koperr 27.06.04, 00:13 czy ktoś wie do kiedy zarasta ciemiączko u mego jedenastomiesięcznego Kuby nie zauważam aby malało,cały czas jest takiej samej wielkości czy to coś nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamamajki Re: ciemiączko 27.06.04, 00:16 do 18 miesiąca jeszcze ma czas się zamknąć ) nie martw się pozdrawiam serdecznie Asia mama Mai(jej ciemiączko zamknęło się w 14 miesiącu) Odpowiedz Link Zgłoś
elwircia Re: ciemiączko 27.06.04, 01:10 Cześć ! wejdz na strone i przeczytaj odpowiedź na pytanie 7. www.wczesniak.pl/drbaszczeska.html Ciemiaczko powinno zarosnąc do 18 miesiaca, ale w tym wieku powinno zacząc już zarastać. Może lepiej to sprawdzić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
osmag Re: ciemiączko 27.06.04, 14:14 A co na to pediatra? Może Tobie się wydaje,że jest takie samo przez cały czas? Odpowiedz Link Zgłoś
minia76 Re: ciemiączko 27.06.04, 22:06 Moja 10-miesięczna córeczka też ma bardzo duże ciemiączko ok. 3 na 4 cm, które wydaje się nie zmniejszać (zarówno mnie jak i pediatrze). Miała badana krew na poziom wapnia i fosforu. Fosfor w normie, wapń nieznacznie powyższony. Dostaj 3 krople witaminy D3. U nas jest jescze ten problem, ze główka chyba za szybko rośnie. Obecnie obwód 48 cm (35 cm przy urodzeniu). Z powodu całej tej sytuacji mieliśmy USG jamy brzusznej. Chyba pediatra podejrzewał odkładanie sie nadmiaru wapnia w nerkach. Narządy wewnetrzne bez zmian. We wtorek idziemy z wynikami do pediatry. Dodam, że od 2 miesięcy dziecko duzo przebywa na sóńcu. Na działce niemal cały dzień. Pozdrawiam, Minia Odpowiedz Link Zgłoś
kreania Re: ciemiączko 27.06.04, 22:57 Moja córka ma 20 miesięcy i dalej ma niezarośnięte ciemiączko choć nie jest ono duże. Nasz pediatra powiedział, że tak czasami się zdarza i nie jest to nic niepokojącego. Nie podaje już witaminy D3 ( od kąd pojawiło się słoneczko ) Ja podobno miałam ponad 2 lata jak zarosło mi ciemiączko. Moim zdanie o ile oczywiście nie jest ono za duże to nie ma się czym martwić i cierpliwie czekać. A tak na marginesie podobno im później zarasta ciemiączko tym mózg dziecka jest lepiej rozwiniety a dziecko mądrzejsze, ale ile w tym prawdy??? Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
sonukef Re: ciemiączko 28.06.04, 10:54 przyznam że troszkę mnie uspokoiłaś, moja córcia ma 17 miesięcy i ciągle ma ciemiączko. Tak więc na razie widzę ,że nie mam czym się martwić. pozdr. Monika mama Wiktorii Odpowiedz Link Zgłoś
zarra Re: ciemiączko 28.06.04, 13:45 Moja 15 m-czna Gabi tez ma jeszcze duze. Lekarze zgodnie każą podawać D3 pomimo słońca. Jak jest słonecznie to 1 kropelkę, jak nie ma słońca- 2 kropelki. Bardzo mi sie podoba teoria o lepiej roziwniętym mózgu.Jestem ZA ! Odpowiedz Link Zgłoś
elwircia Re: ciemiączko 29.06.04, 00:21 POczytajcie sobie odpowiedź pani neonatolog. Link podałam wyżej. Róznica polega na tym, czy ciemiaczko sie zmniejsza, czy nie. Jesli nie, to powinno sie poszukac przyczyny. Czasem potrzebne jest leczenie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś