Dodaj do ulubionych

Auto z niskimi zagłówkami

17.04.12, 00:16
Jestem w trakcie kupowania samochodu. Czy możecie mi polecić auto z niskimi zagłówkami? Wożę córkę z tyłu w foteliku i chciałabym mieć do niej jak najlepszy dostęp, żeby coś poprawić albo podać. W obecnym samochodzie dosyć bardzo utrudniają to przednie zagłówki.
Obserwuj wątek
    • minerwamcg Re: Auto z niskimi zagłówkami 17.04.12, 00:24
      To też zależy od Twojego wzrostu... mnie by nie pomógł nawet brak zagłówków smile
      • paliwodaj Re: Auto z niskimi zagłówkami 17.04.12, 01:36
        z tego co mi wiadomo i co mialam we wszystkich samochodach z ktorymi mialam stycznosc, to zaglowki sie ....zdejmuje, jak bardzo sie chce, chociaz powiem ci ze ciezko kierowac i patrzec jednoczenie do tylu dziecku w oczy
        • fantomka44 Re: Auto z niskimi zagłówkami 17.04.12, 09:44
          Jak Ci przeszkadzają zagłówki to je zdejmij. Większość aut ma zagłówki wysoki z przodu, ewentualnie niskie z tyłu. Przecież nie będziesz się kierować wysokością zagłówków wybierając auto.
    • pumeczka Re: Auto z niskimi zagłówkami 17.04.12, 09:51
      hm
      przecież zagłówki trzeba dopasować do kierowcy
      jak to zdemontować? wszak to jakies zabezpieczenie w razie wypadku
      ja wożę dwójkę dzieciaków z tyłu, jedno tyłem więc go już zupełnie nie widzę, a lusterka nie zamierzam kupować
      bardziej skupiam się na kierowaniu , żeby bezpiecznie dojechać , niż na patrzeniu na moje dzieciaki
      • a_weasley Re: Auto z niskimi zagłówkami 22.04.12, 18:58
        Pumeczka napisała:

> hm
        > przecież zagłówki trzeba dopasować do kierowcy
        > jak to zdemontować? wszak to jakies zabezpieczenie w razie wypadku

Chyba chodziło o zdemontowanie zagłówka pasażera z przodu, gdy nikt tam nie jedzie (jak jedzie, to najwięcej przeszkadza głowa pasażera). Gdybym miał ciaśniejszy wóz, też bym się nad tym zastanowił. Tak, jak jest, to mi nie przeszkadza.
        Czy to legalne? Najpewniej nie, gdzie trzy- lub więcejpunktowy pas, tam musi być zagłówek i nie ma że nikt nie jedzie, ale jeśli w razie czego nakłonisz policjanta, żeby na chwilę wyjął mózg z kieszeni, to nie powinno być problemów.
    • frestre Re: Auto z niskimi zagłówkami 17.04.12, 14:57
      abym lepiej widziała dziecko w lusterku i ewentualnie coś podała, gdy stoimy na światłach zdjęłam zagłówek dla pasażera....synek siedzi z tyłu za pasażerem.
      Gdy jedzie pasażer, albo siada z tyłu, albo zakładam tenże zagłówek smile
      • ponponka1 zaglowek i jego prawidlowa wysokosc chroni 17.04.12, 15:10
        siedzacego. Dlatego zaglowki mozna, jak pasy, regulowac. Nie wiem czy przepisy pozwalaja jezdzic bez zaglowkow.

Jak tak musisz sie opiekowac dzieckiem w czasie jazdy to albo siadz z nim z tylu albo sie po prostu zatrzymuj jak chcocesz cos podac, poprawic. Lepiej nie grac ze swoim bezpieczenstwem.
        • renatka0202 Re: zaglowek i jego prawidlowa wysokosc chroni 17.04.12, 19:50
          Dziękuję za odpowiedzi. Nie sądziłam, że jest to takie ważne, przyznam, że nigdy ich nie ustawiałam, do tej pory miałam ustawione na najnizszej wysokości, a i tak wydawało mi się, że przeszkadzają. Oczywiści, że nie odwracam się w czasie, jazdy, chodziło mi bardziej jak zatrzymuję się na postoju.
    • lisc_jesienny Re: Auto z niskimi zagłówkami 18.04.12, 09:56
      Jeśli przeszkadzają, to zawsze możesz je wyjąć. Ja u siebie w samochodzie zamieniłam zagłówki przednie (te wyższe) z tylnymi, które są dużo niższe i bardziej płaskie, ponieważ wożę dwójkę dzieci na tylnym siedzeniu, dzięki czemu mam do nich idealny dostęp.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka