Dodaj do ulubionych

straszny kaszel

13.03.12, 16:05
Witam
dziś mój 14 msc syn wstał ze strasznie "szczekającym" kaszlem.Wczoraj nic nie zapowiadało że taki kaszel może wystąpić.Żadnych innych objawów przeziębienia nie ma.Rano przy okazji odwozu starszego syna do szkoły podjechałam do lekarza aby osłuchał małego.Lekarz nic nie stwierdził,osłuchowo czysty,gardło czyste.Przepisał flegamine w kroplach i w razie czego na noc podać nurofen.Mały jest grzeczny nie marudzi ma apetyt tylko ten kaszel mnie przeraza,tak jak by mu krtań zaatakowało.Mam pytanie czy ta przepisana przez lekarza flegamina jest dobra na tego typu kaszel? Czy może podjechać jutro do apteki po coś innego jak nie będzie poprawy.Czy z takiego kaszlu może rozwinąć sie coś więcej?
Obserwuj wątek
    • panna.sarabella Re: straszny kaszel 13.03.12, 16:36
      szczekający kaszel to na pewno krtań. W nocy proponuję spać w jedny pokoju z dzieckiem, bo przy zapaleniu krtani czasem występuje obrzęk (dziecko ma trudności z oddychaniem). Wtedy nie wahaj się wezwać pogotowia, szybko w takich wypadkach przyjeżdżają.
      My przy zapaleniu krtani dostawaliśmy zazwyczaj diphergan lub polfergan, wapno i wziewy (flixotide).
    • vjann Re: straszny kaszel 13.03.12, 17:16
      u mojej córki przy szczekającym kaszlu było zdiagnozowane zapalenie krtani. antybiotyk dostała.
    • klubgogo Re: straszny kaszel 13.03.12, 17:35
      Szczekający kaszel to zwiastun zapalenia krtani, zwykle podaje się antybiotyk. Kaszel pojawia się znienacka i nic go nie zapowiada, faktycznie może przestraszyć. Gdyby dziecko męczył w nocy, zakryj dziecko kołdrą i otwórz na całą szerokość okno, przy napływie chłodnego świeżego powietrza śluzówka się obkurcza. Śpij z dzieckiem.
      • magdalenca78 Re: straszny kaszel 13.03.12, 18:10
        Dokładnie, przy napadzie szczekającego kaszlu pomaga wyjście na chłodne powietrze. Zawinąc dziecko w kołdre lub koc i wyjść choćby na balkon czy stanąc pzy oknie.
        My przeżyliśmy taki atak jak młody miał 13 m-cy, nagle obudził sie w nocy i zacząl "szczekac". Szybko wsadzilismy go do samochodu i podjechalismy do DSK na dyżur. Po wyjsciu na powietrze już mu sie polepszyło, ale w szpitalu dostał antybiotyk, ihalacje + zatrzymali nas na 2 czy 3 noce sad

Potem jeszcze 2 razy miał takie ataki, ale lżejsze i w dodatku w dzien, a ja sie nauczylam już rozpoznawac ten rodzaj kaszlu, więc od razu młodego pakowałam w auto i biegłam do przychodni - miał przepisywany pumicort, berodual, pomieszane z solą fizj. - podawane przez inhalator.
        Inhalator musiałam wypożyczać z apteki, więc jeszcze się dodatkowo stresowałam czy będzie akurat dostepny. Teraz inhalator mam już w domu, ale na szczęscie przydał sie jak na razie tylko przy okazji kataru smile
        • paliwodaj Re: straszny kaszel 13.03.12, 19:24
          zapalenie krtani, czasami kaszel mija na dzien, czesto powraca nastepnej nocy
          Antybiotyk w 99% zbedny bo to prawie zawsze wirus, ale wiadomo jak lekarze sie na tym znaja...
          U nas na ciezszy kaszel krtaniowy podawane sa laki sterydowe w syropie, nie wziewy, jako ze wziewy - na zdrowy rozum- dzialaja na dalsze odcinki przewodu oddechowego, malo na krtan.

>Mały jest grzeczny
          a tej wzniamki to juz nie pojmuje w nawiazaniu do jego kaszlu, czyzbys miala na mysli "spokojny" bo to zupelnie co innego niz grzeczny
          • ridibunda Re: straszny kaszel 13.03.12, 20:56
            No właśnie, Paliwodaj ma rację, krtań często atakuje w nocy, antybiotyków się na to nie bierze, bo to wirus (serio wszyscy prawie Wasi lekarze przepisują na to antybiotyk??? Jeśli tak ,to załamka po prostu), wziewy z pulmicortu i berodualu to tez pomyłka, bo one działają na oskrzela rozszerzajaco i przeciwzapalnie, nie na krtań. Moje dziecko śpi teraz w chłodnym, wywietrzonym, nawilżonym pokoju i kaszle co chwila krtaniowo, na razie czekam, mam już przygotowany w razie czego encorton doustny gdyby zaczęła kaszleć bardziej.
            Ale my astmatycznie i krtaniowo jesteśmy zaprawieni w bojach, tak że nie panikuję na razie, choć czujnym trzeba być, z krtanią nie ma żartów, dziecko się może udusić przy silnym ataku.
            • beati56 Re: straszny kaszel 14.03.12, 12:32
              Mój syn też niedawno miał zapalenie krtani całe gardło czerwone dostał zastrzyki na 7 dni a kaszel straszny , i podawałam mu flegaminę w kroplach a do tego inhalacja i oklepywanie . Mineło 7 dni koniec zastrzyków a kaszel jest jeszcze.Syn 18 miesięcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka