Dodaj do ulubionych

spanie maluch na poduszce

14.02.12, 14:59
czy wasze maluch spia na poduszkach ? Mój dwulatek sypia na poduszce tylko jak ma katar, ale widze ze chyba lubi tak spac i zastanawiam sie czy nie pora na poduszkę dla niego. Do tej pory miał taka bardzoooooooooo cienką ( ok. 0,5 cm) w komplecie z kołderką niemowlęcą i zastanawiam sie czy mu tej pościeli nie zmienic. Czy teżz póki sie nie domaga niech śpi bez bo zdrowiej na płasko ?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: spanie maluch na poduszce 14.02.12, 15:02
      Nie pamiętam jak było ze starszym, ale młodsze jeszcze jako niemowlę wyraźnie dało do zrozumienia, że poduszki chce i potrzebuje, a w środku nocy to ja jestem człowiek ugodowy, więc oddałam jej płaskiego jaśka, a sobie kupiłam nowego, wyższego.
    • sokhna Re: spanie maluch na poduszce 14.02.12, 15:29
      U nas od poczatku byl poduszka taka o jakiej piszesz, czyli prawie plaska. Teraz mala ma 3,5 l i spi na "doroslej" poduszce, z ktorej mozna wyjmowac wypelnienie w zaleznosci kto jak wysoko lubi. Obecnie wyciagnieta jest polowa wypelnienia.
      • ewela345 Re: spanie maluch na poduszce 14.02.12, 15:43
        praktycznie od urodzenia córka śpi na takiej poduszeczce ( bardziej to jak jasiek bo małe ) 0,5 centymetra grubość ma i jest obleczona w takiego fajnego królika
        zawsze wszędzie zabiera ze sobą jak jedziemy gdzieś na noc

nie ma dużej 'dorosłej' poduszki, taka na razie jej wystarcza smile
    • slonko1335 Re: spanie maluch na poduszce 14.02.12, 15:49
      Sześciolatka śpi bez poduszki. Trzyipółlatek na bardzo płaskiej, ale chce większą, czasami mi moją podkrada(profilowana) albo koc sobie złożony podkłada.
    • aniaurszula Re: spanie maluch na poduszce 14.02.12, 15:50
      moje mialy ukladana pod glowke poduszke klin z pianki od urodzenia, starsza od ok 2 lat spala na cienkiej poduszce z pierza plus jasiek do przytulenia i tak jest do dziesiaj, mlodsza na tej klinowej poduszce ma polozona cienka z kompletu niemowlecego ktora zwija i sie do niej przytula a ma 15 mcy
    • kaskahh Re: spanie maluch na poduszce 14.02.12, 16:59
      chba jako 2,5 latka dostala plaska poduszke. wyzej spi, gdy ma katar lub kaszel.
      zawszemladuje na samym dole, bez poduchy

woli na plasko akurat
    • magdalenca78 Re: spanie maluch na poduszce 14.02.12, 17:56
      Przez pierwszy rok spał na płasko, potem na ten prawie płaskiej poduszce z kompletu niemowlęcego. Od zmiany łózeczka ze szczebelkami na większe łóżko, czyli jak skończył 2 lata, śpi na płaskiej poduszce z IKEA; to taka do spania na brzuchu.
      www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90131172/
      Sami tez mamy poduszki w tym rozmiarze, więc dokupiłam jeszcze kilka szt poszewek z IKEA w tym rozmiarze, bo pościel dziecięca większa (140*200) ma nie wiedzieć czemu poszewki na poduszyska w rozmiarze 70*80.
      • batutka Re: spanie maluch na poduszce 14.02.12, 22:20
        Moje córki śpią na poduszkach.
    • m7-7 Re: spanie maluch na poduszce 14.02.12, 22:25
      Moj dosyc szybko dostał swoja poduszkę. Na początek taka plaska (cos kolo roku mial), teraz (ma 21 mcy) spi na jaśku.
      Dostał dosyć szybko swoją, bo spiąc z nami w lóżku ciągle układał się na mojej poduszce. Nie chciał spać na samym materacu.
    • ola33333 Re: spanie maluch na poduszce 15.02.12, 07:36

my wszyscy spimy na poduszkach o wymiarze 40X80, pecioletnia corka tez. Bardzo lubimy te poduszki.
      • bbuziaczekk Re: spanie maluch na poduszce 15.02.12, 09:31
        Moj ma 3 lata.
        Od urodzenia do 2 lat spal w lozeczku i mial pod materacem podlozona ta twarda poduszk klin dla niemowlat wiec nie mial materaca na plasko. Ale poduszki nie mial wogole. Czasami ta z kompletu z poscieli cieniusienka malutka ale zawsze ja wyrzucal i spal bez.
        Potem jak sie przeniosl do lozka kupilam mu posciel koldre 160x200 i duza puchowa poduszke bo taka byla do kmpletu. Zasypial na niej a potem z niej schodzil i spal obok na materacu. Kazal sobie wyciagnac ja i dac ta cieniuska z lozeczka. Czyli do dzis spi tak jakby bez poduszki bo ta lozeczkowa to tylko ksztaltem przypomina poduszke wiec mlody spi calkiem na plasko i tak lubi. Jesli lubi to nie widze powodu zeby to zmieniac.
        Corka ma 15 m-cy i tak samo ma podlozony klin dla niemowlat pod materac, poduszki nie zna. Jak sie przeniesie do lozka to dostanie ta plaska a czy bedzie ja chciala czy nie to sama zdecyduje.
      • amarulla Re: spanie maluch na poduszce 15.02.12, 13:24
        o! a gdzie kupiłaś? mam 3 przywiezione z UK, ale już nieco wysłużone, przydalyby się nowe, a te są idealne - jasiek za mały, wielkich poduch nie znoszę ;/
        • aniaurszula Re: spanie maluch na poduszce 15.02.12, 16:38
          w UK potrafilas znalesc w Polsce juz nie np Jysku od wyboru do koloru, wymiar, wypelnienie wystarczy dobrze przejrzec co maja wylozone
          • amarulla Re: spanie maluch na poduszce 16.02.12, 11:36
            w UK rozmiar 40*80 to standard. do kupienia w każdym markecie, w Polsce nie znalazłam - w jysku nie ma na 100% takiego rozmiaru. nie rozumiem, po co ta złośliwość??
            • aniaurszula Re: spanie maluch na poduszce 16.02.12, 21:08
              ok troche przesadzilam z ta docinka ale jak slysze Uk to UK tamto to mnie troche drazni. ja swojej kupilam poduszke madical 40x60 tez fajna
              • amarulla Re: spanie maluch na poduszce 16.02.12, 21:50
                to całkiem niepotrzebnie - mam wszystkie niemal komplety pościeli na ten wymiar, więc nie kupię teraz poduszek 50*60 (takie głównie są w jysku)
    • silje78 Re: spanie maluch na poduszce 15.02.12, 11:31
      tak do około dwóch lat spała na takiej cieniutkiej poduszczce. później dostała dużą puchową, ona jest o tyle fajna, że dopasowuje się do ciała i nie jest zbyt gruba w miejscu w którym sie na niej leży.
    • ewcia1980 Re: spanie maluch na poduszce 15.02.12, 17:39
      od czasu gdy dzieci zaczęły spać na większym łóżku (ok 2 roku życia) to śpią na normalnych poduszkach.
      z tym że m\oj 3 latek ma poduszkę z której można wyjąć wypełnienie więc połowę wypełnienia wyjęłam. ale i tak co noc przyłazi do nas do łóżka więc u nas spi na normalnej poduszce.
    • minerwamcg Re: spanie maluch na poduszce 16.02.12, 12:13
      Nasza mała ma szerokie łóżko, więc jedna cienka poduszka byłaby wszędzie, tylko nie pod głową. Kupiłam trzy, za parę groszy w ikei, są w porządku. A i tak widuję małą śpiącą z głową na misiu, na kocie (żywym), na zwiniętej kołdrze...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka