Dodaj do ulubionych

Problemy brzuszkowe,gastrolog

02.01.13, 20:26
Moj 17 nasto miesieczny synek boryka sie juz kilkanascie mies z takimi problemami ;/ Najpierw brak smulki po porodzie..Pojawila sie nastepnego dnia..Potem uczulenia i wysypki.W koncu niski przyrost wagi i wzrost..Naprzeminne biegunki,zaparcia...I tak w kolko.Dwa razy niezyt zoladkowy.Brak apetytu.Potrafi nie jesc 26-30 godz,kompletnie nic.Nawet ulubionych potraw.?Dostaje histerii wtenczas na widok jedzenia crying Nie byl zmuszany ;/ I zolty jezyk od 4 mies.Aktualnie troche przybral na wadze;// Ale pewnie zaraz znow zrzuci ;// Teraz ma 17 mies.80 zm i 10 kg. Gastrologa mamy za dwa tyg ...Macie jakies pomysly co mu dolega?Alergia na nabial wykluczona ;//
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 02.01.13, 21:37
      Nie istnieją takie badania, które mogłyby wykluczyć alergię, bo nikt jeszcze takich nie wymyślił.

Jeśli zrobiłaś jakiś test (z krwi? skórny?) i nie wyszedł dodatni, to wcale nie znaczy, że dziecko nie ma alergii.
      Zrób test płatkowy, będzie większa szansa, że alergię wykaże.
      (szansa, a nie pewność!)

Jakie ma eozynofile w rozmazie krwi, jakie jest IgE całkowite?
      • olafasolax Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 02.01.13, 22:50
        Alergolog zalecila scisla diete-odstawienie produktow mlecznych,nabialu,plus azommmer-nic to nie dalo....Problemy z brzuszkiem byly jakie sa.Potemm probowalismy prowokacjii-nie bylo gorzej,wysypki itd Wiec dostalismy skierowanie do gastrologa....
    • pucio09 Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 03.01.13, 07:04
      Może celiakia?
      • agnesgie Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 03.01.13, 10:27
        Moja poprzedniczka dobrze Ci napisała.Gdy będziecie u gastrologa, zapytaj o badania w kierunku celiakii.Być może to zupełnie coś innego, ale warto sprawdzić.Moja starsza córka też marnie przybierała na wadze, mimo,że jadła.Natomiast bóle brzuszka, biegunki itp. zdarzały się bardzo często.Męczyła się aż do 6 rż, kiedy wykryto u niej celiakię.Teraz jest na diecie bezglutenowej i choć pewnie nigdy nie będzie idealnie, to poprawa jest ogromna. Pozdrawiam i życzę wyjaśnienia problemów synka.
        • olafasolax Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 03.01.13, 11:36
          Ale to chyba genetyczne?Czytalam,mze wtenczas dziecko raczej chudnie itp Nie mwiem ;/// Ma takie dni,ze je ksiazkowo a potem nic ..
          • agnesgie Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 03.01.13, 20:05
            Jak najbardziej genetyczne.Ale warto przynajmniej zapytać gastrologa co na ten temat sądzi.Ja, jako dziecko byłam okazem zdrowia, jeśli chodzi o układ pokarmowy.A moja córka miała problemy od urodzenia.Oprócz tego, jak poczytałam o celiakii w praktyce (wypowiedzi ludzi na forum) to okazuje się, że co człowiek to ma inne objawy.Moje dziecko nie było ani małe ani zbyt wychudzona w stosunku do rówieśników(zwykle jedna z najwyższych a i egzemplarze chudsze od niej się trafiały).Na brak apetytu nie mogłam narzekać.Być może to wcale nie dotyczy Twojego dziecka, ale dobrze byłoby to wykluczyć.
            • mamakacperka11 Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 03.01.13, 21:08
              Napisz mi proszę jakimi badaniami potwierdziliście celiaklię u córki, i jak to się stało,że tak późno.Jakie miała objawy od urodzenia, czy dopiero po podaniu glutenu.Dziękuje za odp.
              • agnesgie Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 04.01.13, 11:42
                Długo by pisać,żeby opisać wszystko, więc napiszę Ci w skrócie: córka od urodzenia czuła się raczej dobrze, nie miała biegunek itp.po podaniu żółtka straciła apetyt, ale tłumaczyliśmy to wtedy alergią na jajko.Może trochę słabo przybierała ma wadze, ale nie było jakoś dramatycznie źle (ur.3250 na 13m-cy ważyła 11,100). Większe problemy zaczęły się po szczepieniu w wieku 18 mcy.Zaczęły się biegunki, kupy ze śluzem, potem dołączyły nocne wymioty.Lekarze te fakty ignorowali, tłumacząc mi,że mam zdrowe dziecko (być może z jakąś alergią), któremu wymyślam choroby.Ponieważ bóle brzuszka były silne i powtarzały się coraz częściej (mimo lekkostrawnej diety) trafiła do szpitala, gdzie gastroskopia wykazała bardzo duży zanik kosmków jelitowych (rok wcześniej miała badane przeciwciała, które nie wykazały celiakii.Teraz wiem,że miał badany jeden rodzaj przeciwciał a bada się ich kilka-może diagnoza byłaby wcześniej).
                • mamakacperka11 Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 04.01.13, 11:45
                  Kochana, to jakie badania można by jeszcze wykonać?
                  Ja robiłam transglutaminaze i nie wykazała odchyleń.Gastroskopia była wykonywana w zniecz. ogólnym?Jeśli wykonam badania tzw. panel pokarmowy powinny przecież pokazać ew. uczulenia.
                  • olafasolax Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 04.01.13, 13:50
                    Kurcze..To ja juz nie wiem..Nam teraz dal pediatra na pelna morfologie,amylaze,proby watrobowe,crp,mocz ....Mlody mial juz dwa razy niezyt zoladkowo-jelitowy,komnczacy sie szpitalem no i anemia;/Alergolog probowalammi zasugerowac jaks wrodzona chorobe jelit skoro problemy byly juz ze smulka ale jakos wierzyc mi sie nie chce skoro jednak wydalil ja w koncowce pierwszej doby zycia..
                    • agnesgie Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 04.01.13, 20:05
                      Ostateczną odpowiedź dała gastroskopia wykonana w znieczuleniu ogólnym.Mimo wielu badań w wielu różnych miejscach żadne alergie nigdy córce nie wyszły.
                      • mamakacperka11 Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 04.01.13, 20:36
                        Tego się obawiam....
                        Jak to przeszliście?
                      • amaf Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 04.01.13, 21:19
                        a czy któreś badanie potwierdziło, że to od celiakii był zanik kosmków. pytam bo u mojego dziecka też badano przeciwciała na celiakię i wyszły negatywne - uznano że to nie to, a trochę problemów jest dalej, więc zastanawiam się, czy można jakieś jeszcze badania zrobić , ale morfologii a nie gastroskopię
                        • agnesgie Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 04.01.13, 23:11
                          Z tego co czytałam i wiem już na temat celiakii, to właśnie gluten powoduje zanik kosmków.I winna jest tu tylko celiakia-bo alergia na gluten może powodować objawy jelitowe ale nie powoduje zaniku kosmków.Badanie odbyło się bez większych problemów-też się obawiałam jak dziecko to zniesie.Całe znieczulenie w naszym przypadku trwało ok.pół godziny.Córka też trochę panikowała przed podaniem znieczulenia, a gdy się obudziła, powiedziała; mamo, to już? Jak aja byłm głupia,że się bałam.Nic nie czułam i nic nie pamiętam. smile
                          • agucha824 Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 20.02.13, 13:29
                            Witam jestem tu pierwszy raz i nie bardzo wiem czy dobrze trafiłam ale mam problem. Mam czternastomiesięcznego synka z alergią na mleko, seler, kakao, ryby i jeszcze pare owoców. do roku mały był karmiony piersią ja byłam na diecie kiedy skończył 9 miesięcy raz dziennie jadł kaszkę pszenna lub ryżową na bebilonie pepti już wcześniej wprowadzałam gluten i mały jadł również chlebek który zresztą uwielbia, ale od niedawna mały znów ma problemy z brzuszkiem kupki są lużne ze śluzem śmierdzące( chociaż one chyba zawsze tak śmierdziały że przy przewijaniu w całym pokoju było czuć) (wcześniej przez alergię na mleko miał zaparcia po wykryciu i odstawieniu mleka kupki się rozrzedziły ale były bez śluzu). Teraz Mały stracił apetyt, niespokojnie śpi, płacze przez sen. Czy to może być nietolerancja na gluten?, czy możliwe że objawiła by się dopiero po takim czasie? Robiliśmy testy na alergie i nie ma alergii na gluten a na nietolerancje u nas w mieście nie robią. dodam że od pół roku mały bierze probiotyk. sama już nie wiem a może to zęby bo wychodzą mu teraz czwórki ale wtedy pomagałby żel a nie pomaga i czy kupki byłyby wtedy ze śluzem. Proszę podpowiedzcie coś wizytę kontrolną u gastrologa mamy dopiero w maju 200km od domu
                • malamalinkaa Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog 20.02.13, 14:31
                  a powiedz mi prosze jak dziecko znioslo narkoze, gastroskopie itd.

ja wlasnie stoje przed dylematem- robic czy czekac- moja corka zrobila krwiste kupki ze sluzem, a teraz ma zatwardzenie. lekarz kazal czekac i obserwowac bo jego zdaniem biegunka byla poantybiotykowa (tydzien wczesniej skonczyla brac augumentin), ale ja nie jestem zbyt spokojna bo od 4 tygodni codziennie raz w ciagu dnia slysze ze ja boli brzuszek..
                • malamalinkaa Re: Problemy brzuszkowe,gastrolog- do agnesgie 20.02.13, 19:56
                  a powiedz mi prosze jak dziecko znioslo narkoze, gastroskopie itd.

ja wlasnie stoje przed dylematem- robic czy czekac- moja corka zrobila krwiste kupki ze sluzem, a teraz ma zatwardzenie. lekarz kazal czekac i obserwowac bo jego zdaniem biegunka byla poantybiotykowa (tydzien wczesniej skonczyla brac augumentin), ale ja nie jestem zbyt spokojna bo od 4 tygodni codziennie raz w ciagu dnia slysze ze ja boli brzuszek..
    • mama-008 choroba Hirszprunga 20.02.13, 15:13
      może poczytaj o tej chorobie
      wg mnie Twoje dziecko ma wiele symptomów tej choroby
      warto napomknąć lekarzowi na wizycie o tym

powodzenia

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka