basha 25.06.04, 11:53 Hej! Wg jednego ortopedy najlepiej dla stópek jeśli dziecko chodzi boso, o ile jest ciepła podłoga. Teraz usłyszałam inną opinię, że lepiej jak chodzi w bucikach i to ze sztywnym zapiętkiem. Czekam na wasze opinie. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniabar Re: Chodzenie boso czy nie? 25.06.04, 13:05 Pani fizykoterapeutka, do ktorej czasami chodze z moja coreczka powiedziala iz po twardym podlozy trzeba chodzic w wyprofilowanych bucikach z usztywniona kostka. Musza one miec jednak miekkie opodeszwy aby latwo sie wyginaly i najlepiej aby byly wiazane na sznurowadla bo wowczas lepiej but dopasowuje sie do nogi. Boso mozna chodzic po piasky, trawie i innych miekkich podlozach bo wowczas cwiczy sie noge. Na twrdych podlozach noga malego dziecka sie "rozklapuje" co moze prowadzic do plaskostopia. Mnie to przekonalo. Tak tez mowila pani ortopeda u ktorej bylam z coreczka gdy juz dobrze chodzila. Ale od innych mam slyszalam inne opinie, tylko nie usluszalam dobrego wytlumaczenia. Pozdrawiam. PS. Odpowiednie buty kupilam w sklepie na Pulawskiej, niedaleko Odynca. Odpowiedz Link Zgłoś
mamkasia Re: Chodzenie boso czy nie? 25.06.04, 13:07 ja czytalam ze na boso to na przyklad po dywanie , piasku trawie to jak najbardziej ale dlugie chodzenienie boso po twardej powierzchni moze spowodowac uszkodzenia stopy, Odpowiedz Link Zgłoś
basha Re: Chodzenie boso czy nie? 25.06.04, 13:29 Hej! Dziewczyny polećcie mi jakieś fajne dobre na letnią porę butki do stawiania jakby nie było pierwszych kroków w domu. Kupiła Mai zwykłe kapciuszki w stylu befado ale poci jej się w nich nóżka. Sprawdziła sandałki bartka, które jej kupiła i maja dość twardą podeszwę, jakie butki byłyby idealne. Aha co do adresu sklepu, ja jestem z Wrocławia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga1410 Re: Chodzenie boso czy nie? 25.06.04, 13:38 Buty Bartka są dobre po paru krokach się przyzwyczaji. W domu jeszcze (jeżeli nózka się poci) widziałam fajne butki ze skóry przewiewne polecane przez ortopedów dla dzieci z problemami takie do domu. Można je dostać w sklepie "Bartka" na Kazimierza Wielkiego Odpowiedz Link Zgłoś
aniabar Re: Chodzenie boso czy nie? 25.06.04, 13:44 Ja podalam adres w Warszawie. Przepraszam mamy z innych miast. Odnosnie butow - takie jakie zalecala mi pani fizykoterapeutka mozna zobaczyc na stronie firmy Postęp. Wpisz w wyszykiwarke nazwe firmy i hasto buty dzieciece - na pewno sie znajdzie. Butki sa z cienkiej skorki, z odkrytymi palcami, z dziurkami no i sznurowane. Ale po kilkugodzinnym chodzeniu w nich po domu tez sie noga poci. Moze nie tak mocno, ale zawsze. Odpuscilam to sobie, bo nic modrego nie wymyslilam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eszulczewska Re: Chodzenie boso czy nie? - Gucio 25.06.04, 14:21 Podobno te są fajne (moja córcia nie testowała, ale koleżanki są zachwycone): www.spdesign.biz/produkcja_pl.html Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: Chodzenie boso czy nie? - Gucio 25.06.04, 21:41 Gucie są bardzo fajne i jest wersja letnia, przewiewna z dziurkami. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_wroclaw Re: Chodzenie boso czy nie? 25.06.04, 15:19 Moja Maja pierwsze kroczki w domu stawiała w bucikach Tombut, są tańsze od bucików Postęp i Guciów, a tak samo dobre, z atestem, nasz ortopeda (dr Michajłow) oglądał je i powiedział, że są bardzo dobre. Można je obejrzeć na stronie www.tombut.com.pl a we Wrocławiu są do kupienia w sklepie "Zdrowa stópka" na ul. Psie Budy, na przeciw kina Helios. pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
adria1977 Re: Chodzenie boso czy nie? 25.06.04, 18:49 A ja mam glupie pytanko o butki Tombut... Zamowilam niedawno jedna pare przez internet, paczuszka dotarla, ale w srodku nie bylo zadnego dowodu sprzedazy (paragonu czy faktury). Moze sie czepiam , ale po pierwsze kojarzy mi sie to z nieco nielegalna sprzedaza, a poza tym nie mam zadnego dowodu na to, ze kupilam te buciki u nich (gdybym na przyklad chciala je zareklamowac). Co Wy na to? Pozdrawiam cieplutko . Odpowiedz Link Zgłoś
monika_wroclaw do adria1977 25.06.04, 20:37 Hej Ja bym na Twoim miejscu napisała maila do firmy, z pytaniem dlaczego nie dostałaś paragonu, może to tylko jakieś przeoczenie.... W każdym bądź razie jakiś dowód zakupu powinni przesłać razem z bucikami. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agassi78 Re: Chodzenie boso czy nie? 26.06.04, 00:03 W domu tylko boso, natomaist na dwór - sie wie - w bucikach. Jednak kiedy będzie starsza będę starała się ją naklonić by chodziła boso. Teraz ma dopiero 10 m-cy Aga i Tysia Odpowiedz Link Zgłoś