Dodaj do ulubionych

nawilżacz powietrza - czyszczenie

03.11.12, 21:51
Witam!

Dziewczyny, mam od niedawna nawilżacz powietrza, ale kompletnie nie da się go w środku wyczyścić - mam na myśli zbiornik wody. Jest tylko mała dziurka, przez którą można włożyć palec i czuć pod nim jak ten plastik jest obślizgły w środku. Niestety palcem to ja nie wyczyszczę tego ustrojstwa, innych pomysłów nie mam, a przyznam, że boję się włączyć nawilżacz w takim stanie, bo to przecież może być niebezpieczne dla zdrowia. Ta śliska warstwa to pewnie pleśnie i inne syfy, dzieciaki to wdychają. Próbowałam jeszcze czyścić w ten sposób, że wlewałam wodę z mydłem i potrząsałam zbiornikiem, ale szczerze mówiąc guzik to dało. Może Wy znacie jakieś sprawdzone patenty na to? Ewentualnie polećcie jakiś dobry nawilżacz, gdzie można go rozkręcić i wyczyścić, a może najlepszy byłby zwykły nawilżacz na kaloryfer?
Obserwuj wątek
    • igajos Re: nawilżacz powietrza - czyszczenie 04.11.12, 10:05
      Nie wiem jaki masz nawilżacz. Ja mam ultradźwiękowy boneco. Otwór jest bardzo duży, ale nigdy pojemnik w środku nie zrobił się oślizgły. Używam wody filtrowanej. Nawilżacz chodzi tylko w nocy. Rano płuczę maszynę i zostawiam pojemnik do wyschnięcia. Filtr z granulatem musi być cały czas w wodzie.
      Na początku miałam granulat filtrujący z dodatkiem jonów srebra i wszystko było czyste. Potem kupiłam granulat bez jonów srebra i co prawda pojemnik w środku nadal był ok, to w tej komorze, z której paruje, zaczęły mi się szybko zbierać jakieś syfy. Kupiłam srebrną elektrodę i znów wszystko czyste. Nawilżacza używam od ok 6 lat.
    • donkaczka Re: nawilżacz powietrza - czyszczenie 04.11.12, 10:38
      wyrzuc, nie bedziesz w stanie utrzymac w czystosci
      ja mam vente, nawilza i oczyszcza, jest niezajezdzalna i ma konstrukcje latwodostepna do czyszczenia, generalnie warta swojej ceny, moja ventama 6 lat i jak nowka sztuka
    • budzik11 Re: nawilżacz powietrza - czyszczenie 04.11.12, 10:45
      Możesz spróbować wyczyścić octem (wlać butlę octu i bełtać kilka minut). A najlepiej wywalić i kupić taki z powłoką zapobiegającą tworzeniu się grzybów i glonów. Ja mam taki - f-my HB, ultradźwiękowy, pojemnik w środku jest powleczony powłoką nano silver czy jak jej tam. A otwór ma tak duży, że spokojnie można włożyć rękę.
    • betty842 wybielacz 04.11.12, 13:26
      Przy moim nawilżaczu była ulotka i w niej pisało,zeby czyścić zbiornik wybielaczem.Tak wiec ja wlewam do zbiornika najzwyklejszy wybielacz i zostawiam na kilka godzin a potem baaaardzo dokładnie go wypłukuję.U nas działa a też zdarzało się,ze zbiornik robił sie śliski w środku.
    • asienka95 Re: nawilżacz powietrza - czyszczenie 08.11.12, 11:52
      Ja mam HB - faktycznie można praktycznie dotrzeć do każdego miejsca. A na pewno mając do dyspozycji szczoteczkę do zębów i patyczki do uszu. wink
      Po kilku dniach używania też robi się obślizgły.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka