Dodaj do ulubionych

Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek?

05.05.12, 10:06
Jakie sandały kupujecie dla swoich 3 latków? Czy powinny posiadać sztywny zapiętek?
Opinie lekarzy są różne - jedni twierdzą, że ważny jest sztywny zapiętek inni wręcz przeciwnie.
Obserwuj wątek
    • joshima Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 10:07
      agnieszka77_11 napisała:

> Jakie sandały kupujecie dla swoich 3 latków? Czy powinny posiadać sztywny zapię
      > tek?
      Moja córka ma zdrowe nogi, nie potrzebuje butów ortopedycznych, więc kupuję jej wygodne buty o bardzo miękkiej podeszwie. Jeśli chodzi o sandały to jak najbardziej przewiewne.
      • agnieszka77_11 Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 10:13
        Czy możecie podać konkretne modele?
        • joshima Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 10:20
          Modeli to Ci żadnych nie polecę bo zwracam na to szczególnej uwagi. Macam but a potem przymierzam, bo dziecko ma wysokie podbicie. Ogólnie to bardzo lubię buty np walki albo nelli blu za to własnie, że mają stosunkowo miękkie podeszwy.
          • hugo43 Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 11:30
            wczesniej kupowalam elefantem z zapietkiem sztywnym ,w tym roku timberland powerplay
            • oliwka2009 Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 12:09
              Moja ma normalne zapinane w okół kostki bez zapiętka.
    • mood_indigo Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 12:11
      Zwykłe, nie sztywne.
    • agnieszka77_11 Superfit 05.05.12, 12:46
      Znalazłam takie buty

allegro.pl/superfit-sandaly-sportowe-skora-28-minibuty-i2292003207.html
      ale Mały koślawi stopy i nie wiem czy takie obuwie będzie odpowiednie.
      A wiadomo cześć ortopedów jest za sztywnymi zapiętkami, a inni nie. I bądź tu mądry.
      • mysz1978 Re: Superfit 05.05.12, 13:25
        moj obecnie 5-latek ma ze sztywnym zapietkiem (a jest to trudne dostac sandaly ze sztywnym zapietkiem w roziarze 32 uncertain). Niestety ma koslawosc piet stwierdzona i takie musi miec. No ale troche jestem niekonsekwentna bo na plac zabaw czasem zaklada zwykle tenisowki, ktore usztywniane nie sa. Zamowilam mu jednak do nich wkladki zeby bylo nieco lepiej.

Jakby nie bylo koslawosci stwirdzonej to pewnie kupilabym zwykle.
      • mikams75 Re: Superfit 05.05.12, 15:11
        sandaly superfit sa super, mialam podobny dziewczecy model, w srodku byly identyczne i byly naprawde super. Z tymze chyba szerokosc buta nie jest duza, co nam akurat bardzo odpowiadalo.
      • tijgertje Re: Superfit 05.05.12, 23:17
        Jak dziecko koslawi stopy, to buty musi zmierzyc, pochodzic po sklepie i moze byc tak, ze ze sztywna pieta dziecko bezie nogi koslawic, w sandalach bez piety, ale z profilowana podezwa nie. Mojemu kostki strasznie leca do srodka i buty musial miec dobrze trzymajace stope, przede wszystkim dobrze dopasowane szerokoscia. Sandaly musial miec nie tylko ze sztywnym zapietkiem, ale wyzsza "ramka" wokol podeszwy od wewnatrz, inaczej prawie nogi lamaluncertain Jak dziecko ma zdrowe stopy, to mozesz na forum pytac o opinie o roznych markach, ale jak dziecko ma cos ze stopami "nie tak" , to musisz dobrze zmierzyc buty.
    • klubgogo Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 13:40
      W tym roku 3,5-letniej córce kupiłam po raz pierwszy bez zapiętka.
    • aphoper1 Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 16:39
      W ogóle nie zwracałam na to uwagi, po Twoim pytaniu pomyślałam: rok temu miała sztywny, w tym roku nie. Ma teraz niecałe 3 lata.
    • minerwamcg Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 19:20
      Zwyczajne, nie widzę powodów do zakuwania dziecka w kajdany.
      • pinkdot Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 06.05.12, 14:32
        Uważasz, że tego typu buty to kajdany? https://www.ebuty-riccardo.pl/files/foto_add_medium//foto_add-74962.JPG
        Mają sztywny zapiętek. Zapewniam Cię, że są bardzo wygodne.
    • beliska Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 21:26
      3,5 latce z prawidlowo rozwijającą się stopą juz którys sezon kupuję sportowe sandałki mniej więcj cos takiego jak w linku zamiesciłaś. U nas sprawdzają się świetnie takie sandały.
    • wanielka Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 23:19
      mój młodziak jest o rok młodszy, a nie ma sztywnego zapiętka. nigdy nie miał wink nogi ma prościutkie i nie koślawi stóp. gdyby jednak było inaczej nie kupowałabym butów ze sztywnym zapiętkiem na własną rękę tylko zapytałabym o zdanie ortopedę.
      kupiłam takie sandałki (rok temu miał takie same tyle, że mniejsze):
      allegro.pl/sandalki-adidas-akwah-5-i-roz-25-i2311271289.html
    • slonko1335 Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 05.05.12, 23:31
      Skórzane, z elastyczną podeszwą, bez profilowanej wewnętrznej wkładki(ten element niestety najtrudniejszy) to podstawa zakupu dla mnie. Istnienie zapiętka lub jego brak nie robi nam różnicy żadnej, nie zwracam na to uwagi.
    • zabulin Re: Sandały dla 3 latka - sztywny zapiętek? 06.05.12, 10:26
      Ja teraz zwracam mocno uwagę, bo syn ma pewen dolegliwości ortopedyczne. Niemniej jednak ortopeda, do którego chodzimy, poleca dla wszystkich dzieci buty ze sztwynym zapiętkiem.
      Może przesada. My już z racji doświadczeń innych nie kupujemy.
      Może zobacz na stare sandały. Jesli podeszwa jest z jednej strony bardziej "sciachana", tzn cieńsza, zadbaj o buty z mocniejszą piętą, bo to znak że koślawi stopy chodząc.

Nasze podeszwy są cieńsze przy wewnętzrnej stronie stóp.

Gdyby nie było żadnych problemów, nie przejmowałabym sie na pewno.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka