Dodaj do ulubionych

kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy i jak

21.03.12, 10:54
Hej, moja corka ma rowno 2,5 roku. W dzien swietnie sobie radzi juz prawie pol roku. Ale w nocy i w czasie drzemki to porazka. Tzn w czasie drzemki nie zawsze budzi sie z zasiusiana pielucha. Ale w nocy zawsze. Corka pije wieczorem wode przed snem i ma kubek obok łożka zeby mogła sie napic jak sie przebudzi. Czy jeszcze nie dorosła do odpieluchowania, czy to wina tego picia przed snem i w trakcie? Czy moze sa jakies sposoby jak to przyspieszyc? Jak jest/bylo u was? W jakim wieku wasze dzieci przestały korzystac z pieluchy w nocy?
Obserwuj wątek
    • mw144 Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 11:08
      Ok 3 lat, po prostu sam stwierdził, że nie będzie już zakładał. Też duzo pił, nastawiłam się na zmiany pościeli, ale wpadek było 2 i to nie od razu tylko za jakiś czas jak był chory.
    • ciociacesia 3 lata 21.03.12, 11:22
      koło miesiaca po odpieluchowaniu w dzien
      tez pije przed snem i w trakcie. poczatkowo budziła sie o 3, albo zasikana albo kazala sie do kibla prowadzic i potem spac nie mogla przez godzine. ale to tylko jak zapomniala sie tuz przed snem wysikac - znaczy usnela niespodziewanie szybko
      minelo pol roku i teraz nawet jak zapomnimy przed snem to budzi sie albo wytrzymuje do rana, a po przebudzeniu usypia z powrotem
    • panna.sarabella Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 11:26
      nasza w dzień odpieluchowana była już w wieku20 miesięcy, natomiast w nocy - dopiero 8 miesięcy później. Obserwowałam pieluszkę, jak zaczęła bywać sucha to zdjęłam. Co ważne , zauważyłam ze po ok godzinie spania córka budziła się z zasikanym łóżkiem - zaczęłam ją zatem wysadzać na siku przez sen, po ok 40 minutach spania. Zadziałało rewelacyjnie. No i jeśli chciała się napić to też ciągnęłam ją na siku. Czasem rezygnowała w takiej sytuacji z picia wink bo jej się wstawać nie chciało. Te działania wystarczyły żeby zaczęła w nocy panować nad pęcherzem.

Inna rzecz, że twoja córka ma jeszcze czas, 2,5 roku to dosyć wcześnie, często dzieci w tym wieku w ogóle pieluchy noszą. Ale spróbuj, może się uda. A jeśli nie - to po prostu nie jest jeszcze gotowa i ma prawo.
    • aagnes Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 11:32
      Twoja corka ma jeszcze mnostwo czasu, daj jej spokoj, najpierm niech przestanie sikac w pieluszke podczas dziennego spania, potem obserwuj nocną pieluszke, jak dobry tydzien bedziesz zdejmowala calkiem sucha to zdejmij na dobre. Oczywiscie sa tez metody na wysadzanie w nocy - ale jak dla mnie to katorga (dla nas i dziecka).
    • emila.dudek Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 11:35
      Wtedy kiedy odpieluchowała się w dzień czyli 2 lata i 1 miesiąc. Córka nie pije na noc mleka, wody, a jak widzę, że piła dużo wieczorem to idziemy posadzić ją na nocnik.
      Mieliśmy jedną wpadkę jak do tej pory.
      • emila.dudek Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 11:35
        Do jakiś 2 miesięcy nie zakładamy pieluszki na noc.
        • maje-k12 Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 11:44
          Moja miała 2,5 roku. Dostała wtedy nowe, duże łóżko do spania i jak sama stwierdziła w dużym łóżku sikać juz nie wypada. Ale miała też suche pieluszki nocne..Myślę że musisz jeszcze poczekać.
        • bbuziaczekk Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 11:46
          Necale 3 lata. Sikal w nocy bardzo duzo. Proba nocnego wysadzania sie nie udala bo mlody drugiej nocy sie zbuntowal. Wiec wysadzac przestalam. Przed spaniem tlumaczylismy do znudzenia ze dzis spi bez pampersa i ze jak bedzie mu sie chcialo to ma sie obudzic itd i ze stawiamy nocnik kolo lozka i ma sprobowac.
          2 pierwsze noce sie posikal. 2 nastepne noce juz byly prawie udane bo sie obudzil i raz nie zdazyl usiasc na nocnik a drugi raz w polowie na podloge a w polowie do nocnika. I to byly tylko 4 nieudane proby. Nastepne juz byly idealne! Od tego czasu zdazylo mu sie pare razy posikac albo popuscic bo zdazyl powstrzymac i wstac. Od dluzszego czasy juz ani razu nie nasikal do lozka. Albo budzi sie i przychodzi do nas mowiac ze chce sikac albo wytrzymuje do rana.
    • beliska Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 11:51
      Odpieluchowałam-znaczy wyłumaczyłam, ze koniec pieluch jak miała 2,5r.
      Na noc jeszcze jakis czas zakładalam, ale u niej nocne odpieluchowanie przyszło wraz z dziennym w zasadzie i szybko zrezygnowałam także z pieluch w nocy. Zaliczone od ponad roku moze trzy wpadki, gdy za mocno spala i nie przebudziła się na sik. Córka to opój, pije od rana do wieczora i w nocy także nie rozstaje się z kubkiem, choc nie zawsze rano jest pusty. Ale czasem woła, by jej nalac, bo wypiła.
      • twitti Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 12:00
        Na razie nie mam cisnienia, ale po prostu zastanawiam sie czy samemu trzeba zabrac pieluche czy przyjdzie samo.
        • panna.sarabella Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 12:26
          daj jej spokój jeszcze, jak zauważysz ze nocne pieluszki bywają już suche to wtedy znowu spróbuj. A picie wieczorno/nocne - ja proponuję troszkę ograniczyć.
        • male_a_cieszy Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 21:23
          Wcześniej czy później przyjdzie samo. Moja córka w dzień odpieluchowana jak miała 2,5 roku w nocy odpieluchowała się dokładnie 10 dni temu, a ma już prawie 4,5. Nie stresowałam siebie ani dziecka bo wiedziałam że ja sama też dopiero w okolicach piątego roku życia pozbyłam się na noc pieluchy. Młoda już wcześniej chciała żeby zdejmować jej pieluchę bo "już jest duża" więc zdejmowałam, ale zawsze po kilku dniach wracała do pieluchy bo zawsze było mokro.
    • karol-cia15 Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly się w nocy 21.03.12, 13:47
      Mój syn ma 3 latka i jeszcze zdarza mu się w dzień zrobić siku czy kupkę w majtki, bardzo późno zaczął wyrażać chęć na robienie na nocnik, przy czym jak zaczął siadać na nocnik to w nocy zaczął też wołać ale czasami i tak popuszcza. Także myślę, że masz jeszcze czas na odpieluchowanie. Tym bardziej, że każde dziecko jest inne i potrzebuje mniej albo więcej czasu.
    • pamplemousse1 Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 13:49
      Dokładnie 2,5 roku jak całkowicie zdjęli pieluchy w dzień, dwa tygodnie później przestałam zakładać na noc, bo zwyczajnie do tego sami dojrzeli.
      Od zawsze piją przez sen, w nocy wychodzi dobrze ponad szklankę w przypadku jednego z nich smile, ale umieją trzymać dłuzej albo budzą się i mówą, że chcą siku.
      Chyba nie da się przyspieszyć dojrzałości w tej kwestii, a wybudzanie przez sen jest dla mnie straszne.
    • gupia_rzona Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 13:58
      2 lata i 10 miesięcy. Najpierw odpieluchowywałam w dzień, a na noc zakładałam pieluchę. Kiedy ciurkiem przez tydzień wstawała z suchą, i krzyczała po przebudzeniu że chce siku, zdjęłam zupełnie.
      Zdarzały się wypadki. Ale zauważyłam że wtedy gdy:
      1. dużo piła przed snem (na noc nie daję jej nic do picia. Nigdy nie sygnalizowała mi takiej potrzeby)
      2. w pokoju było za ciepło (kiedy podkręcałam kaloryfer, mała sikała do łóżka)
    • memphis90 Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 21:34
      Moja ma 3.5 roku, w grudniu chyba było pierwsze podejście do odpieluchowania nocnego; przez kilka dni było dobrze, potem totalna katastrofa, więc ostatecznie odpuściłam. Od kilku nocy pielucha była sucha, więc znów próbujemy. Wczoraj, przedwczoraj było ok. W nocy dziecka nie budzę, nie sadzam na nocniku- wychodzę z załozenia, że sama ma się budzić i wołać (lub trzymać do rana), inaczej to żadne odpieluchowanie.
    • darolisek Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 21:38
      W dzień odpieluchowana jak miałą 20 miesięcy a w nocy 2,5 roku chociaż myślałam że do trzech lat dociągnie bo bardzo dużo piła
      Zawsze przed samym spaniem mleko i jeszcze w nocy się budziła i wołała pić i najpierw oduczyłam nocnego popijania a później nauczyłam żeby mleko piła co najmniej godzinkę przed spaniem żeby zdążyła się wysikać
      Po jakiś 2 miesiącach sama przestała sikać w nocy tylko czasami się budziła i ją wysadzałam aż w końcu pampers był suchy codziennie
      • mala220 Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 22:10
        moj maly ma 2,5 roku tez, ja nie mysle jeszcze o odpieluchowaniu w nocy. dziecko samo musi do tego dojrzec, znaczy jego uklad moczowy. w trakcie drzemki popoludniowej pieluchy nie zakładam, zdarza sie ze budzi sie po godzinie i biegnie siusiu. mysle ze sam dojrzeje do tego, ze bedzie czul w nocy ze bedzie chcialo mu sie siusiu.
        a tak na marginesie. moja mała sasiadka ma 4 lata i jeszcze nosi pieluche w nocy.
    • camel_3d 2,3 21.03.12, 22:44
      w dzien 2,2 ..a miesiac pozniej powiedzial, ze nie chce pieluchy w nocy... i tak zostalo.
    • kaskahh Re: kiedy wasze dzieci odpieluchowaly sie w nocy 21.03.12, 22:54
      3 lata i 5 mies, sama powiedziala,ze nie chce pieluchy na noc
      dokladnie w zeszla sobote

bez wpadek, jak narazie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka