Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy dla 3 latki

15.03.12, 11:18
mała jeździ w foteliku 9-18 kg już jakiś czas. Mamy używanego romera. NIgdy nie byliśmy z niego przesadnie zadowoleni, ale ostatnio mieliśmy okazję zerknąć na fotelik w samochodzie znajomego i " poczuliśmy różnicę". Dopiero przy porównaniu okazało się, że nasz macha się na boki i do przodu ( sprawdziliśmy mocowanie, ale wszystko jest jak na instrukcji). Nie daje mi to spokoju, bo córka jeździ codziennie do przedszkola na drugi koniec miasta, czasem zdarza się jakiś wyjazd. Decyzja: zmieniamy.
I teraz: na co? Mała ma prawie 3 lata i waży 13 kg, 93 cm. W dłuzszej podrózy jeszcze śpi, jeśli jazda wypadnie w odpowiednich godzinach, ale na codzień to tylko jazda po mieście. Dalej 9-18? Już w tym widzę, że jakoś niezbyt jej wygodnie, ciasno, chociaż jest drobna. Do następnej grupy brakuje paru kilo=paru lat pewnie. Czy jest jakaś alternatywa, z której byliście zadowoleni. Jaki zakup polecacie. Liczy się bezpieczeństwo, ale i wygoda dziecka, które już przecież nie usiedzi bez ruchu, rozgląda się, pochyla, sięga po coś.
Obserwuj wątek
    • fasol-inka Re: fotelik samochodowy dla 3 latki 15.03.12, 11:45
      idź na forum fotelikowe, tam Ci najlepiej doradzą
      forum.gazeta.pl/forum/f,97434,Foteliki_Samochodowe.html
      • kr.opek Re: fotelik samochodowy dla 3 latki 15.03.12, 12:24
        ja jestem zadowolona z Recaro STM, bardzo sztywno i stabilnie trzyma się siedzenia.
        allegro.pl/recaro-young-sport-stm-starlight-2-kolory-alarm-i2188675211.html
    • okina Re: fotelik samochodowy dla 3 latki 15.03.12, 13:16
      Najlepiej to podjechac do sklepu i zamontowac fotelik. Niestety fotelik moze byc super a bedzie sie bujal bo nie bedzie dopasowany budowa do tylnego siedzenia.
    • aasia77online Re: fotelik samochodowy dla 3 latki 15.03.12, 13:55
      ok zapytam na tamtym forum, dziękuję
    • aniucha333 Re: fotelik samochodowy dla 3 latki 15.03.12, 14:00
      Macie Isofixy w samochodzie? Mam wrazenie ze tylko one spowoduja ze fotelik nie bedzie sie bujal na boki a bedzie solidnie zamocowany. Kiedys pozyczylam od znjomych starego golfa (tak z 12 lat) i musialam zamontowac siodelko dziecka na pasy i fotelik tak sie bujal. Jak masz Isofixy w samochodzie to fotelik zaczepia sie o Isofixy, ty na przyklad siadasz na siodelku, a maz w tym czasie naciaga paski od fotelika by byly mega naciagniete na Isofixach. Inaczej sie nie da. W tak prosty sposob, fotelik jest mega stabilnie zamocowany i sie nie buja na boki.

Ja mam fotelik firmy Britax USA - koszt ok 360 USD (mozna zamowic bezposrednio do PL z www.amazon.com a przesylka z USA kosztuje taniej niz z UK - nie wiedzac dlaczego). Fotelik jest od 9 kg do 36 kg - jak obliczylam to przy przecietnie wazycm dziecku bedzie mojemu dziecku sluzyl od 4 roku do 9 roku zycia, wiec wg mnie jest to dosc oplacalna inwestycja.

Znajomi polecaja tez Recaro. A propos - jesli dziecko czesto spi w samochodzie to szukaj fotelikow z zaglowkami - jedyny minus to jest to ze ograniczaja pole widzenia - nieduzo ale zawsze cos tam.
      • ponponka1 prawidlowo zamontowany fotelik na pasy 15.03.12, 14:38
        nie moze sie kiwac. Wiec albo montaz nie jest poprawny albo fotelik nie jest odpwiedni dla tego samochodu

Foteliki z USA nie maja europejskiej hologacji. Samochody produkowane na Europe maja czesto inna szerokosc pasow i maja system izofix ktory nie jest kompatybilny z amerykanskim Latch

Zatem sprowadzanie fotelikow z U`SA, Kanady tylko na wlasne rysyko. Nikt nie da gwarancji, z e w razie kolizji taki fotelik bedzie poprawnie chronil

W Polsce tez mozna kupic Britax Elvova - od 9 do 18 kg. Montowanie przodem, dziecko na pasach wewn. do 18 kg potem na pasach samochodowych.

Oczywiscie nie polecam przesadzac dziecka 9 kg. przodem. Im dluzej tylem tym bezpieczniej

Do autorki watku
        Twoja mala drobniutka, ma 93 cm i 13 kg. Moze kup te Elvove. Do 18 kg bedzie jezdzila w pasach wewn. fotelika a potem do 36 kg w pasach samochodowych? Lub Recaro Young - tak samo do 18 w pasach fotelika, potem w pasach samochodwych. Nie namawiam na kupbo Britaxa Multi techa - tylem do 25 kg. Ale wiedz, ze i takie foteliki sa juz w Polsce smile
        • ponponka1 Elvova 9-36 kg :) 15.03.12, 14:40

• mia-p Re: Elvova 9-36 kg :) 15.03.12, 17:02
            Ja polecam Kiddy Comfort Pro 9-36 kg. W testach zderzeniowych dostał 4, ja jestem z niego bardzo zadowolona
        • aniucha333 Re: prawidlowo zamontowany fotelik na pasy 15.03.12, 22:48
          > Foteliki z USA nie maja europejskiej hologacji. Samochody produkowane na Europe
          > maja czesto inna szerokosc pasow i maja system izofix ktory nie jest kompatybi
          > lny z amerykanskim Latch

lol - ty tak powaznie? europejskie Isofixy = amerykanski Latch system. SKad wiem? Bo mam europejski samochod i amerykanskie siodelko - dziala jak miod z mlekiem czyli idealnie.

pracujesz w jakims sklepie dla dzieci ze taki czarny PR tu robisz zeby ludzie przeplacali za drugorzedny towar zakupiony w twoim sklepie?

> Zatem sprowadzanie fotelikow z U`SA, Kanady tylko na wlasne rysyko. Nikt nie da
          > gwarancji, z e w razie kolizji taki fotelik bedzie poprawnie chronil

Wiesz co - tak sie sklada ze tam mieszkalam dosc dlugo i wole te amerykanskie krzeselka niz europejskie - maja duzo wyzsze wymagania niz te sprowadzane z Europy do PL. Nie dosc ze sie przeplaca to jeszcze jakosc gorsza, bo to co jest robione na polski rynek jest nizszej jakosci. Przyklad oprocz siodelek - proszki do prania, mydla, srodki czystosci, samochody - duuuzo nizszy standard niz nawet w Niemczech. Nie wspomne juz o sprzecie elektronicznym. Mam w nosie te homologacje ktore i tak NIC nie daja oprocz pare euro jakims urzedasom z Brukseli. Taka jest prawda i nie wciskaj ludziom kitu.

a potem do 36 kg w pasach samochodowych?

a wiesz co sie moze stac przy wypadku samochodowym jesli dziecko ma mniej niz ten wymagany wzrost czy wage? Pas je po prostu udusi, bo bedzie spoczywal na szyi zamiast na klatce piersiowej jak u doroslego.
    • aniasa1 Re: fotelik samochodowy dla 3 latki 15.03.12, 21:33
      ostatnio przerobilam temat fotelikow. moje wnioski:
      cybex - odsloniety caly brzuch - nie polecam
      recaro - kołnierz (oparcie glowy) jak dla nas do bani
      maxi cosi Rodi - jakis rozchybotany
      Concord Transformer - najlepiej mi sie podobal i gdyby nie byl taki gleboki to bym kupila
      Concord Lift Core - kupiony
      Ogladalam prawie wszystkie, i concord wzbudzil najwieksze zaufanie.
      Ale nasz syn ma juz 103 cm i 13,5 kg. Nie iwem czy dla nizszego dziecka bedzie ok. trzeba przymierzyc
      • zjawa1 Ja namietnie polecam taka strone: 15.03.12, 22:49
        fotelik.info/pl/testy/
        Jedyne, miarodajne i pewne testy fotelików dla dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka