Dodaj do ulubionych

Kosmetyki 2,5-latka

04.08.12, 22:09
W trakcie dzisiejszej kąpieli naszła mnie refleksja na temat używanych przez nas kosmetyków. Wciąż kupuję płyn Nivea dla dzieci (płyn do kąpieli i szampon w jednym), przeznaczony dla dzieci od pierwszych dni życia. To chyba siła przyzwyczajenia, bo nigdy tak naprawdę się nie zastanawiałam - kończył się, to szłam do sklepu i kupowałam nowy. Ale tak sobie myślę: chyba czas pożegnać się z "dzidziusiowymi" kosmetykami. Chyba zwykłe mydło lub żel pod prysznic, który jest stosowany przeze mnie, w zupełności by wystarczyły, prawda? A jaki szampon do włosów? Czego używają Wasze 2-latki i starsze pociechy?
Obserwuj wątek
    • mikams75 Re: Kosmetyki 2,5-latka 04.08.12, 22:19
      moja ma ponad 4 lata i tez stosuje niemowlecy zel, albo dzieciecy z hello kitty bo ja kocha wink)
      Ale widze, ze ten z hk wysusza jej skore. Pare razy myla sie tez moim zelem, jak mialam wlasnie pod reka. Ale i tak wole niemowlece, sama uzywam tez czasem niemowlece bo nie wysuszaja tak. Na wyjazdy biore zawsze jedna butelke z plynem dla bobasow i wszyscy uzywamy.
    • mamusia881 Re: Kosmetyki 2,5-latka 04.08.12, 22:21
      mój syna ma 3,5 roku i nadal myję go w nivea sensitiv a na pewno nie zmieniła bym na żel który używam ja dziecko ma za delikatną skórę
    • 18_lipcowa1 Re: Kosmetyki 2,5-latka 04.08.12, 22:31
      moja 3 latka ma dzidziusiowe i jeszcze dlugo bedzie miala
      • zonajana Re: Kosmetyki 2,5-latka 04.08.12, 22:36
        Uzywam kosmetykow dostosowanych do wieku, czyli nie dzidziusiowych, ale tez nie dla doroslych.
        Szampon, plyn do kapieli, pasta do zebow i truskawkowy sprej do rozczesywania/ukladania wlosow. No i krem na slonce.
        Na basen szampon/zel hello kitty 2w1.
        • mikams75 Re: Kosmetyki 2,5-latka 04.08.12, 22:42
          a czym sie roznia te niby-dzieciece poza opakowaniem "dostosowanym " do wieku od plynow dla doroslych? Wg mnie niczym.
          Niemowlece (pewnie tez nie wszystkie) sa przynajmniej lagodniejsze.
    • zuzanka79 Re: Kosmetyki 2,5-latka 04.08.12, 22:55
      Do mycia włosów używam nieszczypiącego w oczy Johnsona. Do mycia ciała przeważnie jakiegoś dziewczyńskiego żelu w opakowaniu z księżniczkami tudzież innymi różowościami Bi Es. Choć ostatnio nabyłam bardzo fajne mydło do kąpieli guma balonowa Ziaja z serii Maziajki i je przelewam do pustego opakowania z księżniczką.
      Moja panna ma prawie trzy lata.
      • bbuziaczekk Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 08:29
        Uzywalismy i jeszcze czasem uzywamy Pinio z Biedronki 2w1 ale zaczal wysuszac skore i wykoncze butelke i wiecej nie kupie.
        Oprocz niego uzywamy Bialego Jelenia zel pod prysznic z kozim mlekiem i ten jest rewelacja! I na nim juz pozostaniemy. I my sie nim myjemy i dzieci. Szampon kupuje jaki mi sie nawinie pod reke. Teraz maja Johnsona ale szukam tez z Bialego Jelenia tylko ze nigdzie w sklepach nie moge go dostac. Pozostaje chyba zamowienie przez neta.
        A dzieci maja 20 m-cy i 3,5 roku
    • joshima Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 08:40
      modellemm napisała:

> Czego używają Wasze 2-latki i starsze pociechy?
      Zwykłego mydła lub żelu (co tam akurat sobie wybierze) i szampon G&G no more tears
      • emily_valentine Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 08:57
        My po pierwszych urodzinach zrezygnowalismy z oilatum soft i zaczęlismy uzywac johnsona, płyn do kąpieli, szampon, mydło w płynie. Niedawno byliśmy u alergologa, lekarka obejrzała Młodego i spytała w czym go kapiemy, bo ma bardzo ładnie nawilżoną skórę tongue_out
      • joshima korekta 05.08.12, 10:51
        Nie G&G tylko J&J oczywiście
    • mia_siochi Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 09:59
      Szare mydło. Od urodzenia. Do włosów nieszczypiący szampon. Tyle, nigdy niczym dziaciaka nie smarowałam.
    • semi-dolce Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 11:00
      Mój prawie czterolatek używa dziecięcych kosmetyków. Do mycia ciała głównie musteli, do włosów garnier morelowy (uwielbiam, kocham jego zapach). Czasem wlewam do kąpieli trochę oliwki, jak ma suchą skórę. Nie smaruję go niczym poza kremem z filtrem, kiedy biega rozebrany na słońcu, też jakimś dziecięcym. Kiedy nie ma w domu jego kosmetyków to myję go normalnie swoimi, przy czym szamponu dorosłego staram się unikać, bowiem szczypie w oczy. Jakoś tak pasuje mi, aby każdy w domu miał swoje kosmetyki, choc pewnie mycie dorosłymi krzywdy by mu nie zrobiło, zwłaszcza, że używamy delikatnych specyfików.
      • kaka-llina Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 12:01
        Do ciała mydło marsylskie a włosy myje żółtkiem, niczym nie smaruje.
    • anula56 Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 11:06
      Ja bym odradzała eksperymenty. Moje dzieci dostały alergii właśnie po eksperymentach (każde z osobna)- córka wtedy lat 5 - na zwykły, dorosły żel pod prysznic, syn - wtedy 2 lata, na zmianę płynu do mycia ciała z j&j na nivea. Oboje z wody wyszli cali w swędzących bąblach, a genralnie nie mają alergii. Włosy myję im szamponami j&j, bo są bardzo gęste i płyn top to toe nie pieni się wystarczająco.

Inna sprawa to kwestia piecze nia oczu po zwykłych szamponach i żelach.
    • anula56 Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 11:06
      Ja bym odradzała eksperymenty. Moje dzieci dostały alergii właśnie po eksperymentach (każde z osobna)- córka wtedy lat 5 - na zwykły, dorosły żel pod prysznic, syn - wtedy 2 lata, na zmianę płynu do mycia ciała z j&j na nivea. Oboje z wody wyszli cali w swędzących bąblach, a genralnie nie mają alergii. Włosy myję im szamponami j&j, bo są bardzo gęste i płyn top to toe nie pieni się wystarczająco.

Inna sprawa to kwestia pieczenia oczu po zwykłych szamponach i żelach.
    • illegal.alien Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 12:33
      Moje dziecko ma 20 miesiecy i uzywa szamponu Naked, odzywki Herbal Essences i mydla Halos and Horns - wszystko bez siarczanow, bardzo dobrze jej to robi na skore i wlosy smile
    • malinowa_krowa Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 14:07
      a nam wystarcza tylko to:

www.organiquecosmetics.pl/pl/from_around_the_world/aleppo
    • dzoaann Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 15:41
      coz, mozesz sprobowac, ale licz sie z wystapieniem reakcji alergicznych. Te niemowlece kosmetyki sa lagodniejsze, a dorosle, bardziej perfumowane, a wlasnie substancje zapachowe czesto prowokuja reakcje alergiczne. Moje dzieci uzywaja wciaz kosmetykow dla alergikow, bo wlasnie na jakiekolwiek inne reaguja zaczerwienieniem i wysypka. Tylko najstarszy, 14letni syn moze uzywac zwyklych kosmetykow.
    • zaradna.mama Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 16:09
      Mam dwoje dzieci (4 i 2,5 roku) oboje używają "dorosłych" kosmetyków do kąpieli, ale krem/balsam/pasta do zębów dziecięce.
    • camel_3d Re: Kosmetyki 2,5-latka 05.08.12, 17:44
      maly ma 4 lata prawie. kupuje mu ciagle szampon dla maluchow bo nie jest taki agresywny jak ten dla doroslych..zreszta sam go tez uzywamsmile))

innych kosmetykow nie ma...

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka