Dodaj do ulubionych

bóle wzrostowe

17.03.12, 23:08
Moją 3 letnią córkę bolą nogi - płacze że ją boli noga , w nocy mam ją masować. Może to zwykłe zmęczenie a może bóle wzrostowe. Mieliście takie problemy z dzieciakami są odpowiednie maści na takie bolące nogi ! Dzięki za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • sinceramente Re: bóle wzrostowe 18.03.12, 00:01
      Na bóle wzrostowe pediatra polecił nam maść Arcalen. Poza smarowaniem podaję też od razu nurofen.
    • beliska Re: bóle wzrostowe 18.03.12, 01:19
      Zdarza się, ze córka mowi w nocy, ze ja boli noga. Pomasuję przez chwilę i przechodzi.
      Nie jestem pewna, czy to bóle wzrostowe, bo cos szybko przechodzą po krótkim masazu,
      raczej podejrzewam, że jej noga cierpnie. Może miec po mnie takie skłonności.
      W zasadzie nie wiem, jak te wzrostowe bóle się objawiają, wiec może rzeczywiście
      z tego powodu ją boli. Przez ostatnie miesiące skoczyła ze wzrostem z 50centyla na 75,
      więc sporo urosła.
    • ola33333 Re: bóle wzrostowe 18.03.12, 07:26
      moja corka lat 5 miewa bole wzrostowe nog.
      Owszem masuje, ale to nie wiele pomaga, daje jej ibuprofen.
      Ona ma troche obnizone napiecie miesniowe w stopach, ktore juz nie jest widoczne, ale moze ma jednak wplyw na te bole.
    • viki711 Re: bóle wzrostowe 18.03.12, 09:09
      ja smarowałam Maścią Bursztynową, do kupienia w aptece, pomagała, rozgrzewała i jest bezpieczna, przetestowana na 2 córkach smile
    • melancho_lia Re: bóle wzrostowe 18.03.12, 14:18
      Mojej córce rewelacyjnie pomaga... przeniesienie do naszego łózka smile
      A tak poza tym masaże. Zwykle po jakims czasie po takich akcjach z bolącymi nogami zauważam , ze jest wyraźnie wyższa- Młoda rośnie skokowo- nic, nic nic i nagle 3-4 cm do góry w krótkim czasie.
      • malgoska34 Re: bóle wzrostowe 18.03.12, 18:15
        Moja córka 4,5 roku, miała takie bóle jakieś pół roku temu. Budziła się w nocy z płaczem i kazała sobie masowac nóżki, czasem przechodziło a czasem dawałam ibufen.
      • sinceramente Re: bóle wzrostowe 18.03.12, 21:14
        > Mojej córce rewelacyjnie pomaga... przeniesienie do naszego łózka smile

To tylko oznaka, że to nie są bóle wzrostowe tylko nocne marudzenia. Moja ma takie nocne "bóle brzucha", na które najlepszym lekarstwem jest łóżko rodziców.

W przypadku bólów wzrostowych bez cienia wątpliwości widzę co jest grane, bo płacze niemiłosiernie i widać, że te nogi bolą ją przeraźliwie - nie daje od siebie odejść nawet na krok. Zazwyczaj mąż przeszukuje szafkę z lekarstwami, a ja siedzę w tym czasie i ją masuje, bo boli ją okropnie.
    • ikp6 Re: bóle wzrostowe 18.03.12, 21:20
      oki dziękuję bardzo za podpowiedzi.
    • ewa_mama_jasia Re: bóle wzrostowe 19.03.12, 09:37
      Smaruję mascią rozgrzewającą. Jak nie przechodzi szybko, daję lek przeciwbólowy.
    • bozek74 Re: bóle wzrostowe 19.03.12, 19:42
      Mój synek ( obecnie 7 lat) nadal ma bóle wzrostowe/przeciążeniowe. Zaczęło sie właściwie od 2,5-3 lat kiedy to był w stanie powiedzieć że boli go noga. Najgorzej było między 4-5 r.ż. Pomaga oczywiście masowanie ale tylko na psychikę bo jak miał mega ból to od razu panadol bo nic innego nie pomagało. Bóle miał falami np tydzień codziennie, potem kilka dni przerwy. Może i wzrostowe choć specjalnie nie zauważyłam żeby miał wtedy skoki wzrostu- bardziej przeciążeniowe np po intensywnym dniu kiedy dużo biegał szczególnnie latem, gdy skakał ze stołu, po urodzinach, gdy dużo biegał po schodach wtedy wiedziałam że w nocy będzie noga.
      • dodo207 Re: bóle wzrostowe 19.03.12, 21:30
        a jest możliwe żeby niespełna 3-latek miewał takie bóle?? bo mowa tu głównie o starszych dzieciach,a mój właśnie ma czasami takie akcje z nogami, srednio mówi ale gdy zaczyna płakać tak fest i pokazuje nogi to już wiadomo co jest grane, często w nocy ale w dzień też się zdarzało, nie jest wtedy w stanie nawet iść, z początku myślałam że ściemnia bo masowałam i się uspokajał ale potem się to nasilało, zwijał dziwnie te nogi, płakał i masaże nie pomagały i zdarzało się że podałam nurofen. i gdy tak sobie przypomne to po ostatnim takim ataku bólu troche urósł więc może to właśnie te bóle wzrostowe. czy w tym wieku to mało prawdopodobne??
        • bozek74 Re: bóle wzrostowe 19.03.12, 22:06
          Mój synek zaczął skarżyc się na nogi właśnie przed ukończeniem 3 lat więc jak najbardziej jest możliwe. Bóle były głównie w nocy jakąś godzinę do trzech po zasnięciu ale bywały też wieczorami, a rzadko po bardzo ciężkiej bólowej nocy jeszcze rano.
        • yanian Re: bóle wzrostowe 21.03.12, 21:59
          Moja córcia zaczęła miewać takie bóle po ukończeniu 2 roku życia.
    • moreno500 Re: bóle wzrostowe 21.03.12, 22:13
      ja sama miałam w dzieciństwie takie bóle - mega trauma do tej pory (a trwa to do zakończenia wzrostu, czyli nawet kilkanaście lat!). po posmarowaniu czymś rozgrzewającym warto nogi owinąć czymś, aby trzymać w cieple - jak już byłam na tyle duża, żeby ogarniać temat samodzielnie, owijałam nogi szalikami - dawało mi to mega ulgę...no i koniecznie coś przeciwbólowego, to jest naprawdę ból nie do wytrzymania.
      w kwestii kojącego działania łóżka rodziców - tam jest po prostu cieplej, więc rzeczywiście ból nieco mija. moi rodzice też podejrzewali, że ściemniam, więc błagam - nie lekceważcie skarg dziecka....
      • wenia511 Re: bóle wzrostowe 19.07.13, 11:48
        moja córka ma 3,5 roku, miała takie napadowe boleści do tej pory chyba 3 razy, w odstępach 1-2 miesięcznych, zawsze w nocy i uskarza się na jedną nogę, pediatra powiedziała mi ze bole wzrostowe sa raczej symetryczne, zrobiliśmy morfologie, CRP, ASO, wszystko w normie wiec kazala pokazac się chirurgowi onkol. który ma ewentualnie skierować na rtg czy usg, zlecic bardziej specjalistyczne badania których w POZ nie mogą zlecic... nie biore do siebie tego ze to chirurg onkolog... czy wasze dzieci maja bóle w obydwu nogach czy zdaża się też że tylko w jednej??
        • rafa-kolorowa Re: bóle wzrostowe 19.07.13, 12:41
          czasem w obu czasem w jednej
          miewa od mniej więcej drugich urodzin - szczególnie po intensywnym dniu - ostatnio nie miewa (ma teraz 4,5 roku) - jak się pojawiają to zawsze w nocy i zawsze daję lek przeciwbólowy
          zdarzały się np. codziennie przez kilka nocy, potem przerwa tydzień, dwa i znów np. jedna noc
          wyniki badań idealne (akurat kilka dni temu robiliśmy)
    • danaide Re: bóle wzrostowe 19.07.13, 14:06
      Masowałam ją bez żadnych maści, za to jednocześnie obie przytulone pod kołdrą - więc dodatkowe ciepło; bóle są wieczorne, więc czasem do zaśnięcia. Przeciwbólowo nie pamiętam czy coś dawałam, ale jeśli już wolę coś na bazie paracetamolu niż ibuprofenu, który jest bardziej agresywny i dodatkowo przeciwzapalny więc rezerwuję na bóle ucha.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka