Dodaj do ulubionych

Zaczął bawić się LEGO.. :D

10.10.12, 09:32
Wybaczcie ten mało błyskotliwy wątek, ale muszę się podzielić z tymi co nas znają i pamiętają.. Mój czteroletni (od dziś) syn ...w końcu załapał Lego Duplo.
Tak nagle, z dnia na dzień zaczął budować naprawdę niezłe konstrukcje, domy, bloki, miasta..
Już w sumie dawno straciłam nadzieję i stwierdziłam, że będzie jakimś szalonym naukowcem albo przyrodnikiem a tu taka niespodzianka. Obecnie jest taki szał na klocki że siostra ma zakaz wstępu na plac budowy i młody nie chce wychodzić z domu.. bo buduje big_grin

Więc mamy 2-3-latków które się kompletnie nie interesują klockami.. Jest nadzieja! wink
Obserwuj wątek
    • agnieszka77_11 Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 10.10.12, 09:51
      U nas też ostatnio klocki to jedna z najbardziej interesujących zabaw. A najpiękniej wygląda to jak siadają we dwóch z mężem i budują. Powoli zaczyna już budować z tych mniejszych, więc myślę, że pod choinkę dostanie pudło tych 4+.
      • domi_33 Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 10.10.12, 10:05
        no to mam jeszcze pół roku może go zainteresuje, choć w sumie jakoś nam nie przeszkadza zupełnie, że klocki go nudzą. to typ co musi być w ciągłym ruchu. a nam oszczędza dużych wydatków. big_grin
        • heca7 Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 10.10.12, 10:59
          U mnie córka nie interesowała się klockami do 7 roku życia wink Po prostu jakoś źle zaczęliśmy. Dostała jak miała ze 3 lata lego city ( takie mniejsze) , trochę w tym pogrzebała i porzuciła. Młodszy o 3 lata brat też się nimi nie interesował aż wreszcie na urodziny, zupełnie przypadkowo od rodziny dostał 3 zestawy. Kolejkę Jinxin- podróbkę duplo, małe pudełko klocków duplo i kombajn też z duplo. Wszystko mu podpasowało bo był wielbicielem torów i pociągów, zaczął budować różne budowle dookoła torów z tych klocków, dołączyła prawie natychmiast siostra, której duplo bardzo się spodobało i najmłodszy brat dwulatek. Jeszcze w tym samym tygodniu na gwałt zamawialiśmy na Allegro kolejne duże pudełko już samych dodatkowych klocków bo okazało się, że tych urodzinowych jest za mało skoro bawią się wszyscy! Od tego czasu minęły 4 lata i duplo nadal w użyciu, już co prawda nie dokupujemy bo dostali od tego czasu kilka pudeł i płytek konstrukcyjnych ale ciągle coś nowego powstaje wink A to wieżowce, a to tunele nad kolejką, domy, stacje, klocki robią za dodatkowe podpory. Teraz i te małe są w użyciu.
          Warto kupić dziecku płytkę konstrukcyjną- daje więcej możliwości budowania.
          • basca_basca Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 10.10.12, 11:39
            A do tej płytki konstrukcyjnej z duplo można tez później przyczepiać zwykłe (te mniejsze) klocki lego?
            • mondovi Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 10.10.12, 12:18
              Nie
            • heca7 Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 10.10.12, 13:58
              basca_basca napisała:

> A do tej płytki konstrukcyjnej z duplo można tez później przyczepiać zwykłe (te
              > mniejsze) klocki lego?
              Niestety, do mniejszych klocków są też mniejsze płytki ale z duplo się nie łączą smile
    • basca_basca Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 10.10.12, 11:42
      Szalonemu naukowcowi może się przydać wyobraźnia przestrzennawink
    • slonko1335 Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 10.10.12, 11:55
      Mój się właśnie na zwykłe Lego przerzucił i kocha je miłością wielką.
      • leneczkaz Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 10.10.12, 19:15
        Mój też by chciał.. i ma nawet trochę, ale mu schowałam na razie, bo siostra pożeraczka i strach.. Ale nie narzeka bo Duplo pokochał z całego serca wink
        • slonko1335 Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 11.10.12, 14:30
          Faktycznie u Was młoda nie bardzo do Lego. Moja starsza dopiero na 6 lat odkryła zwykłe lego, wcześniej tylko duplo z bratem układała...
          • leneczkaz Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 14.10.12, 11:49
            I u nas pewnie tak będzie, że póki mała nie przestanie zjadać wszystkiego to będzie królowało Duplo.
    • amy.27 Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 10.10.12, 13:06
      heh to mój na opak, miał rok jak już próbował skłądać, ledwie chodził a już te klocki jedne w drugie wkładał. Teraz ma dwa lata to buduje restauracje, place zabaw, rakiete no i domy i tory - ale ostatnio zajarał się tym malutkim normalnym lego i nie wiem czy mu nie kupić. Bałam się ze będzie pożerać te małę elementy ale gdzie tam, to by była strata nie do przeżycia jakby któregoś zjadł. Ma hopla. W pokoju tysiąc zabawek a i tak dzień w dzień po 40 razy tylko lego i lego.
    • pamplemousse1 Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 11.10.12, 14:28
      Moi 3,5 l. zdecydowanie preferują zwykłe małe lego - odziedziczyliśmy niezły zestaw po wujku, a moim bracie smile Duplo ich nie interesowało szczególnie, za to tradycyjne małe klocki są super. A jak tata się bawi wink
      • nullik Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 12.10.12, 13:56
        U nas sytuacja zgoła inna... mama ( czyli ja ) bardzo polubiła lego. Kto wie czy nie bardziej niż młody... smile
    • lilka69 Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 12.10.12, 15:55
      to dobry czas. moj syn zaczal w wieku 3,5- 4 od lego normalnego.teraz ma 7 i buduje z lego technics od 12 a nietore rzeczy od 16 lat!

zatem powitaj swojego najmlodszego konstruktora w rodzinie. da mu to zabawe ale i umiejestnosc abstrakcyjnego i przestrzennego widzenia, cierpliwosc a tobie...swiety spokoj, ch cha.
    • dzoaann Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 13.10.12, 12:56
      a ja sie bardzo ciesze, ze lego (to normalne) w koncu wypuscilo fajna serie dla dziewczynek, mala zakochanasmile
      • ewcia1980 Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 16.10.12, 20:25
        dzoaann napisała:
        > a ja sie bardzo ciesze, ze lego (to normalne) w koncu wypuscilo fajna serie dla
        > dziewczynek, mala zakochanasmile

ja też
        moja 6-latka (i prawie 4 latek) uwielbiają DUPLO
        ale córka zakochała się we Friends'ach
        już z pół roku je układa
        a w niedziele miała urodziny i dostałe mega wypasione zestawy od gości więc przez 2 dni ... nie miałam dziecka w domu
    • pinkdot Re: Zaczął bawić się LEGO.. :D 15.10.12, 08:13
      No i bardzo fajniesmile. Lada dzień się na prawdziwe LEGO przerzucicie, to dopiero jest frajda (dla rodzicówwink)).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka