Dodaj do ulubionych

płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście?

30.07.12, 17:11
Podejrzewam u swojego 5-letniego syna płaskostopie. Nasza pediatra poradziła mi abym zrobiła test-odbić mokre stopy na gładkiej powierzchni i jeśli bede widziała,ze ślad wskazuje na płaskostopie to mam przyjść po skierowanie.Tak wiec test zrobiłam i w jednej stopie wyszło płaskostopie.Poszłam po skierowanie ale nasza pediatra ma aktualnie urlop.Wiec poszłam do lekarza który aktualnie przyjmował.Byłam pewna,że da mi skierowanie do ortopedy a okazało się,ze dał mi skierowanie na chirurgię dziecięcą. Kiedy widział moje zdziwienie powiedział,że płaskostopiem zajmuje sie chirurg dziecięcy.Akurat najbliższa chirurgia dziecięca jest w mieście oddalonym o 25km od mojej miejscowości-niby nie aż tak daleko ale do ortopedy miałabym tylko 5km.A pewnie co jakiś czas bede musiała jeździć na kontrole.Czy faktycznie chirurg dziecięcy zajmuje sie płaskostopiem a nie ortopeda? Może jednak mogłabym z nim pójść do ortopedy? Tylko wtedy chyba musiałabym iść po nowe skierowanie.Tyle,ze nie wiem do kogo wysłałaby mnie nasza pediatra...Może też na chirurgię dziecięcą?
Obserwuj wątek
    • 1mzeta Re: płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście? 30.07.12, 17:23
      Szczerze to pierwsze słyszę, że do chirurga dziecięcego z takim problemem.
      W domu niech ćwiczy dużo- w sensie rolowanie ręcznika na podłodze stopami- w sensie palcami do siebie, podnoszenie różnych małych przedmiotów stopami etc. Wkładka (jeśli tylko jedna stopa) dobra by się przydała.
      • milanka0 Re: płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście? 30.07.12, 17:34
        teraz patrze,że literki popołykałam w temacie wątku....no ale śpieszyłam się.
        Ja to sie wogóle dziwię skąd u niego wzięło sie to paskudztwo! Jak czytałam co sprzyja płaskostopiu to nic by nie pasowało:nadwaga-syn jest bardzo szczupłym dzieckiem,chudziną wręcz, mało ruchu-syn ciągle biega,skacze,żywe srebro normalnie, chodzenie w niewłaściwych/używanych butach-w używanych nie chodzi i staram sie kupować dobre buty,nie stać mnie na markowe ale staram sie kupować buty dobrej jakości.Tak wiec nic nie pasuje.....Wcześniej to go upominałam żeby tyle nie biegał ani nie skakał ale teraz to go wręcz zachęcam bo wyczytałam,że leczenie płaskostopia to przede wszystkim dużo ruchu,dużo skakania.Zaczęłam z nim też ćwiczyć ale synowi sie nie chce-kilka minut i koniec.
        • budzik11 Re: płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście? 30.07.12, 17:40
          milanka0 napisała:

> teraz patrze,że literki popołykałam w temacie wątku....no ale śpieszyłam się.
          > Ja to sie wogóle dziwię skąd u niego wzięło sie to paskudztwo!

Najczęściej skłonność do płaskostopia się po prostu dziedziczy. Ubieranie małych stóp w buty też temu sprzyja, stopa powinna pracować bez usztywnienia, dziecko powinno chodzić boso, najlepiej po zróżnicowanej powierzchni - żwir, piasek, trawa itp.

Wcześniej to go upominałam żeby tyle ni
          > e biegał ani nie skakał ale teraz to go wręcz zachęcam bo wyczytałam,że leczeni
          > e płaskostopia to przede wszystkim dużo ruchu,dużo skakania.Zaczęłam z nim też
          > ćwiczyć ale synowi sie nie chce-kilka minut i koniec.

Leczenie polega na noszeniu odpowiednich wkładek (najlepiej robionych indywidualnie na konkretne dziecko, nie dobieranych tylko na nr buta), butów i regularnych ćwiczeniach. Moja córka, lat prawie 7 od roku ćwiczy CODZIENNIE po 20 minut. Nie ma zmiłuj się, czy że jej się nie chce. Nosi też robione specjalnie dla niej wkładki i buty ze sztywnym zapiętkiem, bo z racji płaskostopia źle chodzi.
          A leczymy się u ortopedy. Co ma chirurg do płaskich stóp - ma je zoperować?
          • manala Re: płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście? 30.07.12, 18:28
            Poradnia wad postawy lub po prostu u ortopedy.
            • bbuziaczekk Re: płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście? 30.07.12, 22:08
              My bylismy w poradni wad postawy i lekarka kazala nam jeszcze isc do ortopedy.
              • bbuziaczekk Re: płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście? 30.07.12, 22:10
                A cwiczenia to:
                - chodzenie na bosaka po trawie i piasku
                - chodzenie dla zabawy troche na palcach i troche na pietach
                - przyszycie dziecku do skarpetki od wewnetrznej stronie (posrodku) guzika. Guzik bedzie dziecko uwieral i stopa bedzie pracowala.
                Dostalismy jeszcze cwiczenie zeby zakladal buty odwrotnie i tak chodzil ale to raczej nie na plaskostopie a na koslawosc kolan.
                • milanka0 Re: płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście? 31.07.12, 08:17
                  Na bilansie 4-latka p.doktor powiedziała,że młody ma lekko koślawe kolana ale w tym wieku jest to jeszcze normalne.Teraz wydaje mi sie,że kolana są lepsze ale jeszcze ciut ta koślawość chyba jest-tak mi sie zdaje porównójąc nogi innych dzieci i mojego synawink.
                  • bbuziaczekk Re: płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście? 31.07.12, 08:36
                    Tak w tym wieku jest to jeszcze normalne tzn fizjologiczne. Pomaga tez jeźdzenie na rowerze i cwieczenia i siadanie po turecku. A rehabilituje sie dopiero w wieku 5-6 lat najwczesniej.
                    Ale u nas koslawosc kolan jest nie tylko fizjologiczna ale tez spowodowana zlym siadaniem (nogi do tylu i tylek miedzy nogi)
    • aguti_1 Re: płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście? 02.08.12, 15:20
      Dzis byłam na bilansie czterolatka i pediatra mówiła, ze płaskostopie u dzieci w większosci samo zanika, najpóźniej w okresie dojrzewania. Można ćwiczyć chodzenie na paluszkach, na piętach, ale to minie samo. Oczywiście ogólnie to mówiła, ale to doswiadczona lekarka i z takim spokojnym podejściem, w końcu wiele dzieci juz widziała. A jeśli lekarz, to sadzę, że raczej ortopeda, nie potrzeba przecież interwencji chirurgicznej.
      • kamil_agnieszka Re: płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście? 08.07.13, 19:38
        Ja dodatkowo słyszałam, że zwyczajne kapcie ortopedyczne do zabawy w domu przynoszą fajne efekty smile
    • slonko1335 Re: płaskostopie-u jakie lekarz leczyłyście? 08.07.13, 19:49
      Nie chodziliście na kontrole do ortopedy? U nas sprawdza to ortopeda w każdym razie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka