Dodaj do ulubionych

Tylko gorączka....

25.05.12, 07:34
Chłopiec 2,5 roku. Temperatura dochodzi nawet do 39,2 (właśnie minęła doba). Robi dwie luźne kupy dziennie (od 3 dni). Nie ma innych objawów chorobowych.
Lekarz zlecił zrobienie badania moczu. Poradzcie jakie badanie dobrze zrobić dodatkowo żebym nie latała 10 razy itd. Mocz ogólne plus posiew? Zbadać kupę?
Gdzie w Warszawie robią to na szybko?
Obserwuj wątek
    • melancho_lia Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 07:51
      Ja bym od razu zrobiła ogólne i posiew. Jak pobierać prawuidłowo to wiesz (ze środkowego strumienia do jałowego pojemniczka po uprzednim umyciu dziecka)?
      W większości miejsc wynik ogólnego jest po paru godzinach, jak potrzebujesz szybciej to można się dogadać w labie. Większy problem jest z posiewami- zwykle czeka się bez sensu 5-7 dni... Ja robiłam posiewy w laboratorium w szpitalu bielańskim- wynik jest po dwóch czy trzech dniach, jezeli nic nie rośnie to już następnego dnia dają.
      A jak samopoczucie dziecka poza tym?
      • tempera_tura Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 08:22
        Pojade własnie do bielańskiego.
        A kupa? oddawać? Paskudna....
        Samopoczucie nieźle. Poza tym że zmęczony i głownie leży. Nawet coś zjadł.
        Martwi mnie ta kupa.....mam wrażenie że to coś z układem pokarmowym.
        Właśnie zauważyłam ze wyrosła mu piątka. Ale chyba aż taki stan przy ząbkowaniu to przesada.... Mógł wyrosnąć wcześniej, nie sprawdzałam.
        Trudno sie zbija gorączka, pomaga na krótko. Podaje nurofen.
        To nasza pierwsza choroba właściwie, jestem zielona w tych szpitalno-lakarzowych tematach.
        • melancho_lia Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 08:56
          Jak gorączka trudno się zbija to podawaj na przemian nurofen i paracetamol.
          • tempera_tura Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 09:58
            Tak zrobilam, jest lepiej. Nie zaszkodze mu łącząc te dwa leki? Powinnam jakos zmienić dawki czy podawać normalnie? czy paracetamol moge podać "dodatkowo" obok podawanego ibuprofenu co te 7 godzin?
            • melancho_lia Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 10:14
              Ja dawałam zawsze normalne dwaki jednego i drugiego. Zwykle było tak, ze po 2-3 godzinach od np. nurofenu dawałam paracetamol i potem kolejną dawkę nurofenu- chyba po 6 godzinach- nie pamiętam co jest w ulotce.
              tak zaleca nasz pediatra w razie takiej "trudnej" gorączki.
              • tempera_tura Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 10:29
                dzieki
              • tempera_tura Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 10:31
                Jeszcze jedno. to możliwe ze to zęby? wyczuwam kolejna piatke wyrastająca..... nie boli przy dotyku nie jest opuchnieta, widac tylko czubeczki zeba.
                • melancho_lia Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 10:32
                  Na zęby to chyba za wysoka temperatura. A moze to trzydniówka?
                  • tempera_tura Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 10:40
                    Miał trzydniówke..... Słyszałam ze zdaza sie dwa razy...to prawda?
                    Zaczął oddychac tak charcząco jakby coś siedzialo w płuchach/gardle... Nos czysty.
    • mk271 Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 10:22
      Teraz panuje taki wirus wśród dzieci. Moje to miały 2 tyg temu - bardzo wysoka gorączka trudna do zbica nawet przez 6 dni, za chwilępewnie dołączy brzydki kaszel, a ok 5 doby może dołączyć ból łydek uniemożliwiający chodzenie, który minie po 2-3 dniach. U nas położyło pół przedszkola. Moje dzieciaki przeszły to bez antybiotyku, synek mojej koleżanki dostała antybiotyk, który nie pomagał a miał objawy identyczne jak moje dzieciaczki.
      Temoeraturę zbijaj na zmianę: ibum i paracetamol ( po ok 2-3 godz od ibumu dawałam paracetamol a potem ibum po ok 6-8 godzxinach od ibumu - ważne aby nie przekroczyć dawek dobowych dla jednego i drugiego - podawaj niezależnie od siebi jakbyś kazdy podawała osobno - czyli ibum co 6-8 godzin a paracetamol co 4-6)
      • peplux Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 11:06
        ja miałam dokładnie taką samą sytuację.... wychodziły synowi zęby 5 górne ... miał 38-39C. Przez 3 dni podawaliśmy Nurofen z Paracetamolem na przemian co 4 godziny ( wg zaleceń lekarza ). U nas jeszcze doszło po 4 dniach zapalenie dziąseł. Lekarka powiedziałą nam aby po 3 dniach zrobić badanie moczu jeśli temperatura bedzie sie utrzymywac. w przeciwnym wypadku nie ma potrzeby. Pamietaj że luźne stolce są również od zębów. ...
        • tempera_tura Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 11:27
          Siki na wszelki wypadek sa juz w laboratorium.
          • aloen Re: Tylko gorączka.... 25.05.12, 14:54
            Jak kupa paskudna to do badania na rota/adeno. Nam właśnie wyszedł adenowirus, a też wygląda to tak, że luźne, brzydkie kupy (2-3 dziennie, czasem wcale) i teraz stan podgorączkowy. Teraz strasznie dużo odmian tych wirusów krąży, warto sprawdzić.
    • natalakat Re: Tylko gorączka.... 29.05.12, 07:58
      U nas też była podobna sytuacja. Gorączka 3 dni dochodząca do 40st zbijana na chwile na przemian ibuprofen, paracetamol. W efekcie zadzwoniłam na pogotowie i wylądowaliśmy w szpitalu. Podstawowe badanie krwi złe - wszystkie wskaźniki wysoko zapalne a objawów nie było. Dopiero posiew krwi, na którego wyniki czeka się około tydzień pokazał że ma zakaźne bakterie we krwi. Na szczęscie w międzyczasie dostał antybiotyk, który pomógł. Przy ząbkowaniu nie ma tak wysokich temperatur, max 38st
    • tempera_tura Re: Tylko gorączka.... 29.05.12, 08:35
      I przeszło po trzech dniach.. Nie zdążylam zrobić krwi. Mocz ok.
      Zeby wyrosły dwa.
      Nie wiem co to było...
      • rulsanka Re: Tylko gorączka.... 29.05.12, 10:31
        Teraz taki wirus panował, mój syn też to miał.
      • prophetess.pl Re: Tylko gorączka.... 29.05.12, 10:52
        Zobacz czy nie ma wysypki, bo mogła to być trzydniówka. Moje niemowlę tydzień temu miało podobne objawy (tylko gorączka niższa bo do 38.5), też było śnięte i miało luźną kupę, diagnoza - ząbkowanie, po czym pojawiła się mega wysypka, która szybko znikła.
        • albero333 Re: Tylko gorączka.... 29.05.12, 13:20
          Zgadzam się u nas też tak było: Lena 1,8 m-cy 3 dni wysokiej gorączki brak innych objawów a potem wysypka ( w ostatni weekend). To trzydniówka- już drugi raz ją miała, a myślałam, że to się przechodzi raz w życiu, widać nie. Maks 4 lata tylko gorączka, niższa bez wysypki i innych objawów. Przeszło u niego po 2 dniach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka