Dodaj do ulubionych

Bactrim a biegunka

16.09.12, 10:09
Wczoraj podałam młodej 3 dawkę Bactrim i miałam w nocy trzy pobudki na kupę, oczywiście biegunka. Biegunka występuje jako działania nieporzadane. Po drugiej dawce leku córce znacząco się poprawiło, i teraz nie wiem czy ta biegunka jest wystarczającym powodem do przerwania leczenia, poradzcie. Do lekarza mam tylko numer do gabinetu, ale dzisiaj nie przyjmuje. Następną dawkę ma o 11. Kiedys jak przyjmowała 100% antybiotyk to przez cały okres podawania i po zakończeniu miała biegunkę, a mimo to lekarz kazał dalej podawac, no ale bactrim to ponoć nie antybiotyk. I teraz jestem w kropce.
Obserwuj wątek
    • q_fla Re: Bactrim a biegunka 16.09.12, 10:17
      Moja młoda raz w życiu miała antybiotyk (angina ropna). Pierwszy dobrany niefortunnie, bo już po pierwszej dawce - biegunka. Lekarz natychmiast kazał przerwać i zmienił na inny.
      Można wiedzieć na co ten Bactrim?
      • minerwamcg Re: Bactrim a biegunka 16.09.12, 11:07
        Sulfonamid, jedne autorytety zaliczają sulfonamidy do antybiotyków, drugie nie. Dawniej to się nazywało biseptol i rzeczywiście ładnie leczyło różne infekcje. I tak, biseptol często jako skutki uboczne powodował biegunkę.
    • hanusina_mama Re: Bactrim a biegunka 16.09.12, 11:22
      Po każdym antybiotyku, nie tylko u dziecka może pojawić się biegunka. To chyba najczęstszy skutek uboczny. Ja bym nie przerywała, dołożyłabym probiotyk (jeśli nie dostaliście od razu w komplecie)
    • marta-zs Re: Bactrim a biegunka 16.09.12, 14:22
      Dzieki za odpowiedzi. Zakupiłam przed chwila dicoflor 30, lekarz mówił ze to nie antybiotyk, wiec pomyslalam ze nie trzeba osłony. Od dzisiaj wdrazam. Córka niby zaczeła wirusowo, ale ja odrazu wiedziałam ze będzie coś wiecej, zaczeła od trzech dni goraczkowania, pozniej kolejne 4 dni stan podgoraczkowy, ale pozniej znowu się rozkreciła goraczka, Córka ma katar bakteryjny, juz zapalenie oskrzeli, nie jadła mi 5 dni absolutnie nic, pila niewiele, ucho bolało, kaszel suchy bardzo męczący, wymioty(glownie płyny z lekami), schudła 1,5kg. Po bactrimie jak nowa, tylko ta biegunka i zaczeła jesc ;D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka