agao_z 24.06.04, 21:09 Mam takie pytanie. Otoz moja corka ma dwa lata i ostatnio zaczely jej sie wykrzywiac nozki w X-a. Czego to moze byc skutek? Jak temu zaradzic? Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
renpul Re: Krzywe nozki 25.06.04, 08:14 Odwiedź ortopedę albo poproś pediatrę o skierowanie do poradni rehabilitacyjnej, może pomogą jakieś ćwiczenia - często to idzie w parze z wykrzywianiem stóp do wewnątrz. Ale nie martw się - moja siostra tak miała (zresztą widać to poważnie na rodzinnych zdjęciach - a teraz ma prawie 180 cm wzrostu i nogi proste jak modelka. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamamajki Re: Krzywe nozki 25.06.04, 10:54 kochana! to jest typowe dla tego wieku nie masz się czym martwić! roczne dziecko ma nóżki wygięte jak łuk a dwulatki jak X i trochę to potrwa Pozdrawiam serdecznie Asia mama Mai Odpowiedz Link Zgłoś
mamagabi Re: Krzywe nozki 25.06.04, 11:47 Podobno większość dzieci tak ma i z czasem zaczynają się nóżki prostować, ale wizyta u ortopedy nie zawadzi. Mnie lekarka powiedziała tylko żeby podzas zabawy albo oglądania telewizji córcia jak najwięcej siedziała po turecku. Pozdrawiam Asia Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: Krzywe nozki 25.06.04, 16:06 Zgadza sie fizjologiczna koślawość(X) do 3 lat jest normą, ale niestety tylko ortopeda lub rehabilitant po obejrzeniu dziecka mogą powiedzieć czy jest to fizjologia czy już nie. siedzenie " po turecku " jest jak najbardziej wskazane. Odpowiedz Link Zgłoś
gota Re: Krzywe nozki 25.06.04, 18:56 czesc Aga- wlasnie wczoraj rozmawialam z mama- Grzes tez ma iksy. podobno wszyscy tak mielismy - chude i krzywe nogi. a teraz? sama wiesz- ani krzywe ani chude. pozdrowienia dla Zo. Odpowiedz Link Zgłoś
agao_z Re: Krzywe nozki 25.06.04, 23:19 Dzieki dziewczyny za odpowiedzi. Troche sie uspokoilam (to Gota szczegolnie do ciebie!!!). Przynajmniej bede mogla spac spokojnie do wizyty u ortopedy. I tak musimy isc, bo Zocha konczy 1.07 2 latka, a wizyta wtedy jest obowiazkowa . Pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś