5sunflowers 15.06.04, 08:23 Moje dzieci mają już 3 lata, a kiedy dokucza im katar za nic nie chcą wydmuchiwać nosa. Co robić? Jak je tego nauczyć??? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edwo Re: Jak dmuchać?! 15.06.04, 08:46 Ja swojego 2-latka nauczyłam na zapałce. Tzn. najpierw normalnie buzią zdmuchiwał (gasił) zapaloną zapałkę. A potem bawiliśmy się w dmuchanie noskiem. Buzię zamykał i starał się tak dmuchnąć noskiem żeby zapałka zgasła. I teraz jak jest katar to nie ma problemu ze smarkaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
le_lutki Re: Jak dmuchać?! 15.06.04, 11:17 ) Slyszalam o podobnej metodzie, tylko z piorkiem, ktore nalezalo zdmuchnac. Nawet nie wiem, czy to nie bylo w e-Dziecku wlasnie Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
8listopada Re: Jak dmuchać?! 15.06.04, 11:28 Witam, tak jak piszą moje poprzedniczki najlepij uczyć dziecko dmuchania noskiem na piórko, zapaloną zapałkę, waciki, listki i inne lekkie rzecz, można też wydmuchiwać wzory w równomiernie rozsypanej drobnek kaszy, piasku itp. Ważne żeby to była super zabawa i żeby uczyć dmuchania kiedy dziecko jast zdrowa i ma czysty nosek. Pozdrawiam i życzę miłego dmuchania Karolina A oto moja Patrysia Odpowiedz Link Zgłoś