lalabamba 30.08.12, 09:12 Mam do Was krótkie pytanie - czy któraś mama kończyła karmienie piersią w wieku 2 lat i jak to wyglądało? Macie jakieś sprawdzone pomysły? Z góry dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rulsanka Re: 2 latka i odstawianie od piersi 30.08.12, 09:17 W wieku 26 miesięcy odstawił się sam, zanikł mu odruch ssania. 3 kolejne wieczory próbował się przyssać bez efektu, a potem już przestał. Ciekawe, że do wieku 22 miesiące budził się na cyca po 5 razy w nocy. Potem częstotliwość spadła do 1-2, a po 4 miesiącach do 0. Odpowiedz Link Zgłoś
lalabamba Re: 2 latka i odstawianie od piersi 30.08.12, 09:23 Scenariusz moich marzeń! Nie chcę odstawiać na siłę, ten płacz mnie dobija. Ale już nie daję rady - jakoś fizycznie zaczęło mi karmienie bardzo doskwierać... Nie chodzi o nieprzespane noce - bo to już jest normalka ale właśnie o samo karmienie.... A Ty miałaś plany związane z zakończeniem karmienia? Chciałaś odstawić czy to się po prostu stało? Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: 2 latka i odstawianie od piersi 30.08.12, 09:51 Jak budził się 5 razy na noc to miałam dość, ale z drugiej strony ciężko mi byłoby tak po prostu to uciąć, bałam się nieprzespanych nocy. Syn po najedzeniu się szybko zasypiał. Jak już zaczął jeść rzadziej to mnie było wygodnie, bo ssał głównie do zasypiania wieczornego, czasem się raz w nocy obudził. Po 2 miesiącach takiej sytuacji byłam przez 6 dni w szpitalu, myślałam że młody się wtedy odstawi. Tymczasem pierwsze co powiedział po moim powrocie było "mama cici daj!" Widać było, że jeszcze potrzebuje ssania, przynajmniej w sferze emocjonalnej. Więc wróciliśmy do karmienia, na kolejne 2 miesiące. Stopniowo częstotliwość się zmniejszała, młodemu zdarzało się ssać raz na 2 dni, aż zapomniał jak to się robi. O tyle fajnie było, że nie miałam problemu z nawałem pokarmu, jego ilość się stopniowo zmniejszała. Jedynie w szpitalu miałam z tym problem, bo ssanie było wyeliminowane nagle. Potem laktacja wróciła. A jeszcze ciekawostka. Dopóki był na piersi, znacznie częściej domagał się obecności taty, nie był taki uwiązany do mnie. Od czasu odstawienia się, była tylko mama i mama. Do usypiania, do przytulania itp. I tak już 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: 2 latka i odstawianie od piersi 30.08.12, 11:33 Spróbuj ewakuować się z domu na jeden dzień i noc, a opiekę niech przejmie tatuś. Odpowiedz Link Zgłoś
izazdo Re: 2 latka i odstawianie od piersi 30.08.12, 11:41 Odstawilam w 20-miesieczniaka. Kiedys w nocy obudzil sie i mowil "cici", zamiast podac piers zapytalam "chcesz potrzymac cycusia"? Zawahal sie chwile, a potem powiedzial "tak". I od tamtej pory zaczela sie era spania z ręką na piersi. Pokarm zanikł bezproblemowo, zreszta juz wczesniej maly dostawal piers tylko w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
i.jarzab Re: 2 latka i odstawianie od piersi 30.08.12, 12:32 Karmiłam prawie 2 lata. Gdy już podjęłam decyzję o odstawieniu zaczęłam ograniczać karmienia. ustaliłam sobie, że przez 1 m-c rezygnujemy z karmienia w dzień. Po tym czasie po długich rozmowach z synem ( mówiłam, że byłam u doktora - cycusie są chore i bolą, a mleczko się skończyło ) nadeszła noc kiedy po kąpieli i w nocy nie dawałam mu piersi. Nastawiałam się na tragedię, bo mały był strasznym ssakiem a obeszło się bardzo łagodnie. Położyłam się obok niego,głaskałam. 2 pierwsze noce trzymał mnie za pierś i ssał kciuka, raz podałam mu wodę do picia, potem już nie było mu to potrzebne. W nocy nastała diametralna zmiana z ok 6 pobudek zrobiła się góra 1 Moim zdaniem odstawianie stopniowe i wytłumaczenie tej sytuacji (w takim wieku już coś zrozumie) jest dużo lepsze, niż odstawienie z dnia na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
asia2387 Re: 2 latka i odstawianie od piersi 30.08.12, 21:18 Ja odstawilam synka w 21 miesiącu. Stwierdziłam że będzie to sobota żeby w razie czego mąż się przez weekend mogł wyspać przed pracą. Pare dni dni przed mówiłam mu że cycusie mągą się wkrótce zepsuć bo jest juz dużym chłopczykiem. W sobote rano dostał ostatni raz a ok 11 kiedy szedł spać poprostu posmarowałam piersi magą kuchenną strasznie się skrzywił ale nie chciał już pić, usnął bez problemu co wczej było nie możliwe. Później upominał sie pare razy że chce ale mówił, że się zepsuły. Pierwszej nocy budził się z 4 razy, troche marudził ale zasyp[iał znów sam. Drugiej obudził się już tylko 1 a później wogóle i tak już nie pije 4 tyodnie Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: 2 latka i odstawianie od piersi 30.08.12, 21:44 2 i pół roku. Ograniczałam karmienia stopniowo, dochodząc do 2 przed snem i nad ranem albo wcześnie rano. Był upał, mały taki zbiegany, że zasnął bez karmienia i przespał noc i to było wydarzenie, przez które postanowiłam (a prawdę mówiąc mąż mnie zmotywował) że koniec. Rano go zagadałam, przed spaniem wymęczyłam i tak padł drugą noc. Trzeciej już tak łatwo nie było, bo pokapował się, że coś jest nie tak, nie płakał, ale bardzo prosił i żalił się do taty na mnie Tuliłam go, lulałam, ale się nie poddałam Następnej nocy zapytał jeszcze z nadzieją, czy dostanie, ale długo nie protestował i KONIEC. Moim zdaniem nie można przerywać karmienia drastycznie, z dnia na dzień, lepiej ograniczać, ograniczać i spokojnie skończyć. Życzę, by było spokojnie Odpowiedz Link Zgłoś
mloda.zielarka Re: 2 latka i odstawianie od piersi 31.08.12, 13:24 mojego 2 latka odstawiałam etapami od karmienia - najpierw zrezygnowałam z karmienia nocnego na rzecz soku rozcieńczanego wodą (z czasem doszliśmy do samej wody). - później ograniczałam karmienia w ciągu dnia aż doszliśmy do zera. - następnie zrezygnowałam w karmienia na dobranoc czyli zasypiania przy cycu. Teraz dostaje cyca rano jak się upomni a jak nie to nie. Odpowiedz Link Zgłoś