ivida 12.11.12, 11:56 tylko poranny ? Pytam, bo jest mały problem techniczny; młody nosi pieluchę, a rano przed wyjściem do żłobka mało czasu by upilnować i ''złapać" do pojemniczka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klubgogo Re: mocz do badania 12.11.12, 12:55 Mocz powinien byc złapany rano. Zdarzało mi się z różnych przyczyn badac mocz o rożnych porach dnia, nigdy jednak wymowka nie było wyjście do żlobka. Odpowiedz Link Zgłoś
marion80 Re: mocz do badania 12.11.12, 13:02 Wstań parę minut wcześniej. "Na śpiocha" rozbierz synka z piżamki i pieluchy, zanieś do łazienki, postaw boso na zimnej posadzce, podstaw pojemniczek na mocz i puść wodę w umywalce lub wannie. U nas zadziałało Odpowiedz Link Zgłoś
kr.opek Re: mocz do badania 12.11.12, 13:38 dokładnie tak jak poprzedniczki - wstać trochę wcześniej i czekać Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: mocz do badania 12.11.12, 13:46 Wstan w nocy i naklej mlodemu woreczek ten na mocz i zaloz spowrotem pampersa. Moze sie uda do rana nasikac. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: mocz do badania 12.11.12, 14:17 moj mlodszy bal sie pojemniczka na mocz i rozbieranie na siku nic nie dawalo, bo nie nasikal za chiny ludowe. najlepszym rozwiazaniem byl wlasnie przyklejany woreczek na mocz. wstan troche wczesniej, przyklej dziecku ten woreczek na spiocha i zanim pojdzie do zlobka, to pewnie nasika. zwykle rano chce sie siku, a dzieki woreczkowi nie bedziesz musiala czatowac z pojemniczkiem. tylko przelejesz zawartosc i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
dwellajna Re: mocz do badania 12.11.12, 14:35 Zbieranie moczu do woreczka mija sie kompletnie z celem, sa ogromne szanse, ze probka zanieczysci sie np bakteria ze skory (ktora tam sobie bytuje i nie szkodzi, a jej obecnosc w moczu = leczenie szpitalne). Mocz niby niekoniecznie musi byc poranny, ale nie moze stac, nie mozesz zebrac popoludniu i np zaniesc rano. Obudz dziecko wczesniej i wstaw do wanienki z ciepla woda, 100% ze zacznie siusiac, a ty szybko podstawisz kubek i nawet srodkowy strumien zbierzesz. Ja tak zawsze robie i np posiewy 100% czyste. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: mocz do badania 12.11.12, 19:47 coz, najwyrazniej lekarze w szpitalu klinicznym, w ktorym prowadzony jest moj syn z wada wrodzona ukladu moczowego, a co za tym idzie mamy za soba dziesiatki pobran moczu, to sami idioci, skoro od urodzenia zbieralam mocz dziecka do woreczka. a moze jednak nie idioci, tylko po prostu dezynfekowali cala skore, ktora miala stycznosc z woreczkiem, zeby nie bylo w nim bakterii bytujacych na skorze. Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: mocz do badania 12.11.12, 20:34 Jak moje dziecko było niemowlakiem też zbierałam mocz do woreczka i nigdy wynik nie był tak czysty, jak pobrany ze strumienia, nawet przy dezynfekowanej skórze. Nie będę liczyc, ile w ciągu 4 lat życia córki tych pobrań było, bo nie potrafiłabym zliczyc. Nie wiem, u kogo diagnozujesz dziecko, ale jeszcze żaden z 3 sław stołecznej urologii nie zalecał pobrania do worka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: mocz do badania 12.11.12, 21:56 wiat nie konczy sie na warszawie, naprawde. poza tym, jak sie inaczej nie da, to lepiej tak, niz wcale. na szczescie moj syn wyrosl z fobii kubeczkowej i teraz juz nie mam problemu z sikaniem do pojemniczka. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: mocz do badania 12.11.12, 21:57 eee, to znaczy moj syn nie ma problemow z sikaniem do pojemniczka Odpowiedz Link Zgłoś
klubgogo Re: mocz do badania 12.11.12, 18:15 Nie zbiera się moczu ani do woreczka, bo na bank złapiesz zanieczyszczenie, ani nie pobiera z nieumytego dziecka. Dziecko należy przed pobraniem starannie umyc, wstawiając go do wanny i myjąc uzyska się ten sam efekt, co postawienie na zimnej posadzce. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-ef Re: mocz do badania 12.11.12, 22:47 Na ogólne zanosimy poranny, na posiew inny też się zdarzał. Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: mocz do badania 12.11.12, 23:11 To po co i dla kogo sa te woreczki ???? Odpowiedz Link Zgłoś
ivaz Re: mocz do badania 13.11.12, 09:55 Ja aktualnie jestem na bieżąco z tym tematem bo córka przechodzi ZUM więc mocz najlepiej zebrać poranny, a przed pobraniem aby wynik był najbardziej miarodajny dziecko nalezy dokładnie umyć, ja jeszcze przemywam ryvanolem, należy załaać środkowy strumień, jeżeli chodzi o posiew to tylko środkowy strumień. Młoda Zum przechodzi już drugo raz więc w tym temacie jestem ekspertem, za pierwszym razem lażała w szpitalu na nefrologii i pielegniary zawsze kazały starannie umyć dzieciaka i wydezynfekować włąsnie ryvanolem Odpowiedz Link Zgłoś