Dodaj do ulubionych

ciemiączko

27.06.04, 00:13
czy ktoś wie do kiedy zarasta ciemiączko u mego jedenastomiesięcznego Kuby
nie zauważam aby malało,cały czas jest takiej samej wielkości czy to coś nie
tak?
Obserwuj wątek
    • mamamajki Re: ciemiączko 27.06.04, 00:16
      do 18 miesiąca jeszcze ma czas się zamknąć smile)
      nie martw się
      pozdrawiam serdecznie
      Asia mama Mai(jej ciemiączko zamknęło się w 14 miesiącu)
    • elwircia Re: ciemiączko 27.06.04, 01:10
      Cześć ! wejdz na strone i przeczytaj odpowiedź na pytanie 7.
      www.wczesniak.pl/drbaszczeska.html
      Ciemiaczko powinno zarosnąc do 18 miesiaca, ale w tym wieku powinno zacząc już
      zarastać. Może lepiej to sprawdzić. Pozdrawiam.
    • osmag Re: ciemiączko 27.06.04, 14:14
      A co na to pediatra? Może Tobie się wydaje,że jest takie samo przez cały czas?
      • minia76 Re: ciemiączko 27.06.04, 22:06
        Moja 10-miesięczna córeczka też ma bardzo duże ciemiączko ok. 3 na 4 cm, które
        wydaje się nie zmniejszać (zarówno mnie jak i pediatrze). Miała badana krew na
        poziom wapnia i fosforu. Fosfor w normie, wapń nieznacznie powyższony. Dostaj 3
        krople witaminy D3. U nas jest jescze ten problem, ze główka chyba za szybko
        rośnie. Obecnie obwód 48 cm (35 cm przy urodzeniu). Z powodu całej tej sytuacji
        mieliśmy USG jamy brzusznej. Chyba pediatra podejrzewał odkładanie sie nadmiaru
        wapnia w nerkach. Narządy wewnetrzne bez zmian. We wtorek idziemy z wynikami do
        pediatry. Dodam, że od 2 miesięcy dziecko duzo przebywa na sóńcu. Na działce
        niemal cały dzień.
        Pozdrawiam, Minia
    • kreania Re: ciemiączko 27.06.04, 22:57
      Moja córka ma 20 miesięcy i dalej ma niezarośnięte ciemiączko choć nie jest ono
      duże.
      Nasz pediatra powiedział, że tak czasami się zdarza i nie jest to nic
      niepokojącego. Nie podaje już witaminy D3 ( od kąd pojawiło się słoneczko )
      Ja podobno miałam ponad 2 lata jak zarosło mi ciemiączko.
      Moim zdanie o ile oczywiście nie jest ono za duże to nie ma się czym martwić i
      cierpliwie czekać.
      A tak na marginesie podobno im później zarasta ciemiączko tym mózg dziecka jest
      lepiej rozwiniety a dziecko mądrzejsze, ale ile w tym prawdy???
      Pozdrawiam Ania
      • sonukef Re: ciemiączko 28.06.04, 10:54
        przyznam że troszkę mnie uspokoiłaś, moja córcia ma 17 miesięcy i ciągle ma
        ciemiączko. Tak więc na razie widzę ,że nie mam czym się martwić.
        pozdr.
        Monika mama Wiktorii
        • zarra Re: ciemiączko 28.06.04, 13:45
          Moja 15 m-czna Gabi tez ma jeszcze duze. Lekarze zgodnie każą podawać D3 pomimo
          słońca. Jak jest słonecznie to 1 kropelkę, jak nie ma słońca- 2 kropelki.

Bardzo mi sie podoba teoria o lepiej roziwniętym mózgu.Jestem ZA ! wink
    • elwircia Re: ciemiączko 29.06.04, 00:21
      POczytajcie sobie odpowiedź pani neonatolog. Link podałam wyżej. Róznica polega
      na tym, czy ciemiaczko sie zmniejsza, czy nie. Jesli nie, to powinno sie
      poszukac przyczyny. Czasem potrzebne jest leczenie. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka