Dodaj do ulubionych

2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzie

07.05.12, 14:08
Mamy romer king plus, zapinam naprawdę dość mocno wg zasady na ile kochasz na tyle dociągnij passmile ale córka wciąga brzuch i przekłada ręce i wyciąga;/
Jest jakaś rada?
Czy takie coś pomoże?klik
Obserwuj wątek
    • karolach77 Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 14:36
      Mam, używam,polecam.
      Córka rąk mi nie wysuwała, ale jest tak drobna, że pasy zjeżdzały jej z ramion, a ten łącznik trzyma pasy w odpowiedniej pozycji. Rąk z tego nie wysunie.
      Tylko szkoda, że nie zapina się centralnie, i za każdym razem przy rozpinaniu dziecka trzeba zdejmować pół łącznika z szelek. Jak się często wsadza/wyjmuje malucha to troche to upierdliwe uncertain
    • tijgertje Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 14:39
      Jesli jest w stanie wciagnac brzuch i wyciagnac rece, to pasy sa jednak za luzno. Sprawdz, czy gorna krawedz pasow nie jest za wysoko. Pasy nie moga byc wyzej od ramion dziecka, lepiej nawet ciut nizej , niz za wysoko. jak wtedy pas dobrze dociagniesz, to nie powinna wyjac rak. Zlacznika nie znam, ale skoro pisza, ze przy wypadku ulega zniszczeniu, to jesli pasy sa na tyle luzno, ze dziecko wyjmuje rece, to i tak nic nie da w razie czego. Tym bardziej, ze dociaga pasy do srodka, przez co wyjecie rak podczas jazdy staje sie trudniejsze, ale przy zderzeniu w pasach jest wiecej luzu i dziecko ci moze z fotelika wyfrunac.
      • lapwing123 Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 15:52
        Pasy są dociągnięte naprawdę mocno. Przyjrzę się przy najbliższej okazji czy nie za wysoko są, być może tu tkwi problem. No i kupię ten łącznik. dzięki za rady.
      • memphis90 Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 09.05.12, 20:53
        Pas bezpieczeństwa powinien przebiegać poniżej ramion dziecka w foteliku montowanym tyłem, tym dla niemowlaka, z pasem trzypunktowym. W foteliku montowanym przodem (dla starszych dzieci, pas pięciopunktowy) pas powinien wychodzić na poziomie ramion dziecka lub lekko powyżej.
        www.recaro-polska.pl/component/content/article/9-aktualnoci/293-ferie-czas-bezpiecznych-podroy
        Takie informacje można róznież znaleźc w każdej instrukcji obsługi fotelika.

ym bardziej, ze dociaga pasy d
        > o srodka, przez co wyjecie rak podczas jazdy staje sie trudniejsze, ale przy zd
        > erzeniu w pasach jest wiecej luzu
        Widziałam to w praktce, właśnie luzu wtedy nie ma. Pas jest utrzymywany w takiej pozycji, w jakiej powinien się znajdować. Prędzej dziecko wyfrunie, jeśli pasy rozsuną mu się na boki i spadną z barków.
    • hanalui Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 14:41
      lapwing123 napisała:

> Mamy romer king plus, zapinam naprawdę dość mocno wg zasady na ile kochasz na t
      > yle dociągnij passmile ale córka wciąga brzuch i przekłada ręce i wyciąga;/
      > Jest jakaś rada?

Widac malo kochasz wink...o tej zasadzie niestety nie slyszalam...dla mnie jak wyciaga to znaczy ze jest zapiete dziecie za luzno albo jakis dupny fotelik, bo z dobrze zapietego dobrego i dobrze dobranego do wieku i rozmiaru dziecka fotelika nie ma szansy.
    • rulsanka Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 14:48
      Mój syn też wyciągał. Ja ratowałam się jakąś prowizorką, typu "zawiązać czym popadnie". Wiązałam pasy w tym miejscu, gdzie pokazany jest ten łącznik, który chcesz kupić.
      • abigail83 Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 14:52
        Ja ratowałam się jakąś prowizorką, typu "zawiązać czym po
        > padnie". Wiązałam pasy w tym miejscu, gdzie pokazany jest ten łącznik, który ch
        > cesz kupić.

Bardzo niemadry pomysl. Pasy zwiazane jakims sznurkiem nie zadzialaja prawdopodobnie poprawnie w razie kolizji. Trzeba sie upewnic, ze pasy sa na wlasciwym poziomie wzgledem ramion dziecka i dociagnac na maksa. I rozmawiac, tlumaczyc, pilnowac.
        • rulsanka Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 15:38
          Moje dziecko ma dość nietypową budowę (bardzo wąskie ramiona, ogólnie bardzo wąski) i wyślizgnęłoby się ze wszystkiego. Ciężko to sobie wyobrazić komuś, czyje dziecko nie było poniżej 3 centyla wagowego, przy normalnym wzroście. Przy czym dziecko nie jest chude (bo przy chudości rozstaw kości mógłby być normalny), tylko właśnie ekstremalnie wąskie we wszystkich obwodach. Mocniejsze dociągnięcie pasów było niemożliwe, bo oznaczało, że dziecko się garbi.
          Oczywiście, że tłumaczenia były, i nawet zazwyczaj działały. Jednakże parę razy pasy były zawiązane... skarpetką. Jak młody się zorientował, że gdy wyślizguje się z pasów, to jest zawiązany, to przestał się wyślizgiwać.
          Pasy pięciopunktowe nie są bezwładnościowe, zawiązanie im nie przeszkadza i jak widać producent przewidział podobne rozwiązanie. Chodzi tylko o to, by dziecko ich nie zdejmowało.
        • klubgogo Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 17:27
          > I rozmawiac, tlumaczyc, pilnowac.

Bardzo mądry głos. Dziecko trzeba edukować w tej kwestii, a nie dostarczać mu kolejnych sposobów do ćwiczenia sprytu. U mojej córki, właśnie ok. 2 rż. wystarczyło wytłumaczyć, że rodzice tez mają pasy i nie wyciągają rąk. Jeśli nie wystarczy, pokaż na youtubie, co dzieje się z pasażerami przy zderzeniu.
    • misia_matysia Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 14:53
      też mam romer king plus, też miałam ten sam problem i kupiłam właśnie ten łącznik i po problemie smile ja polecam chociaż cena uważam że jest zdecydowanie za wysoka na taki kawałek plastiku
    • fasol-inka Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 15:05
      mimo wszystko jednak chyba za słabo dociągasz pasy
    • dzoaann Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 15:25
      wydaje mi sie, ze jednak za slabo zaciagasz pasy, a moze gora jest za wysoko? Powinna byc na wysokosci ramion, wtedy pasy najlepeij leza... a taki zlacznik to nie wiem, ale ja bym sie nie decydowala na grzebanie w foteliku, bo nie wiem jak to wplynie na bezpieczenstwo...
      • eliszka25 Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 15:59
        tez uwazam, ze albo jednak za slabo dociagasz pasy, albo sa one zle ustawione (za wysoko) albo fotelik jest zle dobrany do dziecka. mamy iseos tt bebe confort. teraz jezdzi w nim mlodszy syn. obaj chudzielce, ale nie ma szans, zeby udalo im sie przelozyc rece przez srodek i sie wyswobodzic. pasy u gory sa bardzo blisko siebie, tak ze pomiedzy pasami miesci sie juz tylko szyja mlodego i nie ma sily, zeby przez taka szparke przelazl caly, jesli pasy dobrze zapiete. do tego na pasach sa takie szerokie ochraniacze, przez co pas jest szeroki, wiec nie ma jak sie wyswobodzic. jednak sa tez foteliki, ktore maja bardzo szeroko pasy na wysokosci ramion. kiedys wiozl mnie i starszego syna znajomy swoim samochodem. maja corke w tym samym wieku, wiec wsadzilam go do ich fotelika. wczesniej znajoma mi sie skarzyla, ze ich mala taka chudzina i wlasnie tak jej przez pasy przelazi. podczas tej jednej jazdy najadlam sie strachu jak nie wiem, bo pasy na wysokosci ramion byly tak szeroko rozstawione, ze mial je prawie poza ramionami. wtedy wystarczy jeden ruch i juz jest sie "na wolnosci". na szczescie mlody nie znal tego numeru i nawet nie probowal. umarlabym chyba ze strachu, gdybym miala go wozic na codzien w takim foteliku.
        • rulsanka Słabą macie wyobraźnię dziewczyny. 07.05.12, 16:40
          I wasze chudzielce, to chyba nie chudzielce obiektywnie rzecz biorąc. Dla większości mam ich dzieci to chude niejadki. A mój syn ma nietypową budowę, bo takich dzieci praktycznie nie widuję.
          Sprawdziłam rozstaw pasów w tamtym foteliku (syn go już nie używa, bo wyrósł w górę, choć fotelik do 25 kg, a syn ma 14...)
          No więc rozstaw pasów na poziomie ramion wynosi 8cm (odległość między wewnętrznymi krawędziami pasów). Na pasach są te szerokie ochraniacze, o których piszesz, i odstęp między nimi wynosi 7cm.
          I TAK, mój syn się z tego wyślizgiwał bez problemu!
          Pasów nie dało się bardziej dociągnąć, bo musiałby się zgarbić.
          • dzoaann Re: Słabą macie wyobraźnię dziewczyny. 07.05.12, 17:15
            skoro taki maly i chydy, to moze mal zle dobrany fotelik?
            jasne, ze prosciej zwiazac, czy tam zalozyc cos, ale moze dla innych mam bedzie to tez jakas wskazowka przy dobieraniu fotelikow? by patrzec tez na rozstaw pasow.
            • rulsanka Re: Słabą macie wyobraźnię dziewczyny. 07.05.12, 17:42
              No właśnie nie mały i nie tyle chudy, co wąski. Chudy może być kościsty, ale obwód klatki, bioder mieć normalny. Mojemu synowi kości nie wystają. On ma wąskie obwody (głowy, klatki, brzucha, bioder, nadgarstków). Wzrost ma normalny, z fotelików po prostu wyrasta w górę. Teraz jeździ w pasach trzypunktowych, bo z tamtego do 25kg z pięciopunktowymi - wyrósł. A rozstaw pasów jest wąski, 7 cm to przecież mało. Węższy rozstaw obcierałby szyję. Jedynym rozwiązaniem jest łączenie pasów na poziomie klatki piersiowej. No i oczywiście tłumaczenie, bo on jak chciał, to siedział w tych pasach. Gorzej przy dłuższej podróży, takiej kilkugodzinnej. Gdy mu się nudziło, wtedy się wyślizgiwał.
              Z niemowlęcego, do 13kg syn wyrósł, gdy miał 9kg.
              Wybór fotelika mieliśmy ograniczony do 2 modeli, bo miał to być fotelik z opcją montowania tyłem i bez izofixa. Tak czy inaczej nie sądzę, żeby były modele z rozstawem pasów mniejszym od 7cm.
              • ponponka1 wozisz 14 kg dziecko w foteliku od 15 kg? 08.05.12, 12:47
                Czy wiesz, ze ten pas nie daje zadnej ochrony, bo dziala powyzj 15 kg?

I to ze jest drobny i chydy dodtakowo powinno cie zachecic by wozic w pasach pieciopunktowych - w foteliku starannie dobranym do JEGO budowy ciala.
                • rulsanka Re: wozisz 14 kg dziecko w foteliku od 15 kg? 08.05.12, 13:16
                  Masz problemy z czytaniem i to duże.
                  Z mojego powyższego postu wynika, że syn ma teraz 3 fotelik, z pasami trzypunktowymi, który jest już nie wiem, do 36 kg?
                  Z niemowlęcego wyrósł, gdy miał 9kg, a z drugiego, do 25kg wyrósł przy wadze 13kg. Problem wyślizgiwania się z pasów dotyczył drugiego fotelika. I nie była to wina fotelika, bo rozstaw pasów był dobry. Tylko wina budowy dziecka + jego chęci uwolnienia się przy długiej jeździe.
                  Gdyby syn nie wyrósł z drugiego fotelika, to bym go jeszcze w nim woziła, bo był do 25 kg. Jednak dziecię długie i się nie mieści.
                • rulsanka Re: wozisz 14 kg dziecko w foteliku od 15 kg? 08.05.12, 13:22
                  Sorki, to ja mam problem z czytaniem. Ty napisałaś od, ja przeczytałam do smile
                  Masz rację, że to niedobrze. Fotelik kupował mąż. Kurcze, dlaczego JA muszę wszystko osobiście sprawdzać sad
                  Jak buty ma i grubsze ubranie, to ma prawie 15...
                  Wiem, że pas działa, bo raz hamowałam gwałtownie (nie doszło do kolizji) i syn mówi, że go przytrzymało.
                  • ponponka1 naprawde chcesz testowac na swoim dziecku 09.05.12, 09:37
                    czy pasy zadzialaja? To ze, syn mowi.....niech se mowi. Producent wyraznie informuje, ze fotelik jest od 15 kg - bez butow i kurtki.

polecam ci ten artykul:
                    www.autokrata.pl/artykul/13286
                    to o tym, ze nie tylko mozna zaplacic kare za nieprawidlowe wykorzytsanie fotelika, ale te kare placi rowniez dziecko - wiekszymi uszczerbkami na zdrowiu
                    i tu cos po angielsku
                    www.momlogic.com/2009/02/eileen_jensen_car_seat_jail.php
                    • dagmara-k Re: naprawde chcesz testowac na swoim dziecku 09.05.12, 23:01
                      jak moje dziecko wazylo 8,5 kg w wieku 20 miesiecy to przy tym poziomie rozwoju i wzroscie 85cm nie mialam zadnego wyboru jak wozic duze dziecko w za malym foteliku 0-13, albo w foteliku od 9. teraz wazy niecale 11 i jest tak waska-szczupla, ze fotelik nadal troche niedopasowany. nie ma innego. lacznik pomaga, ale na gorze te naramienniki i tak zjezdzaja z chudziny.
                      • fasol-inka Re: naprawde chcesz testowac na swoim dziecku 10.05.12, 11:06
                        są jeszcze foteliki 0-18 (0+)
                        • ponponka1 Re: naprawde chcesz testowac na swoim dziecku 10.05.12, 13:48
                          dokladnie - np. Britax First Class. Do 13 kg tylem od 13 przodem do kierunku jazdy.

A jak dziecku pasy spadaja to znaczy, ze ten fotelik nie daje ZADNEJ ochrony. No chyba, ze chronisz sie tylko przed mandatem......
                          • rulsanka Re: naprawde chcesz testowac na swoim dziecku 10.05.12, 20:21
                            Mój syn jest na taki fotelik za wysoki - i co ty na to.
                        • dagmara-k Re: naprawde chcesz testowac na swoim dziecku 12.05.12, 20:13
                          ktore nie do kazdego auta sie montuja
          • eliszka25 Re: rulsanka 07.05.12, 18:28
            rulsanka, ja nie pisalam personalnie do ciebie. moze twoj syn faktycznie jakis bardzo nietypowy jest, choc naprawde trudno mi sobie wyobrazic, zeby przez szparke szerokosci szyi 3-latka przeszedl caly trzylatek i to przodem, bo jak pasy dobrze zapiete, to bokiem sie nie da rady odwrocic, ale twojego syna nie widzialam, wiec sie z toba nie bede spierac.

wiem natomiast, ze foteliki roznych firm maja rozny rozstaw pasow na wysokosci ramion. przekonalam sie o tym naocznie, kiedy syn jechal w foteliku znajomych. moim zdaniem zdecydowanie wieksze jest jednak prawdopodobienstwo tego, ze fotelik jest zle dobrany lub pasy zle zapiete niz tego, ze dziecko ma az tak nietypowa budowe.

acha, moj starszy wyrosl ze swojego fotelika na dlugosc tez dlugo przedtem, zanim osiagnal maksymalna wage. wg kilogramow, to jeszcze jako 5-latek moglby jezdzic w foteliku do 18 kg, tylko na dlugosc sie w nim nie miescil juz jako 3,5-latek i tak go wozilismy "na wcisk" poki nie osiagnal choc w przyblizeniu 15 kg, zeby przesadzic go do fotelika 15-36 kg.
            • analist73 Re: rulsanka 10.05.12, 16:47
              Są takie dzieci, których się nie da zapiąć. Moja córka dość długa i szczupła(wręcz chuda) do nich należy. Jak ważyła 13kg, testowaliśmy foteliki w sklepie. Siadała, była zapinana (więcej się już nie dało) a potem wystarczyło poprosić, wyciąg ręce. Aż skończyły się foteliki smile. Ale ona jest jak wąż.
    • tempera_tura Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 17:07
      Wyciągał. Ochrzaniłam solidnie dwa razy, przyznaje się. Przestał.
    • agnieszka_sn6 Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 17:19
      u nas jest zasada jak nie siedzisz ładnie w foteliku to nie jedziesz i basta
    • koza_w_rajtuzach Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 18:19
      tłumaczyć...
      u nas w sumie pomógł argument, że policjant nas zatrzyma i nakrzyczy wink
      • lapwing123 Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 20:51
        Koza- to nasz argument z tym policjantem, że to stróż prawa i bezpieczeństwasmile
        Oczywiście tłumaczę, pokazuję, że rodzice też w pasach. Jeśli nie pomaga to zjeżdżam na pobocze i tłumaczę dalej.
    • mama-anusi Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 22:30
      napisze brzydko du...a Jasiu pier...stasiu
      Mam be safa i mam to cos, jak potrafi wyciągnac to i z tym wyciągnie, zaden problem,
      rozgryzie w minute ze trzeba na dół sciągnac,
      jak sie uprzesz to ci to wysle za 10 zł smile))
      • lapwing123 Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 10.05.12, 07:54
        jestem chętna kupić od Ciebie, wysyłasz?smile
    • mama-anusi Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 07.05.12, 22:32
      dodam jeszcze ze w be safe wyciągniecie łap nie jest mozliwe,ale np w recaro jak pokombinuje to wylezie!
      • ponponka1 Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 08.05.12, 12:50
        no wlsanie. Ustawienie pasow i na jakiej wysokosci jest zapiecie.....My mamy Be safa i Britaxa. Moja nie ma i nie miala tendencji do wypinania sie, ale w Be Safe ta sprzaczka laczaca gorne pasy z biodrowymi jest wyraznie wyzej niz w Britaksie.
    • lapwing123 Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 09.05.12, 08:06
      Chyba rzeczywiście ma ciut za wysoko te pasy, ostatnio jej podnosiłam. Jak to dokładnie powinno wygladać tzn. ten wylot pasa na wysokości ramion czy ciutkę poniżej?
      • fasol-inka Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 09.05.12, 09:35
        na wysokości ramion; dla fotelików tyłem dopuszcza się minimalnie poniżej linii ramion
    • memphis90 Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 09.05.12, 20:43
      Ja też mam roemera. Jak młody by się uparł, to też łapy by wyciągnął. Mocniej zapiąć się nie da, bo przestanie mu krew w nogach krążyć. Ja bym kupiła tę zapinkę. Nie sądzę, żeby wpłynęła na bezpieczeństwo (to przecież pasy naciągane na sztywno, w czasie wypadu nie działają tam żadne mechanizmy napinania i zwalniania, jak przy naszych "dorosłych" pasach)- a jeśli już, to korzystnie, bo przecież zwiększa prawdopodobieństwo, że pasy utrzymają się tam, gdzie mają być. Na klatce piersiowej. I utrzymają dziecko tam, gdzie ma być- w foteliku.
    • mynia_pynia Re: 2 latka- wyjmuje ręce z fotelika w samochodzi 10.05.12, 10:12
      Ja bym wytłumaczyła a nawet nastraszyła dziecko.
      Bo co jeśli nie zauważycie że dziecko się wysmyknęło z pasów, albo będzie jechało u kogoś w innym foteliku i się wypnie?
      Rzeczowa rozmowa o bezpieczeństwie - oczywiście na poziomie dziecka, oraz postraszenie policjantem to najlepszy pomysł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka