Dodaj do ulubionych

Zabki - szparka

05.07.04, 10:53
Czesc.

Mojej 9 miesiecznej coreczce wychodza gorne zabki i sa rozstrzelone troche
(troche bardzo). Czy to sie w przyszlosci jakos samo wyrowna czy cos z tym
bedzie trzeba robic ? Czy dwojki beda mialy dosc miejsca zeby sie wybic ?
Obserwuj wątek
    • sugar_mama_danielcia Re: Zabki - szparka 05.07.04, 11:04
      Chyba wszystkie dzieci maja takie wlasnie pierwsze zabki. Gdy reszta zabkow
      zacznie wychodzic to szparki beda sie pomniejszac. Moj maly ma juz wszystkie
      zabki przebite (18 mies), niektore do konca wyrosniete, niektore jeszcze nie. W
      miare uplywu czasu widze, ze jego 'szparki' sie zmniejszaja. Wlasnie zajrzalam
      mu do buzki i te przednie zabki niemalze sie stykaja. A bylo miedzy nimi
      sporo 'wolnego' miejsca.
      No chyba masz takiego kogos ze 'szparka' w rodzinie, wtedy to nie jestem pewna.
      Ze strony mojej mamy ma pare osob (moja mama tez), ja nie i tak jak napisalam
      wczesniej malemu tez sie wszytsko wyrownuje.

Sugar

Sugar
    • louiza Re: Zabki - szparka 05.07.04, 11:10
      Nasz synek 9 m-cy też ma diastemę (tak się nazywa ta "szparka"), a i na dole
      też ma rozstrzelone zęby. Na razie ząbki mają dużo miejsca później powinno to
      zanikać jak dziecko będzie miało więcej zębów, zęby zaczną się ściskać. Coś z
      tym można robic jak dziecko będzie miało stałe zęby na mleczakach nie ma sensu.
    • renika5 Re: Zabki - szparka 05.07.04, 19:23
      Ja byłam z moim dzieckiem (miał wtedy ok1,5 roku)u ortodonty, która powiedziała
      mi, że to dobrze gdy są szparki miedzy ząbkami, bo zęby stałe zajmują więcej
      miejsca niż mleczaki, a gdy mleczaki są ściśle ustawione to wtedy stałe nie
      mają miejsac, na mleczne ząbki też zakłada się apareciki np do snu, bo im
      wcześniej się skorygyje tym póżniej mniej zachodu.
      • lola211 Re: Zabki - szparka 05.07.04, 20:25

Moja córka ma porzadna diasteme i wszyscy zalecali czekanie na stałe zeby-
        teraz pomiedzy stalymi diastema jest nadal , bedzie nosic aparat.Ale zeby moga
        sie zejsc same, zatemn to sprawa ijdywidualna.Sprawdzic trzeba tez wedzidelko,
        czy nie trzeba go podcinac.
        --------------------------------------------------
        Chcesz schudnąc, zdrowo sie odżywiać, zajrzyj tu:

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=11143
        montignac.miniportal.pl/forum/
        • domali Re: Zabki - szparka 05.07.04, 21:55
          lola211 napisała:

> Sprawdzic trzeba tez wedzidelko,
          > czy nie trzeba go podcinac.

W tej chwili odchodzi się już od podcinania wędzidełka.

A co do pytania autorki wątku - myślę, że póki co, nie ma się czym przejmować.
          Koryguje się stałe zęby, często (jak na przykład w moim przypadku) korygują sie
          one same.
          Z tego co wiem, wskazanie do aparatu (jeśli chodzi tylko o 'szparkę') są wtedy,
          jeśli nie znika ona samoistnie po wyrośnięciu stałych trójek.
          • lola211 Re: Zabki - szparka 05.07.04, 22:35
            > W tej chwili odchodzi się już od podcinania wędzidełka.

We Wrocku jeszcze o tym nie wiedza w takim razie, bo odwiedzilam juz i
            ortodontów i stomatologów i chirurgów szczekowych, kazdy uwaza naciecie za
            konieczne(zreszta juz ten zabieg miala i niestety do powtórki).Ale moze po
            prostu moja córka to taki przypadek, bo ona ma nie wedzidelko, a wedzidło i
            szpare na pól cm.
            • domali Re: Zabki - szparka 05.07.04, 22:37
              lola211 napisała:

> We Wrocku jeszcze o tym nie wiedza w takim razie

Wiesz, to moje 'w tej chwili' było nie bardzo dokładne... Odchodzi się już od
              około 11 lat (bo wtedy u mnie wchodziło w grę owo podcinanie).
              Ale pewnie są przypadki, że jest konieczne podcięcie. Chociaż z tego co wiem,
              takie wskazanie jest przy paradontozie wynikającej z przykrótkiego wędzidełka.
    • ann007 Re: Zabki - szparka 05.07.04, 22:38
      U Krzysia taka szparka okazała się być konsekwencją właśnie nieprawidłowego
      wędzidełka. I owszem, gdy rozmawiałam z lekarzem powiedział, że małych odchyleń
      się nie koryguje, ale gdy obejrzał Krzysia to stwierdził, że ma tak dużą
      nieprawidłowość, że trzeba będzie az nacinać dziąsłasad((
      Zabieg czeka nas w przyszłym roku szkolnym, gdy mały nieco podrośnie.
    • kokolores Re: Zabki - szparka 05.07.04, 22:56
      Powiem tak ; ja mialam jako male dziecko szparki a po wymianie zebow(naturalnej
      oczywiscie) wszystko sie unormowalo!!Jest taki zabobon ,ze ludzie,ktorzy naja
      szparke miedzy zebami beda bogaci ,bo im sie moneta miedzy zeby miesci!!
      smile)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka