jolkapo-2 15.05.12, 08:55 Czy wasze 2-3-latki oglądają bajki w telewizji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanielka Re: Bajki 15.05.12, 09:08 tak, syn ogląda dobranockę, nie widzę w tym nic złego nie zdarza się to jednak codziennie, czasami w tym czasie woli, aby mu poczytać lub mamy inne zajęcia w domu lub poza nim. jeżeli przegapi dobranockę nie robi z tego rabanu, nawet nie zauważa, a ja mu nie puszczam zamiast niej innej bajki. dodatkowo czasem w sobotę rano jak chcę pospać to pozwalam mu pooglądać rano trochę TV leci wtedy Dora, Shaun lub Peppa. Odpowiedz Link Zgłoś
dzieckaswiat Re: Bajki 15.05.12, 09:44 Jak najbardziej, moja córka (2 lata i 9 miesięcy) ogląda bajki (dwie) codziennie wieczorem po kąpieli, a przed snem. Ostatnio zaczęła domagać się bajek rano, z tym jeszcze walczę ale sama nie mam przekonania czy słusznie. Gdy choroba uziemi nas w domu to bywa, że włączam bajki też w ciągu dnia. Bajki zazwyczaj oglądamy razem więc mam poczucie, że kontroluje treści jakie przekazują. Często też córka sama chce rozmawiać o tym co się w bajce wydarzyło więc odnajduję w nich rolę edukacyjną. Odpowiedz Link Zgłoś
jestem_fajnou_mamou Re: Bajki 15.05.12, 10:35 Tak ogląda bajki od jakiegoś roku albo i więcej. Najczęściej w weekendy rano kiedy my chcemy jeszcze pospać włączamy mu bajki na dvd. Powiem więcej, uważam, że bajki świetnie u niego rozwinęły zasób słownictwa, pobudzają wyobraźnię i dają pomysły na nowe zabawy. Czas ekranowy ma ograniczany aby wzrok się nie psuł i w ogóle nie chcę, żeby był kanapowym dzieckiem, ale nie widzę nic złego w puszczaniu bajek dzieciom (byle z umiarem). Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Bajki 15.05.12, 11:59 O dokladnie u mojego tez zadzialala wyobraźnia i slownictwo. Czesto bawi sie w strazaka Sama i udaje ze gasi pozary. Albo ryczy jak lew Rara i udaje ze jest zly i nerwowy. Bardzo duzo pozytywnych rzeczy mu daly bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Bajki 15.05.12, 12:23 Mój też głównie minimini, mamy kilka na dvd bajek. Uwielbia się bawić w SamSama a ja musze być Super Julką Albo w Dinopociąg się bawimy Odpowiedz Link Zgłoś
ma_niusia Re: Bajki 15.05.12, 10:43 Tak, Syn ogląda, lubi, nie reglamentuje mu jakoś szczególnie, najczęściej obejrzy 2-3 krótkie i się nudzi i sam wyłacza, a jak czasem więcej obejrzy to nic mu sie nie stanie. Ważne: staram się być w pobliżu kiedy ogląda aby mu tłumaczyć przy okazji rózne zagdanienia poruszane w bajce. Tez uważam, że bajki dają mu mnóstwo pomysłów do zabaw, a w weekendowe poranki pozwalają mi podrzemac dłużej niż do 6:00 Odpowiedz Link Zgłoś
pysia_35 Re: Bajki 15.05.12, 10:55 mój synek (2,5) oglada juz od ponad roku. rano zawsze po sniadaniu jak ja sie szykuje do pracy. Siedzi zwykle ok. 30 minut - widze ze lubi keszcze w piżamnce tak poleżec albo posiedziec przez TV i sie powoli rozbudza do zycia ( typ sowy jak ja). ooglada tez wieczorem ok 15 minut - po kolacji - ja wtedy szykuje spanie i idziemy czytac porzed snem. Dzieki bajkom zna wiele nowych słów, rozbudzają one jego ciekawość i wyobraxnie oraz ucza go opowiadać - jak czegoś nie zna to pyta co to jest i często opowiada mi bajke która oglądał, lub bawi sie sam w zabawy podpatrzone w bajce. Nie widze żadnych min usów oglądania przez niego TV. Jedyne co mnie martwi to fakt, ze jak jest z babcia w ciagu dnia to też na pewno oglada i w dni z brzydką pogoda na pewno jest tego oglądania za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
mamuniaolunia Re: Bajki 15.05.12, 11:36 Mój nie lubi... Nie wiem czemu... U dziadków obejrzy 1-2 odcinki strażaka Sama i to wszystko. W domu jak chce mu coś włączyć to popatrzy pół minuty i każe wyłączyć... Nie wiem, może jeszcze nie dojrzał... Odpowiedz Link Zgłoś
jolkapo-2 Re: Bajki 15.05.12, 11:48 A ile twój synek ma ? bo mój ma przeszło 2-lata i wogule zero zainteresowania , niewiem może on też jeszcze nie dojrzał Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Bajki 15.05.12, 11:56 Tak, moj 3,4 latek oglada bajki. Rano przy sniadaniu oglada jakies 30-60 minut max. W miedzyczasie albo sam sie juz nudzi nimi albo ja wylaczam jesli jest juz godzina. Potem oglada wieczorem przy kolacji tez ok godziny. Czasami oglada jeszcze w poludnie jesli mu sie bardzo nudzi a ja musze cos zrobic. Ale nie oglada codziennie bo np teraz przez tydzien nie ogladal prawie wogole bo albo byl calymi dniami na dworze albo poprostu nie chcial. Bajkami zaczal sie interesowac dopiero jak mial jakies 2,5 roku. Wczesniej go nie interesowalo ogladanie. Sami go namawialismy. Teraz te bajki oglada bo oglada, alejesli bym mu nie puscila to zadko sie upomina sam od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-anusi Re: Bajki 15.05.12, 12:29 NIeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee a szkoda, niestety nie lubi, nie interesuje ją TV, o czasu do czasu płyta ze swinką peppa. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: Bajki 15.05.12, 12:34 Tak. Mój syn najbardziej lubi Muminki, Świat małej księżniczki, Przyjaźń to magia oraz Krecika. I w sumie to wszystko, co ogląda... inne bajki bardzo sporadycznie, raczej go nie interesują. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamikusia1985 Re: Bajki 15.05.12, 14:23 Moje dziecko 2l 2m-ce ogląda od jakiegoś pół roku 2 bajki dziennie trwające po 10min: Raa Raa i Strażak Sam na mini mini, potem sam wyłącza tv. Sporadycznie zobaczy początek kolejnej bajki, ale nigdy nie obejrzał więcej niż 2-3-min. wie, że po bajkach bawimy się razem i przychodzi żądny zabaw Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Bajki 15.05.12, 16:09 corki w okolicy 2 roku zycia bajki nie interesowaly, w okolicach 3 roku juz rak, gdy skonczyla 4 rok zycia chetnie przykleilaby sie telewizora do swoich ulubionych bajek. Na szczescia ma wlasnie kilka ktore lubi 25 minutowych , innych nie oglada Odpowiedz Link Zgłoś
inesska-pinezka Re: Bajki 15.05.12, 19:28 tak, oglada. upodobała sobie zwłaszcza Pingu Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: Bajki 15.05.12, 20:22 W tygodniu na dobranoc 10-15 minut coś z kanału Mini Mini, w weekend trochę więcej, jeśli spędzamy dzień aktywnie w plenerze, zdarza się, ze tez tylko jedną. Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d Re: Bajki 15.05.12, 20:27 Tak, wieczorem oglada od 18.30 ...do 19. Niestety jak zrobi wypad do dziadkow to od reki pilot w garsc i TV...potrafi tak z pol godziny przesiedziec, a potem juz mu sie nudzi..... Mysle, ze tak kolo godziny to by wytrzymal.... Odpowiedz Link Zgłoś
maja.london888 Re: Bajki 15.05.12, 22:42 Nie. Nie mamy telewizora. W domu puszczam jej bajki na dvd (lubi Krecika i Kota Filemona). U babci ogląda telewizję, przez co (w wieku dwóch lat) opętał ją Scooby i wszystko co jest z nim związane. Odpowiedz Link Zgłoś
1maja1 Re: Bajki 15.05.12, 22:48 Tak moj syn oglada, tylko i wylacznie cbeebies, na youtube ogladnie czasem z siostra Reksia Odpowiedz Link Zgłoś
daniella31 Re: Bajki 15.05.12, 22:55 tak,nasz 2 latek ogląda minimini ,na topie jest Strażak Sam ,tez biega i gasi pożary,lub wciśnie się w jakiś kąt i woła UTKNĄŁEM i trzeba go ratować Lubi tez Misia Kubę i Ciekawskiego Georga Odpowiedz Link Zgłoś
beati56 Re: Bajki 16.05.12, 09:49 Mój syn ma 20 miesięcy i bajek nie chce oglądać, ale za to reklamy to ogląda jak są w telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś