Dodaj do ulubionych

listapad 2002

28.03.03, 20:32
no mamy dalej, co robią wasze dzieci? mój syn Beniamin sam podciąga się do
siady i nie innego nie chce robic tylko ćwiczyć i ćwiczyć. czekam na resztę z
edziecka...
micha
Obserwuj wątek
    • kasiulka1313 Re: listapad 2002 29.03.03, 00:45
      Mój Dyziek też nudzi się leżąc i chce cały czas siedzieć. Nie wiem czy tak
      można? Ale nie potrafię mu odmówić... Poza tym cieszy się do wszystkich, a
      slina leci mu z ust litrami. Bierze do buzi co popadnie i "gryzie" ile sił w
      tym małym człowieczku. A zębów nadal nie widać...
      • doris73 Re: listapad 2002 29.03.03, 16:36
        Moja Natala (5.11) tez skora do siadania i jej nie odmawiam. Wyznaje zasade,
        ze nic na sile a skoro sama tego chce to prosze. Oczywiscie za dlugo nie
        siedzi, bo jeszcze sie boje o kregoslup. Jeju nie moge sie to tego forum jakos
        przyzwyczaicsmile
        • bietka2 Re: listapad 2002 31.03.03, 13:27
          moj Ludwiczek to caly cas by sie tylko smial i smial. slina tez mu leci w
          ilosciach zastraszajacych. Z przewrotami u nas tak srednio, szczegolnie tymi z
          plecow na brzuszek, kila razy mu juz wyszlo, ale chyba ze wzgledu na "dosc"
          duza mase ma z tym problem. A poza tym tez jest z 5.11
      • jesiennamama Re: listapad 2002 03.04.03, 15:52
        Ja również witam - moja Marta / 14.11 / obraca sie pieknie sama z plecóww na
        brzuch. Ale za chwilke krzyczy w niebogłosy bo ona nie lubi leżeć na brzuchu. W
        drugą stronę jeszcze nie potrafi wiec mama ją obraca znów na plecy. Slini się
        również i wszystko co w zasięgu ręki wkłada do buzi. No i ja również do pracy -
        już w poniedziałek 07.04
      • mamasita Re: grudzien 2002 ale jakby listopad 15.07.03, 13:24
        Moj maly skonczyl 7 miesiecy siedzi jak zloto, sam siada, podciaga sie do
        pionu z lezenia i chcialby chodzic, normalnie stawia nogi do przodu tylko ze
        sie kiwa jak male spagethii, ale stoi pewnie i bawi sie jedna reka na stojaco
        przedmitami i na siedzaco tez.
        Nie wiem czy to nie za szybko szczegolnie to chpdzenie.
      • labusia Re: listapad 2002 06.11.03, 13:49
        Witam coś pokręciłam i zamiast tu się dopisać wyszedł mi nowy listopadowy
        wątekNie chciałam tak wybaczcie w każdym i podekscytowana pewnie stąd ten błąd
        Pozdrawiam listpadziątka.Mama Basieńki
    • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 29.03.03, 21:08
      Dziwne to forum, faktycznie, ale cóż...
      Martynka też lubi siedzieć na kolankach. Całkiem sprawnie idzie jej
      przewracanie na boczki nieco więcej trudu na brzuszek, ale codziennie jest
      lepiej. Pozdrawiam
      oreiro
      • doris73 Re: listapad 2002 30.03.03, 20:57
        A czy Ty jej jakos pomagasz w tych przewrotach? Czy to po prostu wynika z
        inicjatywy szkraba? Moja mloda ani mysli o przewrotach, chyba z racji jej
        gabarytow, wiec moze jakos ja zachecic, albo poczekam az sama zauwazy jak
        fajnie jest sie przewracac. Uwielbia jedno takie fajne cwiczonko: prawa raczka
        na prawe kolanko, lewa na lewe i ja kolysze na boki, piszyyyyy z zachwytu az
        milo.
        • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 31.03.03, 18:48
          My baaaardzo dużo czasu spędzamy po prostu turlając się po łóżku. Początkowo
          podawałam Małej rękę i Ona się przewracała, teraz kładę Martynkę na plecki a
          Ona myk i jest na boczku, drugi myk i na brzuszku i wydaje zadziwione dźwięki:
          ououousmile Czasami muszę Jej pomóc wciągnąć rączkę spod siebie, bo się Jej
          zaklinuje, ale generalnie z dnia na dzień coraz szybciej i sprawniaj Jej to
          idzie.
          pozdrawiam
          oreiro
    • miszelina Re: listapad 2002 31.03.03, 10:34
      siadanie coraz lepiej wychodzi...ćwiczenia przynoszą efekty. Zębów nadal niet!,
      a ślini się jak śliniak, ja ze szmatę ścieram oznaczoną drogę smile))A na boki
      też się przewraca...
    • pitulka Re: listapad 2002 02.04.03, 14:57
      A witam mamy listopadziątek. Moja Nataszka (12 XI) tez przewraca sie na
      boczki. Zaczela tez sie slinic. A przy okazji zmienilam nick. A co do forum,
      to Agora ustandaryzowala swoje fora. Pozdrawiam Beata mama Nataszki
    • doska76 Re: listapad 2002 02.04.03, 15:02
      witam na gazecie smile)
      kurcze nie ma czasu zeby pisac sad((
      chcialam sie pochwalic, ze sie obronilam w zeszlym tygodniu smile))
      teraz juz informatykiem z wyksztalceniem jestem smile))
      ale co tam o mnie.
      Nataszka nie przekreca sie jeszcze na brzuszek, chociaz kilka razy jej sie
      udalo, uznalismy to za przypadek smile
      Slini sie okrutnie. Lezec wogole nie chce, tylko siedziec, a jeszcze lepiej
      jesli moze wstawac.
      Na spacerki jezdzimy spacerówą rozlozona prawie na plasko, piekna pogoda w
      koncu przyszla smile)
      i co jeszcze mialam napisac, hmm, nie pamietam.

pozdrawiamy serdecznie
      Dośka z Nataszką
    • kasiulka1313 Re: listapad 2002 02.04.03, 15:46
      A my mamy problem!!! Filipek się przeziębił sad Kicha, prycha, kaszle,
      smarka... Właśnie wróciliśmy od lekarza i brzdąc zmęczony usnął. Ja korzystam
      z chwili "wolnego" i piszę. To nasze pierwsze przeziębienie więc chyba trochę
      panikuję. poza tym szkoda mi Dyźka, bo z zapchanym nosem ledwo dycha i te jego
      smutne, załzawione oczka...
      • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 02.04.03, 18:39
        Napisz jak się czuje Mały Filipek!!! Co zapisał Mu lekarz? Mam nadzieję, że nie
        antybiotyk? Zdrówka dużo!!!
        oreiro
        • kasiulka1313 Re: listapad 2002 03.04.03, 19:31
          Filipek czuje się już lepiej. Praktycznie przeszkadza mu tylko zapchany nosek.
          Przespał nawet całą noc, a myślałam, że będzie marudził. Pani Doktor
          przepisała syrop Eurespal, kropelki no nosa, ale my kupiliśmy spray Nasivin.
          Witaminy C nie kazała podawać, bo podajemy mu Cebion Multi. Poza tym, że od
          czasu do czasu trzeba mu wyczyścić nos (czego nie znosi i płacze) to nie widać
          po nim, że coś mu dolega. Je i bawi się jak zwykle. Dzisiaj po raz pierwszy
          dostał przecier jabłko z winogronem i strasznie mu smakował. Zresztą nie
          zauważyłam żeby czegoś nie lubił z tego co mu dajemy. Jedynie co mu nie
          smakuje to woda i herbatka na przeziębienie HIPP (tą na dobre trawienie i
          koperkową uwielbiał). Apetyt pewnie ma po tatusiu smile
    • kalkae Re: listapad 2002 02.04.03, 17:43
      czesc wsiem

a moje szcescie nie cierpi lezec na brzuszku i sie probuje przewracac ale na
      razie tylko raz mu wyszlo

smieje sie rowniez jak szalony a dzisiaj wrabal sporo ryzyku po raz pierwszy
      gestego

a wdzieczy sie jak nie wiem co....

belka
      • doris73 Re: listapad 2002 02.04.03, 18:31
        Wracam jutro do pracy..ech zlecialo. Zobaczymy jak jutro 1 raz pojdzie mi
        pakowanie i szykowanie malej do babci. I bedzi ematka polka z rozwichrzonym
        wlosem rano pedzila z wozkiem by zdarzyc na czas..smile Mala znowu sobie
        ustalila dziwny harmonogram. W dzien 2 drzemki po pol godzinki, po 18 idzie
        spac, budzi sie o 21 lub nie, kapanie i spanie do 6. Je coraz rzadziej, popija
        soczki z lyzeczki lub kubka niekapka, dawalam jej juz ziemniaka i zostal
        zaakceptowany. Trzymcie jutro za mnie kciuki, no i Natalke tez..echhh
        • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 02.04.03, 18:37
          Doris naisz w szczegółach jak poszło!!!
          Mnie też niedługo czeka powrót do pracy sad
          Trzymam kciuki będzie dobrze!!!
          oreiro
    • katarzynad29 Re: listapad 2002 02.04.03, 20:32
      Cześć dziewczyny. Piszę tu pierwszy raz, mój Kubuś jest z 27 listopada. Też się
      slini jak dziki, trochę ma krostek na buzi, przypuszczam że od tarcia rączką i
      ślinienia. Jutro idziemy do pani doktor, zobaczymy co na to powie, strasznie
      się tak po cichu boję, by to nie była żadna alergia. Małego ślina fascynuje,
      puszcza sobie z niej bańki, co jest nieźle śmieszne. Przetacza się z pleców na
      boczek i z lekką pomocą na brzuszek. W drugą stronę na razie nie wykazuje
      żadnej inicjatywy. Ale najgorsze jest to, że go trzeba ciągle nosić, inaczej
      ostro się wkurza. A mamusia niestety nie wygrała rączek na loterii...
      Kasia
      • bietka2 Re: listapad 2002 02.04.03, 20:56
        Pociesza mnie to co piszecie o tych przewrotach. Ludek calkiem niezle daje
        sobie rade z plecow na brzuszek, w druga strone za to idzie mu srednio. Wyszlo
        mu kilka razy, ale raczej tak przez przypadek. Jego starsza siostra ZZosia w
        wieku 4 mies. sprawnie przekrecala sie w jedna i druga strone, niby wiem ze
        dzieci sa rozne, ale gdzies tak w glebi sie troche niepokoilam.
        POza tym Ludwiczek non stop sie smieje i slini,
        Pozdrawiam Bietka.
        • doris73 Re: listapad 2002 - mama w pracy 03.04.03, 17:12
          Orerio a Ty kiedy wracasz do pracy? A moj pierwszy dzien i Natalki wygladal
          tak. Pobutka o 6 obydwie, poki maz byl szybko sie wykapalam, potem szybko kolo
          siebie, maz zrobil mi sniadanie do pracy, potem szykowanie malej, cyc,
          pakowanie i o 7.15 biegiem z wozkiem do babci, a na 8 praca. Wiecie co
          odzylam smile Jeju ja rok nie bylam w pracy i wsrod ludzismile Myslalam,ze bedzie
          gorzej, ale wiem, ze mala w dobrych rekach, ze w pracy fajni ludzie, no i nowy
          dyrektor jak na razie oki, choc czeka mnie wiele nauki na nowym
          odpowiedzialnym stanowisku. Wychodze o godzine wczesniej, wiec juz o 15.30
          bylam u tesciowej, a mala nawet wielkiej radosci nie pokazala. Oczywiscie
          Natala grubo ubrana, cala w marchewce, no ale trudno, babacia ostatnio 21 lat
          temu bawila dziecko. Wrocilysmy sobie spacerkiem, poopowiadalam jej jak mi
          minal dzien, a teraz slodko spi, a ja ide nastawic butelczyne.
          • doska76 Re: listapad 2002 - mama w pracy 03.04.03, 18:16
            gratulacje z okazji udanego "rozstania" smile))
            ja sobie troche posiedze w domku.
            bylam na rozmowie z dyrektorem i nie ma dla niego problemu z wychowawczym, wiec
            sobie wezme. a co mi tam.

pozdrawiamy
            doska i natka
            • pitulka Re: listapad 2002 - mama w pracy 03.04.03, 22:58
              Też dokładam się do gratulacji z powodu udanego "rozstania".

Dośka76 gratuluję obrony.

A teraz z innej strony. Nataszka ma uczulenie, tylko jeszcze nie wiem na co.
              Raczej napewno nie jest to alergia pokarmowa. Mała ma atopowe zmiany na
              policzkach. Eh mam nadzieję, że wykryję czy to woda czy proszek.
              • doska76 Re: listapad 2002 - mama w pracy 05.04.03, 10:28
                dzięki, dzięki smile)) Beato.

Moja Nataszka tez ma uczulenie, prawdopodobnie na dynię sad( ale juz powoli
                schodzi. Pojawilo sie po jablku z dynią Bobovity sad(

• oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 04.04.03, 08:57
      Ja jeszcze nie wiem kiedy wracam do pracy. Na dzień dzisiejszy 28 kwietnia, ale
      dziś znów idę do chirurga i niewiadomo, czy mi gipsu nie założą...
      oreiro
      • miszelina Re: listapad 2002 04.04.03, 10:10
        jaki gips??????!!!!!!!!!!!!oreiro!
        Beniamin mój słodki ciężar (tydzień temu 7,5kg)znowu ma rózne pomysły,
        przestawia sobie cały dzień, już nie wiem kiedy mam iść na spacer, bo w ogóle
        niechce spać, to nic że nie spi ale w wózku wrzeszczy jak opetany, a ja wtedy
        zwieszm głowę i pomykam zawstydzona do domu, co robić? i jakoś stał się
        marudny, co chwilę buczy bez powodu, koli nadal są... czy one skończą się
        kiedyś?
        • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 05.04.03, 15:51
          Mam zapalenie ścięgna, ale na szczęście gipsu mi nie założyli.
          Martynka waży 8,5 kilo i wczoraj miała miesiąc!!!
          Pozdrawiam wszystkie dzieciaczki listopadowe
          oreiro

Ps. w sprawie jedzonka
          My podajemy Martynce praktycznie wszystkie słoiczki i soczki od 4 miesiąca a
          wczoraj i dziś zupkę jarzynową od 5 mies.
          Taki jeden słoiczek czy soczek starcza na 3 dni, chyba, ze jest to soczek
          BoboVity to na 2 dni, bo można go przechowywać w lodówce tylko 24h a resztę
          spija mamusia smile
          • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 05.04.03, 15:54
            Oczywiście 5 miesięcy skończyła wczoraj
            I jeszcze w sprawie jedzonka - Mała zjada dosłownie kilka łyżeczek a i tak
            daniem głównym jest cyś.
        • pitulka Re: listapad 2002 06.04.03, 16:18
          Miszelina, a może Twojemu maleństwu ząbki wychodzą i zaczyna być marudny i
          płaczliwy? Zobacz czy nie ma rozpulchnionych dziąsełek. Moja mała za 6 dni
          kończy 5 misięcy i już zaczyna ząbkować. Jest marudna, ma problemy z
          wypróżnianiem.
    • katarzynad29 Re: listapad 2002 04.04.03, 10:25
      A my jesteśmy po szczepieniu i rozmowie z panią doktor. Na szczęście to na buzi
      to nie alergia, pani doktor zaleciła oilatum krem ewentualnie bepanten. Dała
      nam skierowamie na morfologię, rzeczywiście Kubuniek coś bledziutki się zrobił,
      trochę się boję czy to nie moja wina, mało jem mięska więc może dostaje z
      mleczkiem za mało żelaza. Nie za dużo przybrał przez ostatnie 6 tygodni bo
      raptem 600 gram, ale nadal jest tłuściutki (6.750 wagi i 68 wzrostu, ile mają
      Wasze dzieci?) Dziś zaczynamy testować zupki słoiczkowe, nie chcę rezygnować z
      cyca po powrocie do pracy więc planuję przez te półtora miesiąca urlopu jakoś
      mu ustawić dietę, może się uda jechać na słoiczkach plus odciągniętym mleczku,
      ewentualnie jakiejś kaszce. Jak Wy sobie z tym poradziłyście?Kasia
      • carollka Re: listapad 2002 10.04.03, 11:17
        hej, ja mojej malej Pauli (26.11) gotuje sama, bo na sloikach bym
        zbankrutowala, za tydzien wracam do pracy i udaje sie nam od 9 do 15 byc bez
        cycusia, a tylko na jabluszku i zupkach, plus oczywiscie herbatki i soczki 9ale
        tylko klarowne, bo przecierowych nie lubi, no i nie cierpi marchewki),
        wydluzalam ten okres pomijajac kolejne karmienia. i tak przez okolo 3 tyg.
        myslalam ze bedzie gorzej. zobaczymy jak sie sprawdzi jak wroce do pracy.
        zyczymy powodzenia
        karolina i paulina
    • doska76 Re: listopad 2002 - do Doris73 05.04.03, 10:31
      wszystkiego najlepszego z okazji ukończenia 5 miesiąca dla Natalki i dzielnej
      mamy smile))

Dośka i Nataszka (3 tygodnie młodsza)
    • doska76 Re: listopad 2002 - do Bietki2 05.04.03, 10:41
      sorki, nie zauważyłam, że Ludwiczek też ma dzisiaj małe święto.
      Wszystkiego najlepszego na ten 5-ty miesiąc smile))

Dośka i Tasiol smile
      • bietka2 Re: listopad 2002 - do Bietki2 06.04.03, 08:42
        Wczoraj rzeczywiscie bylo male swieto, Ludek ma juz 5 miesiecy, ale radosc z
        tego faktu maci mi to co sie dzieje za oknem. Jak patrze na ten snieg to slabo
        mi sie robi. Zosia (3 latka) i maz (troszke wiecej) znowu mocno przeziebieni,
        juz mi rece opadaja.
        Pozdrawiam jednak slonecznie Was i wasze pieciomiesieczniaki, z nadzieja, ze
        moze jeszcze kiedys bedzie slonce i cieplo.
        • kasiulka1313 Re: listopad 2002 - do Bietki2 06.04.03, 18:10
          Nie martw się smile Filip też jest przeziębiony i siedzimy w domu od
          poniedziałku. Ja też już nie mogę sie doczekać słonka żeby wybrać się na
          spacerek. Tymczasem dołączamy się do życzeń trochę spóźnieni, ale jak to mówią
          szczerzy!!!
          • doris73 Re: listopad 2002 06.04.03, 19:00
            O widze, ze mamy rowiesnikasmile Natala tez jest z 5.11 z godziny 2.55 wiec kto
            starszy?smile Co do wagi to my mamy 9.200 a miara wg mnie to tak okolo 68 cm. Co
            do jedzenia mlodej odkad poszlam do pracy to cyc jest rano o 6, potem po 15 i
            jak sie obudzi w nocy (raczej tego nie robi), dawalam jej jeszcze jak
            marudzila lub plakala, ale teraz nie moge tego robic, bo ja przyzwyczaje i jak
            babcia sobie poradzi..he he..Reszta jedzonka to mleko, deserki i zupki. Mloda
            szykuje sie juz do siadania jak nic. Wczoraj dalismy ja do kapieli do wanny i
            raczki juz byly wszedzie, fascynowala ja woda puszczona z kranu, kaczuszki
            gumowe i przyczepiona do wanny specjalna zabawka fisher price, plywala na
            plecach, brzuszku po prostu rewelacja smile Bylismy w sobote na wsi, zapoznalam
            ja z kotami, kurami, no ale jak na razie to widok drzew byl naj. Ech dziabag
            robi sie coraz fajniejszy i wszedzie ja mozna zabrac.
            • bietka2 Re: listopad 2002 06.04.03, 21:15
              To Ludek mlodszy, bo z 19.45. jest coraz ciekawszy swiata, wszystko pakuje od
              razu do buzki i lezec to juz nie bardzo lubi. Odkad skonczyly mu sie kolki,
              jest dzieckiem niemal idealnym, prawie nie placze, za to non stop sie smieje.
              ma to chyba po starszej siostrzycce (styczen 2000 r.), ktora uwielbia.
              Wystarczy ze uslyszy jej glos i juz mu sie japka smieje.
              A teraz czekamy na slonce.
              Pozdrawiam
          • mader1 Re: listopad 2002 - do Bietki2 06.04.03, 22:32
            Ja tez przylaczam sie spozniona i tez szczera smile U mnie przeziebiona jest
            Krysia ( 7 lat ), na szczescie niezbyt mocno. Maz wyjezdza na konferencje, ale
            to jeszcze nic... najstarsza Mela ma we wtorek test kompetencyjny !
    • mader1 Re: listapad 2002 06.04.03, 22:22
      Zygmus jeszcze mlody - do 5 miesiaca brakuje mu dwoch tygodni. Dzisiaj byl
      niestety marudny, cale szczescie rozchmurzyla go kapiel i teraz spismile
      Noce sa zawsze spokojne i mam nadzieje, ze tak zostanie. A w ciagu dnia ciagle
      pluje, usmiecha sie, a czasem smieje ( chociaz rzadziej ), przekreca , chce
      siedziec - podciaganie sie to najlepsza zabawa. I uwielbia byc noszony na
      raczkach, wiec uwielbia babcie, bo one to najchetniej robia. Ma ulubionego
      misia-grzechotke. Jak sie nad nim pochylam chwyta nie za glowe i tlumaczy mi
      cos zachwycony. Dobrze mu na swiecie wink Tylko dzisiaj po poludniu cos sie
      zepsulo .
      Pozdrawiam
      Marzena
      • miszelina Re: listapad 2002 07.04.03, 08:29
        My z Beniaminem świętujemy!!!! dzisiaj mały skończył 5 mesięcy! Jeszcze miesiąc
        a kolki przejdą w zapomnienie, mam nadzieję, że tak się stanie...A narazie
        walczymy z marudą w dzień i cieriącym w nocy. Buuuuuuuuu, jestem taka
        zmęczona...
        • mader1 Re: listapad 2002 07.04.03, 12:28
          Oj, to wszystkiego najlepszego i duuuzo wytrwalosci. A moze kolki mina juz za
          dwa dni ? Nigdy nie wiadomo, moze bedzie lepiej niz mysliszsmile
          Marzena
      • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 07.04.03, 19:18
        Mader 1 zazdroszczę Ci tych spokojnych nocy! Martynka jeszcze niedawno budziła
        się tylko raz na cysia, ostatnio 3 - 4 razy to standard, a dziś budziła się co
        godzinę!!!
        Może jest to związane z ząbkowaniem? Marudzi czasami strasznie i oczywiście
        wszystko pcha do buźki! Podaję Jej Dagomet 44 trzy razy dziennie. Wydaje mi
        się, że przez to jest spokojniejsza no i nieco mniej się ślini.
        Zaczęliśmy nosić już ubranka 74.
        26 kwietnia mamy chrzest. Wy już chrzciłyście swoje Bąbelki?
        Pozdrawiamy
        oreiro
        • mader1 Re: listapad 2002 07.04.03, 20:19
          Nie zazdrosc, ja mialam inne atrakcje smile Moze rzeczywiscie Twoja coreczka
          zabkuje, moze ma jakies przezycia w ciagu dnia, bo mysle, ze pokarmu jej raczej
          nie brakuje smile
          My ochrzcilismy naszego synka 25.12 , jak mial ponad miesiac. Chrzest mial
          krolewski.Niesamowicie sie napracowalismy, bo zrobilismy wszystko w domu i sami.
          Chrzcisz coreczke w moje imieniny ! Niech to bedzie dla was wspanialy dzien.
          Marzena
        • bietka2 Re: listapad 2002 07.04.03, 20:23
          Ludek to samo, byl czas, ze spal po 8 nawet 9 godzin w nocy, a teraz budzi sie
          co 2 - 2,5 godz. Ale jak wszystko i to minie. Pozytywne jest to ze zasypia
          kolo 20.00, tak jak jego starsza siostrzyczka wiec mamy z mezem troche czasu
          dla siebie.
          Pozdrawiam
          • miszelina Re: listapad 2002 08.04.03, 09:10
            Beniami tez chodzi spać o 20. 00 i niestety bydzi się co 2 godzinay a nawet co
            godzinę. do 23 próbujemy by sam spał w swoim lózeczku a potem juz ląduje ze mną
            w naszym małżeńskim łożu. chrzczony był 14 grudnia, oj wtedy to dopiero
            wrzeszczał. jak sobie przypomnę to aż ciaki mnie przechodzą. A na koniec kolek
            czekam z niecierpliwością...Od dzisiaj kąpiemy małego w dużej wannie, bo zaczął
            tak chlapać, że nie nadążałam z wycieraniem. Dziewczyny! we wcześniejszych
            postach pisałyście co jedzą już wasze dzieci, czy tak szybko wprowadziłyście
            jedzenie stałe z powodu powrotu do pracy czy z jakiś innych pobudek? Ja podaję
            marchew z ryżem na zagęszcznie kupy i to wszystko, raszta to tylko i wyłącznie
            pierś, nawet herbatek nie daję! na początku, kiedy był ma;utki próbowaliśmy
            tych herbat i innychspecyfików na kolki, ale to nie pomagało więc daliśmy sobie
            spokój
            pozdrawiam zimowo, niestety pogoda spłatał nam figla
            micha
            • bietka2 Re: listapad 2002 08.04.03, 14:02
              Ja np. Ludwiczkowi nie podaje jeszcze zadnych stalych pokarmow, dopiero sie
              szykujemy. Co do soczkow slyszalam teorie zeby nie podawac w ogole do 9 mies,
              gdyz w duzej mierze zawieraja cokry proste. I tak wiekszosc dzieci karmionych
              piersia za nimi przez dlugi czas nie przepada. Ja pracuje do 13.30 i w tym
              czasie moj synek dostaje odciagniete mleko. Sama sie dziwie ze tak szybko
              podajecie stale pokarmy, ale pewnie sa rozne szkoly.
              My jeszcze nie chrzcilismy, bo mamy problem z doborem rodzicow chrzestnych,
              poza tym chcielibysmy aby bylo cieplo.
              Pozdrawiam
              • miszelina Re: listapad 2002 08.04.03, 15:21
                A ile wasze dzieci śpią w ciągu dnia? Beniamin śpi ik 2, 3 godzin w różnych
                odstępach czasowych, oczywiście łącznie ze spacerem> Śpioch to on nie jest!
                • doska76 Re: listapad 2002 08.04.03, 15:30
                  u nas ze spaniem zawsze byl problem. dopoki byly kolki to mycha spala po 10
                  minut i nastepowalo wycie sad((
                  teraz jest lepiej. sypia tak ze 3 - 4 razy dziennie po godzince.
                  nocny sen zaczyna ok. 22 od kilku dni budzi sie dopiero ok.4, pozniej ok.6 i o
                  8 trzeba juz ostatecznie wstac, bo nie zasnie dalej.

a z jedzonkiem u nas to raczej eksperymenty i zabawa z lyzeczka niz jakis
                  konkretny powod. mala bardzo lubi jabluszko to jej daje, czasami soczek z
                  marchewki i to wszystko. po ostatnim jablku z dynia cos wyskoczylo na szyjce
                  wiec odstawilam.
                • mader1 Re: listapad 2002 08.04.03, 22:27
                  Moj spi 2 razy dziennie - na spacerku jakies 0,5 do 1 godz. i potem jeszcze
                  godzine. Na noc chodzi spac o 21.00 ( jeszcze tydz. temu o 22.00 !). Budzi sie
                  ok. 3-4, ale wlasciwie to ja sie budze smile Bo on nie placze, tylko slysze jak
                  ssie paluchy i sie kreci w lozeczku ( postekuje ). Biore go wtedy do lozka i
                  sobie ssie ( mysle, ze robi to przez sen ). Nastepny raz budzi sie po 3
                  godzinach,chwile pogada, przewine go ( szykuje wtedy dziewczyny do szkoly i
                  przedszkola) i odkladam do lozeczka po nakarmieniu. A on z reguly bawi sie w
                  nim,wydaje gardlowe dzwieki ( grrr... tez) i jeszcze przysypia. Budzi sie 8.30-
                  9.00, czasem 9.30 jak dzisiaj... Dzisiaj bylam tym zachwycona, bo zostawilam go
                  z mama, a ja odwozilam coreczke na test kompetencyjny i wrocilam, a on wlasnie
                  dopiero sie obudzil... Mama tez byla zachwycona aniolkiem smile Wrzeszczy przy
                  ubieraniu na dwor i po poludniu ( jezeli wrzeszczy ). Lubi lezec na brzuszku,
                  ale na brzuszek sie nie przekreca, tylko odwrotnie... Siostry nazywaja go
                  Agutek albo Dziabag smile))
                  M.
                  • stenia72 Re: listapad 2002 - MAŁY RANKING 18.04.03, 09:18
                    Tak mi się nudziło i spisałam nas wszystkie (chyba)...oto lista :
                    1.oreiro.mama.martynki....4.11.2002....Martynka
                    2.doris73.................5.11.2002....Natalka
                    3.bietka2.................5.11.2002....Ludwiczek
                    4.foxy01..................5.11.2002....Michaś
                    5.miszelina...............7.11.2002....Beniaminek
                    6.pitulka................12.11.2002....Nataszka
                    7.jk_edziecko............12.11.2002....Jagoda
                    8.agga_w.................13.11.2002....Michałek
                    9.jesiennamama...........14.11.2002....Marta
                    10.kasiulka 1313..........15.11.2002....Filipek
                    11.stenia72...............18.11.2002....Przemcio
                    12.mader1.................20.11.2002....Zygmuś (dokładnej daty nie znam)
                    13.dorotadu...............21.11.2002....Maja
                    14.anula71................22.11.2002....Michałek
                    15.carollka...............26.11.2002....Paula
                    16.katarzynad29...........27.11.2002....Kubuś
                    17.doska76................28.11.2002....Natasza

Tak więc mamy 8 dziewczynek i 9 chłopców.

Jeśli kogoś pominęłam to sorki.

Marzena i Przemcio (18.11.2002)
                    • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 - MAŁY RANKING 18.04.03, 14:15
                      Marzena super to wymyśliłaś!!!
                      Moja Martynka najstarsza no no.
                      Wesołych świąt dziewczyny dla Was Waszych Listopadziątek i pozostałych
                      Dzieciaczków i Waszych Mężów i dalszej Rodzinki.
                      • stenia72 Re: listapad 2002 - MAŁY RANKING 18.04.03, 16:06
                        Dzięki
              • miszelina Re: listapad 2002do Bietki 08.04.03, 15:24
                a z czego pije Twoje mleko? Beniamin nie hcce nic tylko pierś!!! tej
                marchwkowej zupki je doslownie kilka łyżeczek a poem normalna porcję z
                piersi... z butelki nie chce pic, nie chce też z kubka niekapka, więc ja nie
                mogę wyjć z domu na dłużej, 2godz. to max
                • bietka2 Re: listapad 2002do Bietki 08.04.03, 15:39
                  Najpierw pil z lyzeczki madeli (jak tylko widzial butelke to sie darl), raz
                  lepiej mu to wychodzilo raz gorzej. Ostatnio gdzies sie ta lyzeczka zapodziala
                  i niania dala mu z butelki i o dziwo zjadl wszystko i do tego zasnal.
                  Zastanawialam sie czy jest sens w ieku 5 mies zaczynac mu dawaz na nowo
                  butelke, mozna przeciez juz probowac z kubeczkiem, ale stwierdzilam, ze jak
                  tak sie pieknie uspokaja to co mu bede zalowac. Nawet ostatnio wychodzilismy
                  wieczorem przed polozeniem dzieci spac i zjadl z butelki o tej godzinie, co
                  wczesniej bylo nie do pomyslenia.
                  Pozdrawiam
                  • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002do Bietki 08.04.03, 19:34
                    Ja zaczęłam podawać jedzonko, jak Mała skończyła 4 miesiące, bo zostało mi 12
                    dni urlopu i myślałam, że już wracam do pracy. Przyplątało mi się to zapalenie
                    ścięgna i dostałam początkowo 2 tygodnie zwolnienia, później jeszcze 3. Jutro
                    znów idę do chirurga i niewiadomo co dalej, czy zwolnienie, czy już mi będzie
                    leciało tych 12 dni urlopu, dlatego też asekurowałam się podawaniem jedzona.
                    Martynka podobnie jak Beniamin Miszeliny zjada raczej jako przystawkę zupkę,
                    czy owoce, czy soczek i tak daniem głównym jest pierś.

Martynka śpi w dzień nawet nieźle. Wstaje koło 5 – 6, później pierwsza drzemka
                    około 8 trwająca od 20 min do nawet godziny, później śpi na spacerze od 11 do
                    13. Po spacerku zasypia około 15 na godzinkę lub pół, a później zazwyczaj
                    jeszcze raz padnie około 17 – 18 na kilkadziesiąt minut. Kładziemy ją na noc
                    około 20 – 21, staramy się Ją przetrzymać, żeby rano dłużej pospała, ale
                    niestety nie udaje się to.

W nocy różnie od 2 – 3 pobudek do nawet co godzinę.

Rano jak się obudzi to najpierw się porozgląda, poprzeciąga i pomyśli, a
                    później zaczyna koncert. Gaworzy, pokrzykuje. Ostatnio hitem jest takie
                    gardłowe rur. Zawieszam Jej karuzelę i grzechotki i bawi się nimi około pół
                    godziny, po czym donośnie dopomina się wyjęcia z łóżeczka.

Pozdrawiam i mam nadzieję, że nie zanudziłam?

oreiro
                    • bietka2 Re: listapad 2002do Bietki 08.04.03, 20:20
                      oreiro.mama.martynki napisała:

> > Rano jak się obudzi to najpierw się porozgląda, poprzeciąga i pomyśli, a
                      > później zaczyna koncert. Gaworzy, pokrzykuje. Ostatnio hitem jest takie
                      > gardłowe rur.

A ja myslalam, ze moj Ludek jest taki wyjatkowy, ze wzgledu na to rur nazywamy
                      go ostatnio golabkiem
                      Pozdrawiam
                      >
                      >
            • mader1 Re: listapad 2002 08.04.03, 22:11
              --------------------------------------------------------------------------------
              Ja zaczelam cos podawac po skonczeniu 4 mies. Zygmus mial anemie w zwiazku z
              przedluzajaca sie zoltaczka i zastojem zolci w watrobie. Wyniszczylo to
              organizm i oprocz lekow na watrobe dostawal zelazo. Teraz jest dobrze, ale
              wszyscy sa ostrozni. W zwiazku z anemia ( teraz juz potencjalna ) powinno
              sie
              zaczac podawac wczesnie kolejne jedzonko, tak zeby wczesniej dojsc do mieska,
              w
              zwiazku z zagrozeniem alergia (mama alergiczka ) nie powinno sie podawac nic
              procz piersi przez pierwsze pol roku. Bylam w kropce. Pomogl mi przypadek -
              pochorowalam sie na zoladek, odwodnilam i zabraklo pokarmu. Wtedy pierwszy
              raz
              dostal jablko z kaszka kukurydziana i marchewke ( wszystko od 5 mies.)Teraz
              kaszki je pol miseczki, a marchewki pol sloiczka. Ogromny nie jest ( k.7 kg),
              wiec ograniczyl sobie cycusia sad Przykro mi, ze tak sie stalo, dziewczyny
              jadly
              piers do 6 mies., ale co mozna poradzic ? Od 5 mies. do marchewki dodam to
              upragnione miesko...
              Oto historia naszej diety smile))
              Marzena
              • katarzynad29 Re: listapad 2002 08.04.03, 22:42
                A nam pani doktor kazała podawać słoiczki, bo Kubuniek mało przybrał, a poza
                tym idę do pracy nie za długo i nie chciałabym rezygnować z piersi. Zjadł juz
                słoiczek marchewki na trzy razy i słoiczek marchewki z ziemniaczkami. Nawet mu
                smakowało.
                Kasia
                • miszelina Re: listapad 2002 09.04.03, 08:54
                  och jak ja zazdroszczę mamom których dzieci śpią długo i samodzielnie! Beniamin
                  wczoraj wytrzymał sam w łóżeczku tylko 2 godziny, potem już się nie dało
                  wytrzymać jego wrzasku. Po karmieniu nie pozwala odłozyć się do łóżeczka, no
                  więc muszę kłaść się spać razem z nim...
                  A gołąbkiem też jest, od wczoraj tak jakoś śmiesznie buczy, buuuu i wydyma
                  wtedy wargi i slini się okropnie! I jeszcze jedna nowina, może to nic wielkiego
                  i wasze dzieci to robią od dawna, ale dla mnie to rewelacja, wczoraj po raz
                  pierwsza złapał się z paluszki u stóp i smiał się przy tym jak szalony! a było
                  ta, że przewijam go, on lezy z gołą pupa i coś tam sobie marudzi, ja myję mu tę
                  pupę potrzymując nóżki, puszczam je a one zostały w górze! zdziwiona spoglądam
                  a maluch sam sobie je trzyma!!!! nie mogę się doczekać aż włoży je do buzi!!!!
                  pozdrawiam ciepło bo pogoda paskudna
                  micha
                  • mader1 Re: listapad 2002 09.04.03, 09:31
                    Zygmus jeszcze nie wzial paluszkow od stopek do buzi . Inna rzecz, ze teraz
                    zima nie maja latwo smile Musza miec niezly orient , zeby je zlapac w trakcie
                    przewijania wink
                    Pozdrawiam
                    • katarzynad29 Re: listapad 2002 09.04.03, 09:50
                      Kubuś na razie odkrył paluszki i stopy w ogóle, ale jest na etapie ich
                      podziwiania, oglądania, ewentualnie chwytania za nóżki i przyciągania ich do
                      siebie. Do buźki stópek nie pakuje. Ślini się przeokropnie i w przeciwieństwie
                      do Waszych dzieci nie jest gołąbkiem tylko sową, bo często "pohukuje". Kasia
    • stenia72 Re: listapad 2002 09.04.03, 12:41
      (byłe:"mocne")W końcu wróciliśmy, ale się pozmieniało. Jeszcze tydzień temu
      byłam na starym forum. Nie było nas bo nam komp. nawalił i było kiepsko.
      Właśnie tydzień temu byliśmy na szczepieniu i Przemcio ważył 8050g a mierzył
      69cm.Pytałam się pediatry o szczepionkę HIB i ona doradziła aby mały dostał ją
      jak skończy roczek. Po za tym byłiśmy też u ortopedy i wszysyko jest ok,
      następna wizyta dopiero jak skończy 18 miesięcy.
      Co do jedzonka to idzie baaaardzo opornie, parę łyżeczek zje a resztą pluje,
      kaszek w ogóle nie ruszy, za to soczki piłby litrami...hihi.
      Nadal przesypia całe noce..od 20 do 6-7 rano, za to w dzień nieźle hasa. Nie
      lubi leżeć, chyba że zabawiam go turlaniem, siedzieć uwielbia. Gada jak najęty
      i czasami sprawdza siłę swojego głosu (długo piszczy),a później się cieszy.
      Uśmiechy rozdaje na lewo i prawo.

I to by było narazie tyle.

Marzena i Przemcio(18.11.2002)
      • katarzynad29 Re: listapad 2002 09.04.03, 14:24
        Marzena,a karmisz piersią czy butlą? Bo zaczynam się zadręczać, że mój coś
        chudzieńki, choć wygląda dobrze, a waży 6750 przy 68cm. Czy Przemcio bardzo
        tłuściutki? Kasia
        • mader1 Re: listapad 2002 09.04.03, 16:21
          Dziewczyny, przepraszam, ze wam sie wtrace smile Zygmus w wieku 4 mies. wazyl
          6.200 i byla to norma. W ksiazeczce mamy takie siatki centylowe i tam mozna
          sprawdzic norme dla danego wieku - 10 centyl oznacza, ze jest 10% dzieci z taka
          waga w tym wieku, 50 centyl, ze 50% , a potem 75 centyl, ze 25% dzieciakow jest
          tak duzy, az do 90 centyla, kt. mowi, ze 10% jest tak duzych. Jezeli dzziecko
          rosnie i przybywa na wadze - nie ma powodu do niepokoju. I moze to sie zmienic
          w trakcie jego rozwoju. Nie musze patrzec w siatke centylowa, zeby wiedziec, ze
          jest u Twojego malego wszystko o.k. smile
          Marzena ale z Zygmusiem
          • stenia72 Re: listapad 2002 09.04.03, 22:27
            Moja imienniczka ma rację, każde dziecko rozwija się indywidualnie.
            Przemcio nie jest ani gruby ani chudy, raczej bym powiedziała,że poprostu wdał
            się w tatusia (188cm)i możliwe że też będzie wysoki.
            Co do karmienia to prawie od samego początku musiałam go dokarmiać (choć
            starałam się temu zapobiec), od półtora miesiąca jest już tylko na
            butelce.Niezły z niego żarłoczek (na śniadanko zjada prawie 300ml...na kolację
            też), w ciągu dnia troszkę mniej. Dodam że pije mleko z kaszką, pewnie jak by
            pił samo mleko to jedno opakowanie miałabym na dzień (bankructwo)....hihi.

• pitulka Re: listapad 2002 09.04.03, 22:40
      Witam Mamy i Listopadziątka wink
      Ja też zazdroszczę Mamom tych dzieci, które przesypiają nocki. Nasza Natka
      zasypia ok. 22, a potem je o 1-3 i o 4-6. Wstaje z Tatą o 7-8 a potem zasypia
      dopiero ok. 11. Co prawda mała zaliczyła dzisiaj 5-cio godzinną drzemkę w ciągu
      dnia i gdybym jej nie obudziła na jedzenie, to pewnie spałaby dalej.

Co do podawania innych pokarmów, to nic jej jeszcze nie podawałam. Czekam na
      wizytę u pediatry (17.04). Zobaczymy co nam powie. Ciekawa jestem ile Natasza
      waży i mierzy.

Co do przewracania, to narazie tylko na boczek. A stopy to dla małej niezła
      rzecz do oglądania.

No nie nudzę, pozdrawiam
      Beata mama Nataszy
      • jk_edziecko Re: listapad 2002 09.04.03, 23:22
        No to dołączymy i my! Moja Jagoda to istna kruszynka, jak tak sobie poczytałam o wagach Waszych pociech. 12-ego skończy 5 miesięcy i waży teraz 6 kg., no ale z początkową masą 2300 to chyba i tak nieźle, co nie? A jee tylko cycusia. Ulubione zabawy to podciąganie do siedzenia, a jak już siedzi to mało Jej oczy nie wyskoczą tak się rozgląda. Do niedawna leżenie na brzuszku - to było to czego niecierpiala, a teraz potrafi już czasami sama się przekręcić i coś tam gada wtedy np. do poduszki smile. A tak w ogóle to ile urosły Wasze pociechy, Jagoda mając 4 miesiące miała 59 cm i urosła od urodzenia 10.
        pozdrawiamy
        Justyna
    • kasiulka1313 Re: listapad 2002 09.04.03, 23:52
      Mój Filip (15.11) pierwszy soczek dostał dwa dni przed skończeniem 4 miesięcy.
      Na drugi dzień zjadł jabłka. I tak powoli dajemy mu soczki i owoce( również te
      mieszane np. jabłka z winogronem). Butelka lub słoiczek starczają na dwa dni.
      A poza tym cały czas cycuś. Dzisiaj dostał pierwszą kaszkę z babanami BoboVity
      od 5 mies., ale na wodzie, nie na mleku. Wypił 150ml. Praktycznie nie zdarzyło
      się by czegoś nie polubił. Z butelki pije, ale tylko z AVENTA tzn. innej mu
      nie podawałam. Herbatki pije od 2 tygodnia życia i codziennie wypija jedną
      (100ml.) Teraz jak pije soczki, to herbatkę dajemy rzadziej np. jak ma
      czkawkę, a soczek już pił tego dnia. Owocki i deserki je łyżeczką, a z kubka
      mu jeszcze nie dawałam pić. Nade wszystko jednak najlepszy jest cycuś!!! W
      każdym bądź razie nie mam problemów z wyjściem, bo mały zawsze może coś innego
      dostać do jedzenia. Śpi dość ładnie do 6 przy dobrych powiewach do 7 rano, ale
      chodzi późno spać ok 22-23. Śpi całą noc w swoim łóżeczku, ale jak się obudzi
      zjeść to zostaje już z nami w łóżku. Ostatnio zaczął budzić się wcześniej ok.
      5 je na śpiąco i śpi do 8 max, a potem już się nudzi i musimy wstawać. Zębów
      jeszcze nie ma, ale ślini się jak pies bokser na widok swego pana. Poza tym to
      się cieszy do wszystkich i gada coś po swojemu.
      • carollka Re: listapad 2002 10.04.03, 11:04
        witam wszystkie mamy, moja Paulina (26.11) waży 6400 i odkad sie ciagle wierci
        przestala przybierac w piorunujacym tempie, od okolo miesiaca je
        jabluszka,zupki i pije soczki bo ja za tydzien do pracy.spi pieknie i caly czas
        sie smieje. teraz biedna troche przeziebiona. co do przewrotow to z pleckow na
        brzuch ani troche ale czasmi kladzie sie na boku, ale z brzucha na plecki
        pieknie-ale tylko jesli jej sie chce.
        goraco pozdrawiam w sniegu
        carollka
        • katarzynad29 Re: listapad 2002 10.04.03, 11:44
          Hej, wczoraj Kubunia zważylismy i ma już prawie 7kg, więc w minionym tygodniu
          przybrał około 200 gram, więc chyba nieźle. A od urodzenia do 4,5 mca urósł już
          18 cm, był malutki, ważył 3100 i mierzył 50cm. Dziś elegancko wsunął pół słoika
          jakbłuszka i rozglądał się za "jeszcze", ale nie wiem czy mu dawać po całym
          słoiczku. Żeby mi się nie zapasł (hi hi). Czekamy na wyniki morfologii, ma być
          po 15-tej. A co do spania, to zasypia koło 11 i śpi do 7-8, ale potrafi co
          godzinę jeść, w związku z tym śpi z nami, co mi z reszą nie przeszkadza (ale
          mężowi tak). Pozdrwaiam. Co z tą wiosną do cholery! Znowu pada śnieg! Kasia
          • doska76 Re: listapad 2002 10.04.03, 12:23
            my wlasnie wrocilysmy ze szczepienia. Nataszka zniosla je dzielnie.
            Wage mamy juz 7160, nie mierzona, ale ubranka 68 nosi, a niektore 74.
            niestety niby uczulenie na dynie okazuje sie prawdopodobnie skaza bialkowa.
            mialysmy zaczac chodzic na basen, a tu lipa, na razie mamy czekac, az uczulenie
            zejdzie, hmmm, dziecko mi sie zestarzeje zanim na ten basen pojdziemy sad((

a wiosna idzie, w Poznaniu juz jest, choc snieg jeszcze lezy, a raczej plynie

pozdrawiamy
            Doska i Natka (28.11)
            • mader1 Re: listapad 2002 10.04.03, 12:49
              Juz, juz w Warszawie wiosna puka. Wyslalam mame na spacer z dzidziusiem, a
              sama do roboty. Musze posprzatac kuchnie, bo jakos przy tych moich
              dzieciaczkach to nie moge sie skupic na takich prozaicznych czynnosciach smile))
              Pozdrawiam dzielne maluszki i ich mamy
              Marzena
              • katarzynad29 Re: listapad 2002 10.04.03, 19:06
                Hej, Mały na szczęście nie ma anemii, a już się miałam zadręczać, że źle się
                odżywiam. I też jest gołąbkiem !!! Wiecie o co chodzi. Aha, mamy, czy Wasze
                Maluchy przewracają się w obie strony? Bo Kubulek tylko z plecków na brzuszek,
                a w drugą stronę nawet nie próbuje i się martwię, czy wszystko ok. 5 miesięcy
                skończy 27, więc może do tego czasu choć zacznie wykazywać ochotę obrotów z
                brzuszka na plecki. Pozdrowienia. Kasia
                • mader1 Re: listapad 2002 10.04.03, 19:20
                  No widzisz ! Na pocieche napisze, ze moja p.doktor twierdzi,ze te mniejsze
                  wagowo dzieciaczki rzadziej maja anemie. Ale pewnie to tez nie jest regula.
                  Zygmus dla odmiany przekreca sie z brzuszka na plecy i oczywiscie na boczki za
                  zabawkami. A z plecow na brzuszek - nie.
                  Ciagle sie pluje. Wczoraj tak plul soczkiem marchewkowym, ze caly byl
                  pomaranczowy i ja tez. Nawet nie moglam sie pogniewac - tak byl szczesliwy na
                  widok efektow dodatkowych wink
                  Marzena
                  • stenia72 Re: listapad 2002 10.04.03, 19:49
                    A ja dzisiaj troszeczkę podłamana i niewyspana.....Przemcio obudził się o 1 w
                    nocy z katarkiem i kaszlem, no i mam juz drugiego chorego w domciu (pierwszy
                    to mąż).Teraz tylko czekać aż mnie złapie...hihi.
                    Ile może trwać takie przeziębienie u maluszka?, bo narazie muszę siedzieć w
                    domciu, a tu zanosi się że będzie ładna pogoda.

To narazie tyle z domu "zasmarkanych".

Marzena i zakatarzony Przemcio (18.11.2002)
                    • mader1 Re: listapad 2002 10.04.03, 20:12
                      pisze krotko, bo musze sie dzieciakami zajac smile Jak Zygmus byl przeziebiony to
                      trwalo 5 dni - p. doktor kazala dawac mu pare razy po pare kropelek pokarmu do
                      noska - bralam troche na lyzeczke i potem wlewalam smile I raz dziennie sterimarem.
                      I nawadniaj go czesto - nawet po lyzeczce soczku czy rumianku co godzine.
                      Zwilzanie gardla jest bardzo wazne w pierwszej fazie.
                      imienniczka
                    • bietka2 Re: listapad 2002 10.04.03, 20:28
                      Ludek juz przeziebiony 4 dzien, podaje mu tylko sol fizjologiczna i jak
                      najczesciej sie da oczyszczalam nosek. Acha i wychodze na dwor, wazne tylko
                      aby dziecko nie przemarzlo. Maly jest na dworzu tylko wtedy kied spi, wiec nie
                      ma obawy ze np, sie ostro rozplacze i nie wiem np. sie od tego zgrzeje.
                      Pozdrawiam i zycze zdrowia.
                      • doris73 Re: listapad 2002 10.04.03, 20:58
                        Hej listopadki smile Jeju odkad poszlam do pracy jakos brak czasu na pisanie,
                        ale staram sie choc czytac swoje ulubione watki. Mala u babci sprawuje sie
                        rewelka, jest super grzeczna - podobno. Teraz mamy spacer przymusowy 2 razy
                        dziennie, bo ja zawoze. Stenia mam dwie fotki z naszymi maluszkami... no no no
                        na jednym wyrku. Jak pozycze skaner to Wam pokaze naszych maluchow na jednym
                        wyrku... he he mloda szybko zaczyna. Kupilam juz na zas spacerowke chicco
                        ponee i jak na razie sluzy nam do usypiania mlodej wieczorem, bo nasz
                        wyjazdowy wozek nie jest przechowywany w domu ze wzgledu na ciezkosc i
                        mieszkanie na ostatnim pietrze. U Natali nic nowego, uwielbia swoje nogi,
                        gaworzy, je wszystko, ciagle ma jakas wysypka na czole na tle czegos co ja jem
                        (karmie jeszcze 2 razy dziennie cyckiem), naj jest kapiel w wannie, naj jest
                        zabawka slonik, naj jest widok tatusia i naj jest pelna kolorowa butla mleka.
                    • kasiulka1313 Re: listapad 2002 10.04.03, 20:58
                      Mój Dyziek już chyba ma to za sobą (patrz parę postów w górę). Jako, że było
                      to pierwsze jego przeziębienie to panikowałam; okazało się, że niepotrzebnie.
                      Od razu poszliśmy do lekarza i na szczęście choróbsko zaatakowaliśmy w porę i
                      się dalej nie rozwinęło. Pani doktor przepisała syrop Eurespal i kropelki do
                      nosa (my kupiliśmy spray Otrivin) i oczywiście witaminki. To wszystko 3x
                      dziennie przez 6 dni. Po sześciu dniach jeszcze miał lekki katarek, ale
                      zgodnie z zaleceniem odstawiłam syrop. Następnego dnia już było lepiej. A
                      propo ładnej pogody to lekarka kazała normalnie wychodzić na spacery, chyba że
                      będzie bardzo zimno (jak np. w ostatnich dniach). Szybkiego powrotu do
                      zdrowia!!!

Kasia i Filip (15.11)
                      • stenia72 Re: listapad 2002 10.04.03, 21:40
                        Dzieki dziewczyny za słowa otuchy.
                        Co do picia to podaję mu co chwilkę jak tylko ma na to ochotę, oczywicie
                        czyszczę mu nosek i 3xdziennie zakrapiam, oprócz tego wapno w syropie i
                        witamina C. Lekarka zabroniła spacerów i kąpieli (ale będę miała brudasa w
                        domu...hihi)
                        Z tego co zauważyłam to mały nic sobie nie robi z przeziębienia, dalej jest
                        wesoły, skory do zabawy i je oczywiście za dwóch...hihi.

A teraz z innej beczki.

Zaczął niezłą gimnastykę uprawiać, wygina się jak tylko może i nawet leżenie
                        na brzuchu mu się spodobało, no i oczywiście obroty.

Marzena i zasmarkany Przemcio (18.11.2002)
                        Cieszy się i głośno śmieje gdy mu czytamy "Lokomotywę".
                        • bietka2 Re: listapad 2002 10.04.03, 21:54
                          Ja naprawde na Twoim miejscu nie rezygnowalabym ze spacerow. Swierze powietrze
                          bardzo dobrze robi na zatkany nosek.
                          POzdrawiam
                          • stenia72 Re: listapad 2002 10.04.03, 22:53
                            Teraz to już zgłupiałam...hihi. Lekarka powiedziała abym przez kilka dni nie
                            wychodziła i nie kąpała małego, ale po tym co piszecie to bedę musiała się
                            zastanowić nad jutrzejszym spacerem.
                      • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 10.04.03, 21:53
                        Dawno nie pisałam!
                        Martynka (4.11) obraca się wyłącznie z pleców na brzuch i to z kosmiczną
                        szybkością – ledwo położę, Ją na łóżku już myk i na brzuchu! Dlatego
                        zrezygnowałam z przewijaka i przebieram na łóżku, pod Nią kładę folię i może
                        fikać.
                        Na szczęście do tej pory nie chorowała, ale słyszałam, że na katarek dobry jest
                        właśnie spacer jak pisała biedka, zwłaszcza jak jest chłodno, bo się obkurcza
                        śluzówka noska.
                        Nam na szczepieniu Małej nie mierzyli, ale ubranka nosi 68 – 74 zależy od
                        producenta, a Pampersy 4 już 3 paczkę leci. My kupujemy pieluchy Teskowe
                        fioletowe na dzień, na noc Pampersy. Są dobre – Teskowe i tańsze, na promocji
                        30 zł.
                        Z jakich miast pochodzicie? Wiem, że dośka Poznań, a mader Warszawa, a reszta
                        mam?
                        Ja Barlinek – zachodniopomorskie.
                        I jeszcze jedno pytanko: czy utrzymujecie kontakty z innymi mamami? Ja np.
                        codziennie chodzę na spacery z koleżanką – mamą 11 miesięcznego chłopczyka. Z
                        innymi mamami często się odwiedzam, także się nie nudzę a i Mała ma kontakt z
                        dziećmi.
                        Pozdrawiam
                        oreiro
                        • stenia72 Re: listapad 2002 10.04.03, 22:57
                          Ja mieszkam w Legnicy...doris73 także.
                          Mam sąsiadkę w bloku ktora urodziła w grudniu (córeczkę Oliwię) i razem
                          chodzimy na spacery.

Marzena i zasmarkany Przemcio (18.11.2002)
                        • bietka2 Re: listapad 2002 11.04.03, 15:45
                          Na przedpoludniowe spacery chodzi u nas opiekunka (ja wtedy pracuje), a po
                          poludniu zazwyczaj urzedujemy na osiedlu, a tam mam z dziecmi cale mnostwo
                          (oczywiscie zalezy to tez od pokody). POza tym bsrdxo nirdslrko mnie mieszkaja
                          moje dwie kolezanki, z malymi dziecmi, wiec nie jest zle i na brak towarzystwa
                          nie narzekamy.
                          POzdrawiam i czekam na sloneczko.
    • foxy01 Re: listapad 2002 10.04.03, 23:27
      Jejku, jak fajnie, ze ktos powiedzial mi o tym forum. Moj Michas (5 XI) obraca
      sie na boczki ale na brzuszek sam nie- chyba za duzo masy. A smieje sie
      bardzo, wykorzystujemy ze ma gilgotki i tak uroczo sie zanosi od smiechu.
      Wciaz karmi piersia. Ale co procz tgo moge mu juz dawac. Jablka, marchew ze
      sloiczka. Ale ktos tu mowil cos o ziemniaku???????????
      • katarzynad29 Re: listapad 2002 13.04.03, 23:22
        Hej dziewczyny, a mysmy dziś naszego Malucha ochrzcili. Bardzo się bałam tego
        dnia, jak sie będzie Miś zachowywał w Kościele, ale o dziwo było super.
        Rozglądał się z zadziwieniem dookoła, nawet pozazdrościł organiście i włączył
        się do śpiewu. Dopiero wieczorem dopadła go głupawa, ale miał prawo z lekka
        poszaleć, w końcu wrażeń zafundowaliśmy mu jak na jedne dzień sporawo. Ten
        kościół, a potem tyle ludzi w domu. Ale na szczęście już śpi (23.21). A oprócz
        mojego Kubunia był chrzczony jeszcze jeden chłopczy, duży, jakieś 2-3 latka,
        chory, niepełnosprawny umysłowo, niestety bardzo było to widać. I mówię Wam, aż
        cos mnie tak ścisnęło w środku, dziękowałam Bogu, że mój jest zdrowy i
        jedncześnie było mi tamtego bardzo szkoda, i tamtych rodziców, myslę, że było
        im przykro, nie wiem czy można się do tego przyzwyczaić, zwłaszcza gdy widzi
        się obok normalne zdrowe dzieci. Jaki ten świat okrutny. Pozdrawiam. Kasia
    • dorotadu Re: listapad 2002 11.04.03, 00:14
      Od ponad miesiąca śledzę listopadowe maluchy i pomimo, że nie udzielam się już
      Was wszystkie znam smile. Maja (21.11) w wieku 4 miesięcy ważyła 7,5 kilo (ważona
      była w "urodzinki" smile) i jak dotąd nie trzewraca się ani w jedną ani w drugą
      stronę., nie przepada za leżeniem na brzuszku ani za noszeniem na rękach ku
      zmartwieniu pradziadka (ja w przeciwienstwie do niego cieszę się bardzo cóż
      jest co nosić).Uwielbia strasznie, przerazliwie piszczeć i zabawę w akuku z
      pieluszką. Gdzies koło 3 miesiąca przestała być gołąbkiem. Teraz oprócz pisku
      robi wrrrr, grrr, pfff hrrrr, hhhh.
      Pozdrawiam wszistkie mamy
      Dorota i Maja
      • katarzynad29 Re: listapad 2002 11.04.03, 12:18
        Hej, ja jestem z Częstochowy i na spacery niestety chodzę sama, nie ma w
        pobliżu żadnych mam, te co są pracują, co mnie niedługo też czeka. Możliwe że
        to ja mówiłam o ziemniaku, a dokładnie o słoiczku z marchewką i ziemniaczkiem,
        dałam parę dni temu, było ok. Pani doktor to mi nawet mówił by Małemu dać
        ziemniaczka z rosołu (?) ale jakoś nie mam odwagi. Wczoraj dostał przecier
        jabłkowy i jeszcze nie zrobił po nim kupy i trochę się martwię. Na dziś
        planowałam brokuły ale chyba poczekam na kupę. Wczoraj mój Miś wsadził sobie
        paluszki od stópki do dziuba! A już myślałam, że nie doczekam tej chwili. Kasia
        • miszelina Re: listapad 2002 11.04.03, 15:20
          My jesteśmy z Wrocławia i niestety na spacery chodzimy sami. Beniamin nie mysli
          o odwracaniu się na brzuch, na boki to i owszem ale dalej po co? I też uwielbia
          zabawę w "a ku ku" z pieluszką, prawie zawsze po niej jest czkawka! Ubranka tż
          68 i 74. Pogoda dzisiaj paskudna ale wybraliśmy się na spacer, ja zmokłam no a
          mały oczywiście nie! Ze wszystkich pomieszczeń w domu najbardziej fascynuje go
          łazienka. pozdrawiam ciepło bo nie wiadomo co z tą wiosną
          micha
          • anula71 Re: listapad 2002 12.04.03, 18:24
            Hej Miszelina, tez jestem z Wroclawia, mieszkam kolo Niskich Lak, jesli Ty
            niedaleko to zapraszam na spacer!Na spacerach spotykam sie z kolezankami ze
            szkoly rodzenia, czasem nawet na Rynku.
            Chyba nikt nie pobije mojego Michalka:ur.22.11. wazy 8500 a mierzy powyzej 70
            cm,ubranka 74(choc rekawy przykrotkie), spiochy nawet 80, ma luzu troche...i
            co najlepsze jest tylko na piersi.Nie chce wprowadzac nic do konca 6 mies. ale
            kolezanka mnie przestraszyla ze trzeba wczesniej zaczac bo dziecko moze miec
            problemy z akceptacja innego pokarmu.Prawda?
            Jak sprowokowac obrot z brzucha na plecy?I od jakiego ruchu wtedy dziecko
            zaczyna?
            Bawimy sie na macie edukacyjnej, robimy samolot(uwielbia, na moich
            lydkach),zagladamy do lustra(uwielbia swojego przyjaciela z lustra, zawsze sie
            do niego usmiecha a czasem nawet glosno smieje).
            Jesli chodzi o spanie to codziennie jest inaczej ale cala noc przesypia,
            czasem tylko jak sie wierci lub zasysa kciuka karmie go na spiaco...No ale za
            dnia jest troche marudny(chyba zeby)i jak mi sie wczoraj obudzi o 10 to do
            19.30 nie spal z wyj. 50 minut i byl taki ze nie moglam go zostawic na
            krok...oczywiscie czasem musialam...
            Laktacja po wprowadzeniu pierwszych pokarmow...Czy latwo ja utrzymac jesli sie
            karmi 2-3 razy na dobe?Trzeba odciagac?
            Mam watpliwosci czy moje dziecko slyszy, bo nie bardzo zwraca uwage na moj
            glos jak mnie nie widzi, czy na grzechotke...Natomiast reaguje na kichniecia,
            kaszlniecia, glosne halasy, szept-gdy np. je z zamknietymi oczami.W zwiazku z
            tym robie mu potencjaly sluchowe we wtorek(tym bardziej ze maly mial wylew
            okoloporodowy).W szpitalu przesiewowe bylo ok.Ale to nie jest zbyt
            dokladne.Trzymajcie kciuki.
            Pozdrawiam i przepraszam za gadulstwo, ale dawno mnie tu nie bylo,bylam
            miesiac na wsi...Raj dla malucha, 5-6 godzin wozkowania na tarasie...
            A do Barlinka nie pojade, bo tam kiedys dachowalismy, tak bylo slisko na
            drodze...Ale pozdrawiam Barlinianke!
            • doris73 Re: listapad 2002 12.04.03, 21:20
              Anula... ja podbije Twojego synka. Natala wazyla miesiac temu 9.100 a teraz
              pewnie okolo 10 a mierzy 70 cm smile Mam duuza babe. Jak Stenia wyrazi zgode to
              zamieszcze zdjecie malej z jej Przemkiem. Ja mala wychowuje z rocznym sasiadem
              Dawidkiem i jeszcze paroma maluchami. Mieszkam w nowych blokach, wiec
              lokatorami sa glownie mlode malzenstwa, czasem na spacer i w 6 wozkow
              jedziemysmile Jak na razie to dzieci nie interesuja sie soba, wole zabawki i
              widok doroslych. Mala coraz czesciej przebywa z tesciami, kuzynka i jest jej u
              nich dobrze a my przynajmniej mamy nieco czasu dla siebie. Jestem na etapie
              zakupu kojca lub lozeczka turystycznego, amoze ktora z Was juz to posiada i
              doradzi lub odradzi?
              • stenia72 Re: listapad 2002 12.04.03, 23:56
                Dori nie mam nic przeciwko zamieszczeniu zdjęcia..pokaż jak wygladają nasze
                maluszki.
                Przemcio niestety na wadze Wasze dzieciaczki nie przebije.
    • stenia72 Re: listapad 2002 14.04.03, 07:49
      Wczoraj byłam z małym na pierwszym ognisku (były oczywiście kiełbaski),dla
      małego "flaszka" mleczka. Przemcio się wszystkiemu przyglądał z poważną miną i
      z zawziętością obśliniał kurtkę.
      Przeziębienie powoli mu przechodzi.

• oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 14.04.03, 08:49
        Dołączyłam zdjęcia Martynki do postu o listopadziątkach na zobaczcie, mam
        nadzieję, że wszystkie przejdą. Może inne dziewczyny też dodałyby tam fotki
        swoich Urwisów? Byłyby wszystkie dzieci w jednym miejscu.
        Martynka, na którą mówimy często bubka lub Buba powiedziała wczoraj kilka razy
        i dziś od rana też Bubka i Buba!!! Fajnie Jej to wyszło!!!
        • doska76 Re: listapad 2002 14.04.03, 11:59
          ale fajne maluchy, dzisiaj dorzuce swoją córę smile)

wróciła wiosna, ale pięknie, trzeba na spacerek skoczyć. Hmm, tylko jak tu
          skakać z 15 kg wózkiem z trzeciego piętra i do tego 7 kg córeczki smile)

pozdrawiamy wiosennie
          • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 15.04.03, 08:33
            Dośka widziałam Toją Nataszkę!!! Super. Inne dziewczyny jak macie możliwość
            sprzętową to też dodajcie zdjęcia Waszych Maluszków!!!
            Jeżeli chodzi o spacerki, to ja mieszkam w domku dwurodzinnym i wózek mam na
            samym dole, także nie muszę się z nim taszczyć po schodach, a wczoraj Mała była
            na dworze chyba z 4 godziny - w sumie - rano i po południu.
            • jaagoda Re: listapad 2002 14.05.03, 23:00
              Cześć!
              właśnie pierwszy raz weszłam na to forum. Ja jestem mamą Agatki - ur. 3.11.02
              r. Waga 7900g wzrost ok. 70 cm. Jestem na zasiłku dla bezrobotnych. Mąż pracuje
              jako nauczyciel. To nasze pierwsze dziecko. Mieszkamy w Warszawie.
              Pozdrowienia dla mamuś i ich pociech. Dobrej nocy
              Jaagoda
              • kamaha Re: listapad 2002 29.01.04, 22:56
                Cześć, ja też jestem pierwszy raz na forum. Moja Hania urodziła się 6.11.2002.
                Teraz waży około 10 kg, wzrost 75 cm.Oboje z mężem pracujemy, Hania jest
                naszym pierwszym dzieckiem. Nie mam pomysłów na jedzenie - szczególnie
                obiadki, podajcie jakieś fajne przepisy. Magda
                • monia202 Re: listapad 2002 01.02.04, 10:25
                  moja natalka(12.11)wazy 11kg i ma 86 cm.zaczeła chodzic jak miała niecałe 11
                  miesiecy.teraz chce wszedzie wchodzic.ale mam z nia jeden problem jest okropnym
                  niejadkiem-moze ktoras z emam ma na to jakis sposob.prosze podajcie mi go.
                • mysiorek1 Re: listapad 2002 07.02.04, 19:29
                  Ja jestem mama 14 miesiecznego Rafałka.Urodził się 27.11.2002,teraz waży 10.300
                  i ma 80 cm. Ostatnio nie chce za wiele jeśc,słodycze owszem.Pozdrawiam
          • katarzynad29 Re: listapad 2002 15.04.03, 11:41
            Hej Doska, ja też ztaszczam wózek z 3 piętera, Mały w jednej ręce, wózek w
            drugiej. Gorzej w drugą stronę, ale jakoś to idzie. Niezła gimnastyka. Właśnie
            się zbieram na dwór bo jest pięknie. Muszę sobie poprawić humor, bo właśnie
            miałam telefon z pracy o zmianach, które mnie czekają po powrocie 26 maja, i
            nie wiem czy dam radę karmić piersią. Nie wiem co robić, czy przechodzić na
            miesznkę, serce mi się kraje jakoś jak o tym pomyślę. Hej maamy pracujące, jak
            sobie radzicie? Karmicie cycem? Kasia
            • bietka2 Re: listapad 2002 15.04.03, 13:27
              Ja karmie, ale w mojej sytuacji to nic nadzwyczajnego, bo pracuje 4 razy do
              13.30, wiec Ludek dostaje tylko raz odciagniety pokarm. Dopiero od wrzesnia
              czeka mnie praca na caly etat.
              Mysle, ze nie powinnas sie przejmowac, nawet jak zaczniesz w ciagu dnia
              dokarmiac mieszanka to po powrocie z pracy mozesz karmic piersia i to jeszcze
              przesz dlugie miesiace.
              mam znajoma ktora po powrocie do pracy, po 4 miesiacach, taka metoda mieszana
              karmila swoja coreczke prawie dwa lata.
              Pozdrawiam i zycze powodzenia.
              • katarzynad29 Re: listapad 2002 15.04.03, 15:46
                A ile odciągasz tego mleka na jeden raz? Stówa to pewno za mało? Kasia
                • bietka2 Re: listapad 2002 15.04.03, 20:30
                  Poczatkowo Ludek w ogole nie chcial jesc z butelki, wiec dostawal mleko z
                  takiej specjalnej lyzeczki, w ten sposob zjadal co najwyzej 80 ml. I nagle
                  zalapal jedzenie z butli i okazalo sie, ze nawet 12 jest za malo, a ja nie
                  bylam wiecej w stanie sciagac (moje zamrozone zapasy niestety wyladowaly w
                  koszu bo okazalo sie, ze Ludzik ma jaks alergie). Od tej pory sciagam po
                  kazdym karmieniu, zeby sie troche wiecej uzbieralo, poza tym wczoraj
                  wprowadzilam kaszke na wodzie z jabluszkiem, ktora maly dostaje jakies 1,5
                  godz. po moim wyjsciu, a nastepnie po 1 godz. butle.
                  Pozdrawiam Bietka - Ania
                  • doris73 Re: listapad 2002 15.04.03, 20:47
                    Tu mama pracujacasmile Pracuje 7 godzin dziennie i karmie o 6 jak mala wstaje,
                    po 15 jak wracam z pracy i w nocy, a reszta to mleko i inne smakolyki. Ja
                    uwazam, ze mala jest juz gotowa na poznawanie nowych smaczkow, dzis nawet u
                    babci z mojego palucha ssala kefir z wisni, a wczoraj dostalam probke kaszki
                    malinowej, ale cos nie za bardzo, moze nie byla glodna, a moze smak nie ten.
                    Dziewczyny ja juz mloda nieco rozebralam, lazimy w polarku i nieco lzejszej
                    kurtki, az inaczej w wozku wyglada i mi nieco wygodniej ja ubierac. Mala
                    prawie caly dzien z tesciowa spedza teraz na dworze, wiec w nocy po
                    przezyciach spi jak susel i oby tak dalej. Wlasnie chyba po gadaniu do
                    grajacego jablka usnela sama w lozeczku..co za grzeczne dziecko.
                  • kamila_trojaczki Re: listapad 2002 10.05.03, 22:02
                    Drogie pojedyncze mamusie.
                    Jestem mama 5 m-c trojaczkow (2002,11,19)Aleksandry 2180g - 8p Apgar, Dominika
                    2370g-10p Apgar i Juli 1950g.8p Apgar. Urodzilam w 34 tyg. przez CC.,
                    zdrowiutkie babelki. Dzieci moje rozwijaja sie przecudownie aktualnie waza:
                    Ola 6725g. Dominik to prawdziwy olbrzym 8480g i Julia 6300.
                    Serdecznie pozdrawiam Kamila z mezem i spicymi maluszkami.
                    • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 11.05.03, 08:36
                      Witam kolejne nowe dzieciaczki i ich mamy!!!
                      Marzena musisz chyba zrobić nową, aktualną listę naszych listopadziątek!!!
                    • mader1 Re: listapad 2002 11.05.03, 18:26
                      Niesamowity wyczyn. Dobrze, ze znalazlam Twoj post. Czy sa do siebie podobne ?
                      Jak dajesz sobie rade ?
              • kamila_trojaczki Re: listapad 2002 20.08.03, 19:52
                witam wszystkich oj kochane jak czytam jak ciezko wam to sie usmiecham smile bo
                pomyslcie o mnie bedzie wam moze lzej wink ja ma dwa wozki do zniesienia z czego
                jeden blizniaczy wazy ok 18kg musze go zlozonego zwiesc na parter (mieszkam na
                10p) nastepnie musze wytaszczyc wozek pojedynczy zapakowac go tzn. torby,
                termos itd.. wlozyc do niego najciesza swoja pocieche czyli Dominika (10,100
                tyle wazyl jekies miesiac temu smile nastepnie wziasc dwie dziewczynki na rece
                wcale nie lzejsze 8kg razy dwa= 16kg smile maz zamyka drzwi i pakuje wozek
                pojedynczy do starej windy gdzie trzeba za soba pozamykac wszytskie pary
                drzwi - piszac czuje jak pot ze mnie leci. Oj tak nie jest latwe zycie
                trojaczej mamy, zawsze mowie co tam miec blizniaki zawsze dwie rece smile Dzisiaj
                np. wyszlam sama z dziewczynkami (co to dla mnie) wozek zwiozlam na parter jak
                spaly) nastepnie Julie zapakowalm do nosidelka tego co sie do siebie zapina,
                Ole na rece pozamykalam drzwi i heje na dwor (Dominik pojechal z tatkiem).
                Wiec wystarczy tylko dobra wola i duza chec wyjsia na dwor.
                Kasiu karmic mieszanka mleczna to nic strasznego moje szkarabki sa na pokarmie
                sztucznym od poczatku i wiesz wcale nie czuje sie jakas wyrodna czy cos w tym
                stylu, jak czesto pisza np. w gazetach dla rodzicow. W Polsce jest bardzo
                silny nacisk na karmienie piersia, przesadny jak dla mnie, kobieta powinna
                miec wybor a nie byc atakowana w kazdy mozliwy sposob( by tylko karmic
                piersia). W mojej sytuacji nie wyobrazam sobie innego sposobu karmienia niz
                pokarm sztuczny, pewnie jedno dziecko karmila bym piersia, ale nie za wszelka
                cene.
                Cieplutko pozdrawiam wszytskie mamy z trudnosciami wychodzenia na dwor smile
                Kamila i spiace aniolki Aleksandra, dominik i Julcia (2002,11,19)
              • lanna1 Co kupic na roczek???? 04.10.03, 20:07
                Jak prezencik sprawic dzidzi na roczek. Tworczy i zajmujacy.
            • doska76 Re: listapad 2002 15.04.03, 23:39
              oj niezła gimnastyka z tymi naszymi maluchami, ale ja znoszę wózek z małą w
              środku. Zejście jako tako, przy wchodzeniu odpoczynek co pięterko a ostatnie
              pół piętra wciągam wózor na tylnych kołach smile)

dzisiaj nie chciało mi się dzwigać więc wzięłam małą w nosidło i też jej się
              podobało smile)
    • kasiulka1313 Re: listapad 2002 15.04.03, 21:13
      Hej!!! A mój Filip skończył dzisiaj 5 miesięcy smile Jak ten czas leci!!! Byliśmy
      na szczepieniu i Filip waży już 8600. A kto chce go zobaczyć to zapraszam do
      postu Listopad 2002 na Zobaczcie. Właśnie my ten post rozpoczeliśmy!!!
      Pozdrowienia dla mam i dzieciątek tak ciepłe jak pogoda za oknem!!!

Kasia i Filipek
      • doska76 Re: listapad 2002 15.04.03, 23:49
        a widziałyśmy, widziałyśmy i nawet się dołączyłyśmy smile)
        Ślicznie śpi na Twoim (chyba) brzuszku smile)

pozdrawiamy
        Dośka i Nataszka
        • miszelina Re: listapad 2002 16.04.03, 12:46
          a Beniamin dostaje od wczoraj furagin!!!!!!!!! przed szczepiniem kontrolny
          posiew moczu pokazał, że bakterii enterocoocus fealis jest więcej niż wcześniej
          i stąd to leczenie. Nie wiem czy dobrze robię, ale jeździmy już inglesina max
          rain, na gondolę nie miałam siły...a mały narzie mniej placze, jak zaczyna
          podnoszę mu siedzenie i uspokaja się rozglądając na boki, jak robi senny to
          opuszczam i spi słodka, dokupiłam parasolkę, bo słonce świeciło mu w oczka.
          Teraz spi ...a ja zamias siedziec na forum powinam sprzatać, święta tuż tuż...
        • kasiulka1313 Re: listapad 2002 17.04.03, 23:45
          Nie na moim brzuszku śpi Filip, ale na mojej siostry. Jak był mały to
          uwielbiał tak spać, zwłaszcza u taty na brzuchu smile
      • katarzynad29 Re: listapad 2002 17.04.03, 10:37
        Piękna pogoda za oknem, a mnie kręci w nosie chyba początek kataru, pewno mnie
        wczoraj przewiało. Mały już trzeci dzień nie chce jesć słoiczków, choć zmieniam
        smaki jak szalona. Jestem po trzech dniach wizyt potencjalnych niań i nie wiem
        na którą się zdecydować. I humor mam tochę do d... Kasia
    • bietka2 Re: listapad 2002 16.04.03, 21:38
      Ludek od wczoraj przekreca sie w obie strony, dzisiaj wrecz sie turlal, caly
      czas przy tym popiskujac. W ogole cala rodzinka ma fantastyczne humorki,
      pewnie to slonce tak na nas dziala.
      Wczoraj mialam dzien wolny i do powrotu coreczki z przedszkola bylam sama z
      Ludwiczkiem i stwierdzilam, ze posiadanie 1 dziecka 5 mies. to luzik, sama
      przyjemnosc i zero wysilku, chociaz z dwojka weselej. Oczywiscie przy
      pierwszym dziecku wcale tak nie myslalam.
      Pozdrawiam wiosennie Bietka
      • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 17.04.03, 08:34
        Podajecie może swoim paluszkom kaszkę od 5 miesiąca malinową? Wczoraj dostałam
        próbkę z Nestle malinowej od 5 miesiąca i jabłka z gruszką od 7 – ego. I dziś
        zrobiłam Małej ale na wodzie. Smakowało, zjadła, tyle, że zrobiłam płaską
        łyżeczkę, na pierwszy raz starczy. W związku z powrotem do pracy – 12 maja –
        poszukuję różnych rzeczy, które jadłaby Martynka no i mam pytanie w związku z
        tą kaszką. Jakbym chciała przygotować Ją na swoim mleku, to jak to zrobić?
        Odciągnąć mleko przed pójściem do pracy, ewentualnie wieczorem i jak je później
        podgrzać z tą kaszką? Chyba najpierw mleko, potem dodać kaszki? A może po
        prostu robić kaszkę na wodzie i nie wymyślać z mlekiem? Doradźcie coś.
        • oreiro.mama.martynki Re: listapad 2002 17.04.03, 08:35
          Oczywiście maluszkom a nie paluszkom hi hi
        • kasiulka1313 Re: listapad 2002 17.04.03, 23:44
          Hej!!! My podajemy kaszkę z bananami od 5-tego miesiąca BoboVity, ale też
          robimy ją na wodzie. Do 150 ml. sypiemy 2-2,5 łyżki i podajemy w butelce, a
          nie łyżeczką. Mały zajada się ze smakiem, a ja zawsze moge gdzieś wyskoczyć
          spokojnie wiedząc, że nie padnie z głodu. A co do pracy to od czwartku też
          mnie to czeka sad

• agga_w Re: listapad 2002 17.04.03, 09:33
      Witajcie! Właśnie odnalazłam to forum (jeszcze nigdy tu nie byłam) i spieszę
      szybko napisac o nas: mój synek Michałek urodził się 13.11. Tydzień temu ważył
      8700 g. jest wysoki - ubranka na 74 cm są takie akurat. W piątek 11.10 odkryłam
      u niego pierwszy ząbek. Zanim sie pojawił ząbek było mieliśmy ciężkie dni -
      marudzenie, płacze, odmowa jedzenia, ale odkąd się wreszcie pokazał jest lepiej
      i humor wrócił i apetyt. Ja niestety w poniedziałek 14.04 wróciłam do pracy i
      wciąz się nie mogę pozbierać, serce mi krwawi gdy go rano zostawiam (na
      szczęście z tatą, potem tata do pracy a Michałek siedzi z opiekunką. W tym
      tygodniu Misiek zaczą się odwracać z pleców na brzuszek, sprawia mu to
      niesamowita radość. Nie za każdym razem mu sie ta sztuczka udaje - czasami
      jedna ręka zostaje i Michał jeszcze nie wpadł na to co z nią zrobić. Uwielbia
      siedzieć - świat z tej perspektywy wygląda zupełnie inaczej, na wszystko wtedy
      spogląda z takim zainteresowaniem jakby po raz pierwszy cos zobaczył.
      Będę śledzić ten wątek z zainteresowaniem.
      Tymczasem pozdrawiam wszystkie Mamy i Listopadpwe Dzieciaczki gorąco i życzę
      wesołych świat. W poniedziałek Wielkanocny chrzcimy Michałka, mam nadzieję że
      wszystko się uda i nie będzie najgłośniej płaczącym dzieckiem w kościele.
      Agnieszka
      Ps. Mieszkamy w Poznaniu.
      • doska76 Re: listapad 2002 17.04.03, 09:57
        ooooooooo jak fajnie smile)))
        W koncu mamusia z Poznania smile))

Witam kolezanke i pozdrawiam Ciebie i Michałka

Dośka z Nataszką
        • agga_w Re: listapad 2002 17.04.03, 12:43
          Witaj ! Też się cieszę, że jest tu ktoś jeszcze z P-nia. My mieszkamy na
          Grunwaldzie blisko Polnej (gdzie zresztą rodził się Michałek). A Wy?
          Aga
          • doska76 Re: listapad 2002 17.04.03, 13:38
            my mieszkamy na Wildzie, a rodzilismy sie tez na Polnej smile)
            ja na razie do pracy nie wracam, ale rozumiem twoj bol sad(

oj, dziecko gdzies placze, uciekam, ale wroce smile

pozdrawiam
            Doska
    • mader1 Re: listapad 2002 17.04.03, 16:51
      Szczesliwych, wesolych swiat i wszystkiego, wszystkiego dal waszych rodzin.
      niech wwam Bog blogoslawi !!!
      Marzena i jej dzieciaki
    • kasiulka1313 Re: listapad 2002 17.04.03, 23:58
      Dzisiaj odważyliśmy sie pójść z Filipem pierwszy raz na basen. Ale mały miał
      radochę!!! Pływał jak mała żabka, a ja jak głupia skakałam z aparatem i
      pstrykałam zdjęcia. Jak wywołamy to zamieszczę je na forum. Już nie mogę się
      doczekać!!! Naprawdę było świetnie smile Mały potem padł jak kawka i spał, spał.
      Ale za to ostatnie nocki mam przechlapane, cały czas musi mieć cyca w buzi,
      nie chce nawet smoka, chodzę nieprzytomna, chyba to wina zębów, tak mi się
      wydaje, bo do tej pory przesypiał prawie całe nocki w swoim łóżeczku, a teraz
      z nami w łóżku i to cały czas musi czuć cycka. Od następnego czwartku chyba
      idę do pracy sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka