Dodaj do ulubionych

Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobowe?

21.01.13, 21:57
Bardzo prosze o rade, bo nie wiem na jakie ,,ewenementy"mam sie nastawic psychicznie.
Wizyte u pediatry mam dopiero na srodesad
Jak wyglada sytuacja.
Dziecko zdrowe-w potocznym tego slowa znaczeniu- a wiec nie ma: temperatury, nie ma kataru, kaszlu itp.
Jednak od ok tygodnia:
-zle spi
-pozniej niz zwykle zasypia
-drapie sie po pupie
-wstaje wczesniej
-w ciagu dnia bywa jakis taki bardziej ruchliwy jakby mial jakas nadpobudliwosc psycho-ruchowa.
- mowi, ze pupua ,,drapie go tam gdzie jest kupa i na zewnatrz".

Teraz opis materialny i moje wizualne obserwacje:
-zawsze, normalnie robi kupe codziennie, teraz robi ja raz na 2, 3 dni
-,,grzebie" w tej jego kupie jak juz ja zrobi i nie widze np. owsikow itp. Byc moze nie zauwazylam ich, tez tak moglo byc.
-dookola odbytu zauwazylam, ze ma jakies, takie czerwone krostki, ktore w 80% sa ze strupkami na gurze, sadzilam, ze zadrapal sobie, ze moze jakies uczulenie ma??!! Nie wiem, jakas wysypka.
-dodatkowo dzis zauwarzylam, ze tuz przy ujsciu odbytu jakby blonka peknieta, taka jakby ranka
-Na majtkach-jak dokladnie ogladalam- jakies takie z 3 biale kuleczki, polksiezyce, nie wiem co to jest, moze resztki papieru toaletowego, a moze faktycznie np. owsiki.
Dodam, ze pare dni temu, jak wycieralam mu pupe na papierze byly slady kropel krwi.
Kucze, ktos mial cos podobnego?
Z gory wielkie dzieki za rady i sugestie.
Obserwuj wątek
    • amaf Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 21.01.13, 22:10
      grzybica i stan zapalny od tego
      • slonko1335 Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 21.01.13, 22:22
        też pomyślałam o grzybicy ale robactwa bym nie wykluczała bo często sobie razem z grzybicą się panoszą...mój w każdym razie przy takich objawach kiedyś miał grzybicę .
        • zjawa1 Dziweczyny!!! Grzybica??? 21.01.13, 22:43
          Dlaczego tak myslicie? Po czym tak obstawiacie?
          O tym nie pomyslalam-przyznaje sie bez bicia.
          Ale jak ma sie grzym do calosci?
          Jedyne co przychodzi mi na mysl, to Candidia, a to tez pasozyt dosc popularny!
          Jaka diagnostyka?
          Co moge zrobic, bo gotowa juz jutro jestem jutro rano pojsc prywatnie do laboratorium!
          Nie sadze, zeby mi rano kupsko zrobilsad Jak to sprawdzic, bo sie martwie.
          • slonko1335 Re: Dziweczyny!!! Grzybica??? 21.01.13, 23:01
            Mój miał candidę własnie.
            Drapał się po tyłku i miłą takie krostki drobne do krwi rozdrapane i zaczerwienione wokoło-dość duży stan zapalny . Był tez taki biały nalot w odbycie. Nie robiłam żadnych badań, lekarka od razu stwierdziła bez wątpliwości żadnych że winna candida, dostałam pimafucort bodajże do smarowania i od razu pomógł.
            • zjawa1 slonko 21.01.13, 23:06
              No wlasnie taka, jakby jasniejsza blonka, tak jak piszesz, wyglada to jakby przerwane, taka jakby ranka, ale nie krwawi-mowie o ujsciu do odbytu, a dookola pare czerwonych krostek w tym przeszlo polowa z nich u gory ze strupkiem.
              Tylko nie chce tez przeoczyc jakiegos strikte pasozyta bonusowosad
              Badania na ich obecnoisc tez musze zrobic.
            • slonko1335 Re: Dziweczyny!!! Grzybica??? 21.01.13, 23:07
              acha owsiki bym jak najbardziej sprawdziła przy tych objawach, pokusiłabym się też o lamblie...
    • kasia79a Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 21.01.13, 22:58
      ja bym obstawiała owsiki, chyba można kupić w aptece takie szkiełka na które pobiera się "materiał badawczy" za pomocą taśmy klejącej; jeśli jesteś z W-wy polecam wizytę u dr Ozimka- on w tym temacie wydaje bardzo trafne diagnozy, ja jestem mu bardzo wdzięczna za pomoc mojemu synowi i zmianę naszego sposobu myślenia o diecie itp.
      • zjawa1 Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 21.01.13, 23:04
        Czyli mozna kupic w aptece testy na owsiki?
        To jutro kupie.
        • slonko1335 Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 21.01.13, 23:08
          szkiełka w niektórych aptekach można kupic a potem się próbkę zanosi do laboratorium, w wielu laboratoriach szkiełka do pobrania próbki dostaniesz za darmo- u nas radzą zrobić co najmniej trzy próbki.
          • zjawa1 Dzis rano zrobil kupe:( 22.01.13, 09:26
            Na ktorej byly dosc liczne slady krwi!!! Martwie sie strasznie. Na 100% byla to krew! Kupa nie byla twarda, taka normalna, owiskow tez nie dostrzeglam.
            • slonko1335 Re: Dzis rano zrobil kupe:( 22.01.13, 09:36
              nie ma zaparć?
              • zjawa1 Re: Dzis rano zrobil kupe:( 22.01.13, 09:55
                Kupa byla normalna nawet z tendencja do bardzo miekkiej, acz nie biegunkowej.
                Taka pakowata.
            • kasiak37 Re: Dzis rano zrobil kupe:( 22.01.13, 15:24
              zaparcia.Dlugo bedziesz jeszcze zwlekac z wizyta u lekarza?Wybierz sie wreszcie zeby ulzyc dziecku zamiast wrozyc na forum.
              • zjawa1 kasiak37 22.01.13, 21:42
                To byla odpowiedz do mojego watku?
                Jesli tak, to chyba go nie przeczytalas, a jak nie czytasz to po co sie wypowiadasz?
                Zaparc nie ma, robi papkowate kupy, termin najblizszy dostepny u pediatry to jutrzejszy dzien, a wiec sroda.
    • guderianka Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 22.01.13, 10:23
      Wygląda mi to na owisiki. W nocy jak maly będzie spał przyklej mu na odbyt taśmę bezbarwną i ew. zanieś do laba.
      Tak naprawdę trzeba miec fuksa by badanie na pasożyty wyszło pozytywne. Póki co możesz zrobić :
      - podawać kiszonki
      -ograniczyć słodkie i słodycze
      -wycierać mu tyłek i nie pozwalać wycierac samemu, pilnować mycia rąk
    • aagnes Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 22.01.13, 10:52
      Na milosc boska! kobieto, dlugo jeszcze bedziesz patrzec jak sie dziecko meczy? czy tam gdzie mieszkasz nie znacie LEKARZY PEDIATROW? to juz ktorys watek na forum z prosba o diagnoze i leczenie czy pytania o jakies domowe testy? moze podac ci jeszcze zaklecia wypowiadane o polnocy na rozstaju drog, ktore ci dziecko ulecza?
      po prostu powinna sie toba i twoim dzieckiem zajac jakas opieka spoleczna bo najwyrazniej jestes niewydolna.
      • mama-anusi Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 22.01.13, 12:23
        Hej, Ty od opieki społecznej, a potrafisz ze zrozumieniem czytac ?
        Pediatra w srodę.
        Dziecko nie ma 40 st, nie przelewa sie przez rece, nie płacze, opis nie wskazuje na zagrożenie życia czy zdrowia. Wiec moze 2 dni na pediatrę moze poczekać co ?
      • annubis74 Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 22.01.13, 14:43
        Kobieto, a ty miałaś kontakt z polską służbą zdrowia? Dziecka z białaczką nie chcieli przyjąć do szpitala i zrobić mu głupiego, podstawowego testu a uważasz że na cito będą diagnozować pasożyty??? jak potrzebujesz tematu na krucjatę - chetnie podrzucę - moze w realu zacznij denuncjować mamusie które swoje ewidentnie chore goraczkujace dzieci podrzucają do przedszkola. masz piękną misję do spełnienia!!!!!
        • zjawa1 annubis74 22.01.13, 21:50
          Przestan, bez sensusmile Kobiecie pewnie niki sie pomylily, przeciez ja jestem uznawana za eksperta tego forumsmile Nie wiem o co jej chodzilo, ale pewnie to zostanie tajemnicawink
          Dziecko drapie sie wieczorami po pupie od paru dni, zadzwonilam w poniedzialek do przychodni, opisalam temat pediatrze i wizyte mam na jutro na 16-ta.
          Dzis rowniez dzwonilam do lekarza po tej kupie ze sladami krwi i uspakajal mnie, ze najprawdopodobniej uszkodzenie mechaniczne blony odbytowej. Byc moze w przedszkolu zle sie podtarl a dzieci maja ja bardzo delikatna itp. tyle powiedzial przez tel.
      • zjawa1 aagnes 22.01.13, 21:46
        A z czym sie meczy? Niczego nie zakladalam na forumsmile, bo to ja jesli nie zauwazylas jestem ekspertem tego forumsmile
        Wydaje mi sie ze niki ci sie pomylily, a to dziwne, bo jestem na tym formu bardzo znana, kurcze moja popularnosc spadasmile
    • 1nova2 Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 22.01.13, 13:55
      wszystkie objawy ktore opisalas mial moj synek okolo rok temu Robilismy mu 3 razy wamaz z odbytu w kierunku owsikow i 3 razy nic nie wyszlo Dostal wtedy Pyrantelum tak na wszelki wypadek bo pediatra sugerowal jednak owsiki, i po 3 dniach juz bylo lepiej Akurat wtedy nie chodzil do przedszkola bo byl przeziebiony ale jak po tygodniu wrocil do przedszkola to juz wisiala kartka ze panuje owsica i rodzice maja dac wszystkim dzieciom wlasnie pyrantelum U Twojego dziecka odstawiam wlasnie owsiki
    • kasiak37 Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 22.01.13, 15:21
      dziecko ma problemy z wyproznianiem dlatego boli go i szczypie pupa.Stad to drapanie.Ranki i peknieta sluzowka sa od drapania.Zle sypia bo mu "jezdzi" w brzuchu skoro wyproznia sie i co 3 dni.Cos ma majtkach to zapewne skulowany papier toaletowy.
      Wybierz sie do lekarza po wskazowki nt. diety wysokoresztkowej, a do apteki po laktuloze do unormowania sie wyproznien.
      • zjawa1 kasiak37 22.01.13, 21:56
        Bardzo Cie prosze, przestan sie wymadrzac, skoro nawet nie potrafisz dokladnie i ze zrozumieniem przeczytac tematu.
        Wiesz, co to znaczy ,,problemy z wproznianiem"?
        Nie ma zaparc, kupy robi papkowate. Od wczoraj nie zrobil jednej: jak codziennie mial w zwyczaju. Zrobil ja dzisiaj i byla papkowata. Wg. lekarza to jest norma i nie przyczyna tego stanu od paru dni.
        I tym bardziej nie polecaj lekow, skoro w podstawach sie gubisz!
        Straszne klimaty na tym forum nastaly, oj straszne.
        • lexie007 Re: kasiak37 22.01.13, 22:22
          a moze to alergia jakas? skoro ta krew w stolcu.
          daj znac co lekarz powiedzial
          powodzeniasmile
          • zjawa1 lexie007 22.01.13, 22:28
            Dzieki lexie007smile Napewno dam znac. Tez sie martwie, ja wyrodna matka tak zaniedbalam dziecko,smile koniecznie minie, powszechnie uznawana za przewrazliwiona nie tylko tu na forum musi zainteresowac sie ,,opieka spoleczna , bo jestem nieudolna"smile
            P
            • lexie007 Re: lexie007 22.01.13, 22:47
              no...fajny byl ten text z opieka spolecz.smile nawet ja bym na to nie wpadlasmile a tez jestem "uszczypliwa"smilesmilesmile

a maly bardzo sie meczy? czy bardziej ty z tego ze nie wiesz co sie dzieje?
              te chorobskasadsad
              • zjawa1 Re: lexie007 23.01.13, 09:33
                Faktycznie tekst byl rewelacyjnysmile Zeby dodatkowo zapodac go matce, ktora robi wymazy z nosa przy kazdym katarzesmile to trzeba miec wybitne poczucie humoru. Pragne rowniez tutaj przypomniec pani ,,od pomocy spolecznej" i podobnym, nie znajacym mojego fenomenu i osoby zjawysmile ze katar ostatni mial przeszlo rok temu, wirusowy, jedyna infekcja wciagu 1,5 roku az do pazdziernika roku 2012 kiedy to, zwalczylismy paciorkowca z gardlasmile
                Sawoja droga NFZ powinien sie mna zainteresowacsmile Bo tyle badan co mial przeprowadzonych w pazdzierniku z powodu tego paciorkowca to, oraz tylu konsultacji lekarskich, nie jedno dziecko ciezko chore w szpitalu nie mialosmile

Syn tylko wieczorami drapie sie po pupie. Wczoraj nawet bylo ok. Raz mial ten kal-wlasnie wczoraj ze sladem ostro czerwonej, swiezej krwi.
    • ola33333 Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 22.01.13, 22:49
      stawiam na owski, daj znac jak bedziesz miala wyniki badan..
    • ania_kr Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 23.01.13, 10:59
      Bardzo możliwe, że to zwyczajnie owsiki. Przynajmniej podobne obawy miał mój syn. U niego jest tak, że badania kału wychodzą ok. Ostatnio robiłam badania w sanepidzie (podono najbardziej wiarygodne miejsce do tego w Krakowie) potrójne badanie kału z wymazami, z zalecanymi odstępami i i tak nic nie wyszło. Badania z krwi sugerowały, że może być owsica. Po podaniu leku objawy ustąpiły. Tak że ja nie wierzę w te badania.
    • 1matka-polka Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 23.01.13, 18:35
      Owsiki są tak charakterystyczne, że nawet ślepy je zobaczy. Ruszają się bardzo intensywnie, są białe, duże (1 cm) i występują w dużych ilościach na i w kupie.
      www.owsiki.eu/wp-content/uploads/2010/03/OWSIKI-1.jpg
      • kaamea Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 23.01.13, 20:51
        Bzdura. W kale są rzadko, dlatego nie bada sie kału na owsiki tylko rano, zaraz po wstaniu przykleja się plasterek na pupę, na którym odbijają się ewentualne jaja (składane w nocy przez owsika w okolicy odbytu). Ten plasterek przykleja się na szkiełko i zanosi do lab.
        W kale są w przypadku bardzo silnej inwazji.
        • slonko1335 Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 23.01.13, 21:00
          Dokładnie owsik w kale występuje jak jest tzw. robaczyca totalna. Najlepsze badanie na owsiki to test plastrowy a nie badanie kału.
          • zjawa1 A wiec jestem po wizycie, juz mowie............... 23.01.13, 21:50
            Pediatra dokladnie zbadala, ogladala odbyt nawet jakas taka latereczke cieniutka mu wsadzala do pupysmile
            I stwierdzila, ze ma delikatne uszkodzenia okolic blony odbytniczej.
            Uszkodzenia te wystapily na skutek mechaniczny typu: podcieranie papierem, zadrapanie paznokciem itp.
            Ze tak sie czesto moze zdazyc bo dzieci maja bardzo delikatne te miejsca.
            To rownez powoduje swedzenia, pieczenia itp.
            Grzybicy nie ma. Podkreslila, ze dlatego radzi, aby dzieci po oddaniu stolca wycierac nawilzajacymi chusteczkami.
            Ja zawsze to robie od urodzenia syna, ale niestety nie mam wplywu na to, co dzieje sie w przedszkolu i po za moja kontrola.
            Kazala smarowac tylko okolice odbytu Linomagiem.
            Zadawala szczegolowe pytania odnosnie kupy-dzis z now zrobi, nie bylo jednak sladow krwismile
            Powiedzialam jej, ze od paru dni nawet patykiem ,,rozgrzebuje" jego kupski i pod lupa ogladam-powaznie tak wlasnie robilam.
            Stwiertdzila, ze gdyby mial owsiki to napewno tuz po oddaniu stolca widzialabym takie bialawe, ruszajace sie glizdeczki do ok 1,5 cm.
            Potem, po jakims czasie umieraja i nie ruszaja sie-podobno tak do 15 min po oddaniu stolca.
            Zbadala go dokladnie i stwierdzila, ze na jej oko pasozyta nie mosiada.
            Mimo wszystko dala mi skierowanie na badanie kalu i krew-tak dla swietego, mojego spokoju.
            Nawet pytala czy chce, bo ona jest pewna, ze pasozyta nie ma i jest absolutnie zdrowy.

Przy okazji dowiedzialam siesmile)))) wiec jednak przeczucie mnie nie mylilosmile)) ze synusiowi wlasnie powoli wykluwa sie pierwszy, staly zabeksmile) A wiec nie majac jeszcze 5 lat wyrasta mu jedna dolna 6-tkasmile
            • lexie007 Re: A wiec jestem po wizycie, juz mowie.......... 23.01.13, 22:00
              fajnie smile ze wszytsko dobrze. ulzylo chyba ci co?
              a bylas u jakiegos specjalnego lekarza czy u pediatry?
              jak juz zrobisz te badania tez daj znac .

smilesmilesmile
              • lexie007 Re: A wiec jestem po wizycie, juz mowie.......... 23.01.13, 22:01
                aaaasmile tzn ze opieka ci go jednak nie wezmie na wszelki wypadek wzielas "paragon" ze bylas u lekarzasmilesmilewieszz ,zeby miec podkladke dla opieki i agnessmiletongue_out
                • zjawa1 lexie007 23.01.13, 22:26
                  Nie wiem, lexie007 sprawa jest powazna, bo byc moze opieka wezmie mi syna za to, ze juz 6-tka mu rosnie, a lat 5 rowno nawet nie masmile
                  Ach ta moja nieudolnoscsmile Dzieki bogu przy okazji sprawdzone po ok 5 miesiacach od ostatniej kontroli wszystkie zeby, bo zaraz polecialam po tej wiadomosci do mojego stomatologa-ja wyrodna streczycielka, trzymajaca dziecko prawie w agoniismile
                  Zabki ma puki co super, podobno ta jedynka, o ktorej pisalam w ostatnim moim poscie-nie wiem czy czytalas- wykrzywila sie pod wplywem wlasnie rosnacej 6-tki. Ale ponoc wg. stomatologa i przerwa sie poijawila, wiec krzywych najprawdopodobniej nie bedzie mialsmile
                  Czyli usmiech nr 7 jak jasmile idela- jak u mniesmile.
                  Stomatolog ogladal tez szerokosc szczeki, wiec niby nie mam sie o co martwic bedzie ok.
                  Jedynka ponoc nie wypadnie jeszcze, ale mimo wszystko ten pierwszy, staly zab troche mnie przerazasad To jednak odpowiedzialnosc nie lada, przy mojej dziurofobii, pewno jak bedzie do polowy wykluty zafluoryzujego-podobno mogesmile Wiec jestem podnieconasmile
            • guderianka Re: A wiec jestem po wizycie, juz mowie.......... 24.01.13, 09:26
              zjawa-nie chcę podważać słów lekarza ale :
              - sporadyczne wycieranie chusteczkami nawilżającymi jest ok, ale stałe moze powodowac podrażnienia,wysuszenie śluzówki
              -owsiki wcale nie muszą byc widoczne w kupie
              -w badaniu kału wcale nie muszą wyjsc pasozty, ba-zazwyczaj nie wychodzą
        • 1matka-polka Re: Co, to za pasozyt? Ewentualnie objawy chorobo 24.01.13, 19:50
          Acha, to ja miałam robaczyce totalną, mój brat i moje koleżanki też, bo oglądaliśmy razem te kupy z owsikami i pamiętam to bardzo dobrze. Naszymi rodzicami powinna się wtedy zająć opieka społeczna, hehe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka