Dodaj do ulubionych

rowerek biegowy

25.03.12, 11:47
Wiem, wiem wątków o rowerkach było, ale może znajdzie się ktoś pomocny mi w doborze rowerka biegowego dla córki 2lata 8 miesięcy, wzrost 95 cm, długośc nóżki od kroku 39 cm.
Mam takie kryteria i pytania?
1. cena do 150 zł-nie chce dużo wydawać bo może za rok kupiłabym jakiś rowerek z pedałami już
2. czy drewniany nie za cięzki?
3. jeśli stalowy to koła z tworzywa sztucznego czy pompowane?
4. czy ten hamulec ręczny się przydaje na ten wiek?
Jeśli ktoś już po zakupie rowerka proszę o wasze spostrzeżenia. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • betty842 Re: rowerek biegowy 25.03.12, 14:20
      1.allegro.pl/rowerek-biegowy-laufrad-wysylka-gratis-i2175886998.html
      Mamy taki i jesteśmy z niego zadowlowni.
      2.chyba nie
      3.mamy piankowe i jest ok-napewno przyczepność jest lepsza na pompowanych ale ja do piankowych zadtrzeżen nie mam a mieszkam na wsi i młody jeździ po różnych nawierzchniach
      4.nie,dzieć i tak hamuje nogami
      • kowal-esia Re: rowerek biegowy 25.03.12, 14:44
        dzięki za odpowiedź, właśnie ten rowerek mam na oku

tylko zastanawia mnie ta regulacja siedzenia bo córka ma długośc nóżki 39 cm, a regulacja jest 35-43 cm. Czy nie będzie na styk?

Jak jest u Was, ile dziecko ma wzrostu? Na jakiej wysokości macie ustawione siedzenie?

Pozdrawiam
        • mamati3 Re: rowerek biegowy 25.03.12, 21:05
          Mamy taki: www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=1815 . Syn (2,5 roku) wzrost również 95 cm a siodełko mamy ustawione na wysokości 37 cm.
          • bbuziaczekk Re: rowerek biegowy 25.03.12, 21:09
            My mamy zwykly metalowy na pompowanych kolach i z hamulcem (Hudora)
            Mlody ma 3,2 roku, 102/104 cm wzrostu i rower od ponad tygodnia. Hamulca uzywa czesto, jeden ruch i rowerek stoi. Bez hamulca bym nie kupila. Na kolach piankowych tez nie. Te drewniane jakos mi sie nie widza. Siodelko podnoszone do 46 cm, mlody ma na 42 cm
            • bbuziaczekk Re: rowerek biegowy 25.03.12, 21:11
              Do dlugosci nogi musisz dodac jeszcze 2 cm na but czyli bedzie musiala miec siodelko na 41 cm wiec skoro jest od 35 to moze miec.
              • mysz1978 Re: rowerek biegowy 25.03.12, 21:28
                my mamy ten allegro.pl/rowerek-biegowy-hudora-odpychacz-lekki-solidny-i2210616596.html ale synek ledwo, ledwo dosiega do ziemi i troche sie boi. No ale on ma dwa lata i ok 90cm wzrostu (noga ok 32cm) - wiec poki co go prowadzi po domu idac obok big_grin Ale mysle ze za miesiac juz bedzie smigal smile
                Ale sam rower jest super - zdjecia moim zdanie mnie oddaja w pelni jego piekna - naprawde jest sliczny smile I porzadnie wykonany.

Zwracaj uwage na wage rowerka - z tego co wiem, to wazne. Ten nasz jest lekki i m.in.dlatego go wybralam.
                • kowal-esia Re: rowerek biegowy 25.03.12, 23:02
                  bardzo fajny jednak moja mała jest chyba na niego już za duża...
        • betty842 Re: rowerek biegowy 25.03.12, 21:42
          Mój syn dostał ten rowerek mając 2 lata (90cm miał wzrostu) i siodełko mial opuszczone na sam dół. Za pół roku miał już 98cm wiec siodełko torche podnieśliśmy. Niestety na rowerek wsiadł mój ośmioletni chrześniak i siodełko sie złamałosad. Kupiłam nowe siodełko,które było nieco inne niż to ktore wczesniej było w rowerku-jakby wyższe.Dlatego musieliśmy znów spuścić je na sam doł zeby młody sięgnął stopami ziemi.Teraz siodełko jest podniesione do połowy a syn ma 4 lata i 9m i 112cm wzrostu.No ale za rok musze kupić takie siodełko jakie było wczesniej (znalazłam na allegro) bo młodszy syn,który odziedziczy rowerek bedzie je mial za wysokie.
    • mikams75 Re: rowerek biegowy 25.03.12, 21:52
      2. drewniany ma glowna wade - siodelko ma przewaznie 3 poziomy
      3. ja preferuje pompowane
      4. hamulec sie nie przyda

co do wysokosci - szukaj czegos wiekszego. Noga 39 + 2 cm but =41. I tylko 2 cm zapasu?
      Szukaj czegos wiekszego. Duzy jest np. puky xl, ale tez jest ciezszy. I drogi. Mnie sie trafil uzywany. Wczesniej mialam mniejszy, ale szybko dziecko wyroslo a do pedalowania sie nie rwie uncertain
      • kowal-esia Re: rowerek biegowy 25.03.12, 22:59
        zdaje sobie sprawę że tylko 2 cm zapasu,

jednak udumałam za rok kupić z rowerek z pedałami .... a jak za rok też do pedałowania się nie będzie rwać ...smile

znalazłam wyższy:allegro.pl/rowerki-rowerek-biegowy-jezdzik-pompowane-kola-i2211248823.html
        ale jest jednak cięższy.............. pewnie te 3-kilowe są poręczniejsze....?
        • mikams75 Re: rowerek biegowy 26.03.12, 11:32
          calkiem fajne wymiary, bo kierownica tez sie wysoko podnosi i dziecko sie nie bedzie garbic.
          Sama ocen twoje dziecko - czy z tych sprytnych czy raczej ostrozne w zabawach ruchowych, to bedziesz wiedziala czy za rok bedzie sie nadawac na zwykly rowerek.

Duzo zalezy od dziecka. Jedne radza sobie z ponad 5kg rowerkami rewelacyjnie w wieku dwoch lat. Moja chudzina w wieku 2,5 nie dawala rady utrzymac w pionie ciezszego rowerka, bo ja sciagalo do ziemi przy lekkim przechyleniu. Nie masz jak przetestowac?

Te 2 cm to ci ledwo do konca lata wystarczy, albo i nie. Jak sie nauczy, to lepiej sie jezdzi jak siodelko jest nieco wyzej niz na poczatku. Ja bym wziela wiekszy, bo sama w tym roku musialam kupic drugi wiekszy.
          Nie znam wszystkich rowerkow, ale moze sie znajdzie cos lzejszego? 3 kg jest na pewno poreczniejszy - dla ciebie, dla dziecka jak np. trzeba wejsc na wysoki kraweznik, czy ominac przeszkode.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka