ale nie znalzłam w niej tego czego szukałam w danym momencie, może powinnam do niej wrócić.
        wychowanie bez krzyku - po korczaku, moja ulubiona
        TH do mnie absolutnie nie przemawia - dziecko to nie szczeniak, choć wielu rad do zwierzaka bym nie zastosowała uncertain
        mam też którąś z ksieżek zawadzkiej. może jest kilka dobrych rad, ale jak przeczytałam, że rodzic nie może siadać na łóżku dziecka, wywalić młode z łóżka (a wtedy jeszcze spaliśmy wszyscy razemi sobie to chwaliliśmy) to książka wróciła na półkę.
      • jestem_fajnou_mamou Re: Książki pomocne w wychowaniu 12.02.12, 13:58
        Przeczytałam trochę poradników o wychowaniu, żadnego nie trzymam się ściśle, ale pomogły mi one zrozumieć, ze dziecko nie robi mi na złość chociaż często tak to właśnie wygląda.
        Polecić mogę:
        1. Wojciech Eichelberger- "Jak wychować szczęśliwe dzieci" - must have każdego, kto planuje lub ma dziecko. Niestety już nie do kupienia, ja miałam z biblioteki, ale warto poszukać i przeczytać. Nie jest to typowy poradnik, jak wychowywać dziecko, raczej rozważania jak być rodzicem.
        2. Korczak - bezdyskusyjnie
        3. Faber
        4. Mądrzy rodzice
        5. R.J. MacKenzie: Kiedy pozwolić kiedy zabronić
        6: Rozwój psychiczny dziecka od 0-10 lat
    • maja.london888 Re: Książki pomocne w wychowaniu 09.02.12, 20:19
      Pożyczyłam od koleżanki i polecam innym: "Detoksykacja dzieciństwa" Sue Palmer oraz "Wychowanie przez czytanie" I. Koźmińskiej & E. Olszewskiej.
    • jul-kaa Re: Książki pomocne w wychowaniu 09.02.12, 20:42
      Jesper Juul
      Twoje kompetentne dziecko
      Twoja kompetentna rodzina
      "Nie" z miłości
      Uśmiechnij się! Siadamy do stołu

Evelin Kirkilionis Więź daje siłę. Emocjonalne bezpieczeństwo na dobry początek

Adele Faber, Elaine Mazlish:
      Wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci
      Rodzeństwo bez rywalizacji
      Jak mówić, żeby dzieci się uczyły w domu i w szkole
      Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały. Jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły
    • beakarp Re: Książki pomocne w wychowaniu 09.02.12, 21:31
      Wychowanie bez krzyku - mnie osobiście bardzo pomogła, BARDZO
      • budzik11 Re: Książki pomocne w wychowaniu 10.02.12, 09:25
        Nie, chodzi o "Wychowanie bez krzyku": www.empik.com/wychowanie-bez-krzyku-runkel-hal-edward,3041089,ksiazka-p
    • gemmi18 Re: Książki pomocne w wychowaniu 10.02.12, 09:49
      Bardzo Wam dziękuję za tak bogatą bibliografię i własne zdania o pojedynczych książkach - o to mi chodziło smile. Wybiorę coś na pewno. Dzięki.
      • upartamama do budzik 10.02.12, 10:02
        naprawdę przeczytałaś te wszystkie poradniki?

Pomóż co przeczytać aby nie zwariować przy 3,5 latku, który pyskuje, zawsze chce postawić na swoim stroi fochy przed wyjściem do przedszkola, drze się niemiłosiernie również w obecności innych osób...uff, naprawdę poradź coś żebym nie zwariowała i kochała syna, bo przy takim jego zachowaniu jest mi trudno.
        • budzik11 Re: do budzik 10.02.12, 13:50
          upartamama napisała:

> naprawdę przeczytałaś te wszystkie poradniki?

A co w tym dziwnego? Przeczytałam w życiu mnóstwo książek, a że studiowałam na uczelni pedagogicznej i mam dwoje dzieci, zero pozytywnych wzorców wyniesionych z domu, to czytałam dużo o wychowaniu. Ale ja jestem z tych, co lubią się podbudować teoretycznie przy różnych zajęciach wink

>
          > Pomóż co przeczytać aby nie zwariować przy 3,5 latku,

Takie najbardziej praktyczne są książki Faber/Mazlish ("Jak słuchać...", "Wyzwoleni rodzice..") i "Wychowanie bez krzyku" - to moja ostatnia lektura.
          Poza tym mnie osobiście dużo dały książki o rozwoju dzieci np. "Rozwój psychiczny dziecka..." - żeby zaakceptować fakt, że czasem dzieci tak po prostu mają i nic się nie poradzi, łatwiej zaakceptować dziecko wiedząc, że nie jest złe, zepsute, źle wychowane, wredne itp. tylko po prostu akurat ma takie etap, który minie.
    • upartamama Re: Książki pomocne w wychowaniu 10.02.12, 10:04
      Jeszcze jedno - czy rodzeństwo bez rywalizacji tez warte przeczytania i stoowania w życiu?
    • camel_3d Re: Książki pomocne w wychowaniu 10.02.12, 10:07
      przeczytalem winterhoffa - maly tyrani..czy jakos tak to sie po polsku nazywa... polecam

poza tym..nie polecam niczego innego poza wlasna intuicja... chyba ze sobie faktycznei nie radzisz z dzieckiem to jest sporo ksiazek ... z tego co czytalem to poradniki o wychowaniu dzieci sa najlepiej sprzedajaca sie obecnie pozcja.. wink

• jestem_fajnou_mamou Re: Książki pomocne w wychowaniu 12.02.12, 14:12
        > poza tym..nie polecam niczego innego poza wlasna intuicja...

Wiesz czasami intuicja nie wystarcza, wręcz zawodzi.
        Nie wszyscy wynieśli z domu dobre wzorce wychowywania dzieci. Dzisiaj dużo wiemy o psychice, fazach rozwoju dzieci, skąd niby rodzice maja się o tym dowiedzieć jak nie z poradników o dzieciach?

Nie polecam upartego, ścisłego trzymania się porad zawartych w poradnikach, ale czytywanie jak najbardziej polecam, bo otwieraja oczy na wiele spraw, pokazują inną perspektywę, łamią stereotypy itd, itd. Korczak napisał mniej więcej coś takiego: nie poradzę ci jak masz postępować ze swoim dzieckiem, bo nie znam twojego dziecka ani ciebie ani sytuacji w jakiej żyjecie... (z pamięci piszę)
    • pamplemousse1 Re: Książki pomocne w wychowaniu 10.02.12, 10:28
      Tacy są chłopcy
      Dzikie stwory

polecam dla mam chłopców smile
      • zmorapotwora Re: Książki pomocne w wychowaniu 10.02.12, 15:11
        JUUL -wszystko
        a teraz czytam Jak kreatywnie wspierac rozwoj dziecka i tez b mi sie podoba. Autorzy_N i K Minge

i bbbbbbbbbbbb polecam ta strone
        www.egodziecka.pl/
    • maesstra Re: Książki pomocne w wychowaniu 12.02.12, 21:10
      Wojciech Eichelberger, Andrzej Samson, Anna Sosnowska, Dobra miłość: co robić, by nasze dzieci miały udane życie,

Wiem ze autorzy dyskusyjni ale sama książka przypadla mi do gustu, jakaś taka dobra na polska mentalność, nie wiem czy ktoś z was też ja czytał i to potwierdzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka